Μελομακάρονα 3

Bαθμολογία: 4.7358
       
 
53 ψήφοι
IreneKar, 20.11.07
Μελομακάρονα 3
photo: iris

Συνταγή από:

IreneKar

1 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 ποτήρια του νερού λάδι
  • 1 ποτήρι του νερού φυτίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
  • 1 ποτήρι του κρασιού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • 1 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 1 κουταλάκι κανέλλα

Για το σιρόπι

  • 3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
  • 1 ½ ποτήρι νερό
  • 3 κουταλιές μέλι
  • ½ λεμόνι στιμένο
  • 1 ξύλο κανέλλας
  • Γαρύφαλλα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Μελομακάρονα
Εποχιακά: Χριστουγέννων
Μέθοδος: Φούρνου
Δυσκολία: Με φωτο
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Βράζουμε το σιρόπι. Προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το λεμόνι και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά σε μέτρια πρός δυνατή φωτιά. Μετά προσθέτουμε το λεμόνι και αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Προσέχουμε γιατί το μέλι αφρίζει το σιρόπι και μπορεί να χυθεί. Στο τέλος το ξαφρίζουμε.
Βήμα 2
2) Όσο βράζει το σιρόπι χτυπάμε την φυτίνη μαζί με την ζάχαρη για λίγο. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο χλιαρό και ανακατεύουμε λίγο ακόμη.
Βήμα 3
3) Βάζουμε στο ποτήρι τον χυμό απο το πορτοκάλι μαζί και την σόδα, ανακατεύουμε και το ρίχνουμε γρήγορα μέσα στο μείγμα γιατί αφρίζει! Ρίχνουμε και το ξύσμα απο πορτοκάλι και το κονιάκ.
Βήμα 4
4) Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, τις βανίλιες, την κανέλα με το γαρύφαλλο σε σκόνη και λίγο αλεύρι μαζί με το μπέικιν.
Βήμα 5
5) Ανακατεύουμε ελαφρώς με το χέρι μας και προσθέτουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη.
Βήμα 6
6) Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψί. Άν θέλουμε με ένα πηρούνι τα τρυπάμε ελαφρώς απο πάνω, προτού να τα βάλουμε στο φούρνο.
Βήμα 7
7) Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να πάρουν ελαφρώς χρώμα.Τα αφήνουμε 3-4 λεπτά να σταθούν προτού να μελώσουμε.
Βήμα 8
8) Παίρνουμε ένα μικρό ταψάκι και βάζουμε λίγο απο το ζεστό σιρόπι μας. Ρίχνουμε μέσα τα μελομακάρονα και αφήνουμε 3-4 λεπτά να σιροπιαστούν.
Βήμα 9
9) Γυρνάμε και απο την άλλη πλευρά και αφήνουμε 3-4 λεπτά. Άν αργότερα μας κρυώσει το σιρόπι που είναι στο ταψί, ανάβουμε το μάτι τις κουζίνας 2 λεπτά και το ζεσταίνουμε.
Βήμα 10
10) Αλέθουμε ελαφρώς τα καρύδια και προσθέτουμε 1 κουταλάκι κανέλα. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα στην πιατέλα και ρίχνουμε λίγα απο τα καρύδια. Καλή επιτυχία.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μη φοβηθείτε να βάλετε καυτό σιρόπι και ζεστά μελομακάρονα. Έτσι μόνο μελώνουν καλά χωρίς να γίνουν "λαπάς". Άν το σιρόπι σας είναι ζεστό και τα μελομακάρονα χλιαρά σιροπιάζονται καλύτερα.

Εγώ έχω το σιρόπι έτοιμο ζεστό, βγάζω το πρώτο ταψί απο το φούρνο, αφήνω τα μελομακάρονα να σταθούν για 3 λεπτά βγάζοντας τα απο το ταψί. Τα σιροπιάζω λίγα λίγα, δεν διαλύονται. Τα γυρνάμε και απο τις δύο πλευρές με 2 κουτάλια.

Άν θέλετε μπορείτε να σιροπιάσετε τα μελομακάρονα και μέσα στην κατσαρόλα, απλώς εγώ επιλέγω το ταψί για πιο πρακτικούς λόγους και για να μην χαλάσω το σιρόπι μου.

Ευχαριστούμε την TSOFAGR για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Σχετικές συνταγές

Μελομακάρονα με μπύρα Μελομακάρονα με μπύρα
4.7778
       
       
(36)
Μελομακάρονα Παρλιάρου Μελομακάρονα Παρλιάρου
4
       
       
(54)
Μελομακάρονα Μελομακάρονα
4.6923
       
       
(13)

    110 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 30-11-07  
    Με το σιμιγδάλι θα ρουφηξουν αρκετό σιρόπι;Τα είχα κάνει με μαλακό αλεύρι αλλά δεν έβαλα σιμιγδάλι και δεν μελωσαν αρκετά και αν τα άφηνα πολύ στο σιρόπι, σπάζανε.Φέτος λέω να βάλω και σιμιγδάλι.Τί προτείνεις;
    #
    Σχόλιο από NTINA, 1-12-07  
    Το γεγονος οτι σου εσπαζαν δεν οφειλετε σε αυτο ,γνωμη μου ,στα 600 περιπου αλευρι βαλε 100 γρ σιμιγδαλι,λαδι βαζω καλαμποκελαιο πιο πολυ ,λιγοτερο λαδι ελιας .
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 2-12-07  
    ευχαριστω.θα το δοκιμασω μολις τα φτιαξω.ελπιζω να γινουν καλυτερα
    #
    Σχόλιο από zoe, 3-12-07  
    Τί σιμιγδάλι βάζεις;
    #
    Σχόλιο από ASTERI, 3-12-07  
    Στα μελομακάρονα που κάνω κάθε χρόνο βάζω σιμιγδάλι ψιλό και όταν τα σιροπιάζω (πάντα την επόμενη μέρα) γίνονται τραγανομαλακά :))
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 3-12-07  
    Σε λιγες μερες θα φτιαξω αυτα εδω αλλα φοβαμαι λιγακι.Οχι για τα συγκεκριμενα, αλλα επειδη δεν τα χω ξαναφτιαξει.Μπορω τη φυτινη να αντικαταστησω με λαδι;Δηλαδη να βαλω 3 ποτηρια λαδι συνολικα;
    #
    Σχόλιο από IreneKar, 4-12-07  
    Το σιμιγδάλι πρέπει να είναι ψιλό και όσο αφορά την αντικατάσταση της φυτίνης από ελαιόλαδο δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορείτε επίσης να βάλετε μισό φυτίνη μισό λάδι ή καλαμποκέλαιο για να είναι πιο ελαφρύ.
    Μη φοβάστε να τη φτιάξετε και εγώ την έχω φτιάξει μόλις 2 φορές αλλά την πέτυχα με την πρώτη. Καλή επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 9-12-07  
    Πολύ καλή και γευστική η συνταγή! Εβαλα μόνο αραβοσιτέλαιο.Επίσης, στη ζύμη πρόσθεσα μια κουταλιά μέλι και αυξησα λίγο τη ζάχαρη. Επιπλέον, στο σιρόπι αντικατέστησα τη μισή ζάχαρη με μέλι και το μέλωμα ήταν φοβερό! Στο τέλος, αφού μέλωνα το κάθε μελομακάρονο, πέρναγα την μπροστινή πλευρά από ένα μείγμα με χοντροκομμένο καρύδι ανακατεμένο με σκόνη κανέλα και γαρύφαλλοκαι κολλούσε πάνω χωρίς να φεύγει το καρυδάκι!
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 10-12-07  
    επειδη εφτιαξα μιση δοση και σκοπευω να ξαναφτιαξω: στη συγκεκριμενη συνταγη θελουμε 1 κιλο αλευρι. Αν αντικαταστησουμε το μισο με σιμιγδαλι?
    #
    Σχόλιο από IreneKar, 18-12-07  
    Νομίζω ότι αν βάλεις περισσότερο σιμιγδάλι τα μελομακάρονα θα γίνουν πιο "εύθραυστα" και ίσως σου διαλύσουν.
    #
    Σχόλιο από τσιγαρο, 19-12-07  
    Απο ολες τις συνταγες με μελομακαρονα αυτη εκρινε, η μαδερ, οτι αξιζει να φτιαξει κ περιμενω απο στιγμη σε στιγμη για να δοκιμασω. Συμφωνα παντα με την ιδια, βγηκαν λιγο καλυτερα απο τα περσινα της. Υποψιν, λογω αλλεργιας/διαιτας αποφευγει τα αυγα.
    Κουραμπιεδες δεν εφτιαξε- δεν ικανοποιηθηκε με τα υλικα, οτι μου ειπε σας λεω. Πλησιαζει η ωρα της κρισης- υπομονη!!!!
    #
    Σχόλιο από τσιγαρο, 19-12-07  
    Πολυ καλα!!!! Μα θα τα προτιμουσα ΠΙΟΟΟΟ ΜΕΛΩΜΕΝΑΑΑΑΑ και ισως ενα τι σκληροτερα, αλλα οντως ειναι ευγευστα! 5ρακι!!!!!
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 23-12-07  
    Τσιγαρο, κι εγω για να τα κανω πιο μελωμενα, στο σιροπι απο τα 3 ποτηρια ζαχαρη, το 1 1/2 το αντικατεστησα με μελι!
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 25-12-07  
    Πολύ ωραία συνταγή! Μπράβο!
    Μόνο στο σιρόπι άλλαξα τη ζάχαρη με το μέλι δηλ.έβαλα 1 1/2 ζάχαρη και περίπου 2 ποτήρια μέλι φυσικά κράτησα και από τη ζύμη λίγη απ'τη ζάχαρη.Βγήκαν απλά υπέροχα όπως τα περίμενα!!!
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 25-10-08  
    Μπραβο σου!!!
    Πολυ νοστιμη η συνταγη σου.Τοσο νοστιμη λες και ειναι αγορασμενα απο το ζαχαροπλαστειο!!
    Στην δικια μου ζυμη χρειαστικε περιπου 1 1/2 κιλο αλευρι.Πεντανοστιμα για αυτο εχεις 5 πηρουνακια απο μενα.
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 24-11-08  
    Επειδή διαβάζω τόσες καλές κριτικές λέω να τα επιχειρήσω κι εγώ! Θα είναι τα πρώτα μου μελομακάρονα κι ελπίζω να πετύχουν! Όμως επειδή λόγω απειρίας έχω μια επιφύλαξη για το αποτέλεσμα, μήπως μπορείτε να μου πείτε περίπου πόσα κομμάτια (ή ταψιά ρηχά του φούρνου) βγαίνουν μήπως κάνω καλύτερα τα μισά μη χαλάσω άδικα υλικά;; :P:P
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 24-11-08  
    Ρηνιω μου κι εγω ειχα τις αμφιβολιες μου στην αρχη επειδη δεν ειχα ξαναφτιαξει. Η συμβουλη μου: μην διστασεις κ μη φοβασαι τιποτα.Στην 1η σελιδα δες και τις αλλαγες που εκανα και βγηκαν φανταστικα! Κανε πρωτα 1/2 δοση αυτες τις μερες για να προετοιμαστεις για γιορτες και το Δεκεμβρη...δωσ΄τα ολα! Αν εχεις απορια η δυσκολια πες μου! Βγαινει 1 μεγαλος πυργος πιατελας αν τα κανεις μικρα με κουπ πατ οπως εγω, στην 1 δοση!
    #
    Σχόλιο από kriti, 24-11-08  
    τα έκανα σήμερα. Πρώτη φορά μελομακαρονα. Είναι τέλεια. Την επόμενη φορά θα βάλω και καρύδια στη ζύμη
    #
    Σχόλιο από boubou_m, 8-12-08  
    Γειά σας και απο μένα!!!Είμαι καινούρια εδώ και θέλω τη βοήθειά σας λιγάκι!!
    Τα έκανα τα μελομακάρονα το ΣΚ αλλά είχα κάποια προβληματάκια...
    1)Μου φουσκώσανε σε υπερβολικό βαθμό και κολλήσανε όλα μεταξύ τους στο ταψί σαν ένα...Οκ την επόμενη φορά λέω να μη βάλω σόδα αλλά μόνο baking!
    2)Μου θρυμματίζονται!Τι μπορεί να φταίει?
    Αν μπορείτε πείτε μου τι να κάνω γιατί μ'άρεσε πάρα πολύ η συνταγή και την επόμενη φορά θέλω να τα πετύχω...!
    #
    Σχόλιο από dimikl, 9-12-08  
    boubou m, έχω την εντύπωση ότι μάλλον έβαλες περισσότερο baking γι αυτό σου φούσκωσαν πολύ.Ακολούθησε τις αναλογίες πιστά την επόμενη φορά και άφησε κενό γύρω στα 2 δάκτυλα ανάμεσά τους όταν τα τοποθετείς στο ταψί,ώστε να μην κολλήσουν το ένα με το άλλο.
    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>

    73 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 2-12-07  
    ευχαριστω.θα το δοκιμασω μολις τα φτιαξω.ελπιζω να γινουν καλυτερα
    #
    Σχόλιο από zoe, 3-12-07  
    Τί σιμιγδάλι βάζεις;
    #
    Σχόλιο από ASTERI, 3-12-07  
    Στα μελομακάρονα που κάνω κάθε χρόνο βάζω σιμιγδάλι ψιλό και όταν τα σιροπιάζω (πάντα την επόμενη μέρα) γίνονται τραγανομαλακά :))
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 10-12-07  
    επειδη εφτιαξα μιση δοση και σκοπευω να ξαναφτιαξω: στη συγκεκριμενη συνταγη θελουμε 1 κιλο αλευρι. Αν αντικαταστησουμε το μισο με σιμιγδαλι?
    #
    Σχόλιο από IreneKar, 18-12-07  
    Νομίζω ότι αν βάλεις περισσότερο σιμιγδάλι τα μελομακάρονα θα γίνουν πιο "εύθραυστα" και ίσως σου διαλύσουν.
    #
    Σχόλιο από τσιγαρο, 19-12-07  
    Απο ολες τις συνταγες με μελομακαρονα αυτη εκρινε, η μαδερ, οτι αξιζει να φτιαξει κ περιμενω απο στιγμη σε στιγμη για να δοκιμασω. Συμφωνα παντα με την ιδια, βγηκαν λιγο καλυτερα απο τα περσινα της. Υποψιν, λογω αλλεργιας/διαιτας αποφευγει τα αυγα.
    Κουραμπιεδες δεν εφτιαξε- δεν ικανοποιηθηκε με τα υλικα, οτι μου ειπε σας λεω. Πλησιαζει η ωρα της κρισης- υπομονη!!!!
    #
    Σχόλιο από τσιγαρο, 19-12-07  
    Πολυ καλα!!!! Μα θα τα προτιμουσα ΠΙΟΟΟΟ ΜΕΛΩΜΕΝΑΑΑΑΑ και ισως ενα τι σκληροτερα, αλλα οντως ειναι ευγευστα! 5ρακι!!!!!
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 23-12-07  
    Τσιγαρο, κι εγω για να τα κανω πιο μελωμενα, στο σιροπι απο τα 3 ποτηρια ζαχαρη, το 1 1/2 το αντικατεστησα με μελι!
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 25-10-08  
    Μπραβο σου!!!
    Πολυ νοστιμη η συνταγη σου.Τοσο νοστιμη λες και ειναι αγορασμενα απο το ζαχαροπλαστειο!!
    Στην δικια μου ζυμη χρειαστικε περιπου 1 1/2 κιλο αλευρι.Πεντανοστιμα για αυτο εχεις 5 πηρουνακια απο μενα.
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 24-11-08  
    Επειδή διαβάζω τόσες καλές κριτικές λέω να τα επιχειρήσω κι εγώ! Θα είναι τα πρώτα μου μελομακάρονα κι ελπίζω να πετύχουν! Όμως επειδή λόγω απειρίας έχω μια επιφύλαξη για το αποτέλεσμα, μήπως μπορείτε να μου πείτε περίπου πόσα κομμάτια (ή ταψιά ρηχά του φούρνου) βγαίνουν μήπως κάνω καλύτερα τα μισά μη χαλάσω άδικα υλικά;; :P:P
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 24-11-08  
    Ρηνιω μου κι εγω ειχα τις αμφιβολιες μου στην αρχη επειδη δεν ειχα ξαναφτιαξει. Η συμβουλη μου: μην διστασεις κ μη φοβασαι τιποτα.Στην 1η σελιδα δες και τις αλλαγες που εκανα και βγηκαν φανταστικα! Κανε πρωτα 1/2 δοση αυτες τις μερες για να προετοιμαστεις για γιορτες και το Δεκεμβρη...δωσ΄τα ολα! Αν εχεις απορια η δυσκολια πες μου! Βγαινει 1 μεγαλος πυργος πιατελας αν τα κανεις μικρα με κουπ πατ οπως εγω, στην 1 δοση!
    #
    Σχόλιο από kriti, 24-11-08  
    τα έκανα σήμερα. Πρώτη φορά μελομακαρονα. Είναι τέλεια. Την επόμενη φορά θα βάλω και καρύδια στη ζύμη
    #
    Σχόλιο από boubou_m, 8-12-08  
    Γειά σας και απο μένα!!!Είμαι καινούρια εδώ και θέλω τη βοήθειά σας λιγάκι!!
    Τα έκανα τα μελομακάρονα το ΣΚ αλλά είχα κάποια προβληματάκια...
    1)Μου φουσκώσανε σε υπερβολικό βαθμό και κολλήσανε όλα μεταξύ τους στο ταψί σαν ένα...Οκ την επόμενη φορά λέω να μη βάλω σόδα αλλά μόνο baking!
    2)Μου θρυμματίζονται!Τι μπορεί να φταίει?
    Αν μπορείτε πείτε μου τι να κάνω γιατί μ'άρεσε πάρα πολύ η συνταγή και την επόμενη φορά θέλω να τα πετύχω...!
    #
    Σχόλιο από dimikl, 9-12-08  
    boubou m, έχω την εντύπωση ότι μάλλον έβαλες περισσότερο baking γι αυτό σου φούσκωσαν πολύ.Ακολούθησε τις αναλογίες πιστά την επόμενη φορά και άφησε κενό γύρω στα 2 δάκτυλα ανάμεσά τους όταν τα τοποθετείς στο ταψί,ώστε να μην κολλήσουν το ένα με το άλλο.
    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
    #
    Σχόλιο από boubou_m, 9-12-08  
    dimikl σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου!Ακολούθησα πιστά τις αναλογίες και έβαλα απο ένα κουταλακι του γλυκού και σόδα και μπεικιν!Αλλά μου γίνανε χάλια...
    Θα το δοκιμάσω χωρίς να βάλω σόδα αυτή τη φορά γιατί μου φαίνεται πλονασμός αφού κάνουν την ίδια δουλειά στη ζύμη!
    Ελπίζω να τα πετύχω αυτή τη φορά... :(
    #
    Σχόλιο από iris, 11-12-08  
    Πολυ καλη η συνταγη!!!Μονο που και εγω χρησιμοποιησα μονο λαδι και οχι φυτινη και εκανα την μιση δοση για δοκιμη!Τα εψησα με αντιστασεις πανω κατω στους 180 και οχι στον αερα για μιση ωρα!Επισης αντικατεστησα το 1 ποτηρι ζαχαρη με μελι και βγηκαν μουρλια!!!!Σιγουρα θα τα ξαναφτιαξω!!!Ευχαριστουμε για την συνταγουλα σου!!!!
    #
    Σχόλιο από zoe, 16-12-08  
    Από γεύση μου είναι πολύ καλά αλλά δεν μου βγήκαν πολύ μελωμένα.Δεν μπορώ να πω ότι εμεινα ικανοποιημένη....
    #
    Σχόλιο από kiriakh58, 16-12-08  
    οταν η συνταγη που κανουμε εχει μπεικν και σοδα τοτε τα μελομακαρονα η οτιδηποτε αλλο φτιαχνουμε τα κανουμε μικρα για να γινουν σε κανονικο μεγεθος αφου ψηθουν και αφηνουμε αποσταση μεταξυ τους μεσα στο ταψι για να μην κολησουν
    #
    Σχόλιο από giotak, 17-12-08  
    καλησπέρα! είμαι νέο μέλος αν και χρησιμοποιώ τις συνταγές σας ενα χρόνο περίπου .έφτιαξα πέρυσι τα συγκεκριμάνα μελομακάρονα και ήταν καταπληκτικά! αντιμετώπισα όμως ένα προβληματάκι, μου <άπλωσαν> πολύ κατα τη διάρκεια του ψησίματος. μπορείτε να μου πείτε τι λάθος μπορεί να έκανα, γιατι θέλω να φτιάξω τα ίδια και φέτος. ευχαριστώ και συγχαρητηρια για τις καταπληκτικες συνταγές που μας προσφέρετε!
    #
    Σχόλιο από iris, 17-12-08  
    giotak βαλε λιγο αλευρακι παραπανω.Αν απλωνουν σημαινει οτι θελαν λιγο περισσοτερο.Επισης πρεπει να τα κανεις σχετικα μικρα επειδη αυτο το "απλωμα"που λες θα το κανουν ελαχιστα ομως και θα γινουν λιγο μεγαλυτερα απο το μεγεθος που θα τα κανεις!Εγω εμεινα πολυ ικανοποιημενη.Απλα και εγω επειδη στο πρωτο ταψι δεν ηξερα πως θα βγουν τα εκανα λιγο μεγαλουτσικα.Οποτε στο δευτερο μικρυνα την ποσοτητα.Τα ψηνω στους 180 πανω κατω για 25-30 λεπτα!θα τα δεις κιολας!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

    28 Ερωτήσεις

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 30-11-07  
    Με το σιμιγδάλι θα ρουφηξουν αρκετό σιρόπι;Τα είχα κάνει με μαλακό αλεύρι αλλά δεν έβαλα σιμιγδάλι και δεν μελωσαν αρκετά και αν τα άφηνα πολύ στο σιρόπι, σπάζανε.Φέτος λέω να βάλω και σιμιγδάλι.Τί προτείνεις;
    #
    Σχόλιο από NTINA, 1-12-07  
    Το γεγονος οτι σου εσπαζαν δεν οφειλετε σε αυτο ,γνωμη μου ,στα 600 περιπου αλευρι βαλε 100 γρ σιμιγδαλι,λαδι βαζω καλαμποκελαιο πιο πολυ ,λιγοτερο λαδι ελιας .
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 3-12-07  
    Σε λιγες μερες θα φτιαξω αυτα εδω αλλα φοβαμαι λιγακι.Οχι για τα συγκεκριμενα, αλλα επειδη δεν τα χω ξαναφτιαξει.Μπορω τη φυτινη να αντικαταστησω με λαδι;Δηλαδη να βαλω 3 ποτηρια λαδι συνολικα;
    #
    Σχόλιο από IreneKar, 4-12-07  
    Το σιμιγδάλι πρέπει να είναι ψιλό και όσο αφορά την αντικατάσταση της φυτίνης από ελαιόλαδο δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορείτε επίσης να βάλετε μισό φυτίνη μισό λάδι ή καλαμποκέλαιο για να είναι πιο ελαφρύ.
    Μη φοβάστε να τη φτιάξετε και εγώ την έχω φτιάξει μόλις 2 φορές αλλά την πέτυχα με την πρώτη. Καλή επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 12-12-08  
    Δεν είναι πολύ δυνατός ο φούρνος 250 βαθμοί και αέρας? και για πόση ώρα ψήσιμο? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 13-12-08  
    εγω τα ψηνω σε προθερμασμενο,πανω κατω αντισταση 180 βαθμοι στο 2ο ραφι!Τα φτιαξα για 2η χρονια.Φοβερα.Αν θελετε βαλτε 2 κουταλακια κανελα στη ζυμη!
    #
    Σχόλιο από mama, 14-12-08  
    Περίπου πόσα κομμάτια βγαίνουν??
    #
    Σχόλιο από zoe, 14-12-08  
    Μου βγήκαν 106, μέτρια σε μέγεθος ,μελομακάρονα και μόλις τα έβγαλα από το φούρνο.Τα έψησα στον αέρα και βγήκαν από εμφάνιση πολύ καλά.Μόλις μελώσω, δοκιμάζω, ψηφίζω...
    #
    Σχόλιο από asxeth, 16-12-08  
    Τελικά πόσο πρέπει να τα αφήσουμε και σε τι θερμοκρασία?
    #
    Σχόλιο από dimikl, 16-12-08  
    Asxeth,εξαρτάται από το φούρνο.Πάντως πιστεύω ότι 250ο είναι πολύ.Εγώ τα ψήνω στους 180 μέχρι να ροδίσουν ,που συνήθως είναι 10-15 λεπτά.
    Βoubou m, θα σου συνιστούσα να μην παραλείψεις τη σόδα γιατί ίσως να μη σου γίνουν πάλι.
    Το γεγονός ότι σου θρυμματίζονται με κάνει να υποψιάζομαι ότι η ζύμη σου πρέπει να ήθελε κι άλλο αλεύρι. Μη σε ξεγελάει το 1 κιλό που λέει η συνταγή.Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος των ποτηριών που χρησιμοποιούμε.Π.χ το ποτήρι της συνταγής μπορεί να ήταν μικρότερο από το δικό σου και γι αυτό να χρειάζεται λίγο περισσότερο αλεύρι.
    Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να πλάθεται εύκολα χωρίς να κολλάει στα χέρια.Επίσης στο μέλωμα χρειάζεται να είναι ζεστά τα μελομακάρονα ώστε να μπορούν να τραβήξουν το μέλι.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 16-12-08  
    Εγω τα ψηνω στο 2ο ραφι, αντιστασεις,προθερμασμενος 180 βαθμοι και παιρνει γυρω στα 25' το ταψι!
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 18-12-08  
    Θελω να μου πειτε το εξης:
    Σε ποια φαση βαζουμε το σιμιγδαλι μαζι με το αλευρι η πιο πριν;Αν βαλω μονο 2 ποτηρια λαδι και οχι φυτινη πειραζει;Θα αντικαταστησω τα 3 ποτ.ζαχαρη το 1 1/2 με μελι καλα θα κανω;
    #
    Σχόλιο από dimikl, 18-12-08  
    Λίζα,στην ερώτησή σου για το σιμιγδάλι,καλό είναι να το προσθέσεις στο λάδικαι να το ανακατέψεις.Το αλεύρι μπαίνει στο τέλος πάντα.Όσο για τις άλλες δύο ερωτήσεις σου, δε νομίζω να αλλάξει κάτι αν αντί για φυτίνη βάλεις λάδι ή μοιράσεις την ποσότητα ζάχαρης μελιού.
    #
    Σχόλιο από koketta, 20-12-08  
    Leo na ftiakso tnv suntagn snmera alla mporeite na mou leisete mia aporia? pos telika prepei na melonouso ta melomakarouna? Na akolouthiso tnv sumbouln tns IreneKar? apla, epeidn skeftome otis thelo na psiso ola ta melomakarouna kai sto telos na ta siropiaso mallon dev tha einai xliara ta melomakarouna opos mas sumbouleuei n filn mas? pirazei ama einai krua ta melomakarouna kai kauto to suropi? epnseis pia n diafora tou potnriou nerou me potnriou krasiou? epeidn zo stnv amerikn dev eimai sigouri ama einai to idio prama n to ena einai pio megalo apo to allo. perimeno sxolia, please!!!
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 20-12-08  
    koketta για το μέλωμα μπορείς να κάνεις το εξής να πλάσεις όλα τα μελομακάρονα σου και μόλις αρχίσεις το φούρνισμα (βγαίνουν περίπου 3 ταψιά του φούρνου)βάζεις το σιροπάκι να γίνεται μόλις γίνεις έχεις το μάτι τις κουζίνας σου στο μισό για να διατηρείται ζεστό το σιρόπι. Έτσι με το που θα βγει το πρώτο ταψί το αφήνεις λίγο και αρχίζεις το σιρόπιασμα. Μετά βγάζεις το δεύτερο και όσο ψήνεται το τρίτο μελώνεις το δεύτερο κ.ο.κ Τώρα για κρύα μελομακάρονα και καυτό σιρόπι δεν ξέρω κατα πόσο θα ρουφήξουν μέσα. Όσο για το ποτήρι του νερού είναι το μεγάλο που πίνουμε νερό η διαφορετικά μέτρησε τα υλικά σου με μια κούπα μεγάλη αλλά να μετρήσεις με την ίδια κούπα όλα τα υλικά. Ποτήρι κρασιού είναι το μικρό ποτήρι που πίνουμε στην Ελλάδα κρασάκι ή 1 1/2 φλιτζανάκι μικρό του Ελληνικού καφέ ή 1/2 φλιτζάνι τσαγιού, τα μέτρησα για να σε διαφωτίσω. Ελπίζω να σε βοήθησα. Καλή επιτυχία και καλές Γιορτές :-)
    #
    Σχόλιο από koketta, 20-12-08  
    Se euxaristo polu polu elenikolas!!!! alln mia erotnsn. ta afeinoume gia polln ora mesa sto katsarollaki me to siropi n movo merika deuterolepta.
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 20-12-08  
    koketta το σιρόπι καλύτερα να το κάνεις σε μέτρια κατσαρολίτσα ώστε να χωράει περίπου 5-6 μελομακάρονα κάθε φορά έτσι τελειώνεις γρηγορότερα. Τα βουτάς μέσα για 30 δευτερόλεπτα περίπου, απ τη στιγμή που τα βουτάς βέβαια τα σηκώνεις με την τρυπητή κουτάλα και τα πιέζεις με το χέρι να δεις αν έχουν μαλακώσει και έχουν πιει σιρόπι και τα βγάζεις πολύ γρήγορα σε πιατέλα για να μην σου διαλυθούν ;-)
    #
    Σχόλιο από LolliPop, 21-12-08  
    elenikolas δεν καταλαβα, βουτας τα μελομακαρονα στο σιροπι και τα σηκώνεις αμέσως με την κουτάλα; θα προλάβουν να πιούν αρκετο σιρόπι;
    επίσης αν τα ψήσω όλα μαζί σε 3 ταψάκια αυτά που βρίσκονται πιο κάτω θα θέλουν λίγο περισσότερο χρόνο; αν τα αφήσω στο φούρνο μέχρι να μελώσω το πρώτο ταψί και μετα να βγάλω το δεύτερο (κ με τον ίδιο τρόπο κ το τρίτο) θα είναι καλά; υπάρχει περίπτωση να μου πολυψηθούν; και γενικότερα πώς θα καταλάβω οτι είναι έτοιμα; απο το χρώμα μόνο; πρέπει να γίνουν σκληρά ή να τα βγάλω όσο είναι κάπως μαλακά;
    συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις!
    #
    Σχόλιο από MARILIA, 22-12-08  
    Το σιμιγδαλι δεν το εχει βαλει στην εκτελεση! Σε ποια φαση το ριχνουμε με το λαδι και τη ζαχαρη ή πιο μετα?
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 22-12-08  
    Eγω ΜARILIA το βαζω πριν το αλευρι!Δηλαδη,προτελευταιο!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    9 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 9-12-07  
    Πολύ καλή και γευστική η συνταγή! Εβαλα μόνο αραβοσιτέλαιο.Επίσης, στη ζύμη πρόσθεσα μια κουταλιά μέλι και αυξησα λίγο τη ζάχαρη. Επιπλέον, στο σιρόπι αντικατέστησα τη μισή ζάχαρη με μέλι και το μέλωμα ήταν φοβερό! Στο τέλος, αφού μέλωνα το κάθε μελομακάρονο, πέρναγα την μπροστινή πλευρά από ένα μείγμα με χοντροκομμένο καρύδι ανακατεμένο με σκόνη κανέλα και γαρύφαλλοκαι κολλούσε πάνω χωρίς να φεύγει το καρυδάκι!
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 25-12-07  
    Πολύ ωραία συνταγή! Μπράβο!
    Μόνο στο σιρόπι άλλαξα τη ζάχαρη με το μέλι δηλ.έβαλα 1 1/2 ζάχαρη και περίπου 2 ποτήρια μέλι φυσικά κράτησα και από τη ζύμη λίγη απ'τη ζάχαρη.Βγήκαν απλά υπέροχα όπως τα περίμενα!!!
    #
    Σχόλιο από _Ratatouille_, 18-12-08  
    Απλή και υπέροχη!!! Έβαλα σπορέλαιο αντί για φυτίνη, περισσότερο μέλι και γίνανε υπέροχα!!! Την επόμενη φορά θα βάλω 2 κουτ/κια κανέλα :) Ευχαριστώ πολύ!!!!
    #
    Σχόλιο από Άντρη, 19-12-08  
    Κορίτσια μόλις έφτιαξα αυτή την συνταγή και ομολογώ έμεινα πολυ ευχαριστημένη!!Την επομενη φορά θα έβαζα πιο πολύ ξυσμα-3-4 κουταλιές γεματες τισ σηκώνει νομίζω.Εγώ τους έκανα γέμιση με χουρμάδες(βλέπε φοινικωτα) και έγιναν φανταστικά!!!
    #
    Σχόλιο από dimikl, 30-12-08  
    Κορίτσια, έκανα την Κυριακή τα συγκεκριμένα μελομακάρονα και έχω να πω ότι πρώτη φορά πετυχαίνω το τέλειο μέλωμα!!!Ο άντρας μου που μέχρι τώρα μου έλεγε: ωραίο....αλλά δεν μελώθηκε καλά,όταν τα δοκίμασε ξετρελάθηκε!!!Εφερα και στη δουλειά,και...δε σας λέω τίποτα.Κι άλλα να \'τανε....\r\nΟι παραλλαγές που έκανα:\r\n1.έβαλα ξύσμα από 2 πορτοκάλια και περισσότερα τριμμένα κανελογαρίφαλα{αποτέλεσμα; πολύ αρωματικά.}\r\n2.χρησιμοποίησα αλεύρι robin hood για πρώτη φορά.{αποτέλεσμα; νομίζω δεν κάνει για μελομακάρονα γιατί δεν ήταν λεία, αλλά...γρομπιασμένα.Ευτυχώς που μελώθηκαν και σισαμώθηκαν και δε φαίνεται}.\r\n3. Το μέλωμα έγινε με 2 ποτήρια μέλι,\r\n2 ποτήρια ζάχαρη, 2 ποτήρια νερό,λεμονόφλουδα,χυμό λεμονιού,κανέλα ξυλάκι{αποτέλεσμα; τέλειο μέλωμα.}\r\nΜέχρι πέρυσι τα μέλωνα σε κατσαρόλα.Φέτος,τα μέλωσα σε ταψί.Δηλ. έφτιαξα το σιρόπι και αφού ψήθηκε το πρώτο ταψί,έριχνα με κουτάλα σούπας πάνω στα ζεστά μελομακάρονα.Τα άφησα κανένα μισάωρο ή και παραπάνω και μετά τα αναποδογύρισα και τα άφησα ξανά.Τα πασπάλισα με τριμμένο καρύδι καβουρντισμένο σισάμι,κανέλα και γαρύφαλο. Όνειρο!!!!Κατέληξα ότι είναι ο καλύτερος τρόπος.\r\nΕreneKar, σ\'ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή,και σένα Πεταλουδίτσα σ\'ευχαριστώ που με παρότρυνες στο σχετικό θέμα που άνοιξα, να τα φτιάξω.\r\nΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 16-12-09  
    Εφτιαξα χθες το βραδυ τη συνταγη και μου πετυχαν.Εγιναν πολυ αφρατα και φουσκωτα δεν απλωσαν καθολου.Αντικατεστησα τη φυτινη με ελαιολαδο και εβαλα 3 ποτηρια λαδι και τελικα πιστευω ηταν πολυ με 2 ποτηρια θα ηταν μια χαρα.Εβαλα μονο μελι στο σιροπι καθως και φουδες πορτοκαλιου και λεμονιου και κανελα ξυλακι.Μελωσανε αψογα.Μεχρι μεσα βαθια.Θα τα ηθελα ομως με παραπανω κανελα και γαρυφαλλο γουστα ειναι αυτα.Να πω οτι χρησιμοποιησα βιολογικο αλευρι πορτοκαλι λαδι και ζαχαρη μαυρη ακατεργαστη.Καλες γιορτες και ευχαριστουμε παρα πολυ!!!
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 16-12-10  
    Το μονο διαφορετικό που κάνω,δέν βάζο καθόλου φυτίνη και βάζο μόνο λάδι.Τέλεια Μελομακάρονα.Καλές Γιορτές.
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 18-12-10  
    Υπέροχα! Οι αλλαγές μου: αντικατέστησα τη μισή ζάχαρη με μέλι στο σιρόπι, ενώ στη ζύμη έβαλα μόνο 2 φλ. λάδι και 3 κ.σ. ζάχαρη.
    #
    Σχόλιο από paulellina, 20-12-10  
    Πολύ καλά τελικά.Μόλις τα σιρόπιασα,μόνο που στο σιρόπι έβαλα 2 ποτ.ζαχαρη 2 ποτ.μελι και 2 ποτ.νερο.Καλά Χριστούγενα σε όλη την παρέα.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Τα μυστικά του μελομακάρονου
    Τα μελομακάρονα είναι ελληνικό παραδοσιακό γλυκ...
    Προετοιμαστείτε για τις γιορτές
    Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν. Τ...
    Νόστιμα δώρα
    Φέτος τις γιορτές, αντί να σπάτε το κεφάλι σας ...
    Χάστε βάρος μετά τις γιορτές
    Κάθε χρόνο τέτοια εποχή πολλοί είναι αυτοί που ...
    10 συμβουλές για να μην πάρετε βάρος στις γιορτές
    Είναι πολύ συνηθισμένο για πολλούς από εμάς τις...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 140 αγαπημένων συνταγών, του/της Ελπίς Κεφαλλονιά
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 6 αγαπημένων συνταγών, του/της spyopel
    Αγαπημένα γλυκά!
    Ένα βιβλίο 41 αγαπημένων συνταγών, του/της mom2twins
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 17 αγαπημένων συνταγών, του/της ΑνναΒασιλης
    xristougeniatikes syntagies
    Ένα βιβλίο 142 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64