Μελομακάρονα της Βέφας

Bαθμολογία: 4.9143
       
 
35 ψήφοι
sofita, 14.12.09

Περιγραφή

Αρωματικά, εύκολα και γευστικά μελομακάρονα από τη Βέφα Αλεξιάδου!!

Μελομακάρονα της Βέφας

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 1/2 κούπα λάδι
  • 1/2 κούπα μαγειρικό λίπος
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 3/4 κούπας χυμό πορτοκάλι
  • 1/4 κούπας κονιάκ
  • 2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κουταλάκια μπέικιν
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 8 κούπες αλεύρι (περίπου) για όλες τις χρήσεις

Σιρόπι:

  • 2 κούπες μέλι
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό

Γαρνίρισμα:

  • 1/2 κούπα καρύδια
  • 1 κουτ.γλ.  κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλ. γαρύφαλλο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Μελομακάρονα
Εποχιακά: Χριστουγέννων
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Ξηρούς καρπούς
Φτιάχνει: 40-50 κομμάτια
Κόστος:
(3 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(3 ψήφοι)
Προετοιμασία: 40' (3 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 38' (3 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Χτυπάμε το λάδι με μαγειρικό λίπος, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα και το κονιάκ.
  2. Ανακατεύουμε μπαίκιν, σόδα, αλεύρι (κοσκινισμένα) και κάνουμε μία λακουβίτσα, όπου ρίχνουμε τα υγρά υλικά και ζυμώνουμε ελαφρά.
  3. Πλάθουμε και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου να ροδίσουν.
  4. Βράζουμε σιρόπι για 5 λεπτά, αφαιρούμε τον αφρό και περιχύνουμε τα μελομακάρονα μόλις βγουν από το φούρνο.
  5. Οταν πιούν το σιρόπι αναποδογυρίζουμε, να μελώσουν και από τις δύο πλευρές.
  6. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
  7. Ανακατεύουμε καρύδια κανέλα γαρύφαλλο και πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μερικές παρατηρήσεις δικές μου:

  1. αν κάνετε δύο δόσεις καλύτερα να τις κάνετε χωριστά γιατί δουλεύετε καλύτερα τη ζύμη
  2. κρατάτε μία κούπα από το αλεύρι όταν ξεκινήσετε το ζύμωμα για να δείτε πόσο θα σηκώσει
  3. κάντε τη μισή δόση σιρόπι (1 νερό, 1 ζάχαρη, 1 μέλι), χωριστά για κάθε ταψί για να μην σας καραμελώνει, ζεσταίνοντας το.

Τα μελομακάρονα αυτά κάνω κάθε χρόνο και αρέσουν πολύ. Ευχαριστώ τη Βέφα για την ωραία συνταγή και εύχομαι να αρέσουν και σε σας! Καλή επιτυχία!!

Σχετικές συνταγές

Νόστιμα μελομακάρονα Νόστιμα μελομακάρονα
4.8
       
       
(5)
Απίθανα μελομακάρονα! Απίθανα μελομακάρονα!
4.8246
       
       
(57)
Μελομακάρονα 3 Μελομακάρονα 3
4.75
       
       
(56)
Μελομακάρονα Μελομακάρονα
4.7333
       
       
(15)

    57 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από vito, 22-12-09  
    είναι πράγματι πολύ καλή η συνταγή απλά εγω τα μυρωδικά τα βάζω στο ζυμάρι πιστεύω οτι ταιριάζουν καλύτερα
    #
    Σχόλιο από dcroula, 22-12-09  
    Την ψηφίζω την συνταγή με κλειστά μάτια γιατί την κάνω εδώ και χρόνια, όπως και φέτος. Κάνω μόνο μια μικρή παραλλαγή, που την είχε προτείνει κι η ίδια σε εκπομπή της, αντί για 8 κούπες αλεύρι, βάζω 6 κούπες και 2 σιμιγδάλι ψιλό.
    #
    Σχόλιο από Billie, 23-12-09  
    Χθες έκανα τη συνταγή που βρήκα στο real food.Tην ακολούθησα κατά γράμμα και έγιναν κα τα πλη κτι κά!!!
    #
    Σχόλιο από Λενούλα, 23-12-09  
    Κάνω τη συνταγή της Βέφας εδώ και χρόνια. Φτιάχνω πολλές δόσεις και για το σόι, γιατί είναι όλοι ξετρελλαμένοι. Τα πέντε πηρουνάκια δεν φτάνουν για να βαθμολογήσω για όλους.
    #
    Σχόλιο από kostas, 23-12-09  
    oταν λετε μαγειρικο λιπος ενοειτε φυτινη???
    #
    Σχόλιο από yumyum, 23-12-09  
    Και εγώ είμαι φάν της συνταγής μιας και την φτιάχνω χρόνια.Τέλεια και πάλι τέλεια δεν την αλάζω με καμιά.
    #
    Σχόλιο από dcroula, 23-12-09  
    Φυτίνη εννοεί Κώστα.
    #
    Σχόλιο από sofita, 23-12-09  
    Κατ'αρχήν σας ευχαριστώ όλους για τα πιρουνάκια!!vito η ζύμη παίρνει αρκετό άρωμα από το ξύσμα πορτοκαλιού,αν βάλεις τα αρωματικά στο σιρόπι ίσως γίνουν πιο φίνα σε άρωμα γιατί διαλύονται καλύτερα.Kosta κι εγώ φέτος,δεν έβαλα φυτίνη,έβαλα σπορέλαιο και βγήκαν ωραιότατα για άλλη μια φορά!dkroula ευχαριστώ που απάντησες..
    #
    Σχόλιο από Frida_Kahlo, 23-12-09  
    Κάνω αυτή τη συνταγή τα 3 τελευταία χρόνια. Κατά τη γνώμη μου είναι τα καλύτερα μελομακάρονα που έχω δοκιμάσει. Φέτος έβαλα σπορέλαιο και βγήκαν το ίδιο νόστιμα. Επίσης, τα κόβω με κουπάτ και έχω την εντύπωση πως με αυτό τον τρόπο σιροπιάζονται καλύτερα.
    #
    Σχόλιο από Λενούλα, 23-12-09  
    Εγώ βάζω πάντα ελαιόλαδο, γιατί έτσι τα έφτιαξε η Βέφα στην εκπομπή που την είδα. Γίνονται τέλεια!!!
    #
    Σχόλιο από MARIKRISTIN, 24-12-09  
    ειναι πραγματικα πολυ καλη συνταγη κι εγω αυτην κανω με τη διαφορα οτι βαζω 1 κουπα σιμιγδαλι.ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
    #
    Σχόλιο από v.polina, 25-12-09  
    ειναι πραγματι πολυ νοστιμα αλλα μαλλον κατι εκανα λαθος...οπως φουσκωναν η ζυμη εσπαγε,με αποτελεσμα να μην ειναι καθολου ευπαρουσιαστα...και το χρωμα τους μου βγηκε πολυ ανοιχτο!!!μηπως επειδη το μετρησα σε φλυτζανια τσαγιου και οχι σε κουπες?δεν ειναι το ιδιο?η μηπως δεν τα ζυμωσα αρκετα?σορι για τις πολλες αποριες αλλα πρωτη φορα φτιαχνω και επειδη γευστικα μου αρεσαν παρα πολυ θελω να τα ξανακανω!!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 25-12-09  
    Η Βέφα όταν λέει κούπα, εννοεί ένα δικό της δοσομετρητή που το αγοράζεις απο τα Κ/Μ της. Έχει κάποια διαφορά με τις κούπες, τις δικές μας. Ίσως να φταίει αυτό. Εγώ το έχω αυτό και μου βγαίνουν πολύ ωραίοι εδώ και χρόνια.
    #
    Σχόλιο από sofita, 25-12-09  
    Η ζύμη έσπαγε γιατί είχε παραπάνω αλεύρι ή δεν ζυμώθηκε καλά,για το χρώμα παίζει ρόλο, το ψήσιμο και το μέλωμα..Εγώ μετράω τα υλικά με την κούπα του nes kafe.Αξίζει να την ξαναδοκιμάσεις.Καλή επιτυχία!!
    #
    Σχόλιο από v.polina, 25-12-09  
    θα δοκιμασω με λιγοτερο αλευρι και περισσοτερο ζυμωμα και θα επανελθω...ευχαριστω για τις συμβουλες!!!
    #
    Σχόλιο από evikop, 27-12-09  
    Σκέφτομαι να δοκιμάσω τη συνταγή αλλά με ανησυχεί το γεγονός ότι με διαφορετικής χωρητικότητας κούπες μπορεί να χαλάσει. Μπορεί κάποιος/α που έχει την κούπα της Βέφας να μετρήσει πόσα ml χωράει και να μου πει; Επίσης το μαγειρικό λίπος τί ακριβώς είναι και με τί μπορεί να αντικατασταθεί; Με περισσότερο λάδι ή με βούτυρο κανονικό; Ευχαριστώ προκαταβολικά!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 27-12-09  
    Το μαγειρικό λίπος είναι η φυτίνη. Την κούπα της Βέφας την έχω και 1 κούπα δική της είναι περίπου 220 ml. Μπορείς να κάνεις μικροαλλαγές, διάβασε και τις παρατηρήσεις μας, πιο πάνω.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 28-12-09  
    Δεν είναι η κούπα "της Βέφας" βρε παιδιά :) Η κούπα αυτή είναι η στάνταρ δοσομετρική κούπα. Κοιτάξτε τις "μετατροπές" που έχουμε στο site (από το Μενού Συνταγών) για να βρείτε τις αντιστοιχίες σε γραμμάρια.
    #
    Σχόλιο από dcroula, 28-12-09  
    Η Βέφα πλασάριζε(στις εκπομπές της)μια δοσομετρική κούπα που την πουλούσε στα Κ/Μ της (ως διαφορετική). Γιαυτό λέμε ότι έχει δική της κούπα. Τώρα αν συμπίπτει η χωρητικότητα με τις γνωστές κούπες, δεν το ξέρω.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 28-12-09  
    Α δεν το ήξερα αυτό. Δε μιλάω βέβαια για κούπα νες καφέ, μιλάω κι εγώ για δοσομετρικές κούπες. Με αυτές μια κούπα αλεύρι είναι 140γρ και μια κούπα βούτυρο είναι 225γρ. Πιστεύω θα είναι η ίδια, γιατί και η Βέφα από τη wilton φέρνει τα πράγματά της.
    Θεωρώ πάντως πως από τη στιγμή που θα χρησιμοποιήσεις την ίδια κούπα για όλα τα υλικά, δε θα έχεις πρόβλημα...
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    32 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από vito, 22-12-09  
    είναι πράγματι πολύ καλή η συνταγή απλά εγω τα μυρωδικά τα βάζω στο ζυμάρι πιστεύω οτι ταιριάζουν καλύτερα
    #
    Σχόλιο από Billie, 23-12-09  
    Χθες έκανα τη συνταγή που βρήκα στο real food.Tην ακολούθησα κατά γράμμα και έγιναν κα τα πλη κτι κά!!!
    #
    Σχόλιο από Λενούλα, 23-12-09  
    Κάνω τη συνταγή της Βέφας εδώ και χρόνια. Φτιάχνω πολλές δόσεις και για το σόι, γιατί είναι όλοι ξετρελλαμένοι. Τα πέντε πηρουνάκια δεν φτάνουν για να βαθμολογήσω για όλους.
    #
    Σχόλιο από yumyum, 23-12-09  
    Και εγώ είμαι φάν της συνταγής μιας και την φτιάχνω χρόνια.Τέλεια και πάλι τέλεια δεν την αλάζω με καμιά.
    #
    Σχόλιο από sofita, 23-12-09  
    Κατ'αρχήν σας ευχαριστώ όλους για τα πιρουνάκια!!vito η ζύμη παίρνει αρκετό άρωμα από το ξύσμα πορτοκαλιού,αν βάλεις τα αρωματικά στο σιρόπι ίσως γίνουν πιο φίνα σε άρωμα γιατί διαλύονται καλύτερα.Kosta κι εγώ φέτος,δεν έβαλα φυτίνη,έβαλα σπορέλαιο και βγήκαν ωραιότατα για άλλη μια φορά!dkroula ευχαριστώ που απάντησες..
    #
    Σχόλιο από Frida_Kahlo, 23-12-09  
    Κάνω αυτή τη συνταγή τα 3 τελευταία χρόνια. Κατά τη γνώμη μου είναι τα καλύτερα μελομακάρονα που έχω δοκιμάσει. Φέτος έβαλα σπορέλαιο και βγήκαν το ίδιο νόστιμα. Επίσης, τα κόβω με κουπάτ και έχω την εντύπωση πως με αυτό τον τρόπο σιροπιάζονται καλύτερα.
    #
    Σχόλιο από Λενούλα, 23-12-09  
    Εγώ βάζω πάντα ελαιόλαδο, γιατί έτσι τα έφτιαξε η Βέφα στην εκπομπή που την είδα. Γίνονται τέλεια!!!
    #
    Σχόλιο από v.polina, 25-12-09  
    θα δοκιμασω με λιγοτερο αλευρι και περισσοτερο ζυμωμα και θα επανελθω...ευχαριστω για τις συμβουλες!!!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 28-12-09  
    Η Βέφα πλασάριζε(στις εκπομπές της)μια δοσομετρική κούπα που την πουλούσε στα Κ/Μ της (ως διαφορετική). Γιαυτό λέμε ότι έχει δική της κούπα. Τώρα αν συμπίπτει η χωρητικότητα με τις γνωστές κούπες, δεν το ξέρω.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 28-12-09  
    Α δεν το ήξερα αυτό. Δε μιλάω βέβαια για κούπα νες καφέ, μιλάω κι εγώ για δοσομετρικές κούπες. Με αυτές μια κούπα αλεύρι είναι 140γρ και μια κούπα βούτυρο είναι 225γρ. Πιστεύω θα είναι η ίδια, γιατί και η Βέφα από τη wilton φέρνει τα πράγματά της.
    Θεωρώ πάντως πως από τη στιγμή που θα χρησιμοποιήσεις την ίδια κούπα για όλα τα υλικά, δε θα έχεις πρόβλημα...
    #
    Σχόλιο από Mosxoula, 30-12-09  
    Αυτή την συνταγή την κάνω εδώ και 3 χρόνια και δεν την αλλάζω με καμμία ! Πραγματικά βγαίνουν τέλεια !
    #
    Σχόλιο από evikop, 30-12-09  
    Λοιπόν έκανα τη μισή (ευτυχώς) δόση μετρώντας με ακρίβεια. Αποτυχία! Μου βγήκανε σκληρά και το σιρόπι δεν πότισε σχεδόν καθόλου τα μελομακάρονα. Από γεύση καλά αλλά όχι κάτι το εξαιρετικό. Κατά τη γνώμη μου αξίζει μισό πηρουνάκι η κ. Βέφα και 5 όλες εσείς που καταφέρατε να φτιάξετε πετυχημένα μελομακάρονα με αυτή τη συνταγή! Καλή πρωτοχρονιά!
    #
    Σχόλιο από aretiagelos, 30-12-09  
    ke ego tin kano aftin tin sintagi!ginonte telia,me tin diafora omos oti den prepi na ine kai ta dio ,kafta opos lei i befa,to ena krio.
    pripe na po oti i vefa pada ala grafi ke ala kani!!sta vivlia tis lei poles fores ala.ke an tin dis stin tv sou ala pali!!!
    #
    Σχόλιο από Wendy, 17-12-10  
    Τα κανω εδω και πολλα χρονια και ειναι εξαιρετικα. Κατα καιρους εχω δοκιμασει και αλλες συνταγες αλλα παντα σ'αυτη επεστρεφα.
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 17-12-10  
    Θα συμφωνήσω με τον/την evikop...Τα έκανα μία φορά πριν χρόνια και ακόμα περιμένω να μελώσουν..πλήρης αποτυχία, αλλά και η γεύση τους δεν έλεγε τίποτα..Πραγματικά συγχαρητήρια σε εσάς που τα καταφέρατε!!
    #
    Σχόλιο από CHRISA1628, 25-12-10  
    τι κανω κανω καθε χρονο και ειναι τελεια!!!
    #
    Σχόλιο από Ελένη Λάρισα, 30-12-10  
    ΜΠΡΆΒΟ SOFITA ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΣΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚA!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από kanarinaki, 12-12-11  
    αν τα περιχύσω με το σιρόπι ρουφάει πολύ ή γίνονται σαν μπισκότα?γιατί εγώ τα βάζω μέσα στην κατσαρόλα και μαλακώνουν πολύ.
    #
    Σχόλιο από totoula, 12-12-11  
    Πρωτη φορα εφτιαξα μελομακαρονα και μου βγηκανε τελεια!!
    #
    Σχόλιο από ariamich, 20-12-11  
    Τέλεια. ακόη και για εμένα που είμαι αρχάρια αποτελούν εγγύηση για το αποτέλεσμα. Είναι η μόνη περίπτωση που τολμώ να συναγωνιστώ την πεθερά μου..(χωρίς να της το πω). Προστέθηκε στις συνταγές μου για να μην τη ψάχνω κάθε χρόνο..
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    14 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από kostas, 23-12-09  
    oταν λετε μαγειρικο λιπος ενοειτε φυτινη???
    #
    Σχόλιο από dcroula, 23-12-09  
    Φυτίνη εννοεί Κώστα.
    #
    Σχόλιο από v.polina, 25-12-09  
    ειναι πραγματι πολυ νοστιμα αλλα μαλλον κατι εκανα λαθος...οπως φουσκωναν η ζυμη εσπαγε,με αποτελεσμα να μην ειναι καθολου ευπαρουσιαστα...και το χρωμα τους μου βγηκε πολυ ανοιχτο!!!μηπως επειδη το μετρησα σε φλυτζανια τσαγιου και οχι σε κουπες?δεν ειναι το ιδιο?η μηπως δεν τα ζυμωσα αρκετα?σορι για τις πολλες αποριες αλλα πρωτη φορα φτιαχνω και επειδη γευστικα μου αρεσαν παρα πολυ θελω να τα ξανακανω!!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 25-12-09  
    Η Βέφα όταν λέει κούπα, εννοεί ένα δικό της δοσομετρητή που το αγοράζεις απο τα Κ/Μ της. Έχει κάποια διαφορά με τις κούπες, τις δικές μας. Ίσως να φταίει αυτό. Εγώ το έχω αυτό και μου βγαίνουν πολύ ωραίοι εδώ και χρόνια.
    #
    Σχόλιο από sofita, 25-12-09  
    Η ζύμη έσπαγε γιατί είχε παραπάνω αλεύρι ή δεν ζυμώθηκε καλά,για το χρώμα παίζει ρόλο, το ψήσιμο και το μέλωμα..Εγώ μετράω τα υλικά με την κούπα του nes kafe.Αξίζει να την ξαναδοκιμάσεις.Καλή επιτυχία!!
    #
    Σχόλιο από evikop, 27-12-09  
    Σκέφτομαι να δοκιμάσω τη συνταγή αλλά με ανησυχεί το γεγονός ότι με διαφορετικής χωρητικότητας κούπες μπορεί να χαλάσει. Μπορεί κάποιος/α που έχει την κούπα της Βέφας να μετρήσει πόσα ml χωράει και να μου πει; Επίσης το μαγειρικό λίπος τί ακριβώς είναι και με τί μπορεί να αντικατασταθεί; Με περισσότερο λάδι ή με βούτυρο κανονικό; Ευχαριστώ προκαταβολικά!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 27-12-09  
    Το μαγειρικό λίπος είναι η φυτίνη. Την κούπα της Βέφας την έχω και 1 κούπα δική της είναι περίπου 220 ml. Μπορείς να κάνεις μικροαλλαγές, διάβασε και τις παρατηρήσεις μας, πιο πάνω.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 28-12-09  
    Δεν είναι η κούπα "της Βέφας" βρε παιδιά :) Η κούπα αυτή είναι η στάνταρ δοσομετρική κούπα. Κοιτάξτε τις "μετατροπές" που έχουμε στο site (από το Μενού Συνταγών) για να βρείτε τις αντιστοιχίες σε γραμμάρια.
    #
    Σχόλιο από sofita, 28-12-09  
    Επαναλαμβάνω, ότι δεν χρειάζεται να έχεις την δοσομετρική κούπα της Βέφας,(για την οποία πολύς λόγος έγινε) και συμφωνώ με την Sitronella οτι μετράμε απλώς όλα τα υλικά με το ιδιο μέγεθος κούπα..
    #
    Σχόλιο από dionysiatsa, 3-12-12  
    θα ηθελα βοηθεια!! φτιαχνω πολλα χρονια αυτη τη συνταγη και νομιζω ειναι η καλυτερη.. αλλα παντα εχω ενα προβλημα... δεν φτανει το σιροπι μεχρι την καρδια του μελομακαρονου τι φταιει??
    #
    Σχόλιο από sofita, 5-12-12  
    Dionysatsa το μονο που μπορω να σου πω ειναι ή οτι θα πρεπει να τα αφηνεις παραπανω ωρα στο σιροπι ή να κρατησεις λιγο απο το αλευρι σου.Δεν ξερω τι αλλο μπορει να φταιει..
    #
    Σχόλιο από dizbina, 20-12-12  
    Κορίτσια, γειασας! Κάνω αυτή τη συνταγή κάθε χρόνο αλλά έχω ένα θέμα με το μέλωμα. Είναι δυνατόν να είναι ζεστά τα μελομακάρονα και ζεστό και το σιρόπι; Διαλύονται έτσι τα μελομακάρονα. Μέχρι τώρα τα μέλωνα στην κατσαρόλα με ζεστό σιρόπι και κρύα μελομακάρονα. Δεν είμαι όμως ευχαριστημένη. Αν είναι ζεστά τα μελομακάρονα και κρύο το σιρόπι βγαίνουν καλύτερα; Και πόση ώρα τα μελώνω; Και αν τα διατηρήσω ζεστά μες στο φούρνο για να είναι ζεστά για το μέλωμα δεν θα ψη΄θούν παραπάνω από το κανονικό; Επίσηςαν είναι πολύ ανοιχτόχρωμα μετά από το 20λεπτο τα ψήνω παραπάνω; Όλα αυτά μου έχουν τύχει γι' αυτό τα ρωτάω. Τα φώτα σας παρακαλώ γιατί αύριο μπαίνω στην κουζίνα! Τη συνταγή την κάνω μόνο με αλεύρι και γι' αυτήν θέλω συμβουλή.
    #
    Σχόλιο από vasso3131, 9-12-13  
    καλησπερα!! θα ηθελα να μου πει καποιος αν μπορω να αντικαταστησω με κατι αλλο το αλκοολ στη συνταγη!! ευχαριστω!
    #
    Σχόλιο από Cashmir, 16-12-13  
    Την έκανα ήδη για δεύτερη φορά φέτος... Βγαίνουν πολύ νόστιμα και μυρωδάτα. Δεν έβαλα φυτίνη, αλλά βιτάμ και ήθελα να ρωτήσω τι λάδι χρησιμοποιείτε; Εγώ έβαλα ελαιόλαδο, αλλά μου φαίνεται ότι παραέχει έντονη γεύση για τα μελομακάρονα...

    11 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από dcroula, 22-12-09  
    Την ψηφίζω την συνταγή με κλειστά μάτια γιατί την κάνω εδώ και χρόνια, όπως και φέτος. Κάνω μόνο μια μικρή παραλλαγή, που την είχε προτείνει κι η ίδια σε εκπομπή της, αντί για 8 κούπες αλεύρι, βάζω 6 κούπες και 2 σιμιγδάλι ψιλό.
    #
    Σχόλιο από MARIKRISTIN, 24-12-09  
    ειναι πραγματικα πολυ καλη συνταγη κι εγω αυτην κανω με τη διαφορα οτι βαζω 1 κουπα σιμιγδαλι.ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
    #
    Σχόλιο από litsa d, 24-12-10  
    Παντα αυτην κανω και εχει επιτυχια,μονο που βαζω μονο ελαιολαδο!
    #
    Σχόλιο από cat71, 17-4-11  
    Γειά σας,
    έφτιαξα αυτή τη συνταγή με μια μικρή παραλλαγή, δηλαδή δεν έβαλα καθόλου βούτυρο μέσα, οι αναλογίες που χρησιμοποίησα ήταν μιάμιση λάδι, μιάμιση χυμό πορτοκαλιού, αλεύρι όσο τραβήξει για να στέκεται η ζύμη και πρόσθεσα μέσα σταφίδες και καρύδια. Επίσης δεν τα σορόπιασα καθόλου και έγιναν ωραιότατα κουλουράκια νηστίσιμα, πεντανόστιμα παρακαλώ... Δοκιμάστε τα και για αυτούς που δεν φοβούνται τις θερμίδες λιώστε κουβερτούρα και βουτήξτε τα μέσα.... θα με θυμηθείτε!!!
    #
    Σχόλιο από anna777, 4-12-11  
    Την έχω κανει, μονο που στην ζυμη βαζω λιγοτερη ζάχαρη και 7 κουπες αλευρι αντι για 8. Ευχαριστουμε!
    #
    Σχόλιο από tsof, 22-12-11  
    Την κάνω πολλά χρόνια -όπως και σήμερα - και είναι τέλεια. Μόνο που δεν τα σιροπιάζω όπως η Βέφα. Τα βγάζω λίγα λίγα από το φούρνο - για να μένουν ζεστά όπως κ το σιρόπι και τα ρίχνω στην κατσαρόλα με το σιρόπι. Επίσης τα μπαχάρια τα ρίχνω στο αλεύρι. Καλή επιτυχία σε όποια συνταγή κι αν ακολουθήσετε .Χρόνια πολλά

    #
    Σχόλιο από santorinia, 22-12-11  
    Τα φτιάχνω πολλά χρόνια και πετυχαίνουν πάντα, αλλά φέτος έγιναν καταπληκτικά. Η διαφορά ήταν ότι χρησιμοποίησα 5 κούπες αλεύρι και 2 κούπες σιμιγδάλι. Έγιναν πιο αφράτα και απορρόφησαν καλύτερα το σιρόπι.Την κανέλα [σε ξυλαράκι] και το γαρύφαλλο τα έβαλα στο σιρόπι και τα έβγαλα μόλις έβρασε. Καλά Χριστούγεννα σε όλους.
    #
    Σχόλιο από nasiaser, 12-12-12  
    Είναι η αγαπημένη μου συνταγή! Φέτος τα έφτιαξα και βγήκαν ΑΚΡΙΒΩΣ σαν αγοραστα! Με ορισμένες μικρές διαφορές όμως:
    1. Έβαλα 6 κουπες αλεύρι και όχι 8. Το αλεύρι μισό μισό μαλακό με αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Κούπες των 250 γρ.Ούτε κατά διάνοια σιμιγδάλι, μια φορά το έκανα και κριτσάνιζε.
    2. Τα αρωματικά μέσα στη ζύμη
    3. Αντί για κονιάκ, έβαλα λικέρ καρύδι (δίνει ωραίο άρωμα)
    4. Αντί για 2 κουταλάκια ξύσμα, έβαλα ξύσμα από 2 πορτοκάλια
    5. Επίσης σιροπιάζω όπως η tsof, μέσα στην κατσαρόλα με το σιρόπι μόλις βγουν από το φούρνο, καυτά καυτά!
    Με αυτές τις μικρές παραλλαγές, βγήκαν τέλεια, απορρόφησαν όλο το σιρόπι, μέχρι μέσα, και εξαφανίστηκαν ταχύτατα (Δυστυχώς, για τη ζυγαριά!). Τωρα ετοιμάζομαι για τη 2η δόση!
    dionysiatsa, φταίει το αλεύρι. Κράτα 2 κούπες απ' όσο λεει η συνταγή, και αν το μίγμα με τις 6 κούπες δεν πλάθεται και κολλάει στα χέρια, πρόσθεσε όσο αλεύρι χρειάζεται για να πλάθεται η ζύμη.Όχι πολύ! Ίσα ίσα να σφίξει και να μην κολλάει. Δεν πειράζει που θα είναι μαλακιά και "λαδερή". Θα γίνουν τέλεια! Επίσης, μια μιρκή λεπτομέρεια: μόλις πέσει το αλεύρι και το ανακατέψουμε, του δίνουμε λίγο χρόνο (2-3 λεπτά) να δέσει η ζύμη. Αν βιαστούμε και ρίξουμε αμέσως πολύ αλεύρι,η ζύμη που θα μας φανεί μια χαρά, σε λίγο θα μετατραπεί σε μπετόν αρμε (το ξέρω, το έχω πάθει!)
    kanarinaki, μόλις τα βάλεις στην κατσαρόλα, τα αφήνεις πολύ λίγο, τα γύρίζεις και μία τούμπα, και αμέσως στο ταψί ή την πιατέλα. Άντε να μείνουν το πολύ 15-20 δευτερόλεπτα μέσα.
    Αν περισσέψει σιρόπι, το ρίχνουμε από πάνω(και το τραβάνε με την ησυχία τους)
    #
    Σχόλιο από miammy, 17-12-12  
    η συνταγη ειναι εξαιρετικη, για τα γουστα μου τουλαχιστον!
    εκανα τη μιση δοση απο αυτην που αναφερεται εδω, εβαλα μιση κουπιτσα σιμιγδαλι και μου πηρε 3 κουπες αλευρι ακριβως.
    Τα μυρωδικα τα εβαλα μεσα στο σιροπι να βρασουν, οπως ειπε καποια εδω, μου αρεσε η ιδεα :)
    Για τη μιση δοση εβαλα 3 γαρυφαλλακια και 1 ξυλο κανελας.
    Α! και επειδη μελι δεν μου εφτασε (δεν το ειχα υπολογισει καλα) εβαλα τα 3/4 σχεδον της ποσοτητας της συνταγης. Παντως τελεια, τελεια τελεια.
    Το σκεφτομαι να φτιαξω κι αλλα.
    #
    Σχόλιο από tasa.x, 10-1-13  
    Aυτα τα μελομακαρονα κανει η μαμα μου εδω και παρα πολλα χρονια ,απο τοτε που κυκλοφορησε το βιβλιο της Βεφας.
    Και φυσικα κανω την ιδια συνταγη,με μικρες παραλλαγες.
    Τα μυρωδικα μαζι με το αλευρι,στο ζυμαρι και αφαιρω ενα ποτηρι αλευρι και στη θεση του προσθετω ενα ποτηρι σιμιγδαλι .
    Καθε χρονο μου ζητανε τη συνταγη!!!!
    #
    Σχόλιο από BLONDY1, 20-12-13  
    Τελεία για ακόμη μια χρονιά, δεν την αλλάζω με άλλη.Εγώ χρησιμοποίω μισό ελαιόλαδο και μισό καλαμποκέλαιο.
    Καλές γιορτές σε όλους με υγεία!!!!!!!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης ...
    Μελομακάρονο ή Κουραμπιέ;
    Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ως αναπόσπαστο κομ...
    Προετοιμαστείτε για τις γιορτές
    Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν. Τ...
    Ένα οικονομικό γιορτινό τραπέζι
    Ακόμα και εάν τα οικονομικά μας δεν είναι στην ...
    Χάστε βάρος μετά τις γιορτές
    Κάθε χρόνο τέτοια εποχή πολλοί είναι αυτοί που ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 48 αγαπημένων συνταγών, του/της ksdesign
    Χριστούγεννα
    Ένα βιβλίο 61 αγαπημένων συνταγών, του/της Anthoula_S
    γιορτες
    Ένα βιβλίο 18 αγαπημένων συνταγών, του/της κουρκουμπινι
    χριστουγεννιατικα
    Ένα βιβλίο 84 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    aaa
    Ένα βιβλίο 24 αγαπημένων συνταγών, του/της KRIEKOUKI