κύρια φωτογραφία συνταγής Μελιτζάνες με προσούτο και τυρί του τοστ

Μελιτζάνες με προσούτο και τυρί του τοστ

20 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

Να και μια συνταγή για κυρίως πιάτο, εύκολη αλλά και εξαιρετικά γευστική ταυτόχρονα.Ένα ιδανικό εγχείρημα για να καταπλήξετε τους καλεσμένους σας με ένα νοστιμότατο και γρήγορο στην προετοιμασία του πιάτο.Μελιτζάνες γεμιστές με προσούτο (prosciutto) και τυρί του τοστ.Η ετοιμασία του δεν απαιτεί πολύ χρόνο και θα μπορούσε να είναι και μία διέξοδος για νοικοκυρές με μικρή εμπειρία στην κουζίνα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μια και δεν είναι δυνατόν να πάρουμε από μία μελιτζάνα περισσότερες από 3 φέτες παρόμοιου μεγέθους (μία κεντρική ελαφρώς μεγαλύτερη και από μία σε κάθε πλευρά της λίγο πιο μικρές), εάν το θεωρήσετε απαραίτητο αυτό (σε κάποιο πιο “προσεγμένο” γεύμα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε 2 μελιτζάνες για να πάρετε μόνο την κεντρική περιοχή τους. Το υπόλοιπο από κάθε μελιτζάνα, φυσικά και ΔΕΝ πάει χαμένο. Ή το κάνετε ότι σας υπαγορεύσει η έμπνευσή σας ή το χρησιμοποιείτε σαν συνοδευτικό του κυρίως πιάτου. Σε αυτή την περίπτωση, κόβετε και την υπόλοιπη μελιτζάνα σε στρογγυλές φέτες του 1 εκ. πάχους και στη συνέχεια σε κυβάκια. (αυτά τα κυβάκια θα τα ρίξουμε σε αλατισμένο νερό για να μη μαυρίσουν, τα θέλουμε λευκά-λευκά). Λευκά θα είναι και τα κυβάκια της πατάτας που θα κόψουμε με τον ίδιο τρόπο (πρώτα σε ροδέλες του 1 εκ. και στη συνέχεια κύβοι). Εάν το τηγάνι μας είναι ευρύχωρο, ρίχνουμε και από λίγα κυβάκια πατάτας και μελιτζάνας μαζί με κάθε “σάντουιτς” που τηγανίζουμε και έχουμε έτσι στο τέλος μία ικανή ποσότητα συνοδευτικού για το κυρίως πιάτο μας. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, η ποσότητα του λαδιού πρέπει να είναι μεγαλύτερη, αφού και τα κυβάκια μελιτζάνας θα ρουφήξουν αρκετό. Εάν ρίξετε και κανα-δυό σκελίδες σκόρδο να ροδοτηγανισθούν μαζί τους, εκεί να δείτε αρώματα, εκεί να δείτε γεύση.Καλό θα ήταν, αφού κόψουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις αλατίσουμε, να τις αφήσουμε αυτό το μισάωρο που λέει το βήμα 3, για να αποβάλουν τα περιττά νερά τους. Εάν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε το prosciutto με ζαμπόν. Σε αυτή τη περίπτωση, φροντίστε να είναι καλής ποιότητας και ..... να έχει γεύση. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μία άγευστη, ουδέτερη γέμιση.Ή μήπως υπάρχει ? Ναι, εάν το τυρί δεν λιώσει αρκετά. Για τον λόγο αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθεί τυρί του τοστ που να λιώνει εύκολα, όχι τίποτα gouda που θέλουν ένα πεντάλεπτο για να μαλακώσουν στην τοστιέρα. Εδώ δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε της πίεσης, ούτε του πολύ χρόνου. Δύο – τρία, άντε τέσσερα λεπτά θα μείνει μόνο η παραγεμισμένη μελιτζάνα στο τηγάνι. Διαλέξτε λοιπόν ένα τυρί που να λιώνει εύκολα και γρήγορα. Στα Lidl έχουν στα τυροκομικά, πακετάκια με 10 φέτες μαλακό τυρί του τοστ, αυτό είναι πολύ καλο για αυτή τη δουλειά (εάν σας αρέσει και η γεύση του, βέβαια).

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

2 άτομα
  1. 1 μεγάλη στρογγυλή μελιτζάνα
  2. 6 φέτες prosciutto
  3. 6 φέτες τυρί του τοστ
  4. 3 κ.σ., γεμάτες, φρεσκοτριμμένο, ανάμικτο, βασιλικό και μαϊντανό
  5. παρθένο ελαιόλαδο, όσο χρειασθεί
  6. αλάτι, ανάλογα με τα γούστα μας

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε και στεγνώνουμε την μελιτζάνα.

  2. 2

    Την κόβουμε σε 6 στρογγυλές φέτες - ροδέλες, πάχους 1 εκατοστού, που με τη σειρά τους τις χαράσσουμε, τις κόβουμε αλλά όχι εντελώς, στα δύο (με πάχος, συνεπώς, 1/2 εκ.). Πρέπει να είναι ελαφρά ενωμένα τα δύο κομμάτια τους, κάτι σαν στρογγυλού σχήματος σάντουιτς.

  3. 3

    Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να μείνουν με το αλάτι για μισή ώρα.

  4. 4

    Μετά το μισάωρο, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και τις τηγανίζουμε να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

  5. 5

    Κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος, με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού και αφού ανασηκώσουμε λίγο την επάνω, ρίχνουμε καυτό λάδι και ανάμεσα στις φέτες, να τηγανισθούν ελαφρώς και εσωτερικά.

  6. 6

    Όταν πάρουν χρώμα, ετοιμάζουμε την γέμισή τους. Ανασηκώνουμε την επάνω φέτα και τοποθετούμε ανάμεσα στις δύο από μία φέτα prosciutto και μία τυρί του τοστ.

  7. 7

    Τις ξαναβάζουμε στο τηγάνι για 2-3 λεπτά ακόμη και μόλις το τυρί αρχίσει να λιώνει, τις αφαιρούμε από το τηγάνι και τις τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας, με την πλευρά που ήταν τελευταία στο λάδι, σε επαφή μαζί του, για να αποβάλλουν το περιττό λάδι.

  8. 8

    Μόνο τότε ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον βασιλικό (αυτόν τον τελευταίο, ιδανικά, με τα χέρια, το μαχαίρι τον οξειδώνει πολύ γρήγορα), ανακατεύουμε τα δύο αρωματικά και βάζουμε από μισή  κ.σ. σε κάθε “σάντουιτς” μελιτζάνας, απλωμένο ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της γέμισής της.

  9. 9

    Τις σερβίρουμε χλιαρές.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens