Μελιτζανάκι τουρσί

Bαθμολογία: 5
       
 
16 ψήφοι
MAGEIRISSA, 18.10.08

Περιγραφή

Μεζές για ουζάκι.

Μελιτζανάκι τουρσί

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό μελιτζανάκι από το μικρό και γερό
  • 20 κλαράκια τρυφερό σέλινο
  • 4 - 5 καρότα καλά ψιλοκομμένα
  • 5 - 6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • μερικά φιλλαράκια απ'το σέλινο, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι κόκκινο(κατά βούληση)
  • λάδι, ξύδι (δυνατό)
  • λίγες σταγόνες λεμόνι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Με λαχανικά
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Κουζίνα: Ελληνική
Δυσκολία: Με βίντεο , Εύκολο
Περιέχει: Σκόρδο , Μελιτζάνες
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 35' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 10' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένουμε τα μελιτζανάκια και τα καθαρίζουμε από τα κοτσάνια τους, κόβοντάς τα προσεχτικά. Τα χαράσσουμε κατά μήκος, προσέχοντας μην ξεχωρίσουν.
  2. Πλένουμε καλά το σέλινο προσέχοντας μη σπάσουμε τα κλαράκια του και κρατάμε μερικά απ'τα φυλλαράκια του, για τη γέμιση. Βράζουμε το υπόλοιπο σέλινο, προσέχοντας μην το λιώσουμε (περίπου 8 λεπτά).
  3. Βράζουμε και τα μελιτζανάκια σε αρκετό νερό, με λίγες σταγόνες λεμόνι, προσέχοντας να είναι μέσα στο νερό, όσο βράζουν (τα πατάμε ελαφρά, μέσα στο νερό) για 8 - 10 λεπτά. Δε θέλουμε να λιώσουν. Τα βγάζουμε, τα στραγγίζουμε καλά και τους ρίχνουμε αλάτι.
  4. Ψιλοκόβουμε τα καρότα, το μαϊντανό, το σκόρδο και τα φυλλαράκια απ'το σέλινο, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε τη γέμιση καλά.
  5. Γεμίζουμε με προσοχή τα μελιτζανάκια, μην ανοίξουν και τα τυλίγουμε καλά, με τα κλαράκια απ'το βρασμένο σέλινο.
  6. Τα τοποθετούμε με τη σειρά, σε σκεύος και γεμίζουμε με καλό ξύδι, μέχρι να τα σκεπάσει. Τα αφήνουμε στο ξύδι για 10 - 12 ώρες.
  7. Αφού περάσει ο χρόνος, αδειάζουμε το ξύδι και τα περιχύνουμε με λάδι τόσο ώστε να τα καλύψει.
  8. Είναι έτοιμα σε 24 ώρες. Τα διατηρούμε στο ψυγείο μας.
  9. Καλή σας όρεξη!

Λίγα μυστικά ακόμα

Η ίδια ακριβώς συνταγή, μπορεί να γίνει με το μελιτζανάκι τηγανιτό. Είναι πιο βαρύ έτσι αλλά καλό.

Σχετικές συνταγές

    40 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ΦΡΟΣΩ, 26-10-08  
    Παρα πολύ νόστιμες!!!!!!!
    Ετσι τις κάνω.Αν θέλεις όμως να τις κρατήσεις μεγάλω χρονικό διάστημα μετά το στάδιο 5 τις βάζεις σε αλμη σε αποστειρωμένα βάζα & τ' αποστειρώνεις μετά.
    #
    Σχόλιο από παυλινακι, 30-10-08  
    καλα που ειναι το ουζακι μου!ειναι το αγαπημενο μου μεζεδακι κ τωρα εμαθα πως θα το φτιαχνω!δεν εχω λογια!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από CHRISTEN35, 9-11-08  
    Καλησπέρα! Μέσα στο μυαλό μου είστε! Έχω πρόγραμμα να φτιάξω τουρσί μέσα στην επόμενη βδομάδα. Μπράβο για τη συνταγή. Έχω μια ερώτηση να κάνω: Μπορώ αφού φτιάξω τα μελιτζανάκια, να τα καλύψω με ξύδι αντί για λάδι και να τα διατηρήσω εκτός ψυγείου? Έτσι τα κάνει μια γνωστή μου. Τι είναι καλύτερο?
    #
    Σχόλιο από CHRISTEN35, 9-11-08  
    Ουπς! Ξέχασα να ψηφίσω.
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 9-11-08  
    Christen35 αν τ'αφήσεις μέσα στο ξύδι, περισσότερο απ'όσο λέει η συνταγή, νομίζω ότι δε θα μπορούν να φαγωθούν μετά.
    Θέλει να μείνουν για λίγες ώρες μόνο στο ξύδι,(όσο λέει η συνταγή), κι έπειτα στο λάδι να τα σκεπάζει, για να μη χαλάσουν. Καλή επιτυχία.
    #
    Σχόλιο από CHRISTEN35, 13-11-08  
    Λοιπόν το έκανα. Σύμφωνα με αυτή τη συνταγή, αλλά στο θέμα ξύδι εμπιστεύτηκα τη γνωστή μου που το κάνει έτσι και το κάνει πολύ καλό. Το δικό μου είναι πολύ ξινό. Το έχω στο ξύδι εδώ και 30 ώρες, και ......δεν τρώγεται. Γίνεται τίποτε να το διορθώσω ή να το πετάξω όπως είναι?
    Αν το βάλω τώρα στο λάδι, θα διορθωθεί?
    Βοήθεια...
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 13-11-08  
    Christen35 επόμενο είναι να είναι ξινό. Βγάλε το από το ξύδι και δοκίμασε ένα κομματάκι του, στο λάδι για 24 ώρες (να το σκεπάσει).
    Πρέπει να φτιάξει, εξαρτάται και από το πόσο δυνατό είναι το ξύδι σου. Καλή σου επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από CHRISTEN35, 15-11-08  
    Έβαλα μερικά σε ένα βάζο με λάδι, και διορθώθηκε το κακό. Είναι πεντανόστιμα!
    Θα κάνω και τα υπόλοιπα έτσι.
    Ευχαριστώ MAGEIRISSA!!!
    #
    Σχόλιο από chrilemos, 27-11-08  
    Την έψαχνα καιρό.
    Ευχαριστώ πολύ !!!
    #
    Σχόλιο από NIK, 9-1-09  
    #
    Σχόλιο από pigassos, 8-2-09  
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΣΕΛΙΝΟ? ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ. ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ? ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΗΝΑ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ...........
    #
    Σχόλιο από Τιμοθέη, 8-2-09  
    Το φτιάχνω κ γω κ είναι πεντανόστιμο! Συνοδεύεται πολύ όμορφα κ με όσπρια. Συγχαρητήρια! Κ σε ευχαριστώ πολύ για την συνταγή!
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 8-2-09  
    Pigassos τα μελιτζανάκια τουρσί, εγώ τα φτιάχνω με σέλινο. Μ'αρέσει η γεύση του και δίνει το ιδιαίτερο άρωμά του στο μελιτζανάκι. Τώρα αν δε σ'αρέσει, μπορείς να τα τυλίξεις με μαϊντανό, πιστεύω δε θα'χεις πρόβλημα, αλλά μπορείς να το παραλείψεις κιόλας και να μη βάλεις τίποτα, θέλουν μόνο προσοχή, να μη σ'ανοίξουν κατά τη μεταφορά τους.
    Καλή επιτυχία! και να μας πεις πως τα έφτιαξες τελικά.
    #
    Σχόλιο από makaronou, 1-4-09  
    Ευχαριστώ για τη συνταγή. Τα φτιάχνει η πεθερά μου τέλεια. Είναι βέρα Σμυρνιά. Πολύ καλό και το βίντεο. Το θεωρούσα πολύ δύσκολο να το φτιάξει κανείς. Στη λαϊκή τα βρίσκουμε τα μελιτζανάκια; Βοηθείστε κορίτσια...
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 1-4-09  
    Σ' ευχαριστώ makaronou, είδες τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολο να το φτιάξεις.
    Μελιτζανάκια στη λαϊκή βρίσκουμε ναι, να είναι φρέσκα, τρυφερά και μικρά (όχι πολύ μικρά). Η εποχή τους είναι το φθινόπωρο.
    #
    Σχόλιο από makaronou, 1-4-09  
    Ευχαριστώ πολύ. Καλή επιτυχία σε όσες το φτιάξετε. Θα το φτιάξω και εγώ και θα επανέλθω
    #
    Σχόλιο από grloula, 26-8-09  
    #
    Σχόλιο από ΛαδοΜπούκι, 18-9-09  
    Το έφτιαξα σήμερα, αλλά όπως το φτιάχνουν στην Κοζάνη,ζεμάτισα 5 λεπτά τις μελιτζάνες και μετά αφού σουρώσανε έκανα μιά σχισμή στη μιά μεριά και τις γέμισα με μαιντανό και σκόρδο ψιλοκομένα.Τις αράδιασα σε ένα μπολάκι και το γέμισα νερόξυδο σε ίση αναλογία και έτοιμες οι μελιτζάνες μου.Διατηρούνται έτσι για πολύ καιρό.
    #
    Σχόλιο από oximageiras, 14-12-09  
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 15-12-09  
    Ευχαριστώ πολύ για τα πηρουνάκια!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    37 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ΦΡΟΣΩ, 26-10-08  
    Παρα πολύ νόστιμες!!!!!!!
    Ετσι τις κάνω.Αν θέλεις όμως να τις κρατήσεις μεγάλω χρονικό διάστημα μετά το στάδιο 5 τις βάζεις σε αλμη σε αποστειρωμένα βάζα & τ' αποστειρώνεις μετά.
    #
    Σχόλιο από παυλινακι, 30-10-08  
    καλα που ειναι το ουζακι μου!ειναι το αγαπημενο μου μεζεδακι κ τωρα εμαθα πως θα το φτιαχνω!δεν εχω λογια!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από CHRISTEN35, 9-11-08  
    Καλησπέρα! Μέσα στο μυαλό μου είστε! Έχω πρόγραμμα να φτιάξω τουρσί μέσα στην επόμενη βδομάδα. Μπράβο για τη συνταγή. Έχω μια ερώτηση να κάνω: Μπορώ αφού φτιάξω τα μελιτζανάκια, να τα καλύψω με ξύδι αντί για λάδι και να τα διατηρήσω εκτός ψυγείου? Έτσι τα κάνει μια γνωστή μου. Τι είναι καλύτερο?
    #
    Σχόλιο από CHRISTEN35, 9-11-08  
    Ουπς! Ξέχασα να ψηφίσω.
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 9-11-08  
    Christen35 αν τ'αφήσεις μέσα στο ξύδι, περισσότερο απ'όσο λέει η συνταγή, νομίζω ότι δε θα μπορούν να φαγωθούν μετά.
    Θέλει να μείνουν για λίγες ώρες μόνο στο ξύδι,(όσο λέει η συνταγή), κι έπειτα στο λάδι να τα σκεπάζει, για να μη χαλάσουν. Καλή επιτυχία.
    #
    Σχόλιο από CHRISTEN35, 13-11-08  
    Λοιπόν το έκανα. Σύμφωνα με αυτή τη συνταγή, αλλά στο θέμα ξύδι εμπιστεύτηκα τη γνωστή μου που το κάνει έτσι και το κάνει πολύ καλό. Το δικό μου είναι πολύ ξινό. Το έχω στο ξύδι εδώ και 30 ώρες, και ......δεν τρώγεται. Γίνεται τίποτε να το διορθώσω ή να το πετάξω όπως είναι?
    Αν το βάλω τώρα στο λάδι, θα διορθωθεί?
    Βοήθεια...
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 13-11-08  
    Christen35 επόμενο είναι να είναι ξινό. Βγάλε το από το ξύδι και δοκίμασε ένα κομματάκι του, στο λάδι για 24 ώρες (να το σκεπάσει).
    Πρέπει να φτιάξει, εξαρτάται και από το πόσο δυνατό είναι το ξύδι σου. Καλή σου επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από CHRISTEN35, 15-11-08  
    Έβαλα μερικά σε ένα βάζο με λάδι, και διορθώθηκε το κακό. Είναι πεντανόστιμα!
    Θα κάνω και τα υπόλοιπα έτσι.
    Ευχαριστώ MAGEIRISSA!!!
    #
    Σχόλιο από chrilemos, 27-11-08  
    Την έψαχνα καιρό.
    Ευχαριστώ πολύ !!!
    #
    Σχόλιο από NIK, 9-1-09  
    #
    Σχόλιο από pigassos, 8-2-09  
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΣΕΛΙΝΟ? ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ. ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ? ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΗΝΑ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ...........
    #
    Σχόλιο από Τιμοθέη, 8-2-09  
    Το φτιάχνω κ γω κ είναι πεντανόστιμο! Συνοδεύεται πολύ όμορφα κ με όσπρια. Συγχαρητήρια! Κ σε ευχαριστώ πολύ για την συνταγή!
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 8-2-09  
    Pigassos τα μελιτζανάκια τουρσί, εγώ τα φτιάχνω με σέλινο. Μ'αρέσει η γεύση του και δίνει το ιδιαίτερο άρωμά του στο μελιτζανάκι. Τώρα αν δε σ'αρέσει, μπορείς να τα τυλίξεις με μαϊντανό, πιστεύω δε θα'χεις πρόβλημα, αλλά μπορείς να το παραλείψεις κιόλας και να μη βάλεις τίποτα, θέλουν μόνο προσοχή, να μη σ'ανοίξουν κατά τη μεταφορά τους.
    Καλή επιτυχία! και να μας πεις πως τα έφτιαξες τελικά.
    #
    Σχόλιο από makaronou, 1-4-09  
    Ευχαριστώ για τη συνταγή. Τα φτιάχνει η πεθερά μου τέλεια. Είναι βέρα Σμυρνιά. Πολύ καλό και το βίντεο. Το θεωρούσα πολύ δύσκολο να το φτιάξει κανείς. Στη λαϊκή τα βρίσκουμε τα μελιτζανάκια; Βοηθείστε κορίτσια...
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 1-4-09  
    Σ' ευχαριστώ makaronou, είδες τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολο να το φτιάξεις.
    Μελιτζανάκια στη λαϊκή βρίσκουμε ναι, να είναι φρέσκα, τρυφερά και μικρά (όχι πολύ μικρά). Η εποχή τους είναι το φθινόπωρο.
    #
    Σχόλιο από makaronou, 1-4-09  
    Ευχαριστώ πολύ. Καλή επιτυχία σε όσες το φτιάξετε. Θα το φτιάξω και εγώ και θα επανέλθω
    #
    Σχόλιο από grloula, 26-8-09  
    #
    Σχόλιο από oximageiras, 14-12-09  
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 15-12-09  
    Ευχαριστώ πολύ για τα πηρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από litsa d, 25-9-10  
    τελειο μεζεδακι!!!!ευχαριστουμε!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από elenhpapado, 6-11-12  
    Καλησπέρα
    Σε τι σκευος μπορώ να συντηρησω τις μελιτζάνες χωρις να σπάσουν;
    #
    Σχόλιο από stayroskatia, 9-8-13  
    To έκανα με φλάσκα μικρή,βγήκε καλό αλλά όχι τέλειο.Μικρά μελιτζανάκια μου είπαν οτι δεν θα βρώ στη Ναξο.

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από ΛαδοΜπούκι, 18-9-09  
    Το έφτιαξα σήμερα, αλλά όπως το φτιάχνουν στην Κοζάνη,ζεμάτισα 5 λεπτά τις μελιτζάνες και μετά αφού σουρώσανε έκανα μιά σχισμή στη μιά μεριά και τις γέμισα με μαιντανό και σκόρδο ψιλοκομένα.Τις αράδιασα σε ένα μπολάκι και το γέμισα νερόξυδο σε ίση αναλογία και έτοιμες οι μελιτζάνες μου.Διατηρούνται έτσι για πολύ καιρό.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
    Η Καθαρά Δευτέρα είναι ταυτισμένη με τα Κούλουμ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 12 αγαπημένων συνταγών, του/της Bonboniera
    Almures Suntages
    Ένα βιβλίο 69 αγαπημένων συνταγών, του/της Zagoridou
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 61 αγαπημένων συνταγών, του/της fatma
    SALATES
    Ένα βιβλίο 15 αγαπημένων συνταγών, του/της mistik
    Κλασσικές Συνταγές
    Ένα βιβλίο 70 αγαπημένων συνταγών, του/της Ικαριώτισσα