Μηλόπιτα, η καλύτερη συνταγή

28 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
vickybou
vickybou @cook_8510086
,

Η καλύτερη συνταγή για μηλόπιτα από το βιβλίο της Χρύσας Παραδείση! Με φύλλο σαν μπισκότο και γέμιση λεπτή και ζουμερή!

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Χρύσας Παραδείση, το καφέ βιβλίο! Η μαμά μου την έφτιαχνε όταν ήμουν μικρή και περιττό να πω ότι έφτιαχνε τετραπλή δόση γιατί ήμασταν και πολλοί! Η κυρία Παραδείση σημειώνει ότι η σταφίδα και τα καρύδια είναι προαιρετικά και εγώ προσωπικά δεν τα προσθέτω ποτέ.Απλώστε λίγο αλεύρι στο τραπέζι που θα ανοίξετε το φύλλο και πάνω στο φύλλο, χωρίς να το ζυμώσετε, για να μην κολλάει. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε ανοίξει το φύλλο μέσα σε 2 λεπτά, χωρίς υπερβολές.Μην το παρακάνετε όταν πασπαλίζετε με ζάχαρη γιατί είναι εκτεθειμένη στο φούρνο και θα καεί, δίνοντας άσχημη όψη στην πίτα σας.Επίσης μπορείτε να αλλάξετε τη δοσολογία για καστανή ζάχαρη, πολλαπλασιάζοντας τις ποσότητες ζάχαρης επί 0.6, περίπου δηλαδή η μισή ποσότητα συν λίγο ακόμα.Τα μήλα καθαρίστε τα αφού κάνετε τα φύλλα ώστε να μην μαυρίσουν.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

1 μικρό ταψί 22 εκατοστών
  1. φύλλο Για το
  2. 2 φλιτζάνια αλεύρι
  3. 2 κουταλιές σούπας κοφτές ζάχαρη
  4. 2/3 φλιτζανιού τσαγιού βούτυρο ή μαργαρίνη
  5. 2 κουταλιές σούπας νερό
  6. Για τη γέμιση
  7. 650 γραμμάρια ξινόμηλα
  8. 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  9. ξύσμα λεμονιού
  10. λίγη κανέλα
  11. 1 κουταλιά σούπας κοφτή φρέσκο βούτυρομαργαρίνη)
  12. 1/2 φλιτζάνι τσαγιού σταφίδα ξανθή (προαιρετικά)
  13. 1/2 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)
  14. 2 κουταλιές σούπας κονιάκ

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Αναμιγνύετε το αλεύρι με 2 κουταλιές σούπας κοφτές ζάχαρη. Κόβετε τη μαργαρίνη σε μικρά κομμάτια (για πιο εύκολα αφήστε το να ξεπαγώσει καμιά ώρα ή δύο), το ρίχνετε στο αλεύρι και τρίβετε το μείγμα ωσότου γίνει σαν τραχανάς.

  2. 2

    Χτυπάτε το αυγό με το νερό και το ρίχνετε στο μείγμα του αλεύρου. Μαζεύετε τη ζύμη, τη ζυμώνετε ελαφρά και αν χρειαστεί ρίχνετε λίγο ακόμα αλεύρι σιγά σιγά ώστε να μην κολλάει στα χέρια.

  3. 3

    Τη χωρίζετε σε δύο μέρη το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο και την ανοίγετε σε 2 φύλλα στρογγυλά πάχους 2/3 εκατοστού. Στρώνετε το μεγαλύτερο σε ταψάκι 22 εκατοστών ώστε να σκεπαστούν ο πάτος και τα τοιχώματα.

  4. 4

    Καθαρίζετε και κόβετε τα μήλα σε λεπτές φέτες. Τα αναμιγνύετε με τα άλλα υλικά (τη μαργαρίνη κομμένο σε μικρά κομματάκια).

  5. 5

    Τα βάζετε στο ταψάκι επάνω στο φύλλο και τα σκεπάζετε με το άλλο φύλλο. Κολλάτε τις άκρες, κάνετε μερικές κοψιές στην επιφάνεια, αλείφετε με τον κρόκο ενός αυγού ανακατεμένο με λίγο νερό (μισό κουταλάκι γλυκού), πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη και ψήνετε σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο (204 βαθμοί Κελσίου) επί μία περίπου ώρα.

  6. 6

    Όταν ψηθεί ρίχνετε από τις κοψιές το κονιάκ. Αφήνετε να κρυώσει πριν τη κόψετε για να μην χαλάσει η εμφάνισή της.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

vickybou
vickybou @cook_8510086
στις
,