Μελομακάρονα της "Πεταλουδίτσας"
Από διάφορους πειραματισμούς κατέληξα σε αυτή την συνταγή που κάνω τα τελευταία χρόνια..
Λίγα μυστικά ακόμα
Εγώ χρησιμοποιώ μαλακό αλεύρι Μύλων Αγίου Γεωργίου.
Υλικά
-
2 ποτήρια αραβοσιτέλαιο ή το μισό ελαιόλαδο ή και τα 2 ελαιόλαδο
-
1 ποτήρι χυμός πορτοκάλι
-
ξύσμα 2 πορτοκαλιών
-
1 κρασοπότηρο κονιάκ
-
1 1/2 ποτηράκι κρασιού ζάχαρη
-
2 κ.σ. μέλι
-
1 κ.γ. σόδα διαλυμένη στο χυμό
-
2 κ.γ. baking powder
-
1 βανίλια
-
1/2 ποτήρι ψιλό σιμιγδάλι
-
1 κ.γ. γαρύφαλο
-
1 1/2 κ.γ. κανέλα
-
περίπου 1 κιλό μαλακό αλεύρι
-
Σιρόπι
-
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
-
1 1/2 ποτήρι μέλι
-
1 1/2 ποτήρι νερό
-
1/2 στιμμένο λεμόνι
-
ολόκληρα γαρύφαλλα
-
μπαστούνια κανέλας
-
Πασπάλισμα
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Χτυπάμε καλά όλα τα υλικά της ζύμης με τελευταίο το αλεύρι που προσθέτουμε σταδιακά να πετύχουμε ζύμη μαλακή. Δε ζυμώνουμε πολύ διότι θα σκληρύνουν τα μελομακάρονά μας.
-
2
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί γύρω στα 15'.
-
3
Πλάθουμε μελομακάρονα ή κόβουμε με κουπ πατ και αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμμένη με αντικολλητικό χαρτί.
-
4
Μπήγουμε πηρουνάκι για να κάνουμε λίγες τρυπούλες στο καθένα.
-
5
Ψήσιμο στους 180 βαθμούς στο 2ο ράφι στις αντιστάσεις.
-
6
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι να "δέσει".
-
7
Σιροπιάζουμε με χλιαρό μελομακάρονο και το σιρόπι να είναι στη φωτιά να είναι πολύ ζεστό (κάποιοι τα αφήνουν κι όλη νύχτα σε ταψί μέσα με το σιρόπι.Εγώ δεν το έχω κάνει ποτέ επειδή φοβάμαι μη μου διαλυθούν).
-
8
Σε πιάτο έχουμε ανακατέψει το μείγμα πασπαλίσματος κι αφού σιροπιαστεί το μελομακάρονο, κολλάμε τη μπροστινή πλευρά στο καρύδι να κολλήσει κι αραδιάζουμε σε πιατέλα.
-
9
Περιχύνουμε τα μελομακάρονα στην πιατέλα με μέλι έξτρα και με το σιρόπι που τυχόν έχει μείνει και πασπαλίζουμε με επιπλέον καρύδι-κανέλα!
Σχόλια (27)