Μελομακάρονα τραγανά και ζουμερά
Αυτή είναι μια συνταγή που την πήρα από την πεθερούλα μου και είναι μακράν τα πιο νόστιμα μελομακάρονα που έχω δοκιμάσει, λόγω του ότι είναι τραγανά εξωτερικά και μελωμένα εσωτερικά. Όποιος τα έχει δοκιμάσει μου ζήτησε τη συνταγή και έτσι αποφάσισα να τη μοιραστώ και μαζί σας.
Λίγα μυστικά ακόμα
Είναι πολύ σημαντικό να είναι κρύο το σιρόπι και ζεστά τα μελομακάρονα όταν τα μελώσετε καθώς επίσης το ότι πρέπει να τα αφήσετε ελάχιστα στο σιρόπι. Αυτός είναι ο λόγος που γίνονται τραγανά απέξω αλλά ζουμερά από μέσα και δεν λασπώνουν.
Υλικά
-
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
-
2 ποτήρια καλαμποκέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
-
1/2 ποτήρι ζάχαρη
-
1/2 κ.γ. σόδα
-
2 κ.γ. μπέικιν
-
1/2 κ.γ. κανέλλα
-
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
-
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
-
3/4 ποτηριού φυσικός χυμός πορτοκαλιού
-
1/4 ποτηριού ξύσμα πορτοκαλιού
-
1/2 λεμόνι (ξύσμα και χυμός)
-
100 γρ. καρύδι
-
Σιρόπι
-
1/2 κιλό ζάχαρη
-
1 1/2 ποτήρια νερό
-
1/2 ποτήρι μέλι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ξεκινάμε βάζοντας όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα να βράσουν. Ανακατεύουμε συχνά στη αρχή μέχρι να αρχίσει να βράζει και μετά σταματάμε και το αφήνουμε να βράσει για 10’. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
-
2
Ρίχνουμε όλα τα υλικά για τα μελομακάρονα σε μια μεγάλη λεκάνη,ανακατεύουμε και τέλος ρίχνουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη που ξεκολλά από τα τοιχώματα.
-
3
Πλάθουμε σε μακρόστενα μελομακάρονα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
-
4
Μόλις τα βγάλουμε από το ταψί τα βάζουμε κατευθείαν στο κρύο σιρόπι για 10 δευτερόλεπτα περίπου από τη κάθε πλευρά. Για να μην μετράτε συνέχεια, μπορείτε να βάλετε 4 μελομακάρονα ταυτόχρονα ένα-ένα στο σιρόπι, και μόλις βάλετε το τελευταίο, να γυρίσετε από την άλλη το πρώτο που βάλατε, μετά το δεύτερο, κλπ και όταν τα γυρίσετε όλα, να βγάλετε από το σιρόπι το πρώτο, έπειτα το δεύτερο, κοκ.
-
5
Τα βάζουμε σε πιατέλες και μόλις συμπληρώσουμε μια στρώση πασπαλίζουμε με χοντροτριμμένο καρύδι.
Σχόλια (4)