Μελομακάρονα

Bαθμολογία: 4.6923
       
 
13 ψήφοι
Sitronella, 01.01.05
Μελομακάρονα
photo: ΜΠΙΣΚΟΤΙΤΣΑ

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 φλ. λάδι
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 φλ. αλυσίβα
  • 1 φλ. καφέ κονιάκ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κιλά αλεύρι

Σιρόπι:

  • 1 φλ. μέλι
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 1/2 φλ. νερό

Γαρνίρισμα:
  • 1/2 κιλό καρύδια ψιλοκοπανισμένα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Μελομακάρονα
Εποχιακά: Χριστουγέννων
Περιέχει: Ξηρούς καρπούς
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Χτυπάμε επί τρία λεπτά το λάδι με τη ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε το σταχτόνερο, τη σόδα διαλυμένη, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το αλεύρι.
  3. Κατόπιν ζυμώνουμε το μείγμα, το πλάθουμε και ψήνουμε επί 35΄ στους 200 βαθμούς.
  4. Βάζουμε το σιρόπι να βράσει, και μόλις βράσει, κυλάμε πάνω τα μελομακάρονα και γαρνίρουμε.

Σχετικές συνταγές

Μελομακάρονα όνειρο Μελομακάρονα όνειρο
4.5
       
       
(24)
Νόστιμα μελομακάρονα Νόστιμα μελομακάρονα
4.75
       
       
(4)
Μελομακάρονα 4 Μελομακάρονα 4
5
       
       
(1)

    37 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από 2603, 19-12-07  
    Σαν μελομακάρονα έχουν πολύ ωραία γεύση!! Έφτιαξα όμως την μισή δόση της ζύμης και ολόκληρη την δόση του σιροπιού και όμως το σιρόπι ήταν πολύ λίγο!!!!!
    Και κάτι ακόμα... το σιρόπι αν το αφήσεις να βράσει όπως όλα τα σιρόπια, γίνεται πολύ πηχτό.....
    #
    Σχόλιο από τσιγαρο, 23-12-07  
    εχω την εντυπωση οτι αυτα τα μελομακαρονα ειναι απο τα πιο παραδοσιακα.........
    #
    Σχόλιο από neta37, 19-11-08  
    ημητερα μου στο μέλωμα βαζει 2φλυτζανες μελι και μιση φλυτζανα νερο.Οταν το σιροπι αρχιζει και πηζει κατα την διαρκεια του μελωματος το ξαναζεσταινει.
    ΜΕΛΟμακαρονα ονομα και πραγμα...
    #
    Σχόλιο από soula, 9-12-08  
    Την αλυσίβα που να την βρούμε η με τι να την αντικαταστήσουμε;
    #
    Σχόλιο από soula, 9-12-08  
    Kαι θα ήθελα αν μπορείτε να μου προτείνετε ένα γλάσο για τα μελομακάρονα
    γιατι έτσι τα τρώνε τα παιδιά μου.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    #
    Σχόλιο από zaxaroula, 9-12-08  
    Σούλα μου,
    Το πιο απλό, "παραδοσιακό" και δοκιμασμένο είναι το γλάσσο μαύρης σοκολάτας. Θα λιώσεις μαύρη κουβερτούρα σε μπεν μαρί, προσέχοντας μην πέσει κάθόλου νερό μέσα,και όταν λιώσει θα τη γυαλίσεις και θα την αραιώσεις με λίγο φυτικό λάδι (π.χ ηλιέλαιο)ή και κονιάκ. Θα περιλούσεις τα μελομακάρονα και έτοιμα!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 9-12-08  
    Απ΄όσο έχω ακούσει, την αλυσίβα μπορείς να την αντικαταστήσεις με μπέικιν ή σόδα. Εδώ που έχει χυμό πορτοκαλιού, νομίζω πως θα πρότεινα τη σόδα.
    Στο site υπάρχουν αρκετές συνταγές για γλάσο, μπορείς να δοκιμάσεις και τη ganache της Τράγα, αλλά και το απλό που σου πρότεινε η zaxaroula μια χαρά είναι.
    #
    Σχόλιο από ifigeneia64, 25-12-09  
    Ωραία μελομακάρονα,και του χρόνου να είμαστε καλά να τα ξαναφτιαξουμε.
    #
    Σχόλιο από ΜΠΙΣΚΟΤΙΤΣΑ, 2-1-10  
    Καλή Χρονιά. Πω,πω..ξέχασα να ψηφίσω,η συνταγή ήταν τέλεια!!
    #
    Σχόλιο από anilia, 7-12-10  
    Τα έκανα κι εγώ που τώρα άρχισα να ασχολούμε με γλυκά και έγιναν πεντανόστιμα!!!
    Απλά δεν έβαλα αλυσίβα....
    #
    Σχόλιο από EYTYXHS, 11-12-10  
    Πολύ καλή συνταγή.
    Μου άρεσε η ιδέα του κονιάκ.
    Νομίζω οτι το σιρόπι έτσι βγαίνει αρκετά υγρό..
    Πολλές συμβουλές, τιπς και συνταγές για μελομακάρονα έχει και στο παρακάτω site:
    http://melonakarona.gr
    Καλές γιορτές
    #
    Σχόλιο από flora, 18-12-10  
    Πολύ νόστιμα και αρωματικά! Τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι το ανάμιξα και με ξύσμα και χυμό μανταρινιού. Η αλυσίβα ίσως είναι το μυστικό. Το σιρόπι είναι κάπως ελαφρύ. Και του χρόνου με υγεία!!!
    #
    Σχόλιο από xristinage, 22-12-10  
    Καλημέρα και καλες γιορτές σε όλους!έχω κάποιες ερωτήσεις γιατί θέλω να φτιάξω σημερα τα μελομακάρονα! όταν λέμε κυλάμε πανω τα μελομακάρονα στο σιρόπι, μόνο τα περναμε μέσα απ το σιρόπι? δεν τα αφήνουμε καθόλου να "τραβήξουν" σιρόπι! και κάτι άλλο! τα ψήνουμε στον αέρα ή αντιστάσεις?και σε ποιά θέση στο φούρνο? (πολλές ερωτήσεις λόγω απειρίας :Ρ )
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 22-12-10  
    Ανάλογα το πόσο μελωμένα σου αρέσουν. Αν σου αρέσουν πολύ, τότε άστα μέσα στο σιροπάκι να τραβήξουν περισσότερο.
    Για το ψήσιμο δε μπορώ να σε βοηθήσω γιατί εγώ έχω φούρνο υγραερίου.
    Θα έλεγα να τα βάλεις πάνω από τη μέση.
    Να προσέξεις και τους χρόνους ψησίματος γιατί ανάλογα με το μέγεθός τους και το φούρνο σου μπορεί να σου πάρει λιγότερο ή περισσότερο.
    #
    Σχόλιο από xristinage, 22-12-10  
    Ευχαριστώ πολύ για την αμεση απάντηση!είναι στο φούρνο και η τελευταία δοση!θα τα δοκιμάσω και θα επιστρέψω για τα πιρουνάκια! (μου έχουν σπάσει τη μύτη :Ρ )
    #
    Σχόλιο από xristinage, 22-12-10  
    5 πιρουνάκια απο μένα για τα μελομακάρονα! τελεια! εμένα χρειάστηκαν λίγο σιροπάκι παραπάνω! Καλές γιορτές σε όλους! :)
    #
    Σχόλιο από Efoula whitetiger, 24-12-10  
    XRONIA POLLA SE OLOYS... Ftiaxnw twra th sudagh alla h zumh mou vghke ligo sklhrh.. den exw ksana ftiaksei pote melomakarona k de kserw pws prepei na einai... peite m sas parakalw an prepei na einai etsi gia na sunexisw....... euxaristw!!! <3
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 24-12-10  
    Όχι η ζύμη δεν πρέπει να είναι σκληρή. Μάλλον ήθελε λιγότερο αλεύρι.
    #
    Σχόλιο από Efoula whitetiger, 24-12-10  
    TO ΖΥΜΩΣΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑΥΤΟ ΜΑΛΛΟΝ.. ΑΛΛΑ ΜΟΛΙΣ ΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑ.... ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΑΑΑ!!!
    #
    Σχόλιο από neraidomageirissa, 28-12-10  
    αν αντι για 1 φλυτζανι αλυσιβα βαλω σοδα ποση σοδα πρεπει να βαλω?
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    11 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από 2603, 19-12-07  
    Σαν μελομακάρονα έχουν πολύ ωραία γεύση!! Έφτιαξα όμως την μισή δόση της ζύμης και ολόκληρη την δόση του σιροπιού και όμως το σιρόπι ήταν πολύ λίγο!!!!!
    Και κάτι ακόμα... το σιρόπι αν το αφήσεις να βράσει όπως όλα τα σιρόπια, γίνεται πολύ πηχτό.....
    #
    Σχόλιο από τσιγαρο, 23-12-07  
    εχω την εντυπωση οτι αυτα τα μελομακαρονα ειναι απο τα πιο παραδοσιακα.........
    #
    Σχόλιο από ifigeneia64, 25-12-09  
    Ωραία μελομακάρονα,και του χρόνου να είμαστε καλά να τα ξαναφτιαξουμε.
    #
    Σχόλιο από ΜΠΙΣΚΟΤΙΤΣΑ, 2-1-10  
    Καλή Χρονιά. Πω,πω..ξέχασα να ψηφίσω,η συνταγή ήταν τέλεια!!
    #
    Σχόλιο από anilia, 7-12-10  
    Τα έκανα κι εγώ που τώρα άρχισα να ασχολούμε με γλυκά και έγιναν πεντανόστιμα!!!
    Απλά δεν έβαλα αλυσίβα....
    #
    Σχόλιο από EYTYXHS, 11-12-10  
    Πολύ καλή συνταγή.
    Μου άρεσε η ιδέα του κονιάκ.
    Νομίζω οτι το σιρόπι έτσι βγαίνει αρκετά υγρό..
    Πολλές συμβουλές, τιπς και συνταγές για μελομακάρονα έχει και στο παρακάτω site:
    http://melonakarona.gr
    Καλές γιορτές
    #
    Σχόλιο από xristinage, 22-12-10  
    5 πιρουνάκια απο μένα για τα μελομακάρονα! τελεια! εμένα χρειάστηκαν λίγο σιροπάκι παραπάνω! Καλές γιορτές σε όλους! :)
    #
    Σχόλιο από Efoula whitetiger, 24-12-10  
    TO ΖΥΜΩΣΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑΥΤΟ ΜΑΛΛΟΝ.. ΑΛΛΑ ΜΟΛΙΣ ΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑ.... ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΑΑΑ!!!
    #
    Σχόλιο από somi085, 27-12-12  
    #
    Σχόλιο από Maraki81, 10-12-13  
    #
    Σχόλιο από mpekaki h magirisa, 22-12-13  
    ksetrelatika koritsia einai super!!!

    22 Ερωτήσεις

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από soula, 9-12-08  
    Την αλυσίβα που να την βρούμε η με τι να την αντικαταστήσουμε;
    #
    Σχόλιο από soula, 9-12-08  
    Kαι θα ήθελα αν μπορείτε να μου προτείνετε ένα γλάσο για τα μελομακάρονα
    γιατι έτσι τα τρώνε τα παιδιά μου.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    #
    Σχόλιο από zaxaroula, 9-12-08  
    Σούλα μου,
    Το πιο απλό, "παραδοσιακό" και δοκιμασμένο είναι το γλάσσο μαύρης σοκολάτας. Θα λιώσεις μαύρη κουβερτούρα σε μπεν μαρί, προσέχοντας μην πέσει κάθόλου νερό μέσα,και όταν λιώσει θα τη γυαλίσεις και θα την αραιώσεις με λίγο φυτικό λάδι (π.χ ηλιέλαιο)ή και κονιάκ. Θα περιλούσεις τα μελομακάρονα και έτοιμα!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 9-12-08  
    Απ΄όσο έχω ακούσει, την αλυσίβα μπορείς να την αντικαταστήσεις με μπέικιν ή σόδα. Εδώ που έχει χυμό πορτοκαλιού, νομίζω πως θα πρότεινα τη σόδα.
    Στο site υπάρχουν αρκετές συνταγές για γλάσο, μπορείς να δοκιμάσεις και τη ganache της Τράγα, αλλά και το απλό που σου πρότεινε η zaxaroula μια χαρά είναι.
    #
    Σχόλιο από xristinage, 22-12-10  
    Καλημέρα και καλες γιορτές σε όλους!έχω κάποιες ερωτήσεις γιατί θέλω να φτιάξω σημερα τα μελομακάρονα! όταν λέμε κυλάμε πανω τα μελομακάρονα στο σιρόπι, μόνο τα περναμε μέσα απ το σιρόπι? δεν τα αφήνουμε καθόλου να "τραβήξουν" σιρόπι! και κάτι άλλο! τα ψήνουμε στον αέρα ή αντιστάσεις?και σε ποιά θέση στο φούρνο? (πολλές ερωτήσεις λόγω απειρίας :Ρ )
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 22-12-10  
    Ανάλογα το πόσο μελωμένα σου αρέσουν. Αν σου αρέσουν πολύ, τότε άστα μέσα στο σιροπάκι να τραβήξουν περισσότερο.
    Για το ψήσιμο δε μπορώ να σε βοηθήσω γιατί εγώ έχω φούρνο υγραερίου.
    Θα έλεγα να τα βάλεις πάνω από τη μέση.
    Να προσέξεις και τους χρόνους ψησίματος γιατί ανάλογα με το μέγεθός τους και το φούρνο σου μπορεί να σου πάρει λιγότερο ή περισσότερο.
    #
    Σχόλιο από xristinage, 22-12-10  
    Ευχαριστώ πολύ για την αμεση απάντηση!είναι στο φούρνο και η τελευταία δοση!θα τα δοκιμάσω και θα επιστρέψω για τα πιρουνάκια! (μου έχουν σπάσει τη μύτη :Ρ )
    #
    Σχόλιο από Efoula whitetiger, 24-12-10  
    XRONIA POLLA SE OLOYS... Ftiaxnw twra th sudagh alla h zumh mou vghke ligo sklhrh.. den exw ksana ftiaksei pote melomakarona k de kserw pws prepei na einai... peite m sas parakalw an prepei na einai etsi gia na sunexisw....... euxaristw!!! <3
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 24-12-10  
    Όχι η ζύμη δεν πρέπει να είναι σκληρή. Μάλλον ήθελε λιγότερο αλεύρι.
    #
    Σχόλιο από neraidomageirissa, 28-12-10  
    αν αντι για 1 φλυτζανι αλυσιβα βαλω σοδα ποση σοδα πρεπει να βαλω?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 1-1-11  
    Λυπάμαι για την καθυστερημένη απάντηση αλλά βρίσκομαι σε διακοπές. Δυστυχώς δε γνωρίζω πόση σόδα πρέπει να μπει, είναι κάτι που έχω διαβάσει αλλά δεν έχω δοκιμάσει ποτε...
    #
    Σχόλιο από efrossyni, 28-11-11  
    Να κανω μια ερωτησουλα κι εγω... το σιροπιασμα γινεται με ζεστο σιροπι κρυα τα μελομακαρονα η δεν εχει σημασια στη συγκεκριμενη συνταγη:
    #
    Σχόλιο από despobx, 17-12-11  
    Γειά σας, έχω και εγώ μια ερώτηση' με τι λάδι είναι πιο ωραία ? Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 18-12-11  
    Εγώ χρησιμοποιώ πάντα ελαιόλαδο. Αλλά βεβαίως είναι θέμα γούστου.
    Καλή επιτυχία εύχομαι!
    #
    Σχόλιο από qwerty, 1-12-12  
    Γεια σας!! Σκοπεύω να φτιάξω τα μελομακάρονα αύριο, και θέλω να ρωτήσω αν μπορούμε να φτιάξουμε με κάποιο τρόπο την αλυσίβα από καθαρή στάχτη τζακιού. Μήπως ξέρει κανείς;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 3-12-12  
    Συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση. Για να φτιάξεις αλυσίβα από στάχτη κάνεις το εξής: Βράζουμε 4 κουτ. σούπας στάχτη σε 2 φλ. νερό για 3-4 λεπτά. Κατεβάζουμε απ' τη φωτιά και προσθέτουμε 1 φλ. κρύο νερό. Όταν κατασταλάξει σουρώνουμε και χρησιμοποιούμε την ποσότητα που θέλουμε.
    #
    Σχόλιο από marilou1, 3-12-12  
    Τι φλυτζάνι χρησιμοποιούμε? Τσαγιού? Ενδιαφέρουσα συνταγη!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 4-12-12  
    Εγώ έχω δοσομετρικό φλυτζάνι, αλλά ένα φλυτζάνι τσαγιού σου κάνει νομίζω.
    #
    Σχόλιο από christmast, 4-12-12  
    Για ποιο λόγο χρησιμοποιούμε το σταχτόνερο;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 4-12-12  
    Απ' όσο έχω διαβάσει η αλυσίβα κάνει τα μελομακάρονα τραγανά κι αφράτα.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    4 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από neta37, 19-11-08  
    ημητερα μου στο μέλωμα βαζει 2φλυτζανες μελι και μιση φλυτζανα νερο.Οταν το σιροπι αρχιζει και πηζει κατα την διαρκεια του μελωματος το ξαναζεσταινει.
    ΜΕΛΟμακαρονα ονομα και πραγμα...
    #
    Σχόλιο από flora, 18-12-10  
    Πολύ νόστιμα και αρωματικά! Τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι το ανάμιξα και με ξύσμα και χυμό μανταρινιού. Η αλυσίβα ίσως είναι το μυστικό. Το σιρόπι είναι κάπως ελαφρύ. Και του χρόνου με υγεία!!!
    #
    Σχόλιο από fromscratch, 3-1-12  
    Τα καλιτερα μελομακαρονα που εχω κανει.Εχω παρει τοσα κοπλιμεντα και ολοι θελουν την συνταγη.Την αλυσιβα την αντικαταστησα με 2 κουταλακια μπεικιν παουντερ λυωμενη σε ενα ποτηρι νερο.Και το συροπι μολις πηρε μια βραση το κατεβασα απο την φωτια. Εγιναν τελεια.!!!
    #
    Σχόλιο από fourtouna2, 16-12-12  
    Στο σιρόπι έβαλα περισότερο μέλι αντί για ζάχαρη. Φοβερά!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Μελομακάρονο ή Κουραμπιέ;
    Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ως αναπόσπαστο κομ...
    10 συμβουλές για να μην πάρετε βάρος στις γιορτές
    Είναι πολύ συνηθισμένο για πολλούς από εμάς τις...
    Χάστε βάρος μετά τις γιορτές
    Κάθε χρόνο τέτοια εποχή πολλοί είναι αυτοί που ...
    Νόστιμα δώρα
    Φέτος τις γιορτές, αντί να σπάτε το κεφάλι σας ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Χριστουγεννιατικα
    Ένα βιβλίο 103 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    μαρμελάδες-γλυκά του κουταλιού-μικρά γλυκά
    Ένα βιβλίο 21 αγαπημένων συνταγών, του/της Κέλλη
    Χριστούγεννα
    Ένα βιβλίο 61 αγαπημένων συνταγών, του/της Anthoula_S
    xristougeniatikes syntagies
    Ένα βιβλίο 142 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64
    Αγαπημένες συνταγές  annantel
    Ένα βιβλίο 588 αγαπημένων συνταγών, του/της annantel