Μελιτζάνες με γιαούρτι γκρατέν

Bαθμολογία: 4.6667
       
 
15 ψήφοι
blow_, 15.07.08

Περιγραφή

Είναι μια υπεροχη δροσιστικη συνταγη για το καλοκαίρι...
Μελιτζάνες με γιαούρτι γκρατέν

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2-4 μελιτζάνες κομμένες σε φέτες καθέτως
  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (προτιμήστε χύμα)
  • 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασε
  • 1 κρεμμύδι ξερο
  • 2 κουταλιές λάδι
  • 1 ποτήρι μικρό κρασί
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Λαδερά , Λαχανικά
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες καθέτως σε πάχος μέτριο. Τίς βάζουμε να ξεπικρίσουν για περίπου 30΄σε αλατόνερο. Μόλις ξεπικρίσουν, τις βγάζουμε από το νέρο και τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Κατα την προτίμηση μας τις τηγανίζουμε ή τις ψήνουμε στο γκρίλ.
  2. Μέχρι να ψηθούν οι μελιτζάνες, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Βάζουμε το λάδι σ' ένα τηγάνι και όταν κάψει προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σωτάρουμε για περίπου 3 λεπτά, σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα, την ζάχαρη,αλάτι και πιπέρι κατά την βουλησή μας.
  3. Αφήνουμε την σάλτσα για 15-20΄, δοκιμάζουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  4. Εαν οι μελιτζάνες είναι έτοιμες, λαδώνουμε ένα ταψι και τοποθετούμε τις μελιτζάνες διπλά - δίπλα. Πάνω από κάθε φέτα τοποθετούμε σάλτσα. Μόλις τελειώσουμε τοποθετούμε και το γιαούρτι μας πάνω από κάθε φέτα.
  5. Τέλος τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200c για 20-25΄.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τρώγεται ζεστό ή κρύο. Συνοδεύεται απο σάλάτα εποχής. Γίνεται και με όποιο άλλο λαχανικό θέλετε.

Σχετικές συνταγές

    24 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 16-7-08  
    Τις φτιάχνω κι εγώ έτσι τις μελιτζάνες κρύο πιάτο, με τη διαφορά, ότι προσθέτω στο γιαούρτι σκόρδο. Του δίνει μια υπέροχη γεύση και αρκετά δροσιστικό.
    #
    Σχόλιο από καραμέλα, 17-7-08  
    ...και μ'αρέσουν οι μελιτζάνες! Να ρωτήσω κάτι, αν δεν μαγειρέψουμε τη ντομάτα αλλά τρίψουμε φρέσκια ντοματούλα και την ανακατέψουμε με τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας ψιλοκομέννα πολύ και την βάλουμε έτσι πάνω στις μελιτζάνες, πειράζει;
    #
    Σχόλιο από evaevaeva, 10-3-09  
    ...αν καταλαβα καλα, βαζουμε το γιαουρτι κ μετα ψηνουμε?? δεν εχω ξαναφαει γιαουρτι ετσι..!
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 27-3-09  
    Ομολογουμένως μοσχομύρισε το σπίτι. Πρόσθεσα κι εγώ λίγο σκρδάκι στο γιαούρτι. Έφαγα μόνο μια γωνίτσα καθότι δε μου αρέσουν οι μελιτζάνες, και έμεινα άκρως ικανοποιημένη. Οι άλλοι όμως ξερογλείφονταν!
    #
    Σχόλιο από rouli3, 28-3-09  
    Συγχαρητήρια στην μαγείρισσα Ναυσικά!!!!!! Τέλειες οι μελιτζάνες που έφαγα εχθές το μεσημέρι από τα χεράκια της!Τις βαθμολογώ με άριστα 5!
    #
    Σχόλιο από MAROUSW, 10-8-09  
    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ.. όλοι μου ζητούσαν τη συνταγή. ΜΠΡΑΒΟ. υπέροχη και δροσιστική συνταγή. κάτι διαφορετικό για τον καλοκαιρινό μπουφέ
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 25-8-09  
    Νόστιμο πιάτο .Πιστεύω ότι το θέλει το σκορδάκι.
    #
    Σχόλιο από dimikl, 26-8-09  
    Ερώτηση:το γιαούρτι δε θα γίνει γάλα μέσα στο φούρνο;
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 26-8-09  
    dimikl,κοίτα τις φωτο και θα δεις ότι δεν λιώνει το γιαούρτι.
    #
    Σχόλιο από dimikl, 26-8-09  
    ANGOLINA,σ'ευχαριστώ για τη γρήγορη απάντηση.Αν κρίνω από τη φωτό,όντως δε φαίνεται πολύ αραιό το γιαούρτι.
    Πιστεύω πως θα είναι πολύ νόστιμες έτσι.
    #
    Σχόλιο από Λενιω, 26-8-09  
    Μπραβο blow_ εγινε αναρπαστο το φαγακι χθες το βραδυ απο την ανδροπαρεα που βλεπανε το ποδοσφαιρο στον κηπο.
    #
    Σχόλιο από blow_, 27-8-09  
    σας ευχαριστω παρα πολυ για τα καλα σας λογια!!
    #
    Σχόλιο από 103, 14-9-09  
    Πάρα πολύ ωραίο! Το γιαούρτι ψημένο έκανε το φαγητό πιο ελαφρύ από την φετά που έβαζα συνήθως. Ευχαριστώ που το μοιράστηκες μαζί μας.
    #
    Σχόλιο από Ginger, 20-4-10  
    Μας άρεσε αρκετά το φαγάκι αυτό! Δεν έκοψα τις μελιτζάνες κάθετα, αλλά οριζόντια σε ροδέλες και τις αράδιασα σε ταψί. Τις μελιτζάνες τι εψησα στο γκριλ, για να είναι πιο ελαφριές, αλλά έχασαν κάπως από γεύση.
    #
    Σχόλιο από christian, 7-7-10  
    Εκτός από σκορδάκι εγώ προσθέτω και πιτούλα (κατά προτίμιση κυπριακή που είναι λεπτή όταν την ανοίξεις) στη βάση του ταψιού. Απορροφά τα υγρά και προσθέτει μια ιδιαίτερη γεύση.
    #
    Σχόλιο από Jelly, 4-9-10  
    Βρήκα τη συνταγή αυτή ψάχνοντας κάτι σχετικό, επειδή έφαγα κάτι ανάλογο σ' ένα μεζεδοπωλείο και μου άρεσε πολύ!
    Ηταν όμως οι μελιτζάνες κομμένες στην μέση, όπως για "παπουτσάκια", με σάλτσα ντομάτας κι από πάνω μια κρέμα γιαουρτιού.
    Θα την φτιάξω, λοιπόν, και θα προσθέσω κι εγώ στο γιαούρτι λίγο σκόρδο.
    #
    Σχόλιο από kirki, 26-4-12  
    Τέλειο συνοδευτικό για το 15αυγουστιάτικο! τραπέζι. Έκλεψε την παράσταση.
    #
    Σχόλιο από juanna, 13-5-12  
    Πολύ νόστιμο! Στη σάλτσα πρόσθεσα επίσης και βασιλικό και έφτιαξα μια κρέμα γιαουρτιού. Τέλειο !!!
    #
    Σχόλιο από somi085, 20-6-12  
    #
    Σχόλιο από blow_, 11-7-12  
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΛΟΓΙΑ.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    16 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 27-3-09  
    Ομολογουμένως μοσχομύρισε το σπίτι. Πρόσθεσα κι εγώ λίγο σκρδάκι στο γιαούρτι. Έφαγα μόνο μια γωνίτσα καθότι δε μου αρέσουν οι μελιτζάνες, και έμεινα άκρως ικανοποιημένη. Οι άλλοι όμως ξερογλείφονταν!
    #
    Σχόλιο από rouli3, 28-3-09  
    Συγχαρητήρια στην μαγείρισσα Ναυσικά!!!!!! Τέλειες οι μελιτζάνες που έφαγα εχθές το μεσημέρι από τα χεράκια της!Τις βαθμολογώ με άριστα 5!
    #
    Σχόλιο από MAROUSW, 10-8-09  
    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ.. όλοι μου ζητούσαν τη συνταγή. ΜΠΡΑΒΟ. υπέροχη και δροσιστική συνταγή. κάτι διαφορετικό για τον καλοκαιρινό μπουφέ
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 25-8-09  
    Νόστιμο πιάτο .Πιστεύω ότι το θέλει το σκορδάκι.
    #
    Σχόλιο από Λενιω, 26-8-09  
    Μπραβο blow_ εγινε αναρπαστο το φαγακι χθες το βραδυ απο την ανδροπαρεα που βλεπανε το ποδοσφαιρο στον κηπο.
    #
    Σχόλιο από blow_, 27-8-09  
    σας ευχαριστω παρα πολυ για τα καλα σας λογια!!
    #
    Σχόλιο από 103, 14-9-09  
    Πάρα πολύ ωραίο! Το γιαούρτι ψημένο έκανε το φαγητό πιο ελαφρύ από την φετά που έβαζα συνήθως. Ευχαριστώ που το μοιράστηκες μαζί μας.
    #
    Σχόλιο από Jelly, 4-9-10  
    Βρήκα τη συνταγή αυτή ψάχνοντας κάτι σχετικό, επειδή έφαγα κάτι ανάλογο σ' ένα μεζεδοπωλείο και μου άρεσε πολύ!
    Ηταν όμως οι μελιτζάνες κομμένες στην μέση, όπως για "παπουτσάκια", με σάλτσα ντομάτας κι από πάνω μια κρέμα γιαουρτιού.
    Θα την φτιάξω, λοιπόν, και θα προσθέσω κι εγώ στο γιαούρτι λίγο σκόρδο.
    #
    Σχόλιο από kirki, 26-4-12  
    Τέλειο συνοδευτικό για το 15αυγουστιάτικο! τραπέζι. Έκλεψε την παράσταση.
    #
    Σχόλιο από juanna, 13-5-12  
    Πολύ νόστιμο! Στη σάλτσα πρόσθεσα επίσης και βασιλικό και έφτιαξα μια κρέμα γιαουρτιού. Τέλειο !!!
    #
    Σχόλιο από somi085, 20-6-12  
    #
    Σχόλιο από blow_, 11-7-12  
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΛΟΓΙΑ.
    #
    Σχόλιο από chocofay, 23-8-12  
    Το γιαούρτι το έβαλα μετά από πάνω χωρίς να το ψήσω και στη σάλτσα πρόσθεσα ρίγανη και βασιλικό. Τέλεια γεύση!
    #
    Σχόλιο από GinaL, 16-8-13  
    Πολύ καλές οι μελιτζάνες!
    #
    Σχόλιο από sylvioni, 5-9-13  
    Πολυ καλη συνταγη! Εβαλα σκορδακι στο γιαουρτι και μπολικη παπρικα απο πανω!
    #
    Σχόλιο από bluechip, 20-7-14  
    Εξαιρετικό καλοκαιρινό φαγάκι!! Εκτός από ξερό έβαλα και φρέσκο κρεμμυδάκι, έναν κύβο λαχανικών, σκορδάκι, μπόλικο πιπέρι και ξερό βασιλικό! Μιαμ! Μιαμ! Μπράβο για τη συνταγή!

    5 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από καραμέλα, 17-7-08  
    ...και μ'αρέσουν οι μελιτζάνες! Να ρωτήσω κάτι, αν δεν μαγειρέψουμε τη ντομάτα αλλά τρίψουμε φρέσκια ντοματούλα και την ανακατέψουμε με τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας ψιλοκομέννα πολύ και την βάλουμε έτσι πάνω στις μελιτζάνες, πειράζει;
    #
    Σχόλιο από evaevaeva, 10-3-09  
    ...αν καταλαβα καλα, βαζουμε το γιαουρτι κ μετα ψηνουμε?? δεν εχω ξαναφαει γιαουρτι ετσι..!
    #
    Σχόλιο από dimikl, 26-8-09  
    Ερώτηση:το γιαούρτι δε θα γίνει γάλα μέσα στο φούρνο;
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 26-8-09  
    dimikl,κοίτα τις φωτο και θα δεις ότι δεν λιώνει το γιαούρτι.
    #
    Σχόλιο από dimikl, 26-8-09  
    ANGOLINA,σ'ευχαριστώ για τη γρήγορη απάντηση.Αν κρίνω από τη φωτό,όντως δε φαίνεται πολύ αραιό το γιαούρτι.
    Πιστεύω πως θα είναι πολύ νόστιμες έτσι.

    3 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 16-7-08  
    Τις φτιάχνω κι εγώ έτσι τις μελιτζάνες κρύο πιάτο, με τη διαφορά, ότι προσθέτω στο γιαούρτι σκόρδο. Του δίνει μια υπέροχη γεύση και αρκετά δροσιστικό.
    #
    Σχόλιο από Ginger, 20-4-10  
    Μας άρεσε αρκετά το φαγάκι αυτό! Δεν έκοψα τις μελιτζάνες κάθετα, αλλά οριζόντια σε ροδέλες και τις αράδιασα σε ταψί. Τις μελιτζάνες τι εψησα στο γκριλ, για να είναι πιο ελαφριές, αλλά έχασαν κάπως από γεύση.
    #
    Σχόλιο από christian, 7-7-10  
    Εκτός από σκορδάκι εγώ προσθέτω και πιτούλα (κατά προτίμιση κυπριακή που είναι λεπτή όταν την ανοίξεις) στη βάση του ταψιού. Απορροφά τα υγρά και προσθέτει μια ιδιαίτερη γεύση.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Μελιτζάνα: κυρά και αρχόντισσα
    Ας ξανασυστηθούμε: το επιστημονικό της όνομα εί...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    giortino trapezi
    Ένα βιβλίο 59 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 61 αγαπημένων συνταγών, του/της efi70
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 129 αγαπημένων συνταγών, του/της antoniapro
    λαδερα
    Ένα βιβλίο 39 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    tasted
    Ένα βιβλίο 79 αγαπημένων συνταγών, του/της 103