Μήλα κομπόστα

Bαθμολογία: 4.9412
       
 
17 ψήφοι
Sitronella, 09.11.05

Περιγραφή

Ελαφρύ, γρήγορο και δροσιστικό.

Μήλα κομπόστα
photo: lenale

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό μήλα
  • 2 φλ. νερό
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Γλυκά με φρούτα
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Περιέχει: Φρούτα , Μήλα
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Σερβίρει: 4
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 30' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 20' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1)

Ξεφλουδίστε τα μήλα και αφαιρέστε τα κουκούτσια. Κόψτε τα στα τέσσερα και βάλτε τα σε ένα μπολ. Ρίξτε και το χυμό λεμονιού για να μην προλάβουν να μαυρίσουν μέχρι να καθαρίσετε όλα τα μήλα.

Βήμα 2
2)

Βάλτε σε μια κατσαρόλα το νερό και μόλις πάρει βράση ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, τα μήλα και την κανέλα. Αφήστε τα να σιγοβράσουν για 15' περίπου. Μην τα ανακατέψετε γιατί θα διαλυθούν.

Βήμα 3
3)

Εάν μετά τα 15' το σιρόπι σας φαίνεται ακόμα πολύ αραιό, βγάλτε τα μήλα με μια τρυπητή κουτάλα και αφήστε το σιρόπι να βράσει για άλλα 5 λεπτά.

Βήμα 4
4)

Περιχύστε με το σιρόπι την κομπόστα σας και μόλις κρυώσει λίγο καταναλώστε τη. Αν δεν τη φάτε αμέσως, βάλτε τη σε αποστειρωμένο βάζο που κλείνει αεροστεγώς μόλις κρυώσει τελείως.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Σχετικές συνταγές

    24 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από helenamax, 4-6-09  
    Να ρωτήσω κάτι: Θέλω να κάνω κομπόστα μήλο αλλά δε ξέρω τι μήλα είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσω, συνήθως ποια μήλα ταιριάζουν περισσότερο?! (μην απορείτε . .οι απορίες ενός πρωτάρη . . .!)
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 4-6-09  
    Εγώ προτιμώ τα κόκκινα μήλα, τα στάρκιν. Είναι όμως γενικότερη προτίμηση :). Νομίζω είναι θέμα γούστου, όλα τα μήλα μπορούν να γίνουν κομπόστα, θα έλεγα να χρησιμοποιήσεις αυτά που σου αρέσουν γενικά.
    #
    Σχόλιο από helenamax, 4-6-09  
    Ευχαριστώ πολύ για την πρόταση, θα την ακολουθήσω και θα πάρω στάρκιν, γιατί εγώ μεν συνήθως τρώω τα ξινά αλλά δεν νομίζω να ταιριαζουν!
    #
    Σχόλιο από mamaka, 8-10-09  
    Αχ Sitronella μου, μου θύμησες την γιαγιά μου! Έτσι ακριβώς την έφτιαχνε.
    Εγώ πάλι την κάνω λίγο διαφορετικά.
    Κόβω τα μήλα,(ακόμα καλύτερα αν έχω διάφορες ποικιλίες, κόκκινα και πράσινα) βγάζω τα κουκούτσια και τα βάζω κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα με το νερό. Έπειτα την βάζω στο μάτι της κουζίνας, τα βράζω και μόλις μαλακώσουν, τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζω στο μπλέντερ, όπου την κάνω πυκτό χυλό. Μετά βάζω τον χυλό σε ένα μπλο που κλείνει καλά και προσθέτω την ζάχαρη και την κανέλα.
    #
    Σχόλιο από lenale, 8-10-09  
    Έτσι την φτιάχνω κι εγώ.Δοκιμάστε να βάλετε και αχλάδια μαζί με τα μήλα.
    #
    Σχόλιο από roulitaki, 14-1-11  
    πόσο κρατάει στο ψυγείο??
    #
    Σχόλιο από roulitaki, 14-1-11  
    εννοούσα έξω...λάθος!!
    πόσο κρατάει στο βάζο?
    #
    Σχόλιο από Anemona, 27-11-11  
    Loipoooon thn ekana thn syntagh..... prin merikes meres... kai prepei na kanw parapona! polla parapona...

    Apo tote pou thn ekana.... ana dyo meres prepei na thn kanw... toso antexei! Kai na fantasteite thn trwei mono o antras mou, giati egw den trww kompostes... :)

    Efxaristw poly gia thn kataplhktikh syntagh!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 28-11-11  
    Τέτοια παράπονα... να τα κάνεις συχνά!
    Χαίρομαι πολύ που ευχαριστηθήκατε τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από Anemona, 4-12-11  
    A, na sas pw kai ti ekana prosfata?

    phra merika kommatia apo ta mhla komposta, ta evala sthn katapsyksh, kai otan pagwsan ta xtyphsa sto mplenter me ligh zaxarh axnh, kanela, kai santigy.....

    kataplhktiko pagwto!
    #
    Σχόλιο από evaki_1980, 2-1-12  
    #
    Σχόλιο από Anastasia K, 3-1-12  
    Μόλις την έκανα και μάλιστα σε αρκετά μεγάλη ποσότητα μιας και λυπόμουν να πετάξω τα μήλα που μου είχαν χαρίσει. Μου βγήκε πολύ νόστιμο. Μάλιστα επειδή είναι τόσο πολύ, σκεφτόμουν να το σερβίρω και σαν γλυκό του κουταλιού, συνοδευμένο από παγωτό καϊμάκι.
    #
    Σχόλιο από spykall, 6-1-12  
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 21-11-12  
    Εύκολη και νόστιμη.
    #
    Σχόλιο από personna, 21-1-13  
    #
    Σχόλιο από michalissam, 29-3-13  
    #
    Σχόλιο από tjo, 17-8-13  
    #
    Σχόλιο από harabutterfly, 27-9-13  
    Είχα αρκετά μήλα από τις μηλιές μας στο χωριό και σκέφτηκα να τα φτιάξω κομπόστα. Εκανα αυτή τη συνταγή αλλά συνδύασα την εικόνα από τα χριστουγεννιάτικα μήλα. Εννοείται πως έγιναν τέλεια, τρώμε από ένα με τον άντρα μου με τον απογευματινό μας καφέ!
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 12-11-13  
    #
    Σχόλιο από redhair, 22-12-13  
    πολυ γρηγορο και ευκολο γλυκακι
    μπραβο!
    δεν ειχα ξανακανει και ομολογουμενως με ενθουσιασε!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    15 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από helenamax, 4-6-09  
    Ευχαριστώ πολύ για την πρόταση, θα την ακολουθήσω και θα πάρω στάρκιν, γιατί εγώ μεν συνήθως τρώω τα ξινά αλλά δεν νομίζω να ταιριαζουν!
    #
    Σχόλιο από Anemona, 27-11-11  
    Loipoooon thn ekana thn syntagh..... prin merikes meres... kai prepei na kanw parapona! polla parapona...

    Apo tote pou thn ekana.... ana dyo meres prepei na thn kanw... toso antexei! Kai na fantasteite thn trwei mono o antras mou, giati egw den trww kompostes... :)

    Efxaristw poly gia thn kataplhktikh syntagh!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 28-11-11  
    Τέτοια παράπονα... να τα κάνεις συχνά!
    Χαίρομαι πολύ που ευχαριστηθήκατε τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από evaki_1980, 2-1-12  
    #
    Σχόλιο από spykall, 6-1-12  
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 21-11-12  
    Εύκολη και νόστιμη.
    #
    Σχόλιο από personna, 21-1-13  
    #
    Σχόλιο από michalissam, 29-3-13  
    #
    Σχόλιο από tjo, 17-8-13  
    #
    Σχόλιο από harabutterfly, 27-9-13  
    Είχα αρκετά μήλα από τις μηλιές μας στο χωριό και σκέφτηκα να τα φτιάξω κομπόστα. Εκανα αυτή τη συνταγή αλλά συνδύασα την εικόνα από τα χριστουγεννιάτικα μήλα. Εννοείται πως έγιναν τέλεια, τρώμε από ένα με τον άντρα μου με τον απογευματινό μας καφέ!
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 12-11-13  
    #
    Σχόλιο από redhair, 22-12-13  
    πολυ γρηγορο και ευκολο γλυκακι
    μπραβο!
    δεν ειχα ξανακανει και ομολογουμενως με ενθουσιασε!
    #
    Σχόλιο από Marie., 16-3-14  
    Πανεύκολη, οικονομική, υπέροχη, ελαφριά και δροσερή κομπόστα! Ένα θα σου πώ...έκανα λογαριασμό στο site αποκλειστικά και μόνο για να σου βάλω τα πέντε πιρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από poison28, 17-3-14  
    kalispera saS!molis tin eftiaksa tin suntagi sou mosxomurizei!afisa to siropi ligo akoma na desei kai etoimi:)tha valw ton antra mou na dokimasei giati emena den mou aresoune oi kompostes:)kai pali mpravo!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 17-3-14  
    Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια :) Χαίρομαι πολύ που σας ευχαρίστησε τόσο!

    4 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από helenamax, 4-6-09  
    Να ρωτήσω κάτι: Θέλω να κάνω κομπόστα μήλο αλλά δε ξέρω τι μήλα είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσω, συνήθως ποια μήλα ταιριάζουν περισσότερο?! (μην απορείτε . .οι απορίες ενός πρωτάρη . . .!)
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 4-6-09  
    Εγώ προτιμώ τα κόκκινα μήλα, τα στάρκιν. Είναι όμως γενικότερη προτίμηση :). Νομίζω είναι θέμα γούστου, όλα τα μήλα μπορούν να γίνουν κομπόστα, θα έλεγα να χρησιμοποιήσεις αυτά που σου αρέσουν γενικά.
    #
    Σχόλιο από roulitaki, 14-1-11  
    πόσο κρατάει στο ψυγείο??
    #
    Σχόλιο από roulitaki, 14-1-11  
    εννοούσα έξω...λάθος!!
    πόσο κρατάει στο βάζο?

    5 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από mamaka, 8-10-09  
    Αχ Sitronella μου, μου θύμησες την γιαγιά μου! Έτσι ακριβώς την έφτιαχνε.
    Εγώ πάλι την κάνω λίγο διαφορετικά.
    Κόβω τα μήλα,(ακόμα καλύτερα αν έχω διάφορες ποικιλίες, κόκκινα και πράσινα) βγάζω τα κουκούτσια και τα βάζω κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα με το νερό. Έπειτα την βάζω στο μάτι της κουζίνας, τα βράζω και μόλις μαλακώσουν, τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζω στο μπλέντερ, όπου την κάνω πυκτό χυλό. Μετά βάζω τον χυλό σε ένα μπλο που κλείνει καλά και προσθέτω την ζάχαρη και την κανέλα.
    #
    Σχόλιο από lenale, 8-10-09  
    Έτσι την φτιάχνω κι εγώ.Δοκιμάστε να βάλετε και αχλάδια μαζί με τα μήλα.
    #
    Σχόλιο από Anemona, 4-12-11  
    A, na sas pw kai ti ekana prosfata?

    phra merika kommatia apo ta mhla komposta, ta evala sthn katapsyksh, kai otan pagwsan ta xtyphsa sto mplenter me ligh zaxarh axnh, kanela, kai santigy.....

    kataplhktiko pagwto!
    #
    Σχόλιο από Anastasia K, 3-1-12  
    Μόλις την έκανα και μάλιστα σε αρκετά μεγάλη ποσότητα μιας και λυπόμουν να πετάξω τα μήλα που μου είχαν χαρίσει. Μου βγήκε πολύ νόστιμο. Μάλιστα επειδή είναι τόσο πολύ, σκεφτόμουν να το σερβίρω και σαν γλυκό του κουταλιού, συνοδευμένο από παγωτό καϊμάκι.
    #
    Σχόλιο από florencia, 22-10-14  
    Πολύ ωραία και κλασική συνταγή. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι το καθάρισμα των μήλων (εγώ είχα δύο κιλά και μου θύμισα τους φαντάρους που καθαρίζουν πατάτες). Έβαλα σε ένα μεγάλο μπωλ χυμό από ενάμισι λεμόνι, συμπλήρωσα μέχρι τη μέση με νερό και έριχνα τα κομμένα μήλα εκεί μέσα για να μη μαυρίσουν. Επίσης αντί για κανέλλα έβαλα γαρύφαλλα ολόκληρα (έτσι έχω μάθει από τη μαμά μου).

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Όλα για τα μήλα
    Το μήλο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και υγιει...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 32 αγαπημένων συνταγών, του/της wilma
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 271 αγαπημένων συνταγών, του/της Tina1975
     ΓΛΥΚΑ...
    Ένα βιβλίο 44 αγαπημένων συνταγών, του/της roulaz
    Αγαπημένες συνταγές  annantel
    Ένα βιβλίο 590 αγαπημένων συνταγών, του/της annantel
    Γλυκά Κουταλιού -Μαρμελάδες- Λουκουμαδες-Γλειφιτζούρια
    Ένα βιβλίο 7 αγαπημένων συνταγών, του/της mastixa