Μιλφέι κλασσικό ολοκληρωμένο

vaneca, 26.11.10

Περιγραφή

H συνταγή αυτή είναι φοβερή και είναι το κλασσικό mille feuille. Είναι κάπως χρονοβόρα αλλά είμαι σίγουρη ότι θα την λατρέψετε.

Μιλφέι κλασσικό ολοκληρωμένο

Τι χρειαζόμαστε:

Υλικά σφολιάτας:

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό 55% (σαν το Νο1 του αγίου Γεωργίου)
  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδος παγωμένο
  • 200 γρ. νερό παγωμένο
  • 20 γρ. αλάτι

Υλικα για κρέμα πατισερί (Fina):

  • 700 γρ. γάλα φρέσκο 4%
  • 300 γρ.κρέμα γάλακτος 35% (σύνολο πρέπει να είναι 1000 γρ. όσο ανεβαίνει η κρέμα γάλακτος και κατεβαίνει το γάλα, τόσο πιο "παχιά" η κρέμα μας... Το περισσότερο που μπορούμε είναι 50 - 50. Δηλαδή 500 γρ το ένα και 500 το άλλο.)
  • 200 γρ ζάχαρη αν θέλουμε η κρέμα να μην είναι πολύ γλυκιά ή 250 το περισσότερο αν θέλουμε να είναι αρκετά γλυκιά
  • 1 κλωνάρι βανίλια ή 1 βανιλίνη σε κάψουλα
  • 80 γρ. νισεστές
  • 3 ολόκληρα αυγά και 3 κρόκους
  • 50 γρ. λικέρ με άρωμα πορτοκαλιού
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Μιλφέιγ
Διατροφή: Χορτοφαγική
Φτιάχνει: 9 κομμάτια
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Για την σφολιάτα:

  1. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί εκτός του παγωμένου βουτύρου. Δημιουργούμε μια μπάλα από ζύμη, χαράζουμε ένα σταυρό με ένα μαχαίρι με προσοχή να μην κόψουμε τελείως την ζύμη.
  2. Τυλίγουμε την ζύμη με μία μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  3. Παίρνουμε το παγωμένο βούτυρο και το χτυπάμε με τον πλάστη μας να το κάνουμε πιο λεπτό.
  4. Βγάζουμε από το ψυγείο την ζύμη και με το χέρι μας ανοίγουμε τον σταυρό.
  5. Με τον πλάστη ανοίγουμε από την μέση προς τις 4 άκρες του σταυρού με προσοχή στην μέση να μείνει πιο παχιά η ζύμη.
  6. Τοποθετούμε το παγωμένο βούτυρο στο κέντρο και κλείνουμε με την ζύμη από παντού με προσοχή να μην φαίνεται από πουθενά το βούτυρο.
  7. Χτυπάμε στο κέντρο για να κάνουμε την ζύμη πιο λεπτή και έπειτα την ανοίγουμε 3 φορές το πλάτος της.
  8. Την βάζουμε μπροστά μας από την πιο λεπτή μεριά σε πλάτος.
  9. Δημιουργούμε έναν φάκελο(δηλαδή παίρνουμε πρώτα την μία άκρη και την τοποθετούμε στο κέντρο και μετά παίρνουμε και την άλλη άκρη και την βάζουμε από πάνω)
  10. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα τυλιγμένο με μια μεμβράνη και αφού ξεκουραστεί την βάζουμε στο πλάι με την μεγάλη πλευρά μπροστά μας και την ανοίγουμε.
  11. Αυτό το κάνουμε τέσσερις φορές συνολικά αλλά προσέχουμε να μην ξεχάσουμε ανάμεσα σε κάθε φορά ότι πρέπει να αφήνουμε να ξεκουραστεί.
  12. Ανοίγουμε φύλλο και το τοποθετούμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό ταψί. Κόβουμε τα περισεύματα την ζύμης με ένα μαχαίρι για να είναι ορθογώνιο και να μην ξεφεύγει και το τρυπάμε με ένα πιρουνάκι σχεδόν παντού.
  13. Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

Για την κρέμα πατισερί:

  1. Βράζουμε το γάλα την κρέμα γάλακτος και την βανίλια.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε ζάχαρη κι αυγά και χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν.
  3. Ρίχνουμε το νισεστέ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει.
  4. Ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα με το γάλα σε αυτό με τα αυγά και ταυτόχρονα ανακατεύουμε για ένα λεπτό περίπου.
  5. Σουρώνουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και το βράζουμε έως ότου να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  6. Το βάζουμε στο ψυγείο και αφού κρυώσει βάζουμε μέσα το λικέρ και ανακατεύουμε.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το μιλφέι είναι γλυκό ημέρας και πρέπει να κρατιέται εκτός ψυγείου.. Αν θελήσουμε να μην το φάμε όλο την ίδια ημέρα μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο απλά την επόμενη η σφολιάτα θα είναι λίγο διαφορετική

Σχετικές συνταγές

Μιλφέιγ Κακάο Μιλφέιγ Κακάο
4.5
       
       
(2)
Μιλφέιγ 2 Μιλφέιγ 2
5
       
       
(11)
Μιλφέιγ 3 Μιλφέιγ 3
4.4545
       
       
(11)
Μιλφέιγ της τεμπέλας Μιλφέιγ της τεμπέλας
4.88
       
       
(25)
Μιλφέιγ extra light Μιλφέιγ extra light
5
       
       
(1)
Μιλφέιγ 4 Μιλφέιγ 4
5
       
       
(1)
Μιλφέιγ: το αυθεντικό!!! Μιλφέιγ: το αυθεντικό!!!
4.8529
       
       
(136)
Μιλφέιγ με φράουλες Μιλφέιγ με φράουλες
4.4
       
       
(5)
Μιλφέιγ Μιλφέιγ
4.8235
       
       
(17)
Μιλφέιγ Καπουτσίνο Μιλφέιγ Καπουτσίνο
5
       
       
(1)
Σπιτικό Μιλφέιγ Σπιτικό Μιλφέιγ
4.4118
       
       
(17)
Μιλφέιγ σούπερ! Μιλφέιγ σούπερ!
4.8571
       
       
(7)

    4 Όλα

    #
    Σχόλιο από vaneca, 26-11-10  
    #
    Σχόλιο από κικκη, 2-12-10  
    πολυμπλοκη η συνταγη σου....γιατι να μην χρησιμοποιησουμε σφολιατα εμποριου?ο χρονος ειναι χρημα.....
    #
    Σχόλιο από vaneca, 2-12-10  
    koita...opws se ola ta fagita kai ta glika allo to etoimo ki allo to spitiko...to spitiko einai panta poly kalitero...stin periptosi su afou o xronos einai xrima pare ena etoimo alla vale toulaxiston tin krema patiseri :) 8a sou aresei para poly pistepse me :)
    #
    Σχόλιο από κικκη, 26-3-11  
    θα το δοκιμάσω σίγουρα με την κρέμα πατισέρι...άλλα δεν μπορώ να με φανταστώ να πέδευωμε να φτιάξω σφολιάτα ...την έχω για την ποιο δύσκολη ζύμη...χαχα!!!

    1 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από vaneca, 26-11-10  

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από κικκη, 2-12-10  
    πολυμπλοκη η συνταγη σου....γιατι να μην χρησιμοποιησουμε σφολιατα εμποριου?ο χρονος ειναι χρημα.....
    #
    Σχόλιο από vaneca, 2-12-10  
    koita...opws se ola ta fagita kai ta glika allo to etoimo ki allo to spitiko...to spitiko einai panta poly kalitero...stin periptosi su afou o xronos einai xrima pare ena etoimo alla vale toulaxiston tin krema patiseri :) 8a sou aresei para poly pistepse me :)
    #
    Σχόλιο από κικκη, 26-3-11  
    θα το δοκιμάσω σίγουρα με την κρέμα πατισέρι...άλλα δεν μπορώ να με φανταστώ να πέδευωμε να φτιάξω σφολιάτα ...την έχω για την ποιο δύσκολη ζύμη...χαχα!!!

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΤΟΥΡΤΕΣ
    Ένα βιβλίο 15 αγαπημένων συνταγών, του/της katari
    ΤΟΥΡΤΕΣ-ΚΟΡΜΟΙ-CHEESECAKE
    Ένα βιβλίο 75 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    ΓΛΥΚΑ
    Ένα βιβλίο 115 αγαπημένων συνταγών, του/της coookie