Μύδια αχνιστά με διάφορα αρωματικά

Bαθμολογία: 5
       
 
8 ψήφοι
ggr, 09.03.10

Περιγραφή

Συνταγές για να μαγειρέψει κανείς τα μύδια υπάρχουν εκατοντάδες. Άλλες απλούστατες και γρήγορες, άλλες πιο εξεζητημένες, με μεγαλύτερες απαιτήσεις σε χρόνο και προσπάθεια.

Η σημερινή είναι από τις πιο απλές, δεν διεκδικεί δάφνες “υψηλής μαγειρικής” και chef με ψηλά καπέλα, παράγει όμως ένα αποτέλεσμα που θα υποχρεώσει τους συνδαιτυμόνες σας να.... σας βγάλουν το καπέλο. Γιατί αυτή τη φορά, τελικά.... “οι μύδοι θα περάσουν

Δοκιμάστε την άφοβα, κλείνοντας αυτιά και μυαλό στις υπερβολές σχετικά με την επικινδυνότητά τους.

Μύδια αχνιστά με διάφορα αρωματικά
photo: Sol81

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό μύδια
  • 3 - 4 σκελίδες σκόρδο
  • 4 - 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • μισό ποτήρι νερού ελαιόλαδο
  • 1,5 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
  • χυμό 1 λεμονιού
  • φρέσκο πιπέρι
  • ρίγανη
  • μαϊντανό τριμμένο, κατά βούληση (τουλάχιστον μισό φλιτζάνι, του πάει περίφημα)
Στα γρήγορα
Περιέχει: Σκόρδο , Οστρακοειδή
Σερβίρει: 2 άτομα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Καθαρίζουμε καλά τα μύδια. Τα καθαρίζουμε τρίβοντας καλά το κέλυφος κάτω από τρεχούμενο νερό. Εάν υπάρχουν ασβεστολιθικές συγκεντρώσεις ή κολλημένες πετρούλες, θραύσματα από άλλα κελύφη, ίσως χρειασθεί να τα καθαρίσουμε ξύνοντας με ένα μαχαιράκι το κέλυφος, ή τρίβωντάς το καλά με βουρτσάκι για να απομακρυνθούν αυτά τα ξένα σώματα.
  2. Πετάμε όσα μύδια είναι ήδη ανοικτά.
  3. Στη συνέχεια, με μικρό μαχαιράκι, βγάζουμε το «γένι» τους.
  4. Τα γερά, κλειστά μύδια, τα ζεματίζουμε για μόλις 2-3 λεπτά σε λίγο βραστό νερό ή, ακόμη καλύτερα, σε λίγο κρασί, μέχρι να ανοίξουν, ένδειξη ότι ακόμη ζωντανά. Όσα δεν άνοιξαν, τα πετάμε.
  5. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες.
  6. Μόλις μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια, προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου και για 2-3 λεπτά συνεχίζουμε το σοτάρισμα να “αποδώσουν” το άρωμά τους
  7. Προσθέτουμε τα πλυμένα μύδια, σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε σε έντονη φωτιά για μερικά (2-3) λεπτά, φέρνοντάς τα μια-δυό φορές βόλτα με ξύλινο κουτάλι.
  8. Προσθέτουμε το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μία καλή ποσότητα (αλλά όχι όλον) από τον τριμμένο μαϊντανό, τον χυμό του λεμονιού (κρατούμε και λίγο να “ραντίσουμε” στο τέλος τα έτοιμα μύδια), μία δόση ρίγανη και στο τέλος το κρασί μας. Μαγειρεύουμε για άλλα 4 λεπτά, ανακατεύοντας καλά τα μύδια μας στο μέσον αυτού του χρόνου, να πάρουν όλα “γεύση”.
  9. Τα αφήνουμε μέσα στο τηγάνι για λίγες στιγμές πάνω στο, σβηστό πια, μάτι, να εξατμισθεί άλλο λίγο από το κρασί μας και τα σερβίρουμε ζεστά, όπως είναι με το κέλυφός τους πασπαλισμένα με τον υπόλοιπο μαϊντανό και περιχυμένα με όσο ζουμάκι έχει παραμείνει.
  10. Ραντίζουμε με λίγο φρέσκο, αμαγείρευτο, χυμό λεμονιού το κάθε πιάτο, αμέσως πριν αρχίσει το “ρούφηγμα”. Γιατί τα μύδια, μαγειρεμένα με αυτόν τον τρόπο, τα ρουφάμε, δεν τα τρώμε με πιρούνι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Δεν είναι απαραίτητο να προσθέσουμε αλάτι, το υγρό που έχουν αποβάλλει τα μύδια είναι αρκούντως αλατισμένο (υπέροχο).

Εάν το ζουμάκι που τα συνοδεύει σας αρέσει, μπορείτε την επόμενη φορά να αυξήσετε την ποσότητα του λευκού κρασιού. Ταυτόχρονα, αυξήστε λίγο και την ποσότητα του λαδιού αλλά και των αρωματικών. Με μέτρο για να μην αραιώσει πολύ, όμως.

Κάπου διάβασα ότι αντί μαϊντανού, μπορούμε να βάλουμε σέλινο (φύλλα και λεπτοκομμένα τα κοτσάνια του), όπως και καρότα, κομμένα σε ροδέλες.

Αναφέρομαι σε «υπερβολές σχετικά με την επικινδυνότητά τους», γιατί εάν τηρηθούν οι βασικοί κανόνες υγιεινής, τα μύδια είναι μία ασφαλής τροφή. Τα αγοράζουμε από πιστοποιημένους προμηθευτές (εγώ τα προτιμώ ακέραια, με το κέλυφός τους) ή τα βγάζουμε από καθαρά νερά. Τα πλένουμε και τα καθαρίζουμε σχολαστικά. Ακόμη σχολαστικότερα επιλέγουμε τα “ασφαλή”, απομακρύνοντας εκείνα δεν ικανοποιούν τις προδιαγραφές ασφάλειας. Τα ανοικτά, όπως και εκείνα που δεν ανοίγουν, απορρίπτονται.

Αρκεί λοιπόν να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής (μα, ακριβώς το ίδιο δεν πρέπει να γίνεται και για τα αυγά, τα αλλαντικά, ή το ψάρι ;)

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Τα μύδια από μόνα τους έχουν ελάχιστες θερμίδες και λιπαρά. Επίσης, είναι πλούσια σε ψευδάργυρο που βοηθά στην κινητικότητα του σπέρματος. Προσοχή όμως γιατί τρέφονται φιλτράροντας το νερό, οπότε θα πρέπει να αλεύονται από καθαρές θάλασσες

Σχετικές συνταγές

    14 Όλα

    #
    Σχόλιο από irenechr, 3-8-10  
    ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ !!!!! συνταγη.Ουτε στα καλυτερα μαγαζια δεν μπορουν να τα φτιαξουν ετσι.Εψαχνα παρα πολυ καιρο να βρω αυτη την συνταγη.Δεν εχουν καθολου την γευση της "ψαριλας" και η σαλτσα ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΑ.......
    #
    Σχόλιο από chrisanthemo, 15-3-11  
    Είναι απλά η τέλεια συνταγή! Συγχαρητήρια για την ανάρτηση και συστήνω σε όσους αρέσουν τα μύδια να την δοκιμάσουν. Είναι πανεύκολη και απίστευτα νόστιμη!
    #
    Σχόλιο από Λυδια Φωκα, 22-12-11  
    την λατρεψα αυτη την συνταγη...να'σαι καλα...σου ανεβαζω και φωτο...
    #
    Σχόλιο από pvasileiou, 23-2-12  
    Δέκα πηρουνάκια για σένα!!! Εκ-πλη-κτι-κό! Ακριβώς όπως μου αρέσουν και σπανίως τα βρίσκω. Χίλια ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από july88, 28-2-12  
    Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Α
    #
    Σχόλιο από bigbadwolf, 29-2-12  
    Φανταστική συνταγή!!! Το έκανα με κυδώνια αντι για μύδια και έγιναν γλυκισμα! Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από pasta511, 13-10-12  
    Καταπληκτικο!! Τελεια σαλτσουλα φτιαχνει!! Ευχαριστουμε για τη συνταγη!!
    #
    Σχόλιο από katerina78, 18-12-12  
    Πεντανόστιμα έγιναν ,η σαλτσούλα όλα τα λεφτά,για πολλές βούτες όμως!!!!
    #
    Σχόλιο από flexo, 25-3-13  
    ΤΑ ΣΠΑΝΕ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.ΑΠΑΙΧΤΑ.ΟΥΑΟΥ
    #
    Σχόλιο από Dimitrios_archestratos, 12-6-13  
    Φαίνεται εξαιρετική η συνταγή! Ήθελα να ρωτήσω. Αφού τελειώσουμε το βήμα 4 (ζεμάτισμα των μυδιών) το κρατάμε το ζουμί τους για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα ή απλά σουρώνουμε τα μυδιά και το πετάμε το ζουμί; Ευχαριστώ ! Δ.
    #
    Σχόλιο από ggr, 12-6-13  
    Δημήτρη, το ζουμάκι αυτό είναι εξαιρετικό. Είναι όμως -δυστυχώς- πολύ λίγο.
    Μπορείς πάντως να το κρατήσεις και να το προσθέσεις αργότερα (βήμα 8) μαζί με το κρασί.
    #
    Σχόλιο από magdafilippou64, 2-3-14  
    αν βαλω ξερο κρεμμυδι θα γινει καλο?
    #
    Σχόλιο από magdafilippou64, 2-3-14  
    αν βαλω ξερο κρεμμυδι θα γινει καλο?
    #
    Σχόλιο από ggr, 2-3-14  
    Ασφαλώς, magda, η διαφορά είναι πολύ μικρή.
    Εάν μάλιστα το κρεμμύδι είναι άσπρο, με όχι πολύ καυτερή γεύση, θα είναι ανεπαίσθητη...

    9 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από irenechr, 3-8-10  
    ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ !!!!! συνταγη.Ουτε στα καλυτερα μαγαζια δεν μπορουν να τα φτιαξουν ετσι.Εψαχνα παρα πολυ καιρο να βρω αυτη την συνταγη.Δεν εχουν καθολου την γευση της "ψαριλας" και η σαλτσα ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΑ.......
    #
    Σχόλιο από chrisanthemo, 15-3-11  
    Είναι απλά η τέλεια συνταγή! Συγχαρητήρια για την ανάρτηση και συστήνω σε όσους αρέσουν τα μύδια να την δοκιμάσουν. Είναι πανεύκολη και απίστευτα νόστιμη!
    #
    Σχόλιο από Λυδια Φωκα, 22-12-11  
    την λατρεψα αυτη την συνταγη...να'σαι καλα...σου ανεβαζω και φωτο...
    #
    Σχόλιο από pvasileiou, 23-2-12  
    Δέκα πηρουνάκια για σένα!!! Εκ-πλη-κτι-κό! Ακριβώς όπως μου αρέσουν και σπανίως τα βρίσκω. Χίλια ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από july88, 28-2-12  
    Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Α
    #
    Σχόλιο από bigbadwolf, 29-2-12  
    Φανταστική συνταγή!!! Το έκανα με κυδώνια αντι για μύδια και έγιναν γλυκισμα! Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από pasta511, 13-10-12  
    Καταπληκτικο!! Τελεια σαλτσουλα φτιαχνει!! Ευχαριστουμε για τη συνταγη!!
    #
    Σχόλιο από katerina78, 18-12-12  
    Πεντανόστιμα έγιναν ,η σαλτσούλα όλα τα λεφτά,για πολλές βούτες όμως!!!!
    #
    Σχόλιο από flexo, 25-3-13  
    ΤΑ ΣΠΑΝΕ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.ΑΠΑΙΧΤΑ.ΟΥΑΟΥ

    5 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Dimitrios_archestratos, 12-6-13  
    Φαίνεται εξαιρετική η συνταγή! Ήθελα να ρωτήσω. Αφού τελειώσουμε το βήμα 4 (ζεμάτισμα των μυδιών) το κρατάμε το ζουμί τους για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα ή απλά σουρώνουμε τα μυδιά και το πετάμε το ζουμί; Ευχαριστώ ! Δ.
    #
    Σχόλιο από ggr, 12-6-13  
    Δημήτρη, το ζουμάκι αυτό είναι εξαιρετικό. Είναι όμως -δυστυχώς- πολύ λίγο.
    Μπορείς πάντως να το κρατήσεις και να το προσθέσεις αργότερα (βήμα 8) μαζί με το κρασί.
    #
    Σχόλιο από magdafilippou64, 2-3-14  
    αν βαλω ξερο κρεμμυδι θα γινει καλο?
    #
    Σχόλιο από magdafilippou64, 2-3-14  
    αν βαλω ξερο κρεμμυδι θα γινει καλο?
    #
    Σχόλιο από ggr, 2-3-14  
    Ασφαλώς, magda, η διαφορά είναι πολύ μικρή.
    Εάν μάλιστα το κρεμμύδι είναι άσπρο, με όχι πολύ καυτερή γεύση, θα είναι ανεπαίσθητη...

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Ψάρια: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε πλέον σχεδόν όλα τα ψάρια καθ'...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Πως καταψύχουμε ψάρια
    Ψαρέψαμε φρέσκα ψαράκια αλλά δεν θα τα φάμε αμέσω...
    Μύδια: μύθοι και αλήθειες
    Είναι μαύρα, είναι βρώμικα, έχουν ασβεστολιθικέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    panos  book
    Ένα βιβλίο 197 αγαπημένων συνταγών, του/της panos777
    νηστισιμα
    Ένα βιβλίο 59 αγαπημένων συνταγών, του/της milko
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 30 αγαπημένων συνταγών, του/της fleri
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 655 αγαπημένων συνταγών, του/της kmastrogianni
    θαλασσινα
    Ένα βιβλίο 139 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou