Μελιτζανόπιτα με εύκολη ζύμη σαν σφολιάτα
Είναι μια εύκολη πίτα, παραλλαγή δική μου από συνταγή της Νίκης Χρυσανθίδου, που ξετρέλανε την οικογένειά μου.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν δε θέλετε να φτιάξετε τη ζύμη, χρησιμοποιείστε έτοιμη σφολιάτα. Η ποσότητα των τυριών είναι υποκειμενική. Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.
Υλικά
-
Για τη ζύμη
-
2/3 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
-
400-500 γρ. αλεύρι
-
1/2 φλ. ελαιόλαδο
-
1/2 φλ. βούτυρο
-
1/4 φλ. νερό
-
2 κουτ. σούπας ξύδι
-
2 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
-
αλάτι
-
1 κρόκος αυγού, ανακατεμένος με 2 κουτ. σούπας νερό
-
Για τη γέμιση
-
1/2 φλ. λάδι
-
1 κιλό μελιτζάνες, κομμένες σε κυβάκια, χωρίς φλούδα, που τις έχουμε αφήσει σε αλατόνερο για 1 ώρα και τις έχουμε στραγγίξει
-
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1 πράσο ψιλοκομμένο
-
1 γιαούρτι στραγγιστό
-
1/2 κούπα σιμιγδάλι
-
2 αυγά
-
1 φλ. φέτα τριμένη
-
1 φλ. τριμμένη γραβιέρα
-
αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε ένα μπολ βάζουμε τα υγρά υλικά με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ, τα ανακατεύουμε με σύρμα και μετά ρίχνουμε το αλεύρι ζυμώνοντας με τα χέρια έως ότου γίνει ένα μαλακό ζυμάρι.
-
2
Το σκεπάζουμε να ξεκουραστεί έως ότου φτιάξουμε τη γέμιση.
-
3
Σωτάρουμε σε κατσαρόλα το κρεμμύδι, τη μελιτζάνα και το πράσο με το λάδι να μαραθούν αρκετά.
-
4
Αφού φύγουν όλα τα υγρά, βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
-
5
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Διορθώνουμε τη γεύση με λίγο αλάτι αν χρειαστεί.
-
6
Σε πυρέξ ορθογώνιο, ανοιγουμε τη ζύμη - είναι πολύ εύπλαστη, ακόμη και με το χέρι γίνεται - να απλώσει και έξω από τα τοιχώματα.
-
7
Βάζουμε τη γέμιση μέσα και μετά διπλώνουμε τη ζύμη να καλύψει τη γέμιση.
-
8
Η ζύμη τραβιέται εύκολα και μπορεί να σκεπάσει τη γέμιση.
-
9
Αλείφουμε την επιφάνεια με τον διαλυμένο κρόκο αυγού.
-
10
Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά, να ροδίσει καλά.
Σχόλια (14)