ggr
ggr @george
Athens

Είναι ένα κυρίως πιάτο με ψάρι που, εάν τα παιδιά σας δεν ξετρελλαίνονται για ψάρι, θα σας δώσει μία εύκολη, γρήγορη, αλλά και υγιεινή λύση.Απαιτεί ελάχιστη προετοιμασία, σας αποδεσμεύει από την κουζίνα (το αφήνετε στο φούρνο να γίνεται), είναι υγιεινό γιατί αποφεύγετε τα τηγάνια, είναι πλήρες, μιας και έχει τις συνοδευτικές ψητές πατατούλες του, είναι και εύκολα αποδεκτό από τα παιδιά, αφού δεν μπλέκουν με κοκκαλάκια, πετσούλες,κεφάλια, ουρές, κλπΝαι, αλλά μήπως τότε δεν είναι για μεγάλους; Λάθος, είναι τόσο υπέροχα αρωματισμένο το ψάρι, έχει τόσο ωραία γκρατιναρισθεί, που προβλέπω οι μαμάδες να παρακολουθούν τα παιδιά να το τρώνε, με την κρυφή ελπίδα να αφήσουν κάτι, έστω και λίγο.Δεν είναι καλύτερα όμως να φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα, να φθάσει και για τον μπαμπά που θα επιστρέψει σε λίγο από τη δουλειά;

Λίγα μυστικά ακόμα

Το πιάτο μπορεί να γίνει και με οποιοδήποτε άλλο “άσπρο” ψάρι.Οι χρόνοι ψησίματος ανάμεσα σε μενταγιόν και φιλέτο φρέσκου μπακαλιάρου διαφέρουν λόγω του σημαντικά μεγαλύτερου πάχους των κομματιών στην πρώτη περίπτωση.Μία ιδέα, εάν θέλετε να το μαγειρέψετε για την παρέα σας (ή τα παιδιά της παρέας σας…) είναι να το ετοιμάσετε σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη. Είναι εξ’ ίσου νόστιμο, εύκολο και υγιεινό και με τον τρόπο αυτό θα σερβίρετε κάθε έναν στο τραπέζι, χωρίς να χαλάσετε την εικόνα του ψημένου και γκρατιναρισμένου ψαριού που, πιστέψτε με, είναι πολύ πολύ όμορφη.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
4 άτομα
  1. 800 γρ “καθαρά” κομμάτια μπακαλιάρου (μενταγιόν, κατεψυγμένο ή φρέσκο, σε φιλέτο)
  2. 800 γρ πατάτες
  3. καμιά δεκαριά κλαδάκια μαϊντανό, πολύ ψιλοκομμένο
  4. 3-4 κλαδάκια φρέσκο εστραγκόν
  5. 4-5 φύλλα φρέσκου βασιλικού (προτιμήστε τον πλατύφυλλο, είναι πολύ πιο αρωματικός)
  6. 2 σκελίδες σκόρδο και αυτές πολύ ψιλοκομμένες
  7. 3-4 κ.σ. καλό παρθένο ελαιόλαδο
  8. αλάτι
  9. μαύρο πιπέρι (κατά προτίμηση τριμμένο εκείνη την ώρα)
  10. 1/2 κ.γ. ginger τριμμένο
  11. 1/2 κ.γ. αποξηραμένο κρεμμύδι, τριμμένο σε σκόνη

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε το ψάρι, το στεγνώνουμε ταμπονάροντάς το με χαρτί κουζίνας. Εάν έχετε φιλέτα ψαριού, επειδή συνήθως είναι μεγάλα, ίσως πρέπει να τα κόψετε στη μέση.

  2. 2

    Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις ξεπλένουμε και τις κόβουμε σε ροδέλες με ένα πάχος γύρω στα 3 με 4 χιλιοστά.

  3. 3

    Ψιλοκόβουμε το σκορδάκι αλλά και τον μαϊντανό και τα αναμειγνύουμε μαζί και με την τριμμένη φρυγανιά, σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα φύλλα του βασιλικού αλλά και του εστραγκόν, κομμένα σε πολύ ψιλά κομμάτια, στο χέρι όμως αυτά, για να μην οξειδωθούν.

  4. 4

    Ενισχύουμε την ένταση του μείγματος των μυρωδικών προσθέτοντας λίγο ginger

  5. 5

    Αλλά και λίγο αποξηραμένο κρεμμύδι, σε σκόνη αυτά τα δύο. Ανακατεύουμε να ενωθούν ομοιόμορφα τα υλικά του μείγματος.

  6. 6

    Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος

  7. 7

    Και απλώνουμε μία πρώτη στρώση από ροδέλες πατάτας (τη μισή ποσότητα).

  8. 8

    Πασπαλίζουμε με λίγο αλατάκι, λίγη (το 1/3 της όλης ποσότητας) αρωματισμένη τριμμένη φρυγανιά καθώς και λίγο καλό ελαιόλαδο, σε πολύ λεπτή ροή.

  9. 9

    Στρώνουμε μία δεύτερη στρώση με τις άλλες μισές πατάτες και επαναλαμβάνουμε τις ίδιες κινήσεις με την φρυγανιά (άλλο 1/3 της ποσότητας), το αλάτι, το ελαιόλαδο.

  10. 10

    Βάζουμε το πυρίμαχο στο φούρνο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά.

  11. 11

    Σαν περάσει το τέταρτο, βγάζουμε το ταψάκι από το φούρνο και στρώνουμε στην επιφάνειά του, πάνω από τις πατάτες, τα μενταγιόν του μπακαλιάρου (ή τα φιλέτα, εάν έχετε τέτοια) και, αφού ρίξουμε και πάλι λίγο ελαιόλαδο,

  12. 12

    Ξαναβάζουμε το ταψάκι πίσω στο φούρνο και ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για άλλα ένα 25λεπτο (20λεπτο για τον φρέσκο, σε φιλέτο).

  13. 13

    Στο 15λεπτο επάνω (10λεπτο για το φιλέτο) θα χρειασθεί να ξαναβγάλουμε το πυρίμαχο από το φούρνο και να γυρίσουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου, να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.

  14. 14

    Αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη αρωματισμένη φρυγανιά, λίγο καλό ελαιόλαδο και εδώ, καθώς και μερικές γερές...γυρισιές από το μύλο του πιπεριού. Απαραίτητες!

  15. 15

    (σημειώστε εδώ ότι μπορείτε να μετακινήσετε ελαφρά τα μενταγιόν, σε παραδιπλανές θέσεις, για να αποκαλύψετε τις πατάτες που ήσαν ακριβώς από κάτω τους ώστε, με το τελευταίο πέρασμα από το φούρνο, να ξεροψηθούν κάπως και αυτές)

  16. 16

    Ξαναβάζουμε το ταψάκι πίσω στο φούρνο και ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για τα υπόλοιπα 10 λεπτά.

  17. 17

    Σαν συμπληρωθεί και αυτός ο ζρόνος, βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο

  18. 18

    Και σερβίρουμε ζεστό ζεστό σε πιάτα.

  19. 19

    Το φαγητό τρώγεται εξ΄ ίσου καλά ζεστό, όπως και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, την επομένη (εάν απομείνει για την επομένη)

Αντιδράσεις

Σχόλια (3)

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens