Μελιτζανόπιτα με Μπεσαμέλ

Μαγειρεύτηκε 2 φορές
foodie1973
foodie1973 @cook_8499686

Μελιτζανόπιτα με καπνιστές μελιτζάνες, μπεσαμέλ με κασέρι και τραγανά φύλλα αλειμμένα με ελαιόλαδο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Σερβίρω την πίτα αφού κρυώσει λίγο για να μην είναι ρευστή η γέμιση. Η συνταγή είναι από το προσωπικό μου blog dailycious.gr .

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

45 Minutes
6-8 άτομα
  1. 3 μεγάλες (ή 4 μέτριες) μελιτζάνες φλάσκες
  2. 2/3 φλ. ελαιόλαδο
  3. 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  4. 3 κ.σ. κοινό αλεύρι
  5. 1,5 φλ. γάλα πλήρες (ζεστό)
  6. 250 γρ. κασέρι (χονδροτριμμένο)
  7. αλάτι κι άσπρο πιπέρι
  8. 2 κ.σ. γάλα (για την επιφάνεια της πίτας)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Τρυπάω και ψήνω τις μελιτζάνες στο grill του φούρνου για 45’ περίπου στην μέγιστη θερμοκρασία, μέχρι να μαυρίσει και να ζαρώσει η φλούδα τους αλλά να μαλακώσει κι η σάρκα τους.

  2. 2

    Κατόπιν χαράσσω την φλούδα, αφαιρώ την ψίχα κάθε μελιτζάνας και τοποθετώ σε σουρωτήρι να αφήσουν τα υγρά τους για 1 ώρα τουλάχιστον, ενώ ενδιαμέσως ανακατεύω.

  3. 3

    Παράλληλα ετοιμάζω την μπεσαμέλ για την γέμιση. Σε ένα σκεύος ζεσταίνω το βούτυρο σε μέτρια φωτιά (5/9) και μόλις λειώσει προσθέτω το αλεύρι.

  4. 4

    Ανακατεύω με τον αυγοδάρτη μέχρι να σχηματισθεί μία όχι πολύ σφιχτή ζύμη.

  5. 5

    Προσθέτω σταδιακά και το ζεστό γάλα.

  6. 6

    Στο τέλος, κι αφού έχει ομογενοποιηθεί η μπεσαμέλ, προσθέτω το τριμμένο κασέρι, λίγο αλάτι, το άσπρο πιπέρι κι ανακατεύω ξανά.

  7. 7

    Αφού στραγγίξει καλά κι η μελιτζάνα την προσθέτω κι αυτήν στην μπεσαμέλ κι ανακατεύω.

  8. 8

    Δοκιμάζω την γεύση και προσθέτω αν χρειάζεται λίγο αλατοπίπερο ακόμα.

  9. 9

    Αρχικά λαδώνω ελαφρά ένα pyrex ή ένα ταψί και στην συνέχεια ξεκινάω με το στρώσιμο των φύλλων, τα οποία τοποθετώ διπλωμένα και τα λαδώνω ένα προς ένα.

  10. 10

    Αφού στρώσω τα μισά (6 φύλλα δηλ.), απλώνω ομοιόμορφα από πάνω την κρέμα μελιτζάνας.

  11. 11

    Συνεχίζω με τα υπόλοιπα φύλλα, πάντα διπλωμένα, μέχρι να τοποθετήσω και το τελευταίο χωρίς όμως να το λαδώσω.

  12. 12

    Κόβω την πίτα σε φέτες και αλείφω την επιφάνεια της με τις 2 κ.σ. γάλακτος, για να πάρει όμορφο ροδοκόκκινο χρώμα.

  13. 13

    Φουρνίζω την μελιτζανόπιτα για 50-55’ στους 190°C (αντίσταση).

Αντιδράσεις

Cooksnaps (2)

Σχόλια (8)

ioannakara
ioannakara @hobbit1matrix2
Αυτή η μελιτζανοπιτα με έκανε διάσημη, υπάρχουν άνθρωποι που με αναγνωρίζουν ως " Η Ιωάννα που φτιάχνει εκείνη την πίτα με μελιτζάνες..." Πολύ νόστιμη συνταγή

Από

foodie1973
foodie1973 @cook_8499686
στις