Μεσογειακή σαλάτα κους κους

Bαθμολογία: 4.3333
       
 
3 ψήφοι
pansotsak, 05.11.09

Περιγραφή

Μία λαχταριστή σαλάτα (ή ελαφρύ γεύμα) δανεισμένη απο την Μαροκινή σαλάτα κούς κούς αλλά με διαφορετικά υλικά. Είναι δικιά μου συνταγή όπου έχω δανειστεί ιδέες απο διάφορες συνταγές κους κούς και έχω χρησιμοποιήσει συστατικά που χρησιμοποιούνται κυρίως στην Ελληνική κουζίνα.

Μεσογειακή σαλάτα κους κους

Τι χρειαζόμαστε:

  • 200 γραμμάρια Κους Κους (το Μαροκινό στο οποίο απλά προσθέτουμε νερό όχι το Ελληνικό που θέλει βράσιμο)
  • 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά
  • 1 κολοκυθάκι
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 10 - 15 ελιές (χωρίς κουκούτσι κατά προτίμηση)
  • Μισό ματσάκι μαιντανό
  • 100 γραμμάρια ρεβύθια νερόβραστα (ή απο κονσέρβα)
  • 50 γραμμάρια ντομάτες λιαστές
  • 1 λεμόνι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Διάφορες σαλάτες
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Ειδικές περιστάσεις: Με περισσεύματα
Σερβίρει: 3 άτομα
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 45' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 30' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε τα 200 γραμμάρια κους κούς σε ένα πλατύ και βαθύ μπώλ (ή πυρέξ) και ρίχνουμε 250ml (1/4 του λίτρου) βραστό νερό. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει.
  2. Ψιλοκόβουμε την πιπεριά, το κολοκυθάκι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ρίχνουμε σε ένα ήδη ζεστό τηγάνι και τα σωτάρουμε μέχρι να ροδίσουν.
  3. "Σπάμε" το κους κούς ανακατεύοντάς το με ένα πιρούνι για να το χωρίσουμε, και προσθέτουμε τα μαγειρεμένα λαχανικά.
  4. Στην συνέχεια, ψιλοκόβουμε τον μαιντανό, τις ελιές, τις λιαστές ντομάτες και τα προσθέτουμε στο κους κούς. Βάζουμε επίσης και τα ρεβύθια, τον χυμό απο ένα λεμόνι, λίγο ελαιόλαδο (ποσότητα της αρεσκείας μας), και αλατοπίπερο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Εαν βάλουμε αρκετά υγρά (όπως πχ. λίγο παραπάνω λεμόνι ή λάδι) λόγω διαφορετικής αρεσκείας στις γεύσεις, καλό θα ήταν να υπολογίσουμε να βάλουμε λιγότερο βραστό νερό στην προετοιμασία του κους κούς για να μην γίνει κάτι σαν "λαπάς". Επίσης μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά ή να αφαιρέσετε.

Σχετικές συνταγές

    4 Όλα

    #
    Σχόλιο από dcroula, 10-11-09  
    Το κους κους μοιάζει με το πληγούρι που κάνουμε το ταμπουλέ;
    #
    Σχόλιο από dcroula, 14-3-11  
    Μας άρεσε πολύ αυτή η σαλάτα.
    Δεν έβαλα ρεβίθια μονάχα, γιατί δεν είχα.
    #
    Σχόλιο από 103, 3-10-11  
    Πολύ νόστιμη σαλάτα. Τσιγάρισα τα λαχανικά και τα πρόσθεσα με το λάδι τους. Πρόσθεσα και φρέσκια ντομάτα, αντί για λιαστή. Ελιες δεν είχα, θα βάλω την άλλη φορά. Ωραία σαλάτα και σαν συνοδευτικό και σαν ελαφρύ γεύμα.
    Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από antonis-team, 19-10-14  
    Ομολογώ ότι 50 χρόνια μαγειρικής , δεν το είχα χρησιμοποιήσει πότε!. Έτσι εξετελέσθη η συνταγή κατά γράμμα!. Ομολογώ ότι δεν εντυπωσιάστηκα…..
    Μα η παραγγελία ήταν σαφής!. Κοτόπουλο στην γάστρα γεμισμένο με κους κους!!!!!!........
    Έτσι γέμισα το κοτόπουλο με την «σαλάτα» και έραψα την κοιλιά του!.
    Έλιωσα έναν κύβο, με μουστάρδα λαδί και αλατοπίπερο και ρίγανη, και έκανα καλή εντριβή το κοτόπουλο.
    Έβαλα μέσα στην γάστρα ξυλάκια από της λεμονιές μου, και το ακούμπησα επάνω. Δεν θα βαθμολογήσω το σύνολο με 5 πιρουνάκια, διότι δεν είχα αμύγδαλα και κουκουνάρι και σταφίδες. Έβαλα νερό μέχρι τα ξυλάκια.
    Και φούρνισα στους 200ο .
    Σε μιάμιση ώρα το σύνολο ήταν καλό!!!!......
    Antonis-team.

    3 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από dcroula, 10-11-09  
    Το κους κους μοιάζει με το πληγούρι που κάνουμε το ταμπουλέ;
    #
    Σχόλιο από dcroula, 14-3-11  
    Μας άρεσε πολύ αυτή η σαλάτα.
    Δεν έβαλα ρεβίθια μονάχα, γιατί δεν είχα.
    #
    Σχόλιο από 103, 3-10-11  
    Πολύ νόστιμη σαλάτα. Τσιγάρισα τα λαχανικά και τα πρόσθεσα με το λάδι τους. Πρόσθεσα και φρέσκια ντομάτα, αντί για λιαστή. Ελιες δεν είχα, θα βάλω την άλλη φορά. Ωραία σαλάτα και σαν συνοδευτικό και σαν ελαφρύ γεύμα.
    Ευχαριστώ!

    0 Ερωτήσεις

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από antonis-team, 19-10-14  
    Ομολογώ ότι 50 χρόνια μαγειρικής , δεν το είχα χρησιμοποιήσει πότε!. Έτσι εξετελέσθη η συνταγή κατά γράμμα!. Ομολογώ ότι δεν εντυπωσιάστηκα…..
    Μα η παραγγελία ήταν σαφής!. Κοτόπουλο στην γάστρα γεμισμένο με κους κους!!!!!!........
    Έτσι γέμισα το κοτόπουλο με την «σαλάτα» και έραψα την κοιλιά του!.
    Έλιωσα έναν κύβο, με μουστάρδα λαδί και αλατοπίπερο και ρίγανη, και έκανα καλή εντριβή το κοτόπουλο.
    Έβαλα μέσα στην γάστρα ξυλάκια από της λεμονιές μου, και το ακούμπησα επάνω. Δεν θα βαθμολογήσω το σύνολο με 5 πιρουνάκια, διότι δεν είχα αμύγδαλα και κουκουνάρι και σταφίδες. Έβαλα νερό μέχρι τα ξυλάκια.
    Και φούρνισα στους 200ο .
    Σε μιάμιση ώρα το σύνολο ήταν καλό!!!!......
    Antonis-team.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Έμεινε φαγητό!
    Τι κάνουμε αν μαγειρέψαμε ένα πεντανόστιμο φαγη...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 76 αγαπημένων συνταγών, του/της nouvia
    tasted
    Ένα βιβλίο 79 αγαπημένων συνταγών, του/της 103
    ΣΑΛΑΤΕΣ
    Ένα βιβλίο 5 αγαπημένων συνταγών, του/της gsimos
    Συνταγές για Σαλάτες
    Ένα βιβλίο 36 αγαπημένων συνταγών, του/της velina