Μελομακάρονα από Κρήτη

manvlia
manvlia @cook_8464936
,Ελλάδα

Εύκολη γρήγορη και πεντανόστιμη συνταγή.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μην τα ζυμώσετε αν θέλετε να είναι αφράτα και να ρουφήξουν το σιρόπι, απλά ανακατέψτε τα υλικά να βραχούν.Μην τα αφήσετε πολύ στο σιρόπι, αυτή η συνταγή κάνει τραγανά μελομακάρονα από εξω και μελωμενα μέσα.Είναι συνταγή που θα σας ενθουσιάσει γιατί τελειώνουν όλα μαζί ζύμωμα, πλάσιμο, ψήσιμο, μέλωμα, στόλισμα.θα χαρώ να μέ ρωτήσετε ότι δεν καταλάβατε Την συνταγή την έχω από μία φίλη από την Κρήτη, την δοκίμασα και ενθουσιάστηκα. Σήμερα την μοιράζομαι και με σας

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

120 Minutes
  1. 2 1/2 κιλά αλεύρι
  2. 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  3. 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
  4. 2 μπέικιν πάουντερ
  5. 1 χαρτάκι σόδα
  6. 6 φλυτζάνια καλαμποκέλαιο (1 λίτρο)
  7. 2 φλυτζάνια ζάχαρη
  8. 250 γρ. καρύδια (για γαρνίρισμα με λίγο κανέλα)
  9. 1 κουταλάκι γεμάτο κανέλα
  10. 1 κουταλάκι γεμάτο γαρύφαλλο
  11. Σιρόπι
  12. 1 κιλό μέλι
  13. 2 ποτήρια νερό
  14. 1 ποτήρι ζάχαρη

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Χτυπάμε σε βαθιά λεκανίτσα το λάδι με την ζάχαρη αρκετά καλά

  2. 2

    Προσθέτουμε το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού μαζί με την σόδα, τον ρίχνουμε στά υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά

  3. 3

    Σε άλλο μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ

  4. 4

    Κοσκινίζουμε και το σιμιγδάλι μέσα στο αλεύρι

  5. 5

    Τα ανακατεύουμε και τα 3 μαζί (αλεύρι, μπέικιν, σιμιγδάλι) και τα προσθέτουμε στην λεκάνη με τα υγρά υλικά λίγο-λίγο

  6. 6

    Ανακατεύουμε απαλά να βραχεί το αλεύρι χωρίς να κουράσουμε την ζύμη

  7. 7

    Μόλις ενσωματωθούν όλα αρχίζουμε το πλάσιμο

  8. 8

    Παίρνουμε μία μικρή ποσότητα σαν μεγάλο καρύδι, πλάθουμε οβαλ μέσα στην χούφτα μας, το κυλάμε σε κάποιο ανάγλυφο πιατάκι ή τρίφτη για να φτιάξουμε το σχέδιο και τα αραδιάζουμε σε ταψί,πάνω σε λαδόκολλα

  9. 9

    Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς και τα ψήνουμε 30-35 λεπτά στον αέρα (ο χρόνος διαφέρει από φούρνο σε φούρνο θα δείτε σε πόση ώρα ο δικός σας δίνει ένα βαθύ καστανό χρώμα)

  10. 10

    Έχετε βράσει από πρίν το σιρόπι με την ζάχαρη και το νερό. 2-3 λεπτά μετά τον βρασμό κατεβάζετε το σιρόπι από την φωτιά, προσθέτετε το μέλι και αφήνετε να κρυώσει εντελώς.

  11. 11

    Μόλις βγάλετε τα μελομακάρονα από τον φούρνο διπλώνετε την λαδόκολλα και ρίχνετε τα μελομακάρονα στο σιρόπι.

  12. 12

    Τα ανακατεύετε με ένα πηρούνι γυρίζοντας να βραχούν και από τις 2 πλευρές, 1 λεπτό την φουρνιά (αν σας αρέσουν πιό βρεμμένα τα αφήνετε λίγο ακόμη)

  13. 13

    Έχετε έτοιμη πιατέλα δίπλα σας και τα στρώνετε σε σειρές, ρίχνοντας σε κάθε σειρά το ψιλοτριμμένο καρύδι που θα έχετε βάλει και λίγο κανέλλα.

  14. 14

    Επαναλαμβάνετε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα ψημένα μελομακάρονα

Αντιδράσεις

Σχόλια (5)

Kapa
Kapa @cook_8451118
Ωραία συνταγή.Φυσικά δεν υπάρχει λόγος να χαρακτηρίζονται \"κρητικά\" γιατί δεν διαφέρουν από τα υπόλοιπα.(Προσωπικά-ενώ είμαι κρητικιά- βρίσκω υπέροχα κάποια μελομακάρονα με συνταγή από Θεσσαλονικιά συγγενή).Όλα τα μελομακάρονα τελικά ίδια υλικά έχουν πάνω κάτω.Αλλάζουν ίσως οι αναλογίες.Το ωραίο σ\' αυτή τη συνταγή είναι ο τρόπος που μελώνουν τα μελομακάρονα.Κρύο σιρόπι- καυτά μελομακάρονα.Εγώ τον πρωτοείδα σε μια συνταγή του Παρλιάρου στο περιοδικό της Κ.Ε. και όχι από την κρητικιά μαμά μου που έβραζε το σιρόπι και έριχνε κρύα τα μελομακάρονα( όπως και όλες οι γνωστές μου)Εκείνο που με προβληματίζει είναι το λάδι:οι 6 φλυτζάνες δεν είναι 1 λίτρο.Αν είναι 250 ml η φλυτζάνα, είναι 1,5 λίτρα.Ποιά φλυτζάνια χρησιμοποιείτε στο μέτρημα;

Από

manvlia
manvlia @cook_8464936
στις
,Ελλάδα
Λένε!!είμαι ευχάριστη,μέ πολύ χιούμορ, μου αρέσει πολύ η κουζίνα,οι εκδρομές,τα λουλουδια καί τα hidden object gamesείμαι πιστή και δοτική στίς φιλίες μου
Δες περισσότερα