Μερέντα από σπίτι

Bαθμολογία: 4.875
       
 
16 ψήφοι
ggr, 02.11.08

Περιγραφή

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει να μιλούν για αυτή τη περίφημη κρέμα σοκολάτας, άλλοι να τη λένε μερέντα, άλλοι νουτέλα, που είναι πολύ νόστιμη αλειμμένη σε ψωμί ή σαν γέμιση σε αφράτα τσουρεκάκια ή κρουασάν (αλλά και σκέτη, θυμάμαι κάτι ….. καταδύσεις που έκανα μικρός, με μικρό κουτάλι που όμως είχε μακριά λαβή). Και πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί “μα πως μπορούν και φτιάχνουν αυτό το υπέροχο γλυκό στο σπίτι ;”. Δοκίμασα και εγώ μια-δύο φορές, το αποτέλεσμα ήταν αρκετά καλό αλλά όχι τόσο που να με ενθουσιάσει. Εδώ μέσα είδα τη συνταγή της mama, παρακαταθήκη για νέες μαμάδες που θέλουν να φτιάξουν κάτι νόστιμο στα παιδιά τους. Πως θα ήταν, όμως, αυτός ο “σοκολατένιος πειρασμός”, εάν ..... δεν ήταν σοκολατένιος ;
Μερέντα από σπίτι

Τι χρειαζόμαστε:

  • Μιά χουφτιά καβουρδισμένα φουντούκια (ελλάδος)
  • λίγο φρέσκο γάλα (ελληνικό)
  • Μία γεμάτη κ.σ. μέλι (ελληνικό)
  • Τρεις κ.σ. χαρουπάλευρο (ελληνικό)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Διάφορα γλυκά
Διατροφή: Χορτοφαγική
Κουζίνα: Ελληνική
Φτιάχνει: 4 ξέχειλες κουταλιές της σούπας
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 15' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 10' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Λοιπόν, αν είστε λίγο περίεργες (ή σας αρέσουν οι “νέες” γεύσεις), ελάτε μαζί να δούμε πως η ελληνική φύση μπορεί να μας δώσει όλα εκείνα τα υλικά για να κάνουμε μία κρέμα που, μέσα σε εισαγωγικά, θα μπορούσαμε να την λέμε και αυτή “σπιτική μερέντα”. Εγώ για της κάνω το όνομα λίγο πιο ελκυστικό, θα την πω “μερέντα από σπίτι”.
  2. Το πρώτο υλικό είναι τα φουντούκια. Τα βρίσκουμε σε αρκετά μέρη της βόρειας Ελλάδας (μέχρι και εδώ, μέσα στη parea, υπάρχει ….. μία ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ), όπου θα μπορούσε κανείς να μαζέψει σε μια εκδρομή του φουντούκια (μόνο που θα έπρεπε να την κάνει κάπου στη Δράμα τη Ξάνθη, την Καβάλα, την Πέλα), να τα καθαρίσει, να τα ψήσει στο φούρνο (να τα “καβουρδίσει” νομίζω είναι ο σωστός όρος) και να έχει ένα νόστιμο (και πάρα πολύ υγιεινό) snack. Μπορεί, όμως, να τα βρει και σε κάθε γωνιά του δρόμου, σε ένα καταστήματα ξηρών καρπών.
  3. Αυτά, λοιπόν, τα καβουρδισμένα φουντούκια (ας ξεκινήσουμε από μία χούφτα, όχι γεμάτη) τα ρίχνουμε στο μίξερ και τα αλέθουμε. Άλλοι τα προτιμούν λίγο αλεσμένα, να τα νοιώθουν στο στόμα, άλλοι τα θέλουν σκόνη, να μην αισθάνονται στη κρέμα παρά μόνο το άρωμά τους. Εξαρτάται από τον χρόνο και την ένταση του αλέσματος. Εγώ δεν έχω καταφέρει ποτέ κάτι περισσότερο από μία ενδιάμεση κατάσταση.
  4. Έχουμε και λέμε, λοιπόν : τα φουντούκια του δάσους μας, το πρώτο βασικό συστατικό αυτής της κρέμας, της “μερέντας” μας.
  5. Μεταφέρουμε τα αλεσμένα φουντούκια μας σε γουδί. Εδώ μέσα θα τους προσθέσουμε άλλα δύο βασικά συστατικά.
  6. Αρχικά, το γάλα. Προσθέτουμε λίγο γάλα (στην αρχή πολύ διστακτικά, ελάχιστο, κατόπιν λίγο-λίγο και θα κανονίσουμε τη ποσότητα με το μάτι ώστε το αποτέλεσμα να είναι τόσο κρεμώδες όσο και η γνωστή μας μερέντα). Για τη ποσότητα των φουντουκιών που αλέσαμε θα χρειασθούμε κάτι λιγότερο από 1/5 ποτηράκι του κρασιού γάλα αγελάδας, προτιμήστε από τους βοσκότοπους της Μακεδονίας (κι’ ας μου θυμώσουν όλοι οι υπόλοιποι).
  7. Στη συνέχεια, χρειαζόμαστε κάτι που να του δώσει γλυκιά γεύση. Μέλι. Μέλι από τις εξαιρετικές ποικιλίες που μας δίνει η ελληνική ύπαιθρος. Και πάλι με το μάτι, αλλά για τη ποσότητα των φουντουκιών μας θα χρειασθούμε ένα γεμάτο κουτάλι της σούπας.
  8. Συνεπώς, μετά τα φουντούκια, άλλα δύο βασικά συστατικά που προέρχονται από την ελληνική ύπαιθρο : γάλα κι μέλι.
  9. Με το γουδοχέρι δουλεύουμε καλά τα υλικά μας μέχρι να ομογενοποιηθούν σε μία –αρκετά υδαρή ακόμα, είναι η αλήθεια– κρέμα. Που όμως, ακόμα, δεν θυμίζει και πάρα πολύ (σχεδόν καθόλου) τη γνωστή -και επιθυμητή σαν μελαχρινή εξωτική καλλονή-, μερέντα.
  10. Πάμε τώρα να πάρουμε ένα άλλο δώρο της ελληνικής υπαίθρου, ιδιαίτερα των νότιων περιοχών της χώρας, παραμελημένο αυτό, απομεινάρι μιάς άλλης εποχής, ενός άλλου τρόπου αξιοποίησης των φυσικών πόρων. Σε αυτές τις περιοχές, λοιπόν, συναντά κανείς μέχρι και στις ημέρες μας ένα δένδρο που οι καρποί του στο παρελθόν έθρεψαν λαούς ολόκληρους σε περιόδους πείνας. Την χαρουπιά. Ο καρπός, λοιπόν, της χαρουπιάς, με την άσχημη, ζαρωμένη και σκουρόχρωμη σάρκα, αλεσμένος δίνει ένα πολύ ψιλό αλεύρι, το χαρουπάλευρο. Να λοιπόν και το τελευταίο βασικό μας υλικό, χαρουπάλευρο από τις τελευταίες χαρουπιές της νότιας Ελλάδας.
  11. Προσθέτουμε, λοιπόν, τρεις κουταλιές της σούπας χαρουπάλευρο στο γουδί μας. Ανακατεύοντας, θα διαπιστώσουμε ότι, ξαφνικά, η κρέμα μας τείνει να πάρει ένα χρώμα τέτοιο που μας θυμίζει έντονα σοκολάτα.
  12. Λοιπόν ; Γιατί όχι ; Γιατί, με τη χρήση δύο συστατικών που μας δίνει η ελληνική φύση, τα φουντούκια και τα χαρούπια, με ένα τρίτο που παίρνουμε από τα υγιή μας ζώα, το γάλα, και ένα τέταρτο, το καλύτερο όλων, το μέλι, που παράγουν άφθονο και εξαιρετικό οι μέλισσές μας, γιατί να μη κάνουμε τη δική μας “μερέντα” ;
  13. Μία “μερέντα” πολύ πιο υγιεινή (δεν έχει τον θερμιδο-πρωταθλητή κακάο, δεν έχει τη “λευκή σκόνη” (για να μη χρησιμοποιήσω κάποιον άλλο, γνωστότερο, όρο) ζάχαρη, χωρίς ζωικά ή υδρογονωμένα λίπη. Αντ’ αυτών προσφέρει, μέσα από το αλεύρι των χαρουπιών, μεγάλο αριθμό ιχνοστοιχείων και αλάτων, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνη, βιταμίνες.
  14. Τι λέτε, σας εμπνέει η “μερέντα από σπίτι” που φτιάξαμε ;

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα μυστικά τώρα : Τα φουντούκια που βρίσκουμε στα καταστήματα ξηρών καρπών είναι, δυστυχώς, εισαγωγής. Από τα πιο απίθανα μέρη του κόσμου. Χαρουπάλευρο θα βρείτε σε κάποια καταστήματα ντελικατέσεν, ή και σε σουπερμάρκετ που διαθέτουν τέτοιο τμήμα. Είναι, δυστυχώς, μόνον εισαγωγής. Εγώ βρίσκω μία γερμανική συσκευασία στον Θανόπουλο. Το γάλα στην αρχή της διαδικασίας θα το ρίχνεται με μέτρο, ελέγχοντας πάντα τη σύσταση της κρέμας, να μην είναι πολύ νερουλή. Αν αντίθετα, μετά τη προσθήκη του χαρουπάλευρου γίναι πολύ σφικτή, την επαναφέρετε με επιπλέον γάλα. Η χαρουπιά, γνωστή και σαν Κεραθιά ή Κερωνιά, μπορεί σιγά-σιγά να γίνεται μουσειακό είδος, έχει αφήσει όμως πίσω τεράστια κληρονομιά πίσω της που δεν πρόκειται να ξεχασθεί. Ιδιαίτερα όσο υπάρχουν ….. γυναίκες. Οι ξεραμένοι σπόροι της (που ακόμα και στη Μάνη έχουν το όνομα “Τσεράτσι”, προσέξτε το λίγο παραπάνω…..) χρησίμευαν παλαιότερα για να ζυγίζουν μπαχαρικά αλλά χρυσό και πετράδια. Από αυτούς, λοιπόν, προέρχεται η μονάδα βάρους "καράτι" (αααα, τώρα ξύπνησαν οι κοπέλες), που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται για τα κοσμήματα. Το βάρος του σπόρου της χαρουπιάς κυμαίνεται ομοιόμορφα μεταξύ 189 και 205 χιλιοστών του γραμμαρίου και το σημερινό καράτι έχει επίσημα καθορισθεί στα 200 χιλιοστά του γραμμαρίου.

Σχετικές συνταγές

    45 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από _Ratatouille_, 4-11-08  
    Ενδιαφέρον!!!!! Πρόκληση θα έλεγα!
    Αλλά δεν ξέρω τι είναι τα "χαρουπάλευρο"??
    Και από που μπορώ να το βρω?
    Ευχαριστώ!:)
    #
    Σχόλιο από EVO, 4-11-08  
    Η χαρουπιά είναι ένα δέντρο που ευδοκιμεί κυρίως στην Μεσόγειο και απ ότι φαίνεται από την ιστορία έρχεται στην επικαιρότητα σε περιόδους πολέμων και λιμών, που η τροφή είναι λειψή και δυσεύρετη. Το γεγονός αυτό δείχνει την υψηλή θρεπτική του αξία. Τα χαρούπια άλλωστε κατάφεραν να θρέψουν τον Ιωάννη τον Βαπτιστή στην έρημο αλλά και χιλιάδες παιδιά κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Κι αυτό διότι στη σάρκα τους περιέχουν 80% πρωτεΐνη, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες. Βράζοντας τα χαρούπια παρασκευάζεται, από το μέλι που υπάρχει στο εσωτερικό τους, το «χαρουπόμελο», η γεύση του οποίου μοιάζει με της σοκολάτας. Το χαρουπόμελο όμως υπερέχει θρεπτικά σε σχέση με τη σοκολάτα γιατί περιέχει 52 φορές λιγότερο λίπος, δεν έχει οξαλικά οξέα, δεν περιέχει αλλεργιογόνα και καφεΐνη και η γλυκύτητά του οφείλεται σε φυσικά σάκχαρα. Το χαρουπόμελο αποτελεί πλούσια πηγή υδατανθράκων, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, καλίου και ριβοφλαβίνης και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Επίσης, από τα χαρούπια παρασκευάζεται και το χαρουπάλευρο, ένα αλεύρι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ψωμιού, κέικ, μπισκότων κ.λπ. και δίνει μια πολύ γλυκιά γεύση. Το χαρουπόμελο, όπως και το χαρουπάλευρο, μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
    Πληροφορίες Προϊόντος
    Χαρουπάλευρο (υποκατάστατο του κακάο)
    ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - 350 ΓΡ
    ΒΙΟΕΛΛΑΣ
    Τιμή: €1.40


    #
    Σχόλιο από Λίζα, 5-11-08  
    Πολυ καλη προκληση!!!Και μου φαινεται οτι θα την καθιερωσω αφου ειναι τοσο θρεπτικη και χωρις περιττα λιπη!!!Θα την φτιαξω αυριο και θα σου πω εντυπωσεις!!!Ελπιζω το αποτελεσμα να ειναι ανταξιο των προσδοκιων μου!!!
    #
    Σχόλιο από LUPAKI, 5-11-08  
    Και μήπως ξέρουμε πως φτιάχνεται το χαρουπάλευρο????
    Γιατί εμείς στη Μάνη τα χαρούπια τα έχουμε σε..... αφθονία???
    Και οι παλαιοί (κατοχικά σύνδρομα) τα δίνουν μόνο στα γουρούνια για φαγητό γιατι θεωρούν ντροπή! να τα φάνε (πλέον).
    Επισης οι δικές μου γνώσεις για τα χαρούπια είναι ότι έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και σε εποχές στέρησης μεγάλωσαν πολλά παιδιά χάρη στα χαρούπια.
    #
    Σχόλιο από kounelaki, 5-11-08  
    Πολύ δελεαστική η συνταγή σου!!!Σε γεύση θυμίζει μερέντα;
    #
    Σχόλιο από EVO, 5-11-08  
    Αλεύρι : Φουρνίζεις, αλέθεις και προσθέτεις και λίγο απο το κανονικό αλεύρι, για να μην έχει πολύ γλυκία γεύση. Μπορείς να φτιάξεις και ψωμί, ο γνωστός Σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης το προσφέρει στα εστιατόρια του, θεϊκό!
    Αφέψημα : κοπανισμένα χαρούπια είναι ιδανικό για τα παιδιά που πάσχουν από βροχίτιδα και κοκίτη. Βρασμένα επίσης μαζί με ξερά σύκα και σταφίδες χρησιμοποιούνται ως άριστο αντιβηχικό φάρμακο.
    Μέλι: Βράζοντας τα χαρούπια παρασκευάζουμε από το μέλι που υπάρχει στο εσωτερικό του ένα απλό υδατώδες εκχύλισμα, το "χαρουπόμελο".
    Συγκομιδή : Γίνεται στο τέλος του καλοκαιριού, που είναι η εποχή ωρίμανσης.
    #
    Σχόλιο από ggr, 5-11-08  
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ :
    Ναι, Ratatouille, είναι πρόκληση και μακάρι κάποιοι να στραφούν προς αυτή τη κατεύθυνση. Μόνο κέρδος θα έχουν.
    EVO, ακριβώς έτσι όπως τα λες. Να προσθέσω εγώ ότι για αυτό το λόγο την ανέβασα. Για να δοκιμάσετε κάτι (μωρέ πείτε και φασολάδα με χαρούπια, εάν θέλετε) που είναι ιδιαίτερα υγιεινό. Και ….. ΔΕΝ είναι μουρουνέλαιο.
    Λίζα, μη βιάζεσαι, μην ενθουσιάζεσαι έτσι (αλλά γιατί όχι άραγε…..). Δοκίμασέ τη και πες μου. Έχουν σημασία οι προσδοκίες σου.
    Ναι Lupaki, η Μάνη έχει και σήμερα ακόμη χαρουπιές. Και η Κρήτη. Εγώ σαν “παιδί της πόλης” (τρόπος του λέγειν τώρα) μόνο σε ντελικατέσεν και σε βιολογικά μπορώ να σε κατευθύνω, οι γέροντες όμως στο χωριό μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτό που ζητάς. Όχι μωρέ, θα ψάξω και εγώ μήπως βρω κάτι.
    Kounelaki, είναι διαφορετική Αν όμως το δώσεις σε μικρό παιδί που δεν έχει φάει ακόμη μερέντα, όταν θα του την προσφέρουν στο μέλλον, θα ρωτήσει : “σε γεύση θυμίζει τη μερέντα που φτιάχνει η μαμά μου στο σπίτι ;” Έτσι είναι αυτά, θέμα συνήθειας. Αν και διαφορετική, η γεύση είναι πολύ καλή.
    #
    Σχόλιο από mama, 5-11-08  
    Με τον τίτλο αυτό τι υπαινίσσεστε κύριε ggrr..
    Ότι εμείς δεν είμαστε μαμομερέντες από σπίτι??? Σας πληροφορούμε πως είμαστε από σπίτι με τζάκι, γαλλικά και πιάνο :o)...
    Υπόσχομαι πως θα την δοκιμάσω... και θα βαθμολογήσω..Α ν καταφέρεις να φάμε αυτή αντί για σοκολάτα θα σου κάνω άγαλμα...
    Και μην μου πεις όλα στο μυαλό είναι... Δεν αντιλέγω αλλά εγώ το ρημάδι το μυαλό μου όταν θέλει σοκολάτα δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο..
    Για τα παιδιά όμως κάτι μπορούμε να κάνουμε!! Σε ευχαριστούμε :o)
    #
    Σχόλιο από LUPAKI, 5-11-08  
    Θα τα δοκιμάσω όλα (και το αλεύρι και το μέλι και το ρόφημα). Όσον αφορά τους γέροντες του χωριού όταν ρωτάω για τα χαρούπια η απάντηση είναι: Τι λες λώ (Μανιάτικη έκφραση) αυτά τα τρώνε τα γουρούνια!
    #
    Σχόλιο από ggr, 5-11-08  
    Δυό λόγια ακόμη για τα χαρούπια :
    Το «παιδί φάντασμα», ο «Μικρός Ήρωας» Γιώργος Θαλάσσης και η αγαπημένη του Κατερίνα, του μακαρίτη Ανεμοδουρά, είχαν ένα φαγανό σύντροφο που πεινούσε συνέχεια και όπως έλεγε, κινδύνευε να χωνέψει το στομάχι του. Τον Σπίθα, τον θυμάται καμία σας ; Roulaan, ένα βήμα μπροστά.
    Αυτός λοιπόν ο μεγαλόκαρδος φαγάς, γιά να ξεγελάσει τη πείνα του, μασουλούσε σπόρια χαρουπιού. Το κατοχικό σύνδρομο φέρει ευθύνη και στην περίπτωση του χαρουπιού (ξυλοκέρατο, κερατέα, κερωνία, Ceratonia siliqua) για τον εξοβελισμό του από τις διατροφικές μας επιλογές. Φάγανε οι πατεράδες και παππούδες μας και οι νεοέλληνες δεν θέλουν ούτε να το βλέπουν.
    Όμως το χαρούπι, συγγενής της φάβας, είναι ένα υγιεινό γλυκαντικό με γεύση σοκολάτας.
    Είναι πολύ θρεπτικό, μιας και περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α, βιταμίνη D, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, πυρίτιο, σίδηρο, ιχνοστοιχεία και τριπλάσια ποσότητα ασβεστίου από το γάλα. Επίσης, το χαρούπι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη. Μπορείτε να το αγοράζετε από καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής, είτε υπό μορφή πλάκας σαν σοκολάτα (χωρίς ζάχαρη) ή σε μορφή σκόνης σαν κακάο αλλά και αλευριού
    Η χρήση του είναι η ίδια με τη σοκολάτα ή του κακάο -χωρίς το λίπος-, στην δε περίπτωση του αλευριού θα το χρησιμοποιήστε σαν αλεύρι με κακάο. Στην Κύπρο πάλι – αλλά και εδώ- θα το βρείτε ως χαρουπόμελο που χρησιμοποιείται σαν μέλι, σιρόπι ή αφέψημα (πετιμέζι).

    Υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες χρήσεις του, εάν δεν βαριέστε να διαβάζετε, πες τε μου και τις προσθέτω
    #
    Σχόλιο από Μαρούλι, 5-11-08  
    Εγώ δε βαριέμαι καθόλου να διαβάζω ggr...λατρεύω όλα τα προϊόντα του χαρουπιού και το χρησιμοποιώ πάντα αντί για κακάο. Η συνταγή είναι τέλεια, απίθανο ήθελα να βάλω και γω μια παρόμοια συνταγή σήμερα! Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 12-11-08  
    Λοιπον την δοκιμασα και την προσεφερα στα προσφιλη και αγαπημενα μου ατομα και φυσικα το αποτελεσμα ηταν νοστιμοτατο!!!Σιγουραδεν ειναι σαν την τυποποιημενη μερεντα με γευση πραλινα ειναι ομως πολυ νοστιμη και κυριως στον ουρανισκο σου σου αφηνει μια διακριτικη γευση χωρις να σε λιγωνει η να σε μπουχτιζει!!!!Την εβαλα πανω σε ψωμακι και την ευχαριστηθηκα!!!Την υπολοιπη (οση εμεινε δηλ γιατι εξαφανιστηκε εντος ολιγων λεπτων) την εφαγα με το κουταλι!!!Πεντε πιρουνακια για την υγιεινη αυτη συνταγη και γιατι τελικα οι προσδοκιες μου........ανταμειφθηκαν!!!!Σε ευχαριστουμε για την συνταγη!!!!
    #
    Σχόλιο από Μαρούλι, 14-11-08  
    Μπράβο! Τέλεια! Επιτέλους μία αμαρτία που...δεν είναι αμαρτία!
    #
    Σχόλιο από roulaan, 15-11-08  
    Λοιποοοον...Την δοκιμασα ,οχι επειδη μου εκανε κλικ αλλα μονο και μονο προς τιμην του Σπιθα....και των παιδικων μου χρονων.Επισης επειδη η πλατεια εξω απο το σπιτι μου εχει δυο χαρουπιες.Μα που ζειτε εσεις και δεν βλεπετε χαρουπιες?Μεχρι τωρα οι γιοι μου χρησιμοποιουσαν τα χαρουπια για να παιζουν πετωντας τα ο ενας στον αλλον.Χτες τα τσακισαν μεσα σε ντονατς που εψησα.Και δεν το πιστευαν κιολας.Μου αρεσε παρα πολυ.Διαφορετικο βεβαια απο μερεντα αλλα μια χαρα σε γευση.Σημερα θα φτιαξω παλι μιας και λεω να γεμισω ενα κεικ με αυτη.
    #
    Σχόλιο από nostomes sintages, 25-2-09  
    τέλεια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 28-2-09  
    Μόλις τη έφτιαξα.Καταπληκτική και πολύ υγιεινή!Να είστε καλά
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 28-2-09  
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 1-3-09  
    μηπως ξερεις πιο ειναι το βοτανικο ονομα του χαρουπιου???ζω στο εξωτερικο και θα ηθελα να δοκιμασω την συνταγη.....
    #
    Σχόλιο από ggr, 3-3-09  
    Γειά σου Ερμιόνη, καλή Σαρακοστή

    Η χαρουπιά είναι δένδρο πολύ διαδεδομένο στη μεσόγειο, την αραβία και τη σομαλία, που κάνει επιμήκεις καρπούς, καφέ χρώματος, που μοιάζουν πολύ με τα φρέσκα φασόλια, ιδιαίτερα με τα μπαρμπούνια, αλλά σε μικρότερο μέγεθος και πιο “πατικωμένο” σχήμα.

    Ανήκει στο γένος Ceratonia, της οικογένειας Fabaceae το οποίο γένος (διαβάζω ότι) περιλαμβάνει τα παρακάτω είδη :
    • Ceratonia chilensis, αναπτύσσεται στη νότια αμερική
    • Ceratonia inermis
    • Ceratonia oreothauma στην αραβική χερσόνησο και τη Σομαλία
    • Ceratonia siliqua L. (η μεσογειακή εκδοχή της, έχει διαδοθεί σε πολλές χώρες με ήπιο-ζεστό κλιμα.

    Στα γερμανικά ο όρος (νομίζω ότι) είναι : Johannisbrot. Στη διεύθυνση http://de.wikipedia.org/wiki/Johannisbrotbaum θα βρεις πληροφορίες (και φωτογραφίες) για τη χαρουπιά από την Wikipedia (στα γερμανικά)

    Στα ιταλικά ο όρος είναι carruba. Στη διεύθυνση http://it.wikipedia.org/wiki/Ceratonia θα βρεις πληροφορίες (και φωτογραφίες) για τη χαρουπιά από την Wikipedia (στα ιταλικά)

    Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να δοκιμάσεις αυτή την εναλλακτική “μερέντα”, ειδικά εάν έχει μικρά παιδιά.

    Καλημέρα σου
    #
    Σχόλιο από PYLH, 17-6-09  
    Μόλις διάβασα την συνταγή,παρήγγειλα αμέσως απο το ιντερνετ και συγκεκριμένα απο:[url=http://ebio.gr/index.php?act=viewProd&productId=390]εδώ[url] και μου το έφεραν σπίτι.Μόλις την φτιάξω θα επιστρέψω με τα πηρουνάκια!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    38 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από _Ratatouille_, 4-11-08  
    Ενδιαφέρον!!!!! Πρόκληση θα έλεγα!
    Αλλά δεν ξέρω τι είναι τα "χαρουπάλευρο"??
    Και από που μπορώ να το βρω?
    Ευχαριστώ!:)
    #
    Σχόλιο από EVO, 4-11-08  
    Η χαρουπιά είναι ένα δέντρο που ευδοκιμεί κυρίως στην Μεσόγειο και απ ότι φαίνεται από την ιστορία έρχεται στην επικαιρότητα σε περιόδους πολέμων και λιμών, που η τροφή είναι λειψή και δυσεύρετη. Το γεγονός αυτό δείχνει την υψηλή θρεπτική του αξία. Τα χαρούπια άλλωστε κατάφεραν να θρέψουν τον Ιωάννη τον Βαπτιστή στην έρημο αλλά και χιλιάδες παιδιά κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Κι αυτό διότι στη σάρκα τους περιέχουν 80% πρωτεΐνη, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες. Βράζοντας τα χαρούπια παρασκευάζεται, από το μέλι που υπάρχει στο εσωτερικό τους, το «χαρουπόμελο», η γεύση του οποίου μοιάζει με της σοκολάτας. Το χαρουπόμελο όμως υπερέχει θρεπτικά σε σχέση με τη σοκολάτα γιατί περιέχει 52 φορές λιγότερο λίπος, δεν έχει οξαλικά οξέα, δεν περιέχει αλλεργιογόνα και καφεΐνη και η γλυκύτητά του οφείλεται σε φυσικά σάκχαρα. Το χαρουπόμελο αποτελεί πλούσια πηγή υδατανθράκων, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, καλίου και ριβοφλαβίνης και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Επίσης, από τα χαρούπια παρασκευάζεται και το χαρουπάλευρο, ένα αλεύρι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ψωμιού, κέικ, μπισκότων κ.λπ. και δίνει μια πολύ γλυκιά γεύση. Το χαρουπόμελο, όπως και το χαρουπάλευρο, μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
    Πληροφορίες Προϊόντος
    Χαρουπάλευρο (υποκατάστατο του κακάο)
    ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - 350 ΓΡ
    ΒΙΟΕΛΛΑΣ
    Τιμή: €1.40


    #
    Σχόλιο από Λίζα, 5-11-08  
    Πολυ καλη προκληση!!!Και μου φαινεται οτι θα την καθιερωσω αφου ειναι τοσο θρεπτικη και χωρις περιττα λιπη!!!Θα την φτιαξω αυριο και θα σου πω εντυπωσεις!!!Ελπιζω το αποτελεσμα να ειναι ανταξιο των προσδοκιων μου!!!
    #
    Σχόλιο από LUPAKI, 5-11-08  
    Και μήπως ξέρουμε πως φτιάχνεται το χαρουπάλευρο????
    Γιατί εμείς στη Μάνη τα χαρούπια τα έχουμε σε..... αφθονία???
    Και οι παλαιοί (κατοχικά σύνδρομα) τα δίνουν μόνο στα γουρούνια για φαγητό γιατι θεωρούν ντροπή! να τα φάνε (πλέον).
    Επισης οι δικές μου γνώσεις για τα χαρούπια είναι ότι έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και σε εποχές στέρησης μεγάλωσαν πολλά παιδιά χάρη στα χαρούπια.
    #
    Σχόλιο από kounelaki, 5-11-08  
    Πολύ δελεαστική η συνταγή σου!!!Σε γεύση θυμίζει μερέντα;
    #
    Σχόλιο από EVO, 5-11-08  
    Αλεύρι : Φουρνίζεις, αλέθεις και προσθέτεις και λίγο απο το κανονικό αλεύρι, για να μην έχει πολύ γλυκία γεύση. Μπορείς να φτιάξεις και ψωμί, ο γνωστός Σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης το προσφέρει στα εστιατόρια του, θεϊκό!
    Αφέψημα : κοπανισμένα χαρούπια είναι ιδανικό για τα παιδιά που πάσχουν από βροχίτιδα και κοκίτη. Βρασμένα επίσης μαζί με ξερά σύκα και σταφίδες χρησιμοποιούνται ως άριστο αντιβηχικό φάρμακο.
    Μέλι: Βράζοντας τα χαρούπια παρασκευάζουμε από το μέλι που υπάρχει στο εσωτερικό του ένα απλό υδατώδες εκχύλισμα, το "χαρουπόμελο".
    Συγκομιδή : Γίνεται στο τέλος του καλοκαιριού, που είναι η εποχή ωρίμανσης.
    #
    Σχόλιο από ggr, 5-11-08  
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ :
    Ναι, Ratatouille, είναι πρόκληση και μακάρι κάποιοι να στραφούν προς αυτή τη κατεύθυνση. Μόνο κέρδος θα έχουν.
    EVO, ακριβώς έτσι όπως τα λες. Να προσθέσω εγώ ότι για αυτό το λόγο την ανέβασα. Για να δοκιμάσετε κάτι (μωρέ πείτε και φασολάδα με χαρούπια, εάν θέλετε) που είναι ιδιαίτερα υγιεινό. Και ….. ΔΕΝ είναι μουρουνέλαιο.
    Λίζα, μη βιάζεσαι, μην ενθουσιάζεσαι έτσι (αλλά γιατί όχι άραγε…..). Δοκίμασέ τη και πες μου. Έχουν σημασία οι προσδοκίες σου.
    Ναι Lupaki, η Μάνη έχει και σήμερα ακόμη χαρουπιές. Και η Κρήτη. Εγώ σαν “παιδί της πόλης” (τρόπος του λέγειν τώρα) μόνο σε ντελικατέσεν και σε βιολογικά μπορώ να σε κατευθύνω, οι γέροντες όμως στο χωριό μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτό που ζητάς. Όχι μωρέ, θα ψάξω και εγώ μήπως βρω κάτι.
    Kounelaki, είναι διαφορετική Αν όμως το δώσεις σε μικρό παιδί που δεν έχει φάει ακόμη μερέντα, όταν θα του την προσφέρουν στο μέλλον, θα ρωτήσει : “σε γεύση θυμίζει τη μερέντα που φτιάχνει η μαμά μου στο σπίτι ;” Έτσι είναι αυτά, θέμα συνήθειας. Αν και διαφορετική, η γεύση είναι πολύ καλή.
    #
    Σχόλιο από mama, 5-11-08  
    Με τον τίτλο αυτό τι υπαινίσσεστε κύριε ggrr..
    Ότι εμείς δεν είμαστε μαμομερέντες από σπίτι??? Σας πληροφορούμε πως είμαστε από σπίτι με τζάκι, γαλλικά και πιάνο :o)...
    Υπόσχομαι πως θα την δοκιμάσω... και θα βαθμολογήσω..Α ν καταφέρεις να φάμε αυτή αντί για σοκολάτα θα σου κάνω άγαλμα...
    Και μην μου πεις όλα στο μυαλό είναι... Δεν αντιλέγω αλλά εγώ το ρημάδι το μυαλό μου όταν θέλει σοκολάτα δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο..
    Για τα παιδιά όμως κάτι μπορούμε να κάνουμε!! Σε ευχαριστούμε :o)
    #
    Σχόλιο από LUPAKI, 5-11-08  
    Θα τα δοκιμάσω όλα (και το αλεύρι και το μέλι και το ρόφημα). Όσον αφορά τους γέροντες του χωριού όταν ρωτάω για τα χαρούπια η απάντηση είναι: Τι λες λώ (Μανιάτικη έκφραση) αυτά τα τρώνε τα γουρούνια!
    #
    Σχόλιο από ggr, 5-11-08  
    Δυό λόγια ακόμη για τα χαρούπια :
    Το «παιδί φάντασμα», ο «Μικρός Ήρωας» Γιώργος Θαλάσσης και η αγαπημένη του Κατερίνα, του μακαρίτη Ανεμοδουρά, είχαν ένα φαγανό σύντροφο που πεινούσε συνέχεια και όπως έλεγε, κινδύνευε να χωνέψει το στομάχι του. Τον Σπίθα, τον θυμάται καμία σας ; Roulaan, ένα βήμα μπροστά.
    Αυτός λοιπόν ο μεγαλόκαρδος φαγάς, γιά να ξεγελάσει τη πείνα του, μασουλούσε σπόρια χαρουπιού. Το κατοχικό σύνδρομο φέρει ευθύνη και στην περίπτωση του χαρουπιού (ξυλοκέρατο, κερατέα, κερωνία, Ceratonia siliqua) για τον εξοβελισμό του από τις διατροφικές μας επιλογές. Φάγανε οι πατεράδες και παππούδες μας και οι νεοέλληνες δεν θέλουν ούτε να το βλέπουν.
    Όμως το χαρούπι, συγγενής της φάβας, είναι ένα υγιεινό γλυκαντικό με γεύση σοκολάτας.
    Είναι πολύ θρεπτικό, μιας και περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α, βιταμίνη D, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, πυρίτιο, σίδηρο, ιχνοστοιχεία και τριπλάσια ποσότητα ασβεστίου από το γάλα. Επίσης, το χαρούπι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη. Μπορείτε να το αγοράζετε από καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής, είτε υπό μορφή πλάκας σαν σοκολάτα (χωρίς ζάχαρη) ή σε μορφή σκόνης σαν κακάο αλλά και αλευριού
    Η χρήση του είναι η ίδια με τη σοκολάτα ή του κακάο -χωρίς το λίπος-, στην δε περίπτωση του αλευριού θα το χρησιμοποιήστε σαν αλεύρι με κακάο. Στην Κύπρο πάλι – αλλά και εδώ- θα το βρείτε ως χαρουπόμελο που χρησιμοποιείται σαν μέλι, σιρόπι ή αφέψημα (πετιμέζι).

    Υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες χρήσεις του, εάν δεν βαριέστε να διαβάζετε, πες τε μου και τις προσθέτω
    #
    Σχόλιο από Μαρούλι, 5-11-08  
    Εγώ δε βαριέμαι καθόλου να διαβάζω ggr...λατρεύω όλα τα προϊόντα του χαρουπιού και το χρησιμοποιώ πάντα αντί για κακάο. Η συνταγή είναι τέλεια, απίθανο ήθελα να βάλω και γω μια παρόμοια συνταγή σήμερα! Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 12-11-08  
    Λοιπον την δοκιμασα και την προσεφερα στα προσφιλη και αγαπημενα μου ατομα και φυσικα το αποτελεσμα ηταν νοστιμοτατο!!!Σιγουραδεν ειναι σαν την τυποποιημενη μερεντα με γευση πραλινα ειναι ομως πολυ νοστιμη και κυριως στον ουρανισκο σου σου αφηνει μια διακριτικη γευση χωρις να σε λιγωνει η να σε μπουχτιζει!!!!Την εβαλα πανω σε ψωμακι και την ευχαριστηθηκα!!!Την υπολοιπη (οση εμεινε δηλ γιατι εξαφανιστηκε εντος ολιγων λεπτων) την εφαγα με το κουταλι!!!Πεντε πιρουνακια για την υγιεινη αυτη συνταγη και γιατι τελικα οι προσδοκιες μου........ανταμειφθηκαν!!!!Σε ευχαριστουμε για την συνταγη!!!!
    #
    Σχόλιο από Μαρούλι, 14-11-08  
    Μπράβο! Τέλεια! Επιτέλους μία αμαρτία που...δεν είναι αμαρτία!
    #
    Σχόλιο από roulaan, 15-11-08  
    Λοιποοοον...Την δοκιμασα ,οχι επειδη μου εκανε κλικ αλλα μονο και μονο προς τιμην του Σπιθα....και των παιδικων μου χρονων.Επισης επειδη η πλατεια εξω απο το σπιτι μου εχει δυο χαρουπιες.Μα που ζειτε εσεις και δεν βλεπετε χαρουπιες?Μεχρι τωρα οι γιοι μου χρησιμοποιουσαν τα χαρουπια για να παιζουν πετωντας τα ο ενας στον αλλον.Χτες τα τσακισαν μεσα σε ντονατς που εψησα.Και δεν το πιστευαν κιολας.Μου αρεσε παρα πολυ.Διαφορετικο βεβαια απο μερεντα αλλα μια χαρα σε γευση.Σημερα θα φτιαξω παλι μιας και λεω να γεμισω ενα κεικ με αυτη.
    #
    Σχόλιο από nostomes sintages, 25-2-09  
    τέλεια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 28-2-09  
    Μόλις τη έφτιαξα.Καταπληκτική και πολύ υγιεινή!Να είστε καλά
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 28-2-09  
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 1-3-09  
    μηπως ξερεις πιο ειναι το βοτανικο ονομα του χαρουπιου???ζω στο εξωτερικο και θα ηθελα να δοκιμασω την συνταγη.....
    #
    Σχόλιο από ggr, 3-3-09  
    Γειά σου Ερμιόνη, καλή Σαρακοστή

    Η χαρουπιά είναι δένδρο πολύ διαδεδομένο στη μεσόγειο, την αραβία και τη σομαλία, που κάνει επιμήκεις καρπούς, καφέ χρώματος, που μοιάζουν πολύ με τα φρέσκα φασόλια, ιδιαίτερα με τα μπαρμπούνια, αλλά σε μικρότερο μέγεθος και πιο “πατικωμένο” σχήμα.

    Ανήκει στο γένος Ceratonia, της οικογένειας Fabaceae το οποίο γένος (διαβάζω ότι) περιλαμβάνει τα παρακάτω είδη :
    • Ceratonia chilensis, αναπτύσσεται στη νότια αμερική
    • Ceratonia inermis
    • Ceratonia oreothauma στην αραβική χερσόνησο και τη Σομαλία
    • Ceratonia siliqua L. (η μεσογειακή εκδοχή της, έχει διαδοθεί σε πολλές χώρες με ήπιο-ζεστό κλιμα.

    Στα γερμανικά ο όρος (νομίζω ότι) είναι : Johannisbrot. Στη διεύθυνση http://de.wikipedia.org/wiki/Johannisbrotbaum θα βρεις πληροφορίες (και φωτογραφίες) για τη χαρουπιά από την Wikipedia (στα γερμανικά)

    Στα ιταλικά ο όρος είναι carruba. Στη διεύθυνση http://it.wikipedia.org/wiki/Ceratonia θα βρεις πληροφορίες (και φωτογραφίες) για τη χαρουπιά από την Wikipedia (στα ιταλικά)

    Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να δοκιμάσεις αυτή την εναλλακτική “μερέντα”, ειδικά εάν έχει μικρά παιδιά.

    Καλημέρα σου
    #
    Σχόλιο από PYLH, 17-6-09  
    Μόλις διάβασα την συνταγή,παρήγγειλα αμέσως απο το ιντερνετ και συγκεκριμένα απο:[url=http://ebio.gr/index.php?act=viewProd&productId=390]εδώ[url] και μου το έφεραν σπίτι.Μόλις την φτιάξω θα επιστρέψω με τα πηρουνάκια!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    6 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ggr, 14-5-11  
    Γεια σου zoul και καλώς όρισες.
    Αντί να σε υποδεχθούμε, φέρνεις εσύ μαζί σου και το δώρο σου (τις προτάσεις σου).

    Ολοκλήρωσέ το σε παρακαλώ λέγοντας για τί ποσότητα ταχίνι μιλάς, φαίνεται ε ν δ ι α φ έ ρ ο υ σ α η προσθήκη.
    #
    Σχόλιο από ggr, 21-11-11  
    Που την ανακάλυψες lia αυτή τη συνταγή !!!
    Έχει μείνει στα αζήτητα εδώ και πολύ καιρό ...

    Σε ευχαριστώ πολύ για την ηλεκτρονική διεύθυνση

    Για μύλο, όχι δεν ξέρω αλλά μπορεί κανείς να ψάξει κάπως. Θα σε ενημερώσω αν ...
    #
    Σχόλιο από ggr, 30-8-12  
    Σε ευχαριστώ liblen. Ενδιαφέρον αυτό το site με το ψηφιακό Μουσείο Τροφίμων (για δες η Κύπρος !!!).
    Θα το κοιτάξω εκτενέστερα
    Και πάλι ευχαριστώ !!
    #
    Σχόλιο από irini-irini, 11-3-13  
    θελω να ρωτησω κατι.το χαρουπαλευρο που βαζουμε μεσα στη μερεντα μας,το τρωμε ωμο?δεν το ψηνουμε ολο αυτο το μειγμα ετσι δεν ειναι??
    #
    Σχόλιο από mary15, 16-6-13  
    μπορούμε να αντικαταστήσουμε το χαρουπάλευρο με κακάο?
    #
    Σχόλιο από ggr, 16-6-13  
    Μαίρη, η συνταγή βασίζεται ακριβώς στην αντικατάσταση της σκόνης κακάο (ή σοκολάτας, που δεν είναι κάτι διαφορετικό) από σκόνη χαρουπιού, αναδικνύοντας την χρησιμότητα αυτού του τελευταίου.
    Εάν επιστρέψεις σε εκείνη (που ασφαλώς και μπορείς), είναι μία άλλη συνταγή, αυτή της παραδοσιακής merenda...
    Υπάρχει μία πολύ καλή τέτοια εδώ : http://www.sintagespareas.gr/sintages/merenta.html, μπορείς να την χρησιμοποιήσεις.
    Καλή επιτυχία σε όποια και αν ακολουθήσεις, θα έχεις κάνει κάτι δικό σου, από πολλές απόψεις καλύτερο από εκείνο του εμπορίου. Και η ικανοποίηση θα είναι μεγάλη. Πίστεψέ με !!!

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από zoul, 13-5-11  
    Προτείνω και ταχίνι για ακόμα πιο ωραίο αποτέλεσμα. Επίσης χωρίς γάλα και μόνο με νερό η συνταγή γίνεται vegan και διατηρείται περισσότερο στο ψυγείο. Προσοχή στο φουντούκι. Θέλει πολύ καλό άλεσμα!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Σπιτικα πειραματα
    Ένα βιβλίο 35 αγαπημένων συνταγών, του/της ΝΙΚΟΛ
    συμβουλες μου
    Ένα βιβλίο 39 αγαπημένων συνταγών, του/της maggie123
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 104 αγαπημένων συνταγών, του/της EarthquakeRita
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 205 αγαπημένων συνταγών, του/της lianaki
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 39 αγαπημένων συνταγών, του/της bill-oven