Μελομακάρονα με μπύρα

Bαθμολογία: 4.7778
       
 
36 ψήφοι
Φιλιω, 13.12.07
Μελομακάρονα με μπύρα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 φλυτζάνια τσαγιού αραβοσιτέλαιο
  • 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 1/2 φλυτζάνι τσαγιού μπύρα
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 4 κουταλιές κονιάκ
  • 4 κουταλιές χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά σούπας κανελογαρύφαλα τριμμένα
  • 1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
  • 1 κιλό αλεύρι περίπου
  • κανέλα
  • γαρύφαλα ολόκληρα


Σιρόπι:

  • 1 φλυτζάνι τσαγιού μέλι
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού νερό.
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Μελομακάρονα
Εποχιακά: Χριστουγέννων
Φτιάχνει: περίπου 60
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας σε μια κατσαρόλα τα τρία υλικά του και βράζοντάς το για 10 λεπτά. Ξεκινάμε από αυτό για να μπορέσει να κρυώσει στο μεταξύ.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ το αραβοσιτέλαιο για αρκετή ώρα. Αυτό το κάνουμε για να μη μυρίζει μετά.
  3. Μετά βάζουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε πάλι καλά.
  4. Ρίχνουμε τη σόδα στο πορτοκάλι και προσθέτουμε στο μπωλ του μίξερ όλα τα υγρά υλικά και μετά τα στερεά, αφού ανακατέψουμε το μπέϊκιν με το αλεύρι.
  5. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 ή 40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
  6. Στο ζεστό ταψί όπως θα το βγάλουμε από το φούρνο θα ρίξουμε το κρύο σιρόπι, αμέσως θα γυρίσουμε τα μελομακάρονα και από την ανάποδη και θα τα βγάλουμε σε πιατέλα όπου θα τα πασπαλίσουμε με κανέλα και αν θέλουμε θα τους καρφώσουμε ένα γαρύφαλο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν γίνει προσεκτικά το μέλωμα δε θα πιστεύετε στα μάτια σας.

Σχετικές συνταγές

Μελομακάρονα 4 Μελομακάρονα 4
5
       
       
(1)
Μελομακάρονα όνειρο Μελομακάρονα όνειρο
4.5
       
       
(24)
Νόστιμα μελομακάρονα Νόστιμα μελομακάρονα
4.75
       
       
(4)
Μελομακάρονα της Βέφας Μελομακάρονα της Βέφας
4.8966
       
       
(29)

    47 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ΝΟΙΚΟΚΥΡΟΥΛΑ, 10-12-08  
    Φιλιω μου η συνταγη σου ειναι εκπληκτικη!!!!τα μελομακαρονα γινανε θεικα!!!μαλακα,σωστα μελομενα και οχι ιδιαιτερα γλυκα!απλα μου βγηκαν λιγα σαν δοση και παλι συγχαρητηρια!!!
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 10-12-08  
    Πόσα μελομακάρονα περίπου βγαίνουν στη δόση που γράφεις?
    #
    Σχόλιο από dimikl, 10-12-08  
    1 κιλό αλεύρι πιστεύω ότι βγάζει περίπου 3 ταψιά μελομακάρονα.Εγώ θέλω να ρωτήσω αν αντικαταστήσω το αραβοσιτέλαιο με ελαιόλαδο θα αλλάξει κάτι στο αποτέλεσμα;
    #
    Σχόλιο από Λαμπρινή, 14-12-08  
    ΘΕΪΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!!!!!!! Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από zaxaroula, 15-12-08  
    Κάθε χρόνο τα μελομακάρονα μου βγαίνουν στεγνά. Δε ρουφούν το σιρόπι μέχρι το εσωτρικό τους. Τί λέτε να φταίει;
    #
    Σχόλιο από mpampispapado, 16-12-08  
    μπραβο παρα πολυ ωραια βγηκανε τελεια
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 18-12-08  
    ΤΕΛΕΙΑ. Η γεύση και η υφή που ήθελα. Επιτέλους!!!! Ευχαριστώ πολύ!!
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 18-12-08  
    zaxaroula αυτο επαθα και την 1η φορα που τα φτιαξα μονο με αλευρι για ολες τις χρησεις.Ομως βρηκα τι φταιει.Για να ρουφουν σιροπι σωστα,και στο εσωτερικο τους, χρησιμοποιουμε μαλακο αλευρι και ψιλο σιμιγδαλι!Κοιτα τη συνταγη της IreneKar για μελομακαρονα.Στα σχολια θα δεις και τις αλλαγες που εκανα στη συνταγη και βγηκαν φανταστικα.Τα κανα για δευτερη χρονια φετος!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 9-1-09  
    Αντικατέστησα λίγο από το αλεύρι με σιμιγδάλι ψιλό και άλλαξα λίγο την αναλογία ζάχαρης-μελιού στο σιρόπι. Έγιναν πάρα πολύ νόστιμα, με τέλεια υφή και μέλωμα. Πολύ καλά!
    #
    Σχόλιο από ansou, 9-1-09  
    Την ιδια συνταγη φτιαχνω εδω και 12 χρονια , μονο που βαζω ελαιολαδο.Μου την ειχε δωσει μια κυρια απο την Τριπολη κ ομολογω οτι απο τοτε ποτε δν ειχα θεμα να μη ρουφηξουν το σιροπι τους η να μου γινουν στεγνα Πιστευω οτι αυτο οφειλεται αποκλειστικα στη μπυρα!!!
    #
    Σχόλιο από minouli, 29-11-09  
    όσον αφορά το σιρόπιασμα αναρωτιέμαι το εξής:η ποσότητα του σιροπιού αναφέρεται σε όλα τα μελομακάρονα που θα προκύψουν ( 3 ταψιά όπως λες );και εάν ναι υπολογίζεις το 1/3 του σιροπιού ώστε να το χύσεις σε κάθε ταψί;
    #
    Σχόλιο από manoula3, 29-11-09  

    γινετε να ανικαταστησω λιγο απο το αλευρι με ψιλο σιμιγδαλι?
    #
    Σχόλιο από αποστολια, 2-12-09  
    τελειααααα!την εκανα σημερα για να οσο για το σιροπι καπου διαβασα πως το σιροπι πρεπει να ειναι κρυο,τα μελομακαρονα ζεστα και τα βουτας στο σιρόπι για ενα λεπτο!και εγω ετσι τα εκανα και μου βγηκαν τελεια ουτε να κολυμπανε στο σιροπι ουτε να ειναι στεγνα! :)
    και παλι μπραβο Φιλιω !
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 5-12-09  
    Ωχωχωχ...Να ξαναψηφίσω, μπορώ? Δεύτερη χρονιά που τα φτιάχνω. Από τη μία δόση που έκανα εχθές το βράδυ, έχουν μείνει γύρω στα δέκα μελομακάρονα..Είναι εκπληκτικά. Δεν θέλουν καμία αλλαγή, ούτε σιμιγδάλι, τίποτα. Να πω ότι δεν έκανα τον κόπο να χτυπήσω το αραβοσιτέλαιο. Λίγο ανακάτεμα με τον αυγοδάρτη μόνο και είναι οκ. Δεν μυρίζουν καθόλου..Υπέροχα, ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 7-12-09  
    Ειναι απο τα ωραιοτερα μελομακαρονα, τα φτιαχνω πολλα χρονια και ειναι παντα πετυχημενα!5 πιρουνακια στη συνταγη!
    #
    Σχόλιο από ace, 10-12-09  
    πολυ καλυτερα απ οτι περιμενα,χιλια μπραβο για τη συνταγη σου!το μονο που αλλαξα ηταν λιγο σιμιγδαλι μαζι με το αλευρι και δοτι διπλασιασα την ποσοτητα του σιροπιου,ηρθε ισα ισα!καταπληκτικα,ηδη εχουν μεινει καμια δεκαρια!και παλι μπραβο!
    #
    Σχόλιο από MAIPH, 10-12-09  
    Τα έκανα πέρυσι χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Στο μέλωμα, δεν έριξα το σιρόπι στο ταψί, αλλά τα μελωμακάρονα στην κατσαρόλα με το σιρόπι και τα άφησα να μελώσουν καλά. Αλεύρι έβαλα για όλες τις χρήσεις. Όσοι τα δοκίμασαν δεν έμειναν ικανοποιημένοι. Μου είπαν οτι είχαν φάει απο μένα πόλύ καλύτερα. Δεν νομίζω ότι θα τα ξαναφτιάξω.
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 14-12-09  
    Μόλις τα έφτιαξα πολύ ωραία βγήκαν και γευστικά. Έβαλα και μια χούφτα σιμιγδάλι, για να είναι σιροπιασμένα και μέσα γούστα είναι αυτά. Βγήκαν 55 κομμάτια.
    Ευχαριστούμε.
    #
    Σχόλιο από dcroula, 16-12-09  
    Μ'άρεσαν πάρα πολύ. Έκανα κάποιες μικροαλλαγές, έβαλα λίγο σιμιγδάλι, στο λάδι έβαλα και λίγη φυτίνη και έφτιαξα λίγο σιρόπι παραπάνω γιατί μου φάνηκε λίγο. Μου μέλωσαν πολύ ωραία και η μπίρα δίνει έξτρα άρωμα. Μπράβο για την συνταγή σου.
    #
    Σχόλιο από common, 16-12-09  
    Αυτό που γράφει στα μυστικά "αν γίνει προσεκτικά το μέλωμα δε θα πιστεύετε στα μάτια σας" είναι αλήθεια! Εμένα τα μισά μου πέτυχαν στο μέλωμα και τα μισά όχι... Αυτά που τα βούτηξα στην κατσαρόλα με το σιρόπι όσο ήταν ακόμα καυτά από το φούρνο, μελώσανε και γίνανε τέλεια. Τα υπόλοιπα που είχαν ήδη αρχίσει να κρυώνουν μέχρι να μπουν στο σιρόπι, δεν ρουφήξανε καλά. Βέβαια το λάθος είναι δικό μου, η συνταγή δεν λέει να τα βουτήξουμε στο σιρόπι αλλά να ρίξουμε το σιρόπι στο ταψί. Συμπέρασμα: ακολουθήστε τη συνταγή κατά γράμμα (εκτέλεση, αλλά και υλικά και αναλογίες). Μπράβο για τη συνταγή!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    39 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ΝΟΙΚΟΚΥΡΟΥΛΑ, 10-12-08  
    Φιλιω μου η συνταγη σου ειναι εκπληκτικη!!!!τα μελομακαρονα γινανε θεικα!!!μαλακα,σωστα μελομενα και οχι ιδιαιτερα γλυκα!απλα μου βγηκαν λιγα σαν δοση και παλι συγχαρητηρια!!!
    #
    Σχόλιο από Λαμπρινή, 14-12-08  
    ΘΕΪΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!!!!!!! Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από mpampispapado, 16-12-08  
    μπραβο παρα πολυ ωραια βγηκανε τελεια
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 18-12-08  
    ΤΕΛΕΙΑ. Η γεύση και η υφή που ήθελα. Επιτέλους!!!! Ευχαριστώ πολύ!!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 9-1-09  
    Αντικατέστησα λίγο από το αλεύρι με σιμιγδάλι ψιλό και άλλαξα λίγο την αναλογία ζάχαρης-μελιού στο σιρόπι. Έγιναν πάρα πολύ νόστιμα, με τέλεια υφή και μέλωμα. Πολύ καλά!
    #
    Σχόλιο από αποστολια, 2-12-09  
    τελειααααα!την εκανα σημερα για να οσο για το σιροπι καπου διαβασα πως το σιροπι πρεπει να ειναι κρυο,τα μελομακαρονα ζεστα και τα βουτας στο σιρόπι για ενα λεπτο!και εγω ετσι τα εκανα και μου βγηκαν τελεια ουτε να κολυμπανε στο σιροπι ουτε να ειναι στεγνα! :)
    και παλι μπραβο Φιλιω !
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 5-12-09  
    Ωχωχωχ...Να ξαναψηφίσω, μπορώ? Δεύτερη χρονιά που τα φτιάχνω. Από τη μία δόση που έκανα εχθές το βράδυ, έχουν μείνει γύρω στα δέκα μελομακάρονα..Είναι εκπληκτικά. Δεν θέλουν καμία αλλαγή, ούτε σιμιγδάλι, τίποτα. Να πω ότι δεν έκανα τον κόπο να χτυπήσω το αραβοσιτέλαιο. Λίγο ανακάτεμα με τον αυγοδάρτη μόνο και είναι οκ. Δεν μυρίζουν καθόλου..Υπέροχα, ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 7-12-09  
    Ειναι απο τα ωραιοτερα μελομακαρονα, τα φτιαχνω πολλα χρονια και ειναι παντα πετυχημενα!5 πιρουνακια στη συνταγη!
    #
    Σχόλιο από ace, 10-12-09  
    πολυ καλυτερα απ οτι περιμενα,χιλια μπραβο για τη συνταγη σου!το μονο που αλλαξα ηταν λιγο σιμιγδαλι μαζι με το αλευρι και δοτι διπλασιασα την ποσοτητα του σιροπιου,ηρθε ισα ισα!καταπληκτικα,ηδη εχουν μεινει καμια δεκαρια!και παλι μπραβο!
    #
    Σχόλιο από MAIPH, 10-12-09  
    Τα έκανα πέρυσι χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Στο μέλωμα, δεν έριξα το σιρόπι στο ταψί, αλλά τα μελωμακάρονα στην κατσαρόλα με το σιρόπι και τα άφησα να μελώσουν καλά. Αλεύρι έβαλα για όλες τις χρήσεις. Όσοι τα δοκίμασαν δεν έμειναν ικανοποιημένοι. Μου είπαν οτι είχαν φάει απο μένα πόλύ καλύτερα. Δεν νομίζω ότι θα τα ξαναφτιάξω.
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 14-12-09  
    Μόλις τα έφτιαξα πολύ ωραία βγήκαν και γευστικά. Έβαλα και μια χούφτα σιμιγδάλι, για να είναι σιροπιασμένα και μέσα γούστα είναι αυτά. Βγήκαν 55 κομμάτια.
    Ευχαριστούμε.
    #
    Σχόλιο από common, 16-12-09  
    Αυτό που γράφει στα μυστικά "αν γίνει προσεκτικά το μέλωμα δε θα πιστεύετε στα μάτια σας" είναι αλήθεια! Εμένα τα μισά μου πέτυχαν στο μέλωμα και τα μισά όχι... Αυτά που τα βούτηξα στην κατσαρόλα με το σιρόπι όσο ήταν ακόμα καυτά από το φούρνο, μελώσανε και γίνανε τέλεια. Τα υπόλοιπα που είχαν ήδη αρχίσει να κρυώνουν μέχρι να μπουν στο σιρόπι, δεν ρουφήξανε καλά. Βέβαια το λάθος είναι δικό μου, η συνταγή δεν λέει να τα βουτήξουμε στο σιρόπι αλλά να ρίξουμε το σιρόπι στο ταψί. Συμπέρασμα: ακολουθήστε τη συνταγή κατά γράμμα (εκτέλεση, αλλά και υλικά και αναλογίες). Μπράβο για τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από ace, 22-12-09  
    δευτερη φορα που τα κανω,διπλη δοση αυτη τη φορα.δεν εχω λογια!!!!!!!!υπεροχα,καταπληκτικα,ασυναγωνιστα!!!!!
    #
    Σχόλιο από kirpapad, 22-12-09  
    Έκανα τη συνταγή σήμερα και ομολογώ πως έγιναν πολύ ωραία τα μελομακάρονα- μαλακά από μέσα και με μία κρούστα από έξω.
    #
    Σχόλιο από eva81, 23-12-09  
    Τα πιο ωραία μελομακάρονα που έφαγα ποτέ!Εύκολα, τραγανά και σωστά μελωμένα, άψογα! Συγχαρητήρια θερμά!
    #
    Σχόλιο από km1234, 12-1-10  
    Για μελομακαρονολάτρεις.........
    #
    Σχόλιο από sinfulsonia, 7-12-10  
    #
    Σχόλιο από sevoula123, 12-12-10  
    καλημερα,η ζυμη εγινε καλη το σιροπι ομως εγινε γλυκοζη και φυσικα δεν σιροπιαστηκαν.ειναι σαν μπισκοτα με παχια γλυκοζη
    #
    Σχόλιο από sinfulsonia, 16-12-10  
    sevoula123, το σιροπι γινεται πυκνο κ φτανει τοσο ωστε να γινουν τραγανα οπως λεει η φιλιω! εγω που τα θελω φουλ μελωμενα κ μαλακα εβαλα τη διπλασια ποσοτητα του νερου κ ετσι ειχα ενα ελαφρυ σιροπι!
    #
    Σχόλιο από mini65, 19-12-10  
    μπραβο και παλι πραβο!!εγιναν απιστευτα η πρωτη δοση εφυγε πριν κλεισει 24ωρες.ευχομαι σε ολους καλες γιορτες μς υγεια!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    6 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 10-12-08  
    Πόσα μελομακάρονα περίπου βγαίνουν στη δόση που γράφεις?
    #
    Σχόλιο από dimikl, 10-12-08  
    1 κιλό αλεύρι πιστεύω ότι βγάζει περίπου 3 ταψιά μελομακάρονα.Εγώ θέλω να ρωτήσω αν αντικαταστήσω το αραβοσιτέλαιο με ελαιόλαδο θα αλλάξει κάτι στο αποτέλεσμα;
    #
    Σχόλιο από zaxaroula, 15-12-08  
    Κάθε χρόνο τα μελομακάρονα μου βγαίνουν στεγνά. Δε ρουφούν το σιρόπι μέχρι το εσωτρικό τους. Τί λέτε να φταίει;
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 18-12-08  
    zaxaroula αυτο επαθα και την 1η φορα που τα φτιαξα μονο με αλευρι για ολες τις χρησεις.Ομως βρηκα τι φταιει.Για να ρουφουν σιροπι σωστα,και στο εσωτερικο τους, χρησιμοποιουμε μαλακο αλευρι και ψιλο σιμιγδαλι!Κοιτα τη συνταγη της IreneKar για μελομακαρονα.Στα σχολια θα δεις και τις αλλαγες που εκανα στη συνταγη και βγηκαν φανταστικα.Τα κανα για δευτερη χρονια φετος!
    #
    Σχόλιο από minouli, 29-11-09  
    όσον αφορά το σιρόπιασμα αναρωτιέμαι το εξής:η ποσότητα του σιροπιού αναφέρεται σε όλα τα μελομακάρονα που θα προκύψουν ( 3 ταψιά όπως λες );και εάν ναι υπολογίζεις το 1/3 του σιροπιού ώστε να το χύσεις σε κάθε ταψί;
    #
    Σχόλιο από manoula3, 29-11-09  

    γινετε να ανικαταστησω λιγο απο το αλευρι με ψιλο σιμιγδαλι?

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από ansou, 9-1-09  
    Την ιδια συνταγη φτιαχνω εδω και 12 χρονια , μονο που βαζω ελαιολαδο.Μου την ειχε δωσει μια κυρια απο την Τριπολη κ ομολογω οτι απο τοτε ποτε δν ειχα θεμα να μη ρουφηξουν το σιροπι τους η να μου γινουν στεγνα Πιστευω οτι αυτο οφειλεται αποκλειστικα στη μπυρα!!!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 16-12-09  
    Μ'άρεσαν πάρα πολύ. Έκανα κάποιες μικροαλλαγές, έβαλα λίγο σιμιγδάλι, στο λάδι έβαλα και λίγη φυτίνη και έφτιαξα λίγο σιρόπι παραπάνω γιατί μου φάνηκε λίγο. Μου μέλωσαν πολύ ωραία και η μπίρα δίνει έξτρα άρωμα. Μπράβο για την συνταγή σου.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Χάστε βάρος μετά τις γιορτές
    Κάθε χρόνο τέτοια εποχή πολλοί είναι αυτοί που ...
    Προετοιμαστείτε για τις γιορτές
    Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν. Τ...
    Νόστιμα δώρα
    Φέτος τις γιορτές, αντί να σπάτε το κεφάλι σας ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΣΤΕΛΛΑ
    Ένα βιβλίο 24 αγαπημένων συνταγών, του/της malli
    Δοκιμασμένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 33 αγαπημένων συνταγών, του/της dimitrakont
    ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
    Ένα βιβλίο 76 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    Dikaia
    Ένα βιβλίο 164 αγαπημένων συνταγών, του/της Diane72
    Χριστουγεννιάτικα γλυκά
    Ένα βιβλίο 11 αγαπημένων συνταγών, του/της dcroula