Μελιτζανόπιτα με Μπεσαμέλ
Μελιτζανόπιτα με καπνιστές μελιτζάνες, μπεσαμέλ με κασέρι και τραγανά φύλλα αλειμμένα με ελαιόλαδο.
Λίγα μυστικά ακόμα
Σερβίρω την πίτα αφού κρυώσει λίγο για να μην είναι ρευστή η γέμιση. Η συνταγή είναι από το προσωπικό μου blog dailycious.gr .
Υλικά
-
3 μεγάλες (ή 4 μέτριες) μελιτζάνες φλάσκες
-
1 πακέτο φύλλο κρούστας
-
2/3 φλ. ελαιόλαδο
-
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
-
3 κ.σ. κοινό αλεύρι
-
1,5 φλ. γάλα πλήρες (ζεστό)
-
250 γρ. κασέρι (χονδροτριμμένο)
-
αλάτι κι άσπρο πιπέρι
-
2 κ.σ. γάλα (για την επιφάνεια της πίτας)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Τρυπάω και ψήνω τις μελιτζάνες στο grill του φούρνου για 45’ περίπου στην μέγιστη θερμοκρασία, μέχρι να μαυρίσει και να ζαρώσει η φλούδα τους αλλά να μαλακώσει κι η σάρκα τους.
-
2
Κατόπιν χαράσσω την φλούδα, αφαιρώ την ψίχα κάθε μελιτζάνας και τοποθετώ σε σουρωτήρι να αφήσουν τα υγρά τους για 1 ώρα τουλάχιστον, ενώ ενδιαμέσως ανακατεύω.
-
3
Παράλληλα ετοιμάζω την μπεσαμέλ για την γέμιση. Σε ένα σκεύος ζεσταίνω το βούτυρο σε μέτρια φωτιά (5/9) και μόλις λειώσει προσθέτω το αλεύρι.
-
4
Ανακατεύω με τον αυγοδάρτη μέχρι να σχηματισθεί μία όχι πολύ σφιχτή ζύμη.
-
5
Προσθέτω σταδιακά και το ζεστό γάλα.
-
6
Στο τέλος, κι αφού έχει ομογενοποιηθεί η μπεσαμέλ, προσθέτω το τριμμένο κασέρι, λίγο αλάτι, το άσπρο πιπέρι κι ανακατεύω ξανά.
-
7
Αφού στραγγίξει καλά κι η μελιτζάνα την προσθέτω κι αυτήν στην μπεσαμέλ κι ανακατεύω.
-
8
Δοκιμάζω την γεύση και προσθέτω αν χρειάζεται λίγο αλατοπίπερο ακόμα.
-
9
Αρχικά λαδώνω ελαφρά ένα pyrex ή ένα ταψί και στην συνέχεια ξεκινάω με το στρώσιμο των φύλλων, τα οποία τοποθετώ διπλωμένα και τα λαδώνω ένα προς ένα.
-
10
Αφού στρώσω τα μισά (6 φύλλα δηλ.), απλώνω ομοιόμορφα από πάνω την κρέμα μελιτζάνας.
-
11
Συνεχίζω με τα υπόλοιπα φύλλα, πάντα διπλωμένα, μέχρι να τοποθετήσω και το τελευταίο χωρίς όμως να το λαδώσω.
-
12
Κόβω την πίτα σε φέτες και αλείφω την επιφάνεια της με τις 2 κ.σ. γάλακτος, για να πάρει όμορφο ροδοκόκκινο χρώμα.
-
13
Φουρνίζω την μελιτζανόπιτα για 50-55’ στους 190°C (αντίσταση).
Σχόλια (8)