Μελομακάρονα της Νονάς-Παρής (Σμυρνέικα)
Την συνταγή αυτή την φτιάχνει η γιαγιά μου,που την έχει κληρονομήσει από τη νονά της, που ήρθε από την Σμύρνη. Τα μελομακάρονα αυτά "κρατάνε" λίγο δεν είναι πολύ μαλακά.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αντί για σκέτο χυμό πορτοκάλι μπορούμε να βάλουμε ανάμεικτο με μανταρίνι.
Υλικά
-
1 ποτήρι ελαιόλαδο και 1 ποτήρι μαργαρίνη ή 2 ποτήρια ελαιόλαδο
-
1 ποτήρι πορτοκαλάδα όχι καλά γεμάτο
-
Κονιάκ ίσα για να γεμίσει το ποτήρι με την πορτοκαλάδα
-
1 ποτήρι του κρασιού ζάχαρη
-
1 κιλό αλεύρι μαλακό (Αγ. Γεωργίου νο2 λέει η συνταγή)
-
1 κουταλάκι κοφτό σόδα
-
1 κουταλάκι Baking powder
-
1/2 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
-
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
-
Ξύσμα πορτοκαλιού και μανταρινιού
-
Καρύδια περασμένα από το multi ή το γουδί
-
Για το σιρόπι
-
1 φλυτζάνι μέλι
-
1 φλυτζάνι ζάχαρη
-
1 φλυτζάνι νερό
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Χτυπάμε το λάδι και το βιτάμ να αφρατέψουν και να ομογενοποιηθούν
-
2
Προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα
-
3
Ρίχνουμε την σόδα στην πορτοκαλάδα (προσοχή αφρίζει)
-
4
Προσθέτουμε την πορτοκαλάδα και το ξύσμα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
-
5
Βάζουμε στο αλεύρι το Baking Powder, την κανέλα και το γαρύφαλλο και το ρίχνουμε στο μείγμα μας σταδιακά, ενώ συγχρόνως ζυμώνουμε.
-
6
Όταν η ζύμη ξεκολλάει από τα χέρια μας είναι έτοιμη.
-
7
Πλάθουμε σε σχήμα μελομακάρονου
-
8
Το περνάμε από τον τρίφτη του τυριού για να κάνει από πάνω τα χαρακτηριστικά δοντάκια.
-
9
Ψήνουμε στους 180 για περίπου 25 λεπτά.
-
10
Ετοιμάζουμε το σιρόπιβάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι το νερό και την ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να βράσει 5 λεπτά.
-
11
Έχοντας κρύα τα μελομακάρονα και ζεστό το σιρόπι τα βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα για περίπου 1 λεπτό και ενδιάμεσα τα γυρίζουμε.
-
12
Τα βάζουμε σε πιατέλα, και τα στολίζουμε με το καρύδι.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (5)