Μελιτζανάκι γλυκό

Bαθμολογία: 5
       
 
8 ψήφοι
ΒΑΡΒΙ, 24.11.08

Περιγραφή

΄Ενα από τα πιό νόστιμα γλυκά του κουταλιού.
Μελιτζανάκι γλυκό

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό μελιτζανάκι μικρό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 χούφτα ασβέστη
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • Αμυγδαλόψυχα λευκή
Στα γρήγορα
Εποχιακά: Καλοκαιρινή
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Δυσκολία: Μέχρι 4 υλικά
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Κόβουμε τα κοτσάνια από τα μελιτζανάκια. Τα χαράζουμε με ένα μικρό μαχαιράκι ίσα - ίσα να χωράει το αμύγδαλο που θα μπεί αργότερα.
  2. Τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό (να καλύπτει τα μελιτζανάκια). Βάζουμε τον ασβέστη μέσα σε ένα τουλπάνι ή πυκνό τούλι και τον τοποθετούμε μεσα στα μελιτζανάκια, ανακατεύοντας το νερό.
  3. Το αφήνουμε όλη την νύκτα.
  4. Την άλλη μέρα πετάμε το νέρό και ξεπλένουμε πολλά χέρια τα μελιτζανάκια. Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε τα αμύγδαλα.΄Οσο πιο πολλά αμύγδαλα, τόσο πιό νόστιμα ΄θα γίνουν.
  5. Βάζουμε περίπου 1-1,5 λίτρο νερό, την ζάχαρη και τα μελιτζανάκια και τα αφήνουμε να δέσουν.
  6. Στο τέλος ρίχνουμε χυμό από μισό λεμόνι.
  7. ΄Οταν κρυώσει το γλυκό το μοιράζουμε σε βαζάκια.

Λίγα μυστικά ακόμα

Πετυχημένη συνταγή.

Σχετικές συνταγές

    15 Όλα

    #
    Σχόλιο από KristineS, 28-11-08  
    Είναι το αγαπημένο μου γλυκό κουταλιού, αλλά δεν το έχω φτιάξει ποτέ. Θα μπορούσες να μου πεις σε παρακαλώ ποια εποχή και που βρίσκουμε μελιτζανάκια. Που βρίσκουμε τον ασβέστη? Είναι ο γνωστός ασβέστης που χρησιμοποιούν στις οικοδομές? Συγνώμη αν είναι χαζές οι ερωτήσεις μου αλλά δεν έχω ιδέα. Σ΄ευχαριστώ!!
    #
    Σχόλιο από ΒΑΡΒΙ, 29-11-08  
    Κατ' αρχάς, πρέπει να προσθέσω κάτι πολύ βασικό για την συνταγή αυτή που το ξέχασα.
    ΄Οταν ξεβγάλουμε τον ασβέστη με πολλά χέρια, τα βράζουμε για 10 λεπτά,με νερό, τα σουρώνουμε, τα αφήνουμε στο σουρωτήρι και βάζουμε ένα αρκετά βαρύ πράγμα από πάνω (να πιεστούν) για 6-8 ώρες για να βγάλουν τη πίκρα τους.
    ΄Επειτα τα γεμίζουμε με το αμυγδαλάκι και συνεχίζουμε κανονικά την συνταγή.

    #
    Σχόλιο από ΒΑΡΒΙ, 29-11-08  
    Συνήθως το βρίσκουμε το φθινόπωρο, εγώ το βρίκα στην αγορά του Πειραιά, πριν 2 μέρες. Αυτη τηνστιγμή που μιλάμε, το φτιάχνω.
    Ο ασβέστης, είναι ο γνωστός μας ασβέστης από τις οικοδομές. Ο ασβέστης δεν αφήνει το μελιτζανάκι να μαλακώσει, το κάνει τραγανό.
    ΄Αλλοι, ΄καθαρίζουν την φλούδα του μελιτζανιού, εγώ δεν το καθαρίζω.Είναι τραγανό και νόστιμο.
    #
    Σχόλιο από ευρυδικι, 18-7-09  
    καλα αυτο το γλυκο ειναι υπεροχο πεντανοστιμο να το κανετε οποτε βρειτε μελιτζανακια αξιζη '''
    #
    Σχόλιο από haribo, 7-9-09  
    Θέλω να κάνω αυτήν τη συνταγή, αλλα κολλάω σε μια χαζή λεπτομέρεια: τουλπάνι που μπορώ να βρώ?.. Μπορώ να το αντικαταστήσω με κανονικό τούλι?

    #
    Σχόλιο από ΒΑΡΒΙ, 1-10-09  
    Τουλπάνι, μπορείς να βρεις στα χασάπικα, με αυτό τυλίγουν τα αρνιά τα κατεψυγμένα, αλλά μια χαρά θα κάνεις την δουλειά σου και με τούλι, αλλά βάλε διπλό τούλι, για να συγκρατήσει τυχόν βρωμιές.
    #
    Σχόλιο από ntiacons, 1-10-09  
    Τέλειο!!!Ένα απο τα αγαπημένα μου γλυκά κουταλιού...Προσθέστε στο σιρόπι για υπέροχο άρωμα ξυλάκια κανέλας, φύλλα αρμπαρόριζας,μοσχοκάρυδο ή γαρύφαλο
    #
    Σχόλιο από golfo, 6-10-09  
    πολυ ωραιο γλυκο το κανω καθε χρονο και εχω ολο το χειμωνα μελιτζανακι.
    εγω το καθαριζω απο εξω και καθαριζετε πολυ ευκολα με το εργαλειο που καθαριζουμε πατατες,και δεν το χαρακωνω πριν μπει στον ασβεστη γιατι δεν θελω να περασει το ασβεστονερο μεσα στο μελιτζανακι του κανω την τρυπα για το αμυγδαλο μετα και του καρφωνω και απο ενα γαρυφαλο πανω σε καθε κοματι.
    ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από gianniwtiko mpaklavadaki, 26-1-10  
    Θα το κανω σιγουρα ειναι τ'αγαπημενα της μαμας μου.Θα επανελθω φυσικα με εντυπωσεις!
    επισης να ρωτησω κατι χαζο μιας και καινουρια στα γλυκα κουταλιου:το σιροπι το ξαφριζουμε? επισης αν δε δεσει με τις πρωτες βρασεις,βγαζουμε τα μελιτζανακια και βραζουμε το σιροπι μονο του για να μη μας σπασουν ή ειναι αρκετα σκληρα οποτε δε χρειαζεται?
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 26-1-10  
    Ένα απο τα πιο αγαπημένα μου γλυκά του κουταλιού.Είναι απλά τέλειο
    #
    Σχόλιο από DIMITRIS TSITSILIAGOS, 31-5-10  
    #
    Σχόλιο από AMALIASY, 9-8-10  
    Το τελειότερο γλυκό κουταλιού. Η μανούλα μου το φτιάχνει κάθε χρόνο. Μπράβο BARBI που ανέβασες την συνταγή.
    #
    Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 5-10-10  
    ωραια συνταγη απο τα αγαπημενα μου τα καθαρισα απο την φλουδα δεν εβαλα ασβεστη και εβαλα απο ενα γαρυφαλο και ενα ξυλακι κανελα στο σιροπι τελειο βαζω φωτο....
    #
    Σχόλιο από maria kokkali, 22-3-12  
    mporoume na valoume kai karidi?
    #
    Σχόλιο από Jordan, 23-10-12  
    Στα γρηγορα λιγα απο την διαδικασια της μανας μου.
    Καθαρισμα της φλουδας, ασβεστη διαλυμενο στο νερο και βαζει μεσα τα κομματια για αρκετες ωρες. Μετα αφου τα ξεπλυνει καλα, τα περναει 2 βρασεις για να φυγει η πικραδα. Μετα τα βγαζει και τα αφηνει να κρυωσουν. Αφου κρυωσουν τα στιβει για να φυγει η υγρασια που εχουν και τα βαζει σε μια λεκανιτσα οπου εχει διαλυμα απο λεμοντοζο για λιγες ωρες.. Ακολουθει και παλι το στιψιμο. Μετα μια πρωτη βραση στο σιροπι που εχει ετοιμασει. Τα αφηνει ετσι για να ρουφιξουν μεσα τους καλα σιροπι και την αλλη μερα μια τελικη βραση για το δεσιμο του σιροπιου.
    Αυτη τη φορα δεν ειχε γαλαζοπετρα για να τα βαλει μεσα. Η βουτια αυτη τους δινει ενα υπεροχο χρωμα.

    Ειναι λιγο δυσκολο γλυκο γιατι θελει προσοχη στη βραση για να μην ανοιξουν τα μελιτζανακια. Ειναι ομως απο τα καλυτερα, μαζι με το καρυδι, που και αυτο θελει κοπο ημερων μεχρι να φυγει η πικραδα.

    6 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από ΒΑΡΒΙ, 29-11-08  
    Κατ' αρχάς, πρέπει να προσθέσω κάτι πολύ βασικό για την συνταγή αυτή που το ξέχασα.
    ΄Οταν ξεβγάλουμε τον ασβέστη με πολλά χέρια, τα βράζουμε για 10 λεπτά,με νερό, τα σουρώνουμε, τα αφήνουμε στο σουρωτήρι και βάζουμε ένα αρκετά βαρύ πράγμα από πάνω (να πιεστούν) για 6-8 ώρες για να βγάλουν τη πίκρα τους.
    ΄Επειτα τα γεμίζουμε με το αμυγδαλάκι και συνεχίζουμε κανονικά την συνταγή.

    #
    Σχόλιο από ευρυδικι, 18-7-09  
    καλα αυτο το γλυκο ειναι υπεροχο πεντανοστιμο να το κανετε οποτε βρειτε μελιτζανακια αξιζη '''
    #
    Σχόλιο από ntiacons, 1-10-09  
    Τέλειο!!!Ένα απο τα αγαπημένα μου γλυκά κουταλιού...Προσθέστε στο σιρόπι για υπέροχο άρωμα ξυλάκια κανέλας, φύλλα αρμπαρόριζας,μοσχοκάρυδο ή γαρύφαλο
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 26-1-10  
    Ένα απο τα πιο αγαπημένα μου γλυκά του κουταλιού.Είναι απλά τέλειο
    #
    Σχόλιο από DIMITRIS TSITSILIAGOS, 31-5-10  
    #
    Σχόλιο από AMALIASY, 9-8-10  
    Το τελειότερο γλυκό κουταλιού. Η μανούλα μου το φτιάχνει κάθε χρόνο. Μπράβο BARBI που ανέβασες την συνταγή.

    6 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από KristineS, 28-11-08  
    Είναι το αγαπημένο μου γλυκό κουταλιού, αλλά δεν το έχω φτιάξει ποτέ. Θα μπορούσες να μου πεις σε παρακαλώ ποια εποχή και που βρίσκουμε μελιτζανάκια. Που βρίσκουμε τον ασβέστη? Είναι ο γνωστός ασβέστης που χρησιμοποιούν στις οικοδομές? Συγνώμη αν είναι χαζές οι ερωτήσεις μου αλλά δεν έχω ιδέα. Σ΄ευχαριστώ!!
    #
    Σχόλιο από ΒΑΡΒΙ, 29-11-08  
    Συνήθως το βρίσκουμε το φθινόπωρο, εγώ το βρίκα στην αγορά του Πειραιά, πριν 2 μέρες. Αυτη τηνστιγμή που μιλάμε, το φτιάχνω.
    Ο ασβέστης, είναι ο γνωστός μας ασβέστης από τις οικοδομές. Ο ασβέστης δεν αφήνει το μελιτζανάκι να μαλακώσει, το κάνει τραγανό.
    ΄Αλλοι, ΄καθαρίζουν την φλούδα του μελιτζανιού, εγώ δεν το καθαρίζω.Είναι τραγανό και νόστιμο.
    #
    Σχόλιο από haribo, 7-9-09  
    Θέλω να κάνω αυτήν τη συνταγή, αλλα κολλάω σε μια χαζή λεπτομέρεια: τουλπάνι που μπορώ να βρώ?.. Μπορώ να το αντικαταστήσω με κανονικό τούλι?

    #
    Σχόλιο από ΒΑΡΒΙ, 1-10-09  
    Τουλπάνι, μπορείς να βρεις στα χασάπικα, με αυτό τυλίγουν τα αρνιά τα κατεψυγμένα, αλλά μια χαρά θα κάνεις την δουλειά σου και με τούλι, αλλά βάλε διπλό τούλι, για να συγκρατήσει τυχόν βρωμιές.
    #
    Σχόλιο από gianniwtiko mpaklavadaki, 26-1-10  
    Θα το κανω σιγουρα ειναι τ'αγαπημενα της μαμας μου.Θα επανελθω φυσικα με εντυπωσεις!
    επισης να ρωτησω κατι χαζο μιας και καινουρια στα γλυκα κουταλιου:το σιροπι το ξαφριζουμε? επισης αν δε δεσει με τις πρωτες βρασεις,βγαζουμε τα μελιτζανακια και βραζουμε το σιροπι μονο του για να μη μας σπασουν ή ειναι αρκετα σκληρα οποτε δε χρειαζεται?
    #
    Σχόλιο από maria kokkali, 22-3-12  
    mporoume na valoume kai karidi?

    3 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από golfo, 6-10-09  
    πολυ ωραιο γλυκο το κανω καθε χρονο και εχω ολο το χειμωνα μελιτζανακι.
    εγω το καθαριζω απο εξω και καθαριζετε πολυ ευκολα με το εργαλειο που καθαριζουμε πατατες,και δεν το χαρακωνω πριν μπει στον ασβεστη γιατι δεν θελω να περασει το ασβεστονερο μεσα στο μελιτζανακι του κανω την τρυπα για το αμυγδαλο μετα και του καρφωνω και απο ενα γαρυφαλο πανω σε καθε κοματι.
    ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 5-10-10  
    ωραια συνταγη απο τα αγαπημενα μου τα καθαρισα απο την φλουδα δεν εβαλα ασβεστη και εβαλα απο ενα γαρυφαλο και ενα ξυλακι κανελα στο σιροπι τελειο βαζω φωτο....
    #
    Σχόλιο από Jordan, 23-10-12  
    Στα γρηγορα λιγα απο την διαδικασια της μανας μου.
    Καθαρισμα της φλουδας, ασβεστη διαλυμενο στο νερο και βαζει μεσα τα κομματια για αρκετες ωρες. Μετα αφου τα ξεπλυνει καλα, τα περναει 2 βρασεις για να φυγει η πικραδα. Μετα τα βγαζει και τα αφηνει να κρυωσουν. Αφου κρυωσουν τα στιβει για να φυγει η υγρασια που εχουν και τα βαζει σε μια λεκανιτσα οπου εχει διαλυμα απο λεμοντοζο για λιγες ωρες.. Ακολουθει και παλι το στιψιμο. Μετα μια πρωτη βραση στο σιροπι που εχει ετοιμασει. Τα αφηνει ετσι για να ρουφιξουν μεσα τους καλα σιροπι και την αλλη μερα μια τελικη βραση για το δεσιμο του σιροπιου.
    Αυτη τη φορα δεν ειχε γαλαζοπετρα για να τα βαλει μεσα. Η βουτια αυτη τους δινει ενα υπεροχο χρωμα.

    Ειναι λιγο δυσκολο γλυκο γιατι θελει προσοχη στη βραση για να μην ανοιξουν τα μελιτζανακια. Ειναι ομως απο τα καλυτερα, μαζι με το καρυδι, που και αυτο θελει κοπο ημερων μεχρι να φυγει η πικραδα.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Μελιτζάνα: κυρά και αρχόντισσα
    Ας ξανασυστηθούμε: το επιστημονικό της όνομα εί...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...

    Το tip της ημέρας

    Όταν καταναλώνονται με μέτρο τα γλυκά μπορούν να αποτελέσουν μέρος μίας υγιεινής διατροφής και δεν υπάρχει λόγος να τα αποφεύγουμε ακόμα και όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος.

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές κρεας
    Ένα βιβλίο 208 αγαπημένων συνταγών, του/της sandys
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 195 αγαπημένων συνταγών, του/της Ermioni
    γλυκα
    Ένα βιβλίο 218 αγαπημένων συνταγών, του/της happy mama
    μαρμελαδες και γλυκα κουταλιου
    Ένα βιβλίο 77 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    Γλυκά κουταλιού- Μαρμελάδες
    Ένα βιβλίο 20 αγαπημένων συνταγών, του/της Κυριακή Γ.Σ.Ν.