κύρια φωτογραφία συνταγής Μελομακάρονα 3
IreneKar
IreneKar @cook_8449903

Λίγα μυστικά ακόμα

Μη φοβηθείτε να βάλετε καυτό σιρόπι και ζεστά μελομακάρονα. Έτσι μόνο μελώνουν καλά χωρίς να γίνουν "λαπάς". Άν το σιρόπι σας είναι ζεστό και τα μελομακάρονα χλιαρά σιροπιάζονται καλύτερα.Εγώ έχω το σιρόπι έτοιμο ζεστό, βγάζω το πρώτο ταψί απο το φούρνο, αφήνω τα μελομακάρονα να σταθούν για 3 λεπτά βγάζοντας τα απο το ταψί. Τα σιροπιάζω λίγα λίγα, δεν διαλύονται. Τα γυρνάμε και απο τις δύο πλευρές με 2 κουτάλια.Άν θέλετε μπορείτε να σιροπιάσετε τα μελομακάρονα και μέσα στην κατσαρόλα, απλώς εγώ επιλέγω το ταψί για πιο πρακτικούς λόγους και για να μην χαλάσω το σιρόπι μου.Ευχαριστούμε την TSOFAGR για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

24 Minutes
  1. 2 ποτήρια του νερού λάδι
  2. 1 ποτήρι του νερού φυτίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
  3. 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  4. Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  5. 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
  6. 1 ποτήρι του κρασιού ζάχαρη
  7. 1 κουταλάκι σόδα
  8. 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  9. 1 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι
  10. 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  11. 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
  12. 1 κουταλάκι κανέλλα
  13. Για το σιρόπι
  14. 3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
  15. 1 1/2 ποτήρι νερό
  16. 3 κουταλιές μέλι
  17. 1/2 λεμόνι στιμένο
  18. 1 ξύλο κανέλλας
  19. Γαρύφαλλα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βράζουμε το σιρόπι. Προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το λεμόνι και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά σε μέτρια πρός δυνατή φωτιά. Μετά προσθέτουμε το λεμόνι και αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Προσέχουμε γιατί το μέλι αφρίζει το σιρόπι και μπορεί να χυθεί. Στο τέλος το ξαφρίζουμε.

  2. 2

    Όσο βράζει το σιρόπι χτυπάμε την φυτίνη μαζί με την ζάχαρη για λίγο. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο χλιαρό και ανακατεύουμε λίγο ακόμη.

  3. 3

    Βάζουμε στο ποτήρι τον χυμό απο το πορτοκάλι μαζί και την σόδα, ανακατεύουμε και το ρίχνουμε γρήγορα μέσα στο μείγμα γιατί αφρίζει! Ρίχνουμε και το ξύσμα απο πορτοκάλι και το κονιάκ.

  4. 4

    Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, τις βανίλιες, την κανέλα με το γαρύφαλλο σε σκόνη και λίγο αλεύρι μαζί με το μπέικιν.

  5. 5

    Ανακατεύουμε ελαφρώς με το χέρι μας και προσθέτουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη.

  6. 6

    Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψί. Άν θέλουμε με ένα πηρούνι τα τρυπάμε ελαφρώς απο πάνω, προτού να τα βάλουμε στο φούρνο.

  7. 7

    Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να πάρουν ελαφρώς χρώμα.Τα αφήνουμε 3-4 λεπτά να σταθούν προτού να μελώσουμε.

  8. 8

    Παίρνουμε ένα μικρό ταψάκι και βάζουμε λίγο απο το ζεστό σιρόπι μας. Ρίχνουμε μέσα τα μελομακάρονα και αφήνουμε 3-4 λεπτά να σιροπιαστούν.

  9. 9

    Γυρνάμε και απο την άλλη πλευρά και αφήνουμε 3-4 λεπτά. Άν αργότερα μας κρυώσει το σιρόπι που είναι στο ταψί, ανάβουμε το μάτι τις κουζίνας 2 λεπτά και το ζεσταίνουμε.

  10. 10

    Αλέθουμε ελαφρώς τα καρύδια και προσθέτουμε 1 κουταλάκι κανέλα. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα στην πιατέλα και ρίχνουμε λίγα απο τα καρύδια. Καλή επιτυχία.

Αντιδράσεις

Σχόλια (97)

ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ
ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ @cook_8449870
Με το σιμιγδάλι θα ρουφηξουν αρκετό σιρόπι;Τα είχα κάνει με μαλακό αλεύρι αλλά δεν έβαλα σιμιγδάλι και δεν μελωσαν αρκετά και αν τα άφηνα πολύ στο σιρόπι, σπάζανε.Φέτος λέω να βάλω και σιμιγδάλι.Τί προτείνεις;

Από

IreneKar
IreneKar @cook_8449903
στις