Μελομακάρονα της Μαγείρισσας
Αυτά τα μελομακάρονα είναι τα καλύτερα που χω φάει ποτέ. Τραγανά και όχι νια νια απο το υπερβολικό μέλωμα. Τα κάνει η μανούλα του κολλητού μου και τώρα πια ΚΙ εγώ εδώ και 2 χρόνια. Αν θέλουμε πιο αρωματικό το μελομακάρονο βάζουμε και στο σιρόπι λίγο χυμό μανταρίνι και κανέλα (αυτοσχεδιασμός δικός μου).
Υλικά
-
600 ml λάδι (μισό ελαιόλαδο, μισό αραβοσιτέλαιο αν θέλετε να είναι πιο ελαφρια)
-
2 ποτήρια ζάχαρη
-
2-3 πορτοκάλια (χυμο περίπου 1 ποτήρι+ξύσμα)
-
1 γεματη κ.σ κανελλογαρύφαλλο σε σκόνη
-
0,5 κ.σ σόδα
-
1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
-
αλεύρι όσο χρειαστεί
-
200 γρ καρύδια κοπανισμένα για πασπάλισμα
-
ΣΙΡΟΠΙ
-
1 ποτήρι μέλι
-
1 ποτήρι ζάχαρη
-
3 ποτήρια νερό
-
χυμός 2 μανταρίνια (προαιρετικό)
-
1 κ.γ κανέλα (προαιρετικό)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη κανένα 5 λεπτο να λιώσει.
-
2
Ρίχνουμε το χυμο πορτοκάλι και το ξύσμα.
-
3
Διαλύουμε καλά τη σόδα μέσα στο κονιάκ που αφρίζει και το ρίχνουμε στο μείγμα και χτυπάμε πάλι λιγο να γίνουν ενα όλα αυτά.
-
4
Μετά βάζουμε όσο αλεύρι χρειάζεται για να πλάθονται τα μελομακάρονα και να μην κολλάει η ζυμη στο χέρι.
-
5
Δεν τα πλάθουμε με τις ώρες γιατί θα γίνουν πέτρα.Θέλουμε η υφή της ζύμης να έχει είναι λαδερή και μαλακή αλλά να μην κολλάει ή έχει υπερβολική λαδίλα.
-
6
Τα ψήνουμε σε 180-200 για κανα 30 λεπτο. πρέπει να βγουν σαν μπισκότα σκληρά και να μη διαλύονται και το χρώμα να είναι σκούρο προς καφέ.
-
7
Για το σιρόπι βάζουμε σε ένα κατσαρολακι τα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν.
-
8
Το μανταρίνι αν το βάλουμε στο τέλος που σβήσει η φωτιά.
-
9
Το σιρόπιασμα γίνεται με κρύα μελομακάρονα τα βάζουμε στο καυτό σιρόπι και τσιτσιρίζουν που δείχνει ότ το τραβάνε μεσα τους.
-
10
Εγώ για ευκολία στο ταψί που κρύωσε χύνω λίγο καυτό σιρόπι και τα αφηνω. Μετά απο λίγο επαναλαμβάνω το ίδιο.
-
11
Τέλος τα γυρίζω και τούμπα να τραβήξουν ότι απέμεινε.
-
12
Πασπαλίζω με το τριμένο καρύδι και σερβίρω σε πιατέλα.
Σχόλια