Μεθυσμένος κόκορας
Κόκορας μεθυσμένος με μαυροδάφνη στη γάστρα με σπιτικές χειροποίητες χυλοπίτες.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή για τις χυλοπίτες είναι για περισσότερες από μισό κιλό περίπου 1,5 με δύο κιλά. Αν θέλουμε να τις διατηρήσουμε τις στεγνώνουμε καλά και τις βάζουμε σε πάνινα σακουλάκια και στο ντουλάπι μας.Το νερό που βάζουμε για τις χυλοπίτες και ο χρόνος είναι μετρημένα αλλά αν τις θέλουμε η λίγο πιο ζουμερές ή πιο βρασμένες προσθέτουμε νερό και λίγο χρόνο περισσότερο.
Υλικά
-
1 κόκορα περίπου 2,5 κιλά
-
Για τη μαρινάδα θα χρειαστούμε
-
1 κρασοπότηρο μαυροδάφνη
-
0.5 κούπα λάδι
-
1 ξυλάκι κανέλας
-
2 φύλλα δάφνης
-
5 κόκκους μπαχάρι
-
3-4 γαρίφαλα
-
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
-
Για τη γάστρα
-
0.5 κούπα λάδι
-
1 κουτί ντομάτα τριμμένη στο τρίφτη
-
1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί ημίγλυκο
-
αλάτι και πιπέρι κόκκινο
-
0.5 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
-
0.5 κουταλάκι κάρδαμο
-
2-3 κρεμμυδάκια μικρά
-
3 σκελίδες σκόρδο
-
0.5 κιλό χυλοπίτες χειροποίητες
-
1 κούπα γραβιέρα
-
Υλικά για τις χυλοπίτες
-
2 ποτήρια φρέσκο γάλα
-
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
-
6 αβγά
-
λίγο αλάτι
-
2 κουταλιές λάδι
-
αλεύρι σταρένιο όσο πάρει για να φτιάξουμε μια ζύμη αρκετά σφιχτή αλλά να μπορεί να ανοίγεται φύλλο
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βάζουμε από το βράδυ τον κόκορα σ'ένα βαθύ μπολ και τον αλείφουμε με τα υλικά της μαρινάδας τα οποία έχουμε ανακατέψει σε μια κούπα, μέσα - έξω καλά για να αρωματιστεί.
-
2
Επίσης φτιάχνουμε και τις χυλοπίτες ή καλύτερα τις έχουμε φτιάξει αρκετές μέρες πιο πριν για να έχουν στεγνώσει. Η συνταγή είναι εύκολη και με τη μηχανή για τα ζυμαρικά γίνονται εύκολα και χωρίς πολύ κόπο. Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη αβγά, χλιαρό γάλα, λάδι και λίγο αλάτι και ρίχνουμε πρώτα το σιμιγδάλι και μετά λίγο - λίγο το αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει η ζύμη αρκετά σφιχτή. Την κόβουμε σε μικρά μπαλάκια τα αλευρώνουμε και τα περνάμε ένα - ένα από τη μηχανή δυο φορές από το νούμερο τρία και μετά τα φύλλα που βγάζουμε αφού τα αλευρώσουμε πάλι από τη θέση για χυλοπίτες. Στρώνουμε ένα καθαρό τραπεζομάντιλο σ'ένα τραπέζι και τις απλώνουμε αραιά όσο μπορούμε για να μας στεγνώσουν σύντομα.
-
3
Ξεκινάμε λοιπόν να φτιάξουμε τον κόκορα. Τον στραγγίζουμε από τη μαρινάδα και τον βάζουμε στη γάστρα. Ρίχνουμε όλα τα υλικά τον αλείφουμε να πάνε παντού, προσθέτουμε το κρασί και στο φούρνο.
-
4
Ψήνουμε στην αρχή για 10 - 15 λεπτά στο δυνατό και μετά αφού προσθέσουμε 2 ποτήρια νερό χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 ώρες περίπου.
-
5
Λίγο πριν το τέλος ανοίγουμε τη γάστρα και αν είναι έτοιμος τον βγάζουμε σε μια πιατέλα και προσθέτουμε άλλα 3 ποτήρια νερό. Αφήνουμε λίγο να βράσει και ρίχνουμε μέσα στη γάστρα τις χυλοπίτες. Ανακατεύουμε και τις αφήνουμε 10 λεπτά περίπου και βγάζουμε τη γάστρα.
-
6
Τέλος τεμαχίζουμε τον κόκορα και σερβίρουμε νοστιμότατο ξεροψημένο και αρωματικό κόκορα με σπιτικές χυλοπίτες και μπόλικη γραβιέρα.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (3)