Μελιτζάνες ιμάμ

Bαθμολογία: 4.5385
       
 
13 ψήφοι
andri, 03.04.08

Περιγραφή

Η συνταγή αυτή ειναι πολύ ελαφριά γιατί δεν τηγανίζονται οι μελιτζανες και οσο στέκει αυτό το φαγητό γίνεται καλύτερο. Αμα περισσέψει το περνάτε στο μπλέντερ, το απλώνετε στο πύρεξ, το σκεπάζετε με τρίμματα φέτας και εχετε ένα συγκλονιστικό μους μελιτζάνας
Μελιτζάνες ιμάμ
photo: xaroula

Συνταγή από:

andri

2 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 7-8 μελιτζάνες τσακώνικες
  • 5-6 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2-3 σκορδακια
  • μαιντανό
  • 1-2 κουταλάκια ζαχαρη
  • 5-6 μεγάλες κόκκινες ντομάτες
  • 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Λαδερά
Διατροφή: Vegan , Χορτοφαγική
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 20' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 90' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Παίρνουμε ένα στενόμακρο ταψί
  2. Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες, τις καθαρίζουμε και κόβουμε κατά μήκος τους μια γραμμή ίσια απ τήν μώβ επιφάνεια τους
  3. Μετά τις χαράζουμε μέχρι κάτω οσο να μην σπάσουν
  4. Βάζουμε τις μελιτζάνες μέσα στο ταψί και ετοιμάζουμε την γέμιση
  5. Ανακατεύουμε τα κομμένα κρεμμύδια με τα σκορδάκια, το μαιντανό και την ζάχαρη
  6. Γεμίζουμε με το μείγμα αυτό τη σχισμη απ τις μελιτζάνες χρησιμοποιώντας τα χέρια μας
  7. Απο πάνω ριχνουμε τίς ντομάτες που τις έχουμε περάσει απο τρίφτη, το νεροπότηρο με το ελαιόλαδο και το περισσευόμενο μίγμα των κρεμμυδιών
  8. Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο ρίχνοντας πότε πότε λαδάκι απ το ταψί πάνω στις μελιτζάνες.

Λίγα μυστικά ακόμα

το μυστικό για να πετύχει αυτο το φαγητό ειναι το ταψί να ειναι στενόμακρο και οχι πολυ βαθύ για να καλύπτονται καλά οι μελιτζάνες απο την σάλτσα του φαγήτου

 

είναι μιά συνταγή απ τα πρώτα βιβλία της χρύσας παραδείση που πιά δεν υπάρχουν

Σχετικές συνταγές

    17 Όλα

    #
    Σχόλιο από Πρασινομάτα, 24-3-09  
    Ααα....ξέχασα . Μπορείτε να προσθέσετε και μια πράσινη πιπεριά ψιλοκομένη .
    #
    Σχόλιο από xaroula, 14-9-09  
    ενα υπεροχο φαγητο! και εγω ψηνω στον φουρνο τις μελιτζανες πρωτα ποτε δεν τις τηγανιζω,αλλα την γεμιση πρωτα την ετοιμαζω εξ ολοκληρου στο τηγανι και μετα γεμιζω τις μελιτζανες
    #
    Σχόλιο από ROSA, 24-9-09  
    πολύ ωραίες μου έγιναν και ελαφριές μπράβο γιά την συνταγή!!!!!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 8-9-10  
    #
    Σχόλιο από taurofagos, 7-10-10  
    5 πιρουνάκια γιατί έτσι την κάνει η μαμά του κολλητού μου και είναι κόλαση!!!!!
    Και γιατί θα συμφωνήσω, τα βιβλία αυτά μαγειρικής δεν κυκλοφορούν πλέον!
    #
    Σχόλιο από 103, 23-3-11  
    Eπειδή δεν κατάλαβα καλά, τις μελιτζάνες τις ψήνουμε στο φούρνο πριν από το γέμισμα ή τις γεμίζουμε ωμές?
    Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από afrato tsourekaki, 10-6-11  
    Πολύ νόστιμη συνταγή, αλλά την δεύτερη φορά που την έφτιαξα οι μελιτζάνες μου βγήκαν πόλυ πικρές.... Κανένα καλό κόλπο για να τις ξεπικρίσω σωστά; Για να τις ξεπικρίσω τις τρύπησα με το πιρούνι και τις έβαλα στο φούρνο ολόκληρες σε ένα ταψί για 20-25 λεπτά περίπου, αλλά "δεν έπιασε".... Βγήκαν πολύ πικρές! :(
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 1-8-11  
    #
    Σχόλιο από evita_kortez, 28-8-11  
    #
    Σχόλιο από golfo, 28-9-11  
    #
    Σχόλιο από ansou, 1-10-11  
    Σωστα υλικα για ενα γνησιο και νοστιμο ιμαμ!Συνηθως τις φτιαχνω στο φουρνο αλλα τελευταια τις δοκιμασα στο τηγανι της Fissler για να αποφυγω ν αναψω φουρνο.Δεν εβαλα νερο.Το φαγητο εβγαλε το δικο του νερακι κι εγινε ακομη πιο νοστιμο.Προσθεσα και ελαχιστη κανελλα καθως και φυλλα δαφνης.Στο πιατο ετριψα φετα τυρακι και ταιριαξε περιφημα.
    #
    Σχόλιο από somi085, 19-1-12  
    #
    Σχόλιο από thomaei, 15-9-12  
    #
    Σχόλιο από henri277, 25-11-12  
    Σε τί θερμοκρασία ψήνουμε;
    #
    Σχόλιο από zouna, 12-9-13  
    Ερώτηση: αν δεν τηγανιστούν οι μελιτζάνες πρώτα,δε βγαίνουν πικρές ή σκληρές ανάλογα;; μήπως χρειάζεται να μείνουν λίγο σε νερό να μαλακώσουν;
    #
    Σχόλιο από ninasimone, 30-12-13  
    #
    Σχόλιο από Μαρία Παρακατιανή, 25-6-14  
    Την γέμιση πάντα την περνάω από το τηγάνι! Τις μελιτζάνες τις κόβω στην μέση, τις χαράζω δεξία και αριστερά (στο κέντρο αλλά δεν βγάζω την ψίχα), τους βάζω ελαιόλαδο και τις βάζω στον φούρνο στους 200 για 20 λεπτα περίπου!

    Όταν τις βγάζω, αφαιρώ την ψητή πλέον ψίχα και τις γεμίζω! κρατάω την ψίχα για Αγιωρίτικη μελιτζανοσαλάτα και είναι τέλεια!

    12 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Πρασινομάτα, 24-3-09  
    Ααα....ξέχασα . Μπορείτε να προσθέσετε και μια πράσινη πιπεριά ψιλοκομένη .
    #
    Σχόλιο από ROSA, 24-9-09  
    πολύ ωραίες μου έγιναν και ελαφριές μπράβο γιά την συνταγή!!!!!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 8-9-10  
    #
    Σχόλιο από taurofagos, 7-10-10  
    5 πιρουνάκια γιατί έτσι την κάνει η μαμά του κολλητού μου και είναι κόλαση!!!!!
    Και γιατί θα συμφωνήσω, τα βιβλία αυτά μαγειρικής δεν κυκλοφορούν πλέον!
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 1-8-11  
    #
    Σχόλιο από evita_kortez, 28-8-11  
    #
    Σχόλιο από golfo, 28-9-11  
    #
    Σχόλιο από ansou, 1-10-11  
    Σωστα υλικα για ενα γνησιο και νοστιμο ιμαμ!Συνηθως τις φτιαχνω στο φουρνο αλλα τελευταια τις δοκιμασα στο τηγανι της Fissler για να αποφυγω ν αναψω φουρνο.Δεν εβαλα νερο.Το φαγητο εβγαλε το δικο του νερακι κι εγινε ακομη πιο νοστιμο.Προσθεσα και ελαχιστη κανελλα καθως και φυλλα δαφνης.Στο πιατο ετριψα φετα τυρακι και ταιριαξε περιφημα.
    #
    Σχόλιο από somi085, 19-1-12  
    #
    Σχόλιο από thomaei, 15-9-12  
    #
    Σχόλιο από henri277, 25-11-12  
    Σε τί θερμοκρασία ψήνουμε;
    #
    Σχόλιο από ninasimone, 30-12-13  

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από 103, 23-3-11  
    Eπειδή δεν κατάλαβα καλά, τις μελιτζάνες τις ψήνουμε στο φούρνο πριν από το γέμισμα ή τις γεμίζουμε ωμές?
    Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από afrato tsourekaki, 10-6-11  
    Πολύ νόστιμη συνταγή, αλλά την δεύτερη φορά που την έφτιαξα οι μελιτζάνες μου βγήκαν πόλυ πικρές.... Κανένα καλό κόλπο για να τις ξεπικρίσω σωστά; Για να τις ξεπικρίσω τις τρύπησα με το πιρούνι και τις έβαλα στο φούρνο ολόκληρες σε ένα ταψί για 20-25 λεπτά περίπου, αλλά "δεν έπιασε".... Βγήκαν πολύ πικρές! :(
    #
    Σχόλιο από zouna, 12-9-13  
    Ερώτηση: αν δεν τηγανιστούν οι μελιτζάνες πρώτα,δε βγαίνουν πικρές ή σκληρές ανάλογα;; μήπως χρειάζεται να μείνουν λίγο σε νερό να μαλακώσουν;

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από xaroula, 14-9-09  
    ενα υπεροχο φαγητο! και εγω ψηνω στον φουρνο τις μελιτζανες πρωτα ποτε δεν τις τηγανιζω,αλλα την γεμιση πρωτα την ετοιμαζω εξ ολοκληρου στο τηγανι και μετα γεμιζω τις μελιτζανες
    #
    Σχόλιο από Μαρία Παρακατιανή, 25-6-14  
    Την γέμιση πάντα την περνάω από το τηγάνι! Τις μελιτζάνες τις κόβω στην μέση, τις χαράζω δεξία και αριστερά (στο κέντρο αλλά δεν βγάζω την ψίχα), τους βάζω ελαιόλαδο και τις βάζω στον φούρνο στους 200 για 20 λεπτα περίπου!

    Όταν τις βγάζω, αφαιρώ την ψητή πλέον ψίχα και τις γεμίζω! κρατάω την ψίχα για Αγιωρίτικη μελιτζανοσαλάτα και είναι τέλεια!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Μελιτζάνα: κυρά και αρχόντισσα
    Ας ξανασυστηθούμε: το επιστημονικό της όνομα εί...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Σχετικές οδηγίες

    Μελιτζάνες στον καταψύκτη
    Προστέθηκε από thomaei
    5
           
           
    (11)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 6 αγαπημένων συνταγών, του/της giorgos4s
    Φαγητα
    Ένα βιβλίο 60 αγαπημένων συνταγών, του/της Elixir
    sintages2013
    Ένα βιβλίο 563 αγαπημένων συνταγών, του/της litsa karagounaki
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 447 αγαπημένων συνταγών, του/της sophiaσοφια
    Λαδερα
    Ένα βιβλίο 23 αγαπημένων συνταγών, του/της λαλαλαλα