Μελομακάρονα όνειρο

Bαθμολογία: 4.5
       
 
24 ψήφοι
xristina33, 20.12.08

Περιγραφή

Πολύ επιτυχημένη συνταγή για όσουν θέλουν μελομακάρονα που κρατάνε το σιρόπι και είναι μαλακά....
Μελομακάρονα όνειρο
photo: xaroula

Τι χρειαζόμαστε:

  • 3,5 φλυτζάνια τσαγιού καλαμποκέλαιο
  • 1 φλυτζάνι του καφέ κονιάκ
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά του γλυκού σόδα
  • 2 κουταλιές του γλυκού αμμωνία
  • 1 κουταλιά κοφτή της σούπας κανέλλα
  • 1 κουταλιά κοφτή της σούπας γαρύφαλλο
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 8 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

Σιρόπι

  • 4 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη κρυσταλική
  • 4 φλυτζάνια τσαγιού νερό
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού μέλι

 

Διακόσμηση

  • Μπόλικο ψιλοκομμένο καρύδι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Μελομακάρονα
Εποχιακά: Χριστουγέννων
Μέθοδος: Φούρνου
Περιέχει: Ξηρούς καρπούς
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε λεκάνη ρίχνουμε το λάδι, το κονιάκ, τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα, το γαρύφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  2. Χτυπάμε με το χέρι καλά.
  3. Ρίχνουμε την αμμωνία στο χυμό του πορτοκαλιού, πάνω απο τη λεκάνη γιατί αφρίζει, ώστε ο αφρός να πέσει μέσα στα υπόλοιπα υλικά.
  4. Προσθέτουμε τη σόδα, το σιμιγδάλι και το αλέυρι ανακατεύοντας καλά να γίνει μια μαλακή ζύμη.
  5. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μπαλίτσες πλατιές και τα απλώνουμε σε ταψί λαδωμένο.
  6. Τα τρυπάμε με ένα πιρούνι στην επιφάνεια τους λίγο.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς στο κάτω ράφι για 30 λεπτά περίπου.
  8. Όταν κρυώσουν τα σιροπιάζουμε σε ζεστό σιρόπι.
  9. Για να φτιάξουμε το σιρόπι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά και αφού πάρει βράση ρίχνουμε το μέλι.
  10. Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμένο καρύδι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Είναι σαν ζαχαροπλαστείου και ακόμη καλύτερα....

Σχετικές συνταγές

Μελομακάρονα 4 Μελομακάρονα 4
5
       
       
(1)
Μπουκίτσες Μπουκίτσες
4.6667
       
       
(3)

    32 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από flora, 28-12-08  
    Χρόνια Πολλά! Εάν βάλω baking αντί για αμμωνία λέτε να πειράζει; Ή με τι άλλο μπορώ να την αντικαταστήσω;
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 28-12-08  
    Oxi, d peirazei.Egv bazw baking powder k ligh soda
    #
    Σχόλιο από cmoustaka, 3-11-09  
    ΕΚΑΝΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΒΓΗΚΑΝ ΜΑΛΑΚΑ, ΝΟΣΤΙΜΑ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΙΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ, ΕΠΙΣΗΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΑΧΝΗ ΤΑ ΠΑΡΑΓΛΥΚΑΙΝΕΙ, ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΑΠΛΗ ΖΑΧΑΡΗ.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 22-12-09  
    κανω σχεδον τα ιδια και ειναι πραγματι ονειρο η διαφορα οτι βαζω παντα ελαιολαδο,και δεν βαζω τοση ζαχαρη στο σιροπι.Εφετος δεν εβαλα σιμιγδαλι και χρησιμοποιησα αλευρι μαλακο ,εγιναν εξισου πεντανοστιμα...
    #
    Σχόλιο από despinaki giannena, 11-12-10  
    #
    Σχόλιο από mousmoulitsa, 19-12-10  
    οχι απλα ονειρο,πανδαισια!!!!τα εφτιαξα πρωτη φορα και δεν τα αλλαζω.ευχαριστω πολυ!ολα τα πιρουνακια δικα σου,χρονια πολλα!
    #
    Σχόλιο από Aquamarina, 19-12-10  
    Φτιάχνω κάθε χρόνο και μία καινούργια συνταγή.Φέτος δοκίμασα αυτή.Είναι τα καλύτερα μελομακάρονα που έχω φτιάξει.
    Μελώνουν τέλεια και εξακολουθούν να είναι τριφτά.
    Μπράβο και πάλι μπράβο!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από manoula, 26-12-10  
    Καλομποκελαιο κλπ σπορελαια προς αποφυγην:
    Ελαιολαδο παντα και παντου κοριτσια!!!
    Απλα το καλυτερο, ανθεκτικοτερο, γευστικοτερο και οπωσδηποτε το πιο υγιεινο.
    Εξαιρετικο/extra παρθενο ελαιολαδο κι βεβαια αντεχει η τσεπη, βιολογικο το ιδανικο.
    #
    Σχόλιο από Chris123, 30-12-10  
    ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ.ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΡΕΘΗΚΑΝΕ ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ . ΗΤΑΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ Η ΑΙΤΙΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ.
    #
    Σχόλιο από redoto08, 30-12-10  
    τα καναμε μαζι με το μωρο μου και εγιναν φανταστικα,σουπερ!!!πολυ καλη η συνταγη και ευκολη.μπραβο σ αυτον που την ανακαλυψε
    #
    Σχόλιο από xiotisa, 5-1-11  
    Καλή Χρονιά σε όλους!
    Ευχαριστούμε για την συνταγή.
    Πάντα είχα ενα θέμα με τα μελομακαάρονα.
    Φέτος μου έγιναν ΥΠΕΡΟΧΑ.
    Ευχαριστούμε που τη μοιραστικες μαζι μας.
    #
    Σχόλιο από mathimaria, 9-12-11  
    Επειδη ειμαι λίγο πρωτάρα πώς ακριβώς θα τα σιροπιασω????θα τους περιχύσω απλά όλο το σιρόπι??μήπως πρεπει να κάνω κατι αλλο???
    #
    Σχόλιο από maryκalamaki, 13-12-11  
    παρόλο που ακόμα δεν τα έχω σιροπιάσει ειναι ωραία και τραγανά
    #
    Σχόλιο από mariww, 15-12-11  
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!ΕΦΤΙΑΞΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΚΑΙ ΒΓΗΚΑΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ!ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΑ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ,ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΤΗΝ mathimaria ΤΑ ΒΟΥΤΑΣ ΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ(ΑΦΟΥ ΚΡΥΩΣΟΥΝ) ΓΙΑ 1'-2' ΚΑΙ ΤΑ ΓΥΡΝΑΣ.ΤΕΛΕΙΑ-ΜΙΑΜ!
    #
    Σχόλιο από xristina33, 16-12-11  
    mathimaria τα βουτάς στο σιρόπι για 1 με 2 λεπτά αφου κρυώσουν και το σιρόπι να είναι ζεστό
    #
    Σχόλιο από ΕΛΕΝΑ67, 19-12-11  
    Χρόνια έψαχνα την τέλεια συνταγή και νομίζω την βρήκα... Μπράβο γίνανε υπέροχα..
    #
    Σχόλιο από Βαγγος 13, 19-12-11  
    Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση!!εαν αντι για φλιτζανια του τσαγιου βαλω κουπες πειραζει?
    #
    Σχόλιο από Efoula whitetiger, 20-12-11  
    πολυ ωραια... Μπραβοο!!!!
    #
    Σχόλιο από λεμοναδα, 21-12-11  
    Από ποιο ζαχαροπλαστείο ψωνίζεις άραγε??? Κρίμα τον κόπο και τα υλικά.Είναι σαν να τρως άμμο, και το μισό σιρόπι έχει περισσέψει. Καλά Χριστούγεννα μέσα από την καρδιά μου, αλλά με άλλα μελομακάρονα :(
    #
    Σχόλιο από ΕΛΕΝΑ67, 22-12-11  
    Ξαναδίνω 5 πιρουνάκια και αν μπορούσα θα έδινα 100. Απλά τέλεια..
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    21 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από cmoustaka, 3-11-09  
    ΕΚΑΝΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΒΓΗΚΑΝ ΜΑΛΑΚΑ, ΝΟΣΤΙΜΑ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΙΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ, ΕΠΙΣΗΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΑΧΝΗ ΤΑ ΠΑΡΑΓΛΥΚΑΙΝΕΙ, ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΑΠΛΗ ΖΑΧΑΡΗ.
    #
    Σχόλιο από despinaki giannena, 11-12-10  
    #
    Σχόλιο από mousmoulitsa, 19-12-10  
    οχι απλα ονειρο,πανδαισια!!!!τα εφτιαξα πρωτη φορα και δεν τα αλλαζω.ευχαριστω πολυ!ολα τα πιρουνακια δικα σου,χρονια πολλα!
    #
    Σχόλιο από Aquamarina, 19-12-10  
    Φτιάχνω κάθε χρόνο και μία καινούργια συνταγή.Φέτος δοκίμασα αυτή.Είναι τα καλύτερα μελομακάρονα που έχω φτιάξει.
    Μελώνουν τέλεια και εξακολουθούν να είναι τριφτά.
    Μπράβο και πάλι μπράβο!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από manoula, 26-12-10  
    Καλομποκελαιο κλπ σπορελαια προς αποφυγην:
    Ελαιολαδο παντα και παντου κοριτσια!!!
    Απλα το καλυτερο, ανθεκτικοτερο, γευστικοτερο και οπωσδηποτε το πιο υγιεινο.
    Εξαιρετικο/extra παρθενο ελαιολαδο κι βεβαια αντεχει η τσεπη, βιολογικο το ιδανικο.
    #
    Σχόλιο από Chris123, 30-12-10  
    ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ.ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΡΕΘΗΚΑΝΕ ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ . ΗΤΑΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ Η ΑΙΤΙΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ.
    #
    Σχόλιο από redoto08, 30-12-10  
    τα καναμε μαζι με το μωρο μου και εγιναν φανταστικα,σουπερ!!!πολυ καλη η συνταγη και ευκολη.μπραβο σ αυτον που την ανακαλυψε
    #
    Σχόλιο από maryκalamaki, 13-12-11  
    παρόλο που ακόμα δεν τα έχω σιροπιάσει ειναι ωραία και τραγανά
    #
    Σχόλιο από ΕΛΕΝΑ67, 19-12-11  
    Χρόνια έψαχνα την τέλεια συνταγή και νομίζω την βρήκα... Μπράβο γίνανε υπέροχα..
    #
    Σχόλιο από Efoula whitetiger, 20-12-11  
    πολυ ωραια... Μπραβοο!!!!
    #
    Σχόλιο από λεμοναδα, 21-12-11  
    Από ποιο ζαχαροπλαστείο ψωνίζεις άραγε??? Κρίμα τον κόπο και τα υλικά.Είναι σαν να τρως άμμο, και το μισό σιρόπι έχει περισσέψει. Καλά Χριστούγεννα μέσα από την καρδιά μου, αλλά με άλλα μελομακάρονα :(
    #
    Σχόλιο από ΕΛΕΝΑ67, 22-12-11  
    Ξαναδίνω 5 πιρουνάκια και αν μπορούσα θα έδινα 100. Απλά τέλεια..
    #
    Σχόλιο από ioanna1400, 22-12-11  
    Τα πιο νόστιμα μελομακαρονα! Μέχρι και η μητέρα μου ξετρελάθηκε! Και του χρόνου!
    #
    Σχόλιο από nasia86, 29-12-11  
    μπράβο έχουν γίνει πεντανόστιμα και προπάντων μαλακά όπως μου αρέσουν!
    #
    Σχόλιο από mariww, 28-4-12  
    #
    Σχόλιο από kritimanos, 10-12-12  
    ηταν υπεροχα!!!
    #
    Σχόλιο από gwgw_t, 16-12-12  
    δεν εχω λογια.προσωπικα δεν τα τρωω γενικα τα μελομακαρονα κ δοκιμασα να φτιαξω για πρωτη φορα κ οσοι δοκιμασαν τρελλαθηκαν.σε ευχαριστω.ολα τα πιρουνακια δικα σ.καλες γιορτες....
    #
    Σχόλιο από kritimanos, 2-2-13  
    #
    Σχόλιο από hkonstan, 13-11-13  
    Πολύ ωραία. Αφράτα και τραγανά. Τρώγονται και αμέλωτα!
    #
    Σχόλιο από kritimanos, 3-12-13  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    9 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από flora, 28-12-08  
    Χρόνια Πολλά! Εάν βάλω baking αντί για αμμωνία λέτε να πειράζει; Ή με τι άλλο μπορώ να την αντικαταστήσω;
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 28-12-08  
    Oxi, d peirazei.Egv bazw baking powder k ligh soda
    #
    Σχόλιο από mathimaria, 9-12-11  
    Επειδη ειμαι λίγο πρωτάρα πώς ακριβώς θα τα σιροπιασω????θα τους περιχύσω απλά όλο το σιρόπι??μήπως πρεπει να κάνω κατι αλλο???
    #
    Σχόλιο από mariww, 15-12-11  
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!ΕΦΤΙΑΞΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΚΑΙ ΒΓΗΚΑΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ!ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΑ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ,ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΤΗΝ mathimaria ΤΑ ΒΟΥΤΑΣ ΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ(ΑΦΟΥ ΚΡΥΩΣΟΥΝ) ΓΙΑ 1'-2' ΚΑΙ ΤΑ ΓΥΡΝΑΣ.ΤΕΛΕΙΑ-ΜΙΑΜ!
    #
    Σχόλιο από xristina33, 16-12-11  
    mathimaria τα βουτάς στο σιρόπι για 1 με 2 λεπτά αφου κρυώσουν και το σιρόπι να είναι ζεστό
    #
    Σχόλιο από Βαγγος 13, 19-12-11  
    Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση!!εαν αντι για φλιτζανια του τσαγιου βαλω κουπες πειραζει?
    #
    Σχόλιο από xosejulia, 2-12-12  
    Γεια σας! Μια ερωτηση θελω να κανω. Αντι να περιμενω να κρυωσουνε τα μελομακαρονα, μπορω να τα ωοθτιχς ετσι ζεστα σε κρυο σιροπι?
    #
    Σχόλιο από xosejulia, 2-12-12  
    Kai kati akoma! me ti mporw na antikatastisw to garifalo? vriskomai exoteriko kai den mporw na vrw. Kardamo anti garyfalou isws?
    #
    Σχόλιο από gwgw_t, 10-12-12  
    ποσα μελομακαρονα βγαινουν περιπου...????

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από xaroula, 22-12-09  
    κανω σχεδον τα ιδια και ειναι πραγματι ονειρο η διαφορα οτι βαζω παντα ελαιολαδο,και δεν βαζω τοση ζαχαρη στο σιροπι.Εφετος δεν εβαλα σιμιγδαλι και χρησιμοποιησα αλευρι μαλακο ,εγιναν εξισου πεντανοστιμα...
    #
    Σχόλιο από xiotisa, 5-1-11  
    Καλή Χρονιά σε όλους!
    Ευχαριστούμε για την συνταγή.
    Πάντα είχα ενα θέμα με τα μελομακαάρονα.
    Φέτος μου έγιναν ΥΠΕΡΟΧΑ.
    Ευχαριστούμε που τη μοιραστικες μαζι μας.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    10 συμβουλές για να μην πάρετε βάρος στις γιορτές
    Είναι πολύ συνηθισμένο για πολλούς από εμάς τις...
    Μελομακάρονο ή Κουραμπιέ;
    Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ως αναπόσπαστο κομ...
    Χάστε βάρος μετά τις γιορτές
    Κάθε χρόνο τέτοια εποχή πολλοί είναι αυτοί που ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Ένα οικονομικό γιορτινό τραπέζι
    Ακόμα και εάν τα οικονομικά μας δεν είναι στην ...

    Το tip της ημέρας

    Σπάστε το τσόφλι του αυγού σας στα δύο, γεμίστε τα με χώμα και προσθέστε στο καθένα 1-2 σπόρους. Όταν φυτρώσουν, φυτέψτε το φυτό σας στη γλάστρα χωρίς να αφαιρέσετε το τσόφλι διότι με τον καιρό θα διαβρωθεί ενώ θα θρέφει διαρκώς τα φυτά σας με ασβέστιο.

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΣΤΕΛΛΑ
    Ένα βιβλίο 24 αγαπημένων συνταγών, του/της malli
    χριστουγεννα
    Ένα βιβλίο 45 αγαπημένων συνταγών, του/της ΝΙΚΟΛ
    ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  -ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ
    Ένα βιβλίο 60 αγαπημένων συνταγών, του/της thomaei
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 119 αγαπημένων συνταγών, του/της haracorfu
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 18 αγαπημένων συνταγών, του/της kritimanos