Μελιτζανοσαλάτα πολίτικη

Bαθμολογία: 4.9333
       
 
15 ψήφοι
souel, 27.06.09

Περιγραφή

Πρόκειται για αυθεντικη πολίτικη συνταγή, παρμένη από την θεία μου, ελαφριά, νόστιμη και ιδανική για ουζάκι.
Μελιτζανοσαλάτα πολίτικη
photo: ansou

Συνταγή από:

souel

8 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

 
  • 5 - 6 μελιτζάνες φλάσκες αρκετά μεγάλες
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανός
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • ελαιόλαδο
  • 1 - 2 λεμόνια
  • αλάτι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Σαλάτες / Ντιπ
Εποχιακά: Καλοκαιρινή
Μέθοδος: Κάρβουνα/grill
Διατροφή: Χορτοφαγική
Δυσκολία: Εύκολο
Περιέχει: Μελιτζάνες
Σερβίρει: 12 άτομα τουλάχιστον
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένουμε τις μελιτζάνες ολόκληρες χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι τους και τις στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί.
  2. Έχουμε ανάψει φωτιά με κάρβουνα, και μόλις πέσει η φωτιά τις βάζουμε πάνω στη σχάρα να ψηθούν, γυρίζοντας τις συχνά χωρίς να τις τρυπήσουμε. Είναι έτοιμες όταν η φλούδα τους έχει καεί και αρχίζει και σκάει σε διάφορα σημεία. Στο σημείο αυτό θέλω να σας πω ότι δεν πρέπει να τις βιάσετε στο ψήσιμο γιατί οι μελιτζάνες πρέπει να σιγοψηθούν και να απορροφήσουν από μόνες τους όλα τα υγρά τους. Αυτό μπορεί να κρατήσει και 1 ώρα περίπου.
  3. Στη συνέχεια, τις βγάζετε από την φωτιά, περιμένετε να κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζετε προσεκτικά και αδειάζετε το περιεχόμενο τους σε ένα μπολ. Παίρνετε ένα πιρούνι και πολτοποιείτε τις μελιτζάνες όσο περισσότερο γίνεται. (όχι στο μπλέντερ).
  4. Έχετε τρίψει το κρεμμύδι στον τρίφτη  και το έχετε βάλει σε ένα πιάτο λίγο πλάγια ούτως ώστε να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε μόνο τον χυμό του κρεμμυδιού.
  5. Τέλος, ρίχνετε μέσα στις μελιτζάνες ελαιόλαδο, τον χυμό του λεμονιού, αλάτι και μόνο τον χυμό από το κρεμμύδι, συνεχίζοντας να την δουλεύετε με το πιρούνι μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά μαζί.
  6. Δοκιμάζετε και αν νομίζετε ότι χρειάζεται κάτι ακόμη, το προσθέτετε κατά τη γεύση σας.
  7. Την βάζετε στο ψυγείο να δροσίσει  και όταν έρθει η ώρα να την σερβίρετε γαρνίρετε με αρκετό ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Λίγα μυστικά ακόμα

Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη από όσες έχω φάει μέχρι σήμερα γιατί αναδεικνύει την ιδιαίτερη γεύση της μελιτζάνας όταν ψήνεται στο κάρβουνο. Δεν έχει καμία σχέση γευστικά αν ψήσουμε τις μελιτζάνες στο γκριλ. Επίσης οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση από τυριά, καυτερές πιπεριές ή και σκόρδο, χαλάει τελείως το αποτέλεσμα. Είναι μια γεύση μοναδική, ελαφριά και αξέχαστη.

Σχετικές συνταγές

    20 Όλα

    #
    Σχόλιο από lixouda, 5-8-09  
    Όντως η μελιτζάνα θέλει φωτιά. Η μαμά μου -μια και τα κάρβουνα δεν είναι ό,τι πιο εύκολο για καθημερινό μαγείρεμα- μού έμαθε να ψήνω τις μελιτζάνες στο καμινέτο του καφέ. Μία μία, λίγο λίγο, έρχονται και γίνονται πολύ νόστιμη σαλάτα, και μάλιστα πιο ανοιχτόχρωμη από του φούρνου που σκουραίνει τη μελιτζάνα. Πέντε πιρουνάκια για το θέμα του ψησίματος λοιπόν!!!
    #
    Σχόλιο από souel, 5-8-09  
    Ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια! Κι εγώ συνήθως τις ψήνω στό γκαζάκι, αλλά αν υπάρχει κάρβουνο, είναι κόλαση σκέτη!
    #
    Σχόλιο από cyrina, 13-12-09  
    πραγματικα πολυ καλη συνταγη, η μαμα μου βαζει και σκορδο χτυπημενο στο γουδοχερι για πιο εντονη γευση!
    να σας ρωτησω κατι χαζο? στο καμινετο οι μελιτζανες μπαινουν απευθειας ή πανω σε αλουμινοχαρτο ή κατι άλλο? ευχαριστω!
    #
    Σχόλιο από souel, 13-12-09  
    Ευχαριστώ πολύ για τα πηρουνάκια cyrina!
    Όσον αφορά το ψήσιμο της μελιτζάνας στο καμινέτο, υποθέτω ότι εννοείς το γκαζάκι, εγώ τις βάζω μία-μία πάνω στην σχάρα του και τις γυρίζω συχνά μέχρι να ψηθούν.
    #
    Σχόλιο από greg97, 16-2-10  
    Πολύ καλή συνταγή!
    Εγώ προσθέτω και σκορδάκι καμμιά φορά.
    #
    Σχόλιο από gianakis, 16-2-10  
    padia poia einai h authentikh melitzanosalata ?
    #
    Σχόλιο από Dudu, 14-3-10  
    Κι εγώ έτσι την φτιάχνω, cyrina,εγώ τη βάζω απ' ευθείας πάνω στη "σχαρίτσα" που έχει το γκαζάκι, δηλαδή, εκεί που ακουμπάς το μπρικάκι του καφέ. Γίνεται πολύ ωραία και δεν μαυρίζει.
    #
    Σχόλιο από ansou, 9-4-10  
    Eιμαι της αποψης οτι αυτη ειναι η αυθεντικη, η πιο απλη αλλα και η πιο νοστιμη μελιτζανοσαλατα.Οποτε εχουμε αναψει φωτια για κρεατικα και εχω στο ψυγειομελιτζανες, τις βαζω σε μια γωνια στη σταχτη μεσα και γινονται...λουκουμι.Ο δε συνδυασμος κρεμμυδιου και μαιντανου ειναι αχτυπητος.Κι εγω επισης προσθετω τριμμενο σκορδο κατα βουληση.Ολα τα πηρουνακια απλοχερα.
    #
    Σχόλιο από grandchef, 9-4-10  
    Το όλο μυστικό στην αυθεντική πολίτικη μελιτζανοσαλάτα είναι η μελιτζάνα να έχει αυτήν την αίσθηση του "καπνιστού" και του "καμένου"! Εμένα η πολίτισσες συγγενείς μου έβαζαν μετά μόνο λάδι και λεμόνι και ήταν πεντανόστιμη :) Από κει και πέρα ο καθένας μπορεί να προσθέσει ότι του αρέσει (κρεμμύδι, σκόρδο, μυρωδικά, πιπεριές φλωρίνης και πολλά άλλα!). Επίσης μπορείς να φτιάξεις απίστευτο πουρέ μελιτζάνας προσθέτοντας σε μπεσαμέλ την ψητή μελιτζάνα, super γεύση!
    #
    Σχόλιο από georider, 11-5-11  
    Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΣΚΟΡΔΟ.ΔΕ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΑΚΟΜΑ .. ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΧΑ ΧΑ ΧΑ .
    ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΚΑΝΩ ΠΑΤΕΝΤΕΣ
    #
    Σχόλιο από elg, 24-7-11  
    Ναι, αυτή είναι πράγματι η αυθεντική πολίτικη μελιτζανοσαλάτα. Έτσι ακριβώς την έφτιαχνε η γιαγιά μου που ήταν από την Πόλη. Έχουν γεμίσει τον κόσμο με παραλλαγές για μια τόσο απλή και νόστιμη συνταγή. Μπράβο και σε ευχαριστούμε.
    #
    Σχόλιο από ggr, 4-9-11  
    Τι κρίμα που η souel έχει πάνω από ένα χρόνο να μπει στο site ...
    Θα ήθελα να της πω ότι η μελιτζανοσαλάτα της έχει εξαιρετική γεύση, είναι πολύ ελαφριά, με λίγα υλικά αλλά ταυτόχρονα τόσο γευστική. Βοηθάει το λεμόνι, φυσικά.
    Μπράβο, ένα πιάτο που θα ΄θελα να έχω συψνά στο τραπέζι μου.
    #
    Σχόλιο από ggr, 4-9-11  
    Ανυπερθέτως ...
    #
    Σχόλιο από Aktaia, 31-12-11  
    πολυ καλη βγηκε η σαλατα ! μπραβο !!
    #
    Σχόλιο από giota3e, 8-10-12  
    Τέλεια μου άρεσε γιατί δεν περιέχει σκόρδο και καταλαβαίνεις στον ουρανίσκο σου την μελιτσάνα
    #
    Σχόλιο από Iro XD, 18-11-12  
    #
    Σχόλιο από anastasia26, 30-5-13  
    απλα υπεροχη!!!
    #
    Σχόλιο από july88, 1-10-13  
    Ειναι Τ Ε Λ Ε Ι Α..... Να πω ότι έβαλα σε καρεδάκια και το κρεμμύδι και δε το μετάνιωσα
    #
    Σχόλιο από tasa.x, 1-10-13  
    Τέλειες γίνονται στα κάρβουνα,αλλά τους πάει και το σκόρδο και λίγο πιπεριά Φλωρίνης!!!
    Περί ορέξεως πάντα!!!
    #
    Σχόλιο από σουκαρ, 28-3-14  
    και εγω την ιδια φτιαχνω με την διαφορα οτι τριβω το κρεμιδη και το βαζω ολο χωρις στραγκιγμα ειναι τελεια

    19 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από lixouda, 5-8-09  
    Όντως η μελιτζάνα θέλει φωτιά. Η μαμά μου -μια και τα κάρβουνα δεν είναι ό,τι πιο εύκολο για καθημερινό μαγείρεμα- μού έμαθε να ψήνω τις μελιτζάνες στο καμινέτο του καφέ. Μία μία, λίγο λίγο, έρχονται και γίνονται πολύ νόστιμη σαλάτα, και μάλιστα πιο ανοιχτόχρωμη από του φούρνου που σκουραίνει τη μελιτζάνα. Πέντε πιρουνάκια για το θέμα του ψησίματος λοιπόν!!!
    #
    Σχόλιο από souel, 5-8-09  
    Ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια! Κι εγώ συνήθως τις ψήνω στό γκαζάκι, αλλά αν υπάρχει κάρβουνο, είναι κόλαση σκέτη!
    #
    Σχόλιο από cyrina, 13-12-09  
    πραγματικα πολυ καλη συνταγη, η μαμα μου βαζει και σκορδο χτυπημενο στο γουδοχερι για πιο εντονη γευση!
    να σας ρωτησω κατι χαζο? στο καμινετο οι μελιτζανες μπαινουν απευθειας ή πανω σε αλουμινοχαρτο ή κατι άλλο? ευχαριστω!
    #
    Σχόλιο από souel, 13-12-09  
    Ευχαριστώ πολύ για τα πηρουνάκια cyrina!
    Όσον αφορά το ψήσιμο της μελιτζάνας στο καμινέτο, υποθέτω ότι εννοείς το γκαζάκι, εγώ τις βάζω μία-μία πάνω στην σχάρα του και τις γυρίζω συχνά μέχρι να ψηθούν.
    #
    Σχόλιο από greg97, 16-2-10  
    Πολύ καλή συνταγή!
    Εγώ προσθέτω και σκορδάκι καμμιά φορά.
    #
    Σχόλιο από gianakis, 16-2-10  
    padia poia einai h authentikh melitzanosalata ?
    #
    Σχόλιο από Dudu, 14-3-10  
    Κι εγώ έτσι την φτιάχνω, cyrina,εγώ τη βάζω απ' ευθείας πάνω στη "σχαρίτσα" που έχει το γκαζάκι, δηλαδή, εκεί που ακουμπάς το μπρικάκι του καφέ. Γίνεται πολύ ωραία και δεν μαυρίζει.
    #
    Σχόλιο από ansou, 9-4-10  
    Eιμαι της αποψης οτι αυτη ειναι η αυθεντικη, η πιο απλη αλλα και η πιο νοστιμη μελιτζανοσαλατα.Οποτε εχουμε αναψει φωτια για κρεατικα και εχω στο ψυγειομελιτζανες, τις βαζω σε μια γωνια στη σταχτη μεσα και γινονται...λουκουμι.Ο δε συνδυασμος κρεμμυδιου και μαιντανου ειναι αχτυπητος.Κι εγω επισης προσθετω τριμμενο σκορδο κατα βουληση.Ολα τα πηρουνακια απλοχερα.
    #
    Σχόλιο από grandchef, 9-4-10  
    Το όλο μυστικό στην αυθεντική πολίτικη μελιτζανοσαλάτα είναι η μελιτζάνα να έχει αυτήν την αίσθηση του "καπνιστού" και του "καμένου"! Εμένα η πολίτισσες συγγενείς μου έβαζαν μετά μόνο λάδι και λεμόνι και ήταν πεντανόστιμη :) Από κει και πέρα ο καθένας μπορεί να προσθέσει ότι του αρέσει (κρεμμύδι, σκόρδο, μυρωδικά, πιπεριές φλωρίνης και πολλά άλλα!). Επίσης μπορείς να φτιάξεις απίστευτο πουρέ μελιτζάνας προσθέτοντας σε μπεσαμέλ την ψητή μελιτζάνα, super γεύση!
    #
    Σχόλιο από elg, 24-7-11  
    Ναι, αυτή είναι πράγματι η αυθεντική πολίτικη μελιτζανοσαλάτα. Έτσι ακριβώς την έφτιαχνε η γιαγιά μου που ήταν από την Πόλη. Έχουν γεμίσει τον κόσμο με παραλλαγές για μια τόσο απλή και νόστιμη συνταγή. Μπράβο και σε ευχαριστούμε.
    #
    Σχόλιο από ggr, 4-9-11  
    Τι κρίμα που η souel έχει πάνω από ένα χρόνο να μπει στο site ...
    Θα ήθελα να της πω ότι η μελιτζανοσαλάτα της έχει εξαιρετική γεύση, είναι πολύ ελαφριά, με λίγα υλικά αλλά ταυτόχρονα τόσο γευστική. Βοηθάει το λεμόνι, φυσικά.
    Μπράβο, ένα πιάτο που θα ΄θελα να έχω συψνά στο τραπέζι μου.
    #
    Σχόλιο από ggr, 4-9-11  
    Ανυπερθέτως ...
    #
    Σχόλιο από Aktaia, 31-12-11  
    πολυ καλη βγηκε η σαλατα ! μπραβο !!
    #
    Σχόλιο από giota3e, 8-10-12  
    Τέλεια μου άρεσε γιατί δεν περιέχει σκόρδο και καταλαβαίνεις στον ουρανίσκο σου την μελιτσάνα
    #
    Σχόλιο από Iro XD, 18-11-12  
    #
    Σχόλιο από anastasia26, 30-5-13  
    απλα υπεροχη!!!
    #
    Σχόλιο από july88, 1-10-13  
    Ειναι Τ Ε Λ Ε Ι Α..... Να πω ότι έβαλα σε καρεδάκια και το κρεμμύδι και δε το μετάνιωσα
    #
    Σχόλιο από tasa.x, 1-10-13  
    Τέλειες γίνονται στα κάρβουνα,αλλά τους πάει και το σκόρδο και λίγο πιπεριά Φλωρίνης!!!
    Περί ορέξεως πάντα!!!
    #
    Σχόλιο από σουκαρ, 28-3-14  
    και εγω την ιδια φτιαχνω με την διαφορα οτι τριβω το κρεμιδη και το βαζω ολο χωρις στραγκιγμα ειναι τελεια

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από georider, 11-5-11  
    Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΣΚΟΡΔΟ.ΔΕ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΑΚΟΜΑ .. ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΧΑ ΧΑ ΧΑ .
    ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΚΑΝΩ ΠΑΤΕΝΤΕΣ

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Το σωστό ψήσιμο στη σχάρα
    Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε barbeque. ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...
    Μελιτζάνα: κυρά και αρχόντισσα
    Ας ξανασυστηθούμε: το επιστημονικό της όνομα εί...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Σαλατες
    Ένα βιβλίο 41 αγαπημένων συνταγών, του/της ΝΙΚΟΛ
    Σαλάτες-μεζεδάκια και ορεκτικά-συνοδευτικά
    Ένα βιβλίο 185 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 48 αγαπημένων συνταγών, του/της mairi mbourdou
    ΣΑΛΑΤΕΣ
    Ένα βιβλίο 5 αγαπημένων συνταγών, του/της coookie
    __Σαλάτες
    Ένα βιβλίο 9 αγαπημένων συνταγών, του/της greg97