κύρια φωτογραφία συνταγής Μερικοί την προτιμούν καυτή : Σούπα “Vichyssoise”

Μερικοί την προτιμούν καυτή : Σούπα “Vichyssoise”

ggr
ggr @george
Athens

Η V i c h y s s o i s e είναι μια παχιά σούπα, φτιαγμένη από πολτοποιημένα πράσα, πατάτες, κρεμμύδια, γάλα, και ζωμό λαχανικών (κάποιοι χρησιμοποιούν, για περισσότερη “ένταση” στη γεύση, ζωμό κότας). Παραδοσιακά σερβίρεται κρύα, μπορείτε όμως να την απολαύσετε, εξ’ ίσου καλά, και ζεστή. Για κάποιους, μάλιστα, μία κρύα σούπα δεν είναι καν ....σούπα, δεν έχει νόημα, δεν υπάρχει σαν έννοια .....Για αυτούς τους τελευταίους, λοιπόν, είναι αφιερωμένη αυτή η “αιρετική” εκδοχή της soup Vichyssoise, Και οι “παρασπονδίες” δεν τελειώνουν εδώ, αρκεί να το θέλετε. Έχει μέσα και κρέμα γάλακτος, έχει ψητές πιπεριές αλλά και μία πιο έντονα ξινούτσικη γεύση, με τη προσθήκη ξινής κρέμας και χυμού λεμονιού (ή λάϊμ). Μία “αλλιώτικη” σούπα, τελικά.Μία σούπα που, αν και με όχι με τόσο ευκολοπρόφερτο όνομα, που σε κάνει να φαντάζεσαι ότι θα είναι απίστευτα μπερδεμένη στην εκτέλεσή της, είναι πολύ εύκολη στην ετοιμασία της. Και έχει και την δική της εορταστική της ημέρα ! ! ! Διαβάζω ότι η 18η Νοεμβρίου είναι η National Vichyssoise Day στην Αμερική ! ! !Την Αμερική που ερίζει μαζί με την Γαλλία για τις ρίζες του πιάτου και που η “κοσμική ισορροπία” φαίνεται τελικά να επιβάλλεται εδώ, από ένα Γάλλο Chef σε ένα Αμερικάνικο πολυτελές ξενοδοχείο (δείτε “Μυστικά”) Ένας άλλος Chef, αμερικανός αυτός, και από τους πιο διάσημους σύγχρονους chef στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, ο Anthony Bourdain ( -------- http//en.wikipedia.org/wiki/Anthony_Bourdain --------), χαρακτηρίζει την σούπα Vichyssoise σαν ένα “καταλύτη για το πάθος του για τη μαγειρική”. Έχοντας δοκιμάσει την σούπα σε ένα ταξείδι διασχίζοντας τον ατλαντικό, στην ηλικία των 9 ετών, θυμάται ότι βρέθηκε να είναι ερωτευμένος με αυτό το “απολαυστικά δροσερό και γευστικό υγρό” !!!.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα 650 ml νερό και τα 250 ml του γάλακτος με ίση ποσότητα ζεστού ζωμού λαχανικών. Η σούπα θα είναι λιγότερο κρεμώδης αλλά ταυτόχρονα και πιο ελαφριά και υγιεινή. Εάν ο ζωμός είναι από κότα, θα ενισχύσετε ακόμη περισσότερο τη γεύση.Στη διακόσμηση του πιάτου μπορούν να έχουν “ευγενική συμμετοχή” και κρουτόν ψωμιού ή και πολύ λεπτές (και μπλανσαρισμένες, ζεματισμένες) λωρίδες από το πράσινο μέρος του πράσου. Το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε σε κάποιο άλλο πιάτο.Πολύ λίγος κόσμος γνωρίζει ότι αυτή η, παραδοσιακά κρύα, βελουτέ σούπα με πατάτες και πράσα, δεν πρωτοφτιάχθηκε σε κάποια γαλλική πόλη (στο Παρίσι, στη Λυών, στη Μασσαλία, ή ακόμη και σε αυτή την πόλη του V i c h y (Βισσύ), που φέρει το όνομά της), αλλά στη ..... Νέα Υόρκη, και μάλιστα εκατό χρόνια πριν, στις αρχές του 20ου αιώνα. Ήταν το 1917 και το μοντέρνο τότε Ritz-Carlton Hotel στη λεωφόρο Μάντισον, ήταν έτοιμο να ανοίξει ένα νέο εστιατόριο στο roof garden του. Ο επικεφαλής σεφ ήταν ένας Γάλλος που λεγόταν Louis Diat. Αυτός, λοιπόν, έκανε συχνά μια σούπα από πατάτες και πράσα, ανάμνηση των παιδικών του χρόνων, από μια συνταγή που την είχε από τη μητέρα του, Annette Alajoinine Diat και ακόμη πιο πίσω, από τη γιαγιά του. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίσθηκε ο ίδιος, σε μία συνέντευξή του στο περιοδικό New Yorker, το 1950. Ετοιμαζόταν λοιπόν να την φτιάξει για να την προσφέρει σε ένα από τα πάρτυ που γινόντουσαν ακριβώς για τον εορτασμό του ανοίγματος του νέου εστιατορίου, στο roof garden του ξενοδοχείου. Ο θρύλος θέλει η σούπα που είχε, όπως πολύ συχνά συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ετοιμασθεί εκ των προτέρων, να μην είχε ξαναζεσταθεί την ώρα του σερβιρίσματός της, σαν πρώτο πιάτο. Μία άλλη εκδοχή του είναι ότι, επειδή η ημέρα ήταν πολύ ζεστή, ο Chef Diat αποφάσισε, σε μία στιγμή μαγειρικής δημιουργικότητας, να προσθέσει κρέμα γάλακτος στη συνταγή της μητέρας του και να την σερβίρει κρύα, πασπαλισμένη με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο. Κάποιοι λένε ότι θυμήθηκε τον αδελφό του που, παιδί και εκείνος, συχνά προσέθετε γάλα στη συνταγή της μαμάς, και την απολάμβανε κρύα. Την ονόμασε, δε, Creme Vichyssoise Glacee (ή, απλά, όπως διατηρήθηκε μέχρι σήμεραVichyssoise Cream), προς τιμή της πόλης του V I c h y, πολύ κοντά στη γενέτειρά του, πίσω στη Γαλλία.Και μπορεί εκείνο μεν το Ritz-Carlton να έχει προ πολλού κατεδαφιστεί, η σούπα V i c h y s s o i s e, όμως, ζει και βασιλεύει. Και μαζί της και πολλές άλλες δημιουργίες και καταπληκτικά φαγητά που (διαβάζω ότι) προέρχονται από τα χρόνια της δόξας του σπουδαίου εκείνου ξενοδοχείου .....

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

6 με 8 πιάτα βελουτέ σούπας
  1. ... για τη σούπα
  2. 300 γρ. πατάτες (κατά προτίμηση από εκείνες τις πολύ αμιλούχες)
  3. 650 ml νερό
  4. 3 μέτρια πράσα
  5. 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  6. 1,5 κ.σ. βούτυρο (ανάλατο)
  7. 1 κ.γ. αλάτι
  8. 250 ml γάλα πλήρες
  9. 250 ml. κρέμα γάλακτος (πλήρη)
  10. 3 πράσινες πιπεριές, ψημένες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες σε λωρίδες
  11. 120 ml ξινή κρέμα (προαιρετική)
  12. 40 ml (ή ανάλογα με το γούστο σας) φρέσκο χυμό λεμόνι (προαιρετικός) (δείτε “Εκτέλεση”, βήμα 10ο)
  13. 1 / 2 κ.γ. καυτερή κόκκινη πιπεριά, σε σκόνη (ή ανάλογα με το γούστο σας)
  14. … για τη γαρνιτούρα
  15. μερικές λεπτές λωρίδες πράσινης πιπεριάς και μισή λεπτοκομμένη φετούλα λεμόνι, να επιπλέουν στην επιφάνεια

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις πατάτες. Τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια και τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό.

  2. 2

    Κόβουμε το πράσινο μέρος από τα πράσα και το αφήνουμε στην άκρη, δεν θα τα χρειασθούμε εδώ. Κόβουμε και το λευκό μέρος στα 4 κατά την έννοια του μήκους, και στη συνέχεια το κάθε κομμάτι σε μικρές φέτες του 1,5 εκατοστού. Τις βάζουμε σε ένα άλλο μπολ και προσθέτουμε νερό μέχρι να τις σκεπάσει.

  3. 3

    Ψήνουμε τις πιπεριές έως ότου καεί η εξωτερική τους φλούδα και αρχίσει να κάνει φουσκάλες και να ξεκολλάει από την σάρκα. Τις τοποθετούμε σε χαρτοσακούλα που την κλείνουμε καλά και στη συνέχεια την τοποθετούμε μέσα σε μία πλαστική σουπερμάρκετ. Σε λίγη ώρα τις βγάζουμε από τις σακούλες και αφαιρούμε την φλούδα τους. Είναι πια πολύ εύκολο, οι υδρατμοί έχουν κάνει ήδη τη δουλειά τους.

  4. 4

    Τις κόβουμε στα δύο, αφαιρούμε τους σπόρους και τις λευκές απολήξεις από τις οποίες συγκρατούνται, και τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.

  5. 5

    Σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το βούτυρο πάνω από πολύ μέτριας (προς χαμηλή) έντασης εστία. Προσθέτουμε τις φέτες του πράσου και το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο και αυτό, και μαγειρεύουμε για ένα 10λεπτο, έως ότου μαραθούν, προσέχοντας όμως να μη καραμελώσουν και να πάρουν χρώμα, γιατί τότε θα χαλάσουν το χρώμα της τελειωμένης σούπας μας.

  6. 6

    Προσθέτουμε τις πατάτες σε κυβάκια, και αφήνουμε, για άλλο ένα 10λεπτο, να ρουφήξουν τους χυμούς που έχουν απλωθεί στη κατσαρώλα και να πάρουν γεύση, αλατίζοντας και πιπερώνοντας στο τέλος.

  7. 7

    Προσθέτουμε τότε το νερό, ζεσταμένο ήδη για να μη μας διακόψει το μαγείρεμα, προσθέτουμε και τις ψημένες και κομμένες πιπεριές και, αφού σκεπάσουμε την κατσαρόλα, σιγοβράζουμε για περίπου ένα 30λεπτο, έως ότου οι πατάτες είναι πλέον πολύ μαλακές.

  8. 8

    Προσθέτουμε τότε το γάλα αλλά και την κρέμα γάλακτος και τα αφήνουμε όλα να πάρουν μία βράση, ανακατεύοντας.

  9. 9

    Σβήνουμε το μάτι και τώρα, με το ε κ π λ η κ τ ι κ ό σας mixer β υ θ ί σ ε ω ς (εγώ την μετέφερα στο “μ ί ζ ε ρ ο” blender μας, σε δόσεις φυσικά) πολτοποιείστε τα, μαλακωμένα πια, υλικά της κατσαρόλας. Τα μετατρέπουμε έτσι σε μία πηχτή κρέμα (ή σε ένα αραιό πουρέ). Εγώ με το multi, χρειάσθηκε να το κάτω αυτό “σε παρτίδες”, και να ξαναρίξω στο τέλος τη σούπα στην κατσαρόλα. Μικρό το κακό (πέρα από κάτι “απώλειες” καθ’ οδόν που λέρωσαν πάγκο και ηλεκτρική κουζίνα...)

  10. 10

    Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στο μάτι, ρίχνουμε και την ξινή κρέμα και τον χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε, πάνω σε ζεστή (μέτρια) εστία, για κανα δυό λεπτά, να δούμε τη σούπα μας να σφίγγει και πάλι. (να σας πω εδώ ένα μυστικόη συνταγή μιλούσε για χυμό από λαϊμ, αλλά είπα να μειώσω τις απαιτήσεις μου, λόγω και των καιρών που διανύουμε.

  11. 11

    Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να σερβίρουμε τη σούπα ζεστή-ζεστή (είπαμε, μερικοί την προτιμούν καυτή !!!) ή να την αφήσουμε, σκεπασμένη, να κρυώσει καλά και να την σερβίρουμε κρύα, όπως την θέλει και η παράδοση (πολλοί την προτιμούν έτσι, κάποιοι μάλιστα την σερβίρουν μόλις την επόμενη ημέρα...).

  12. 12

    Ζεστή ή κρύα (γούστα είναι αυτά), την γαρνίρουμε επιφανειακά με λεπτές φέτες πράσινης πιπεριάς αλλά και καμιά λεπτοκομμένη (για να μη “βυθισθεί”) μισή φέτα λεμονιού.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (3)

Oracle
Oracle @cook_8483063
Τι είναι και που βρίσκουμε στην Ελλάδα ξυνη κρέμα ;

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens