Μηλόπιτα νηστίσιμη

Bαθμολογία: 4.6
       
 
5 ψήφοι
Άντζη1971, 11.12.10

Περιγραφή

Μυρωδάτη και ελαφριά μηλόπιτα που στερείται μόνο ζάχαρης.
Μηλόπιτα νηστίσιμη

Τι χρειαζόμαστε:

Ζύμη:
  • 3 φλ. αλεύρι
  • 3/4 φλ. καλαμποκέλαιο
  • 1/2 φλ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • βανίλια, κανέλα
  • 1 κ.γ. baking
Γέμιση:
  • 5 μήλα
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 σφηνάκι χυμό φρέσκου λεμονιού
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 3-4 φύλλα αρμπαρόριζα
  • 1-2 κ.σ. μαρμελάδα (κατά προτίμηση βερίκοκο)
  • 2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • σταφίδες, καρύδια (προαιρετικά)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Με μήλα
Εποχιακά: Φθινοπωρινή
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Δυσκολία: Με φωτο
Σερβίρει: 12 κομμάτια
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Ζύμη:  Ενώνω το λάδι με τη ζάχαρη να λιώσει λιγάκι. Προσθέτω το χυμό πορτοκάλι και το κονιάκ. Κοσκινίζω το αλεύρι, κανέλα, βανίλια, baking, αλάτι. Ενώνω τα δύο μείγματα ζυμώνοντας ελαφριά.
Βήμα 2
2) Γέμιση:  Καθαρίζω τα 3 μήλα τα κόβω σε ρόδέλες ή φέτες και τα βάζω σε κατσαρόλα να βράσουν μαζί με το κονιάκ, χυμό λεμόνι, ζάχαρη, κανέλα, αρμπαρόριζα.
Βήμα 3
3) Οταν βράσουν μετά από περίπου 20΄αφαιρώ την κανέλα - ξύλο και την αρμπαρόριζα και τα πολτοποιώ.
Βήμα 4
4) Τα ενώνω με τα άλλα δύο μήλα κομέννα σε μικρούς κύβους, τη μαρμελάδα, το σιμιγδάλι, και τους ξηρούς καρπούς.
Βήμα 5
5) Από τη ζύμη χωρίζω δύο κομάτια. Το 1 τα 2/3 της ζύμης και το άλλο 1/3 για από πάνω. Στρώνω το μεγάλο κομμάτι ζύμης με τα χέρια μου σε λαδωμένο ταψάκι ή με λάδι ή με βιτάμ.
Βήμα 6
6) Ρίχνω τη γέμιση. Ανοίγω και την υπόλοιπη ζύμη προσεχτικά γιατί δεν είναι πολύ σφιχτή σε φύλλο.
Βήμα 7
7) Σκεπάζω τη γέμιση τρυπάω 2-3 φορές.
Βήμα 8
8) Πασπαλίζω με κρυσταλική ζάχαρη. Ψήνω στους 200°C για περίπου 40 ΄ στο πάνω κάτω.

Λίγα μυστικά ακόμα

Κάνω ακριβώς την ίδια νηστήσιμη μηλόπιτα και με φύλλο  κρούστας και σφολιάτας.

Σχετικές συνταγές

Απολαυστικό κέικ Μήλου Απολαυστικό κέικ Μήλου
4.8333
       
       
(12)
Μηλόπιτα Μηλόπιτα
4.7029
       
       
(175)
Μηλόπιτα με κολοκύθα Μηλόπιτα με κολοκύθα
5
       
       
(2)
Μηλοπιτάκια νηστίσιμα Μηλοπιτάκια νηστίσιμα
4.7813
       
       
(32)
Μηλόπιτα 3 Μηλόπιτα 3
4.7727
       
       
(22)
Κέικ με πουρέ μήλου Κέικ με πουρέ μήλου
5
       
       
(3)

    10 Όλα

    #
    Σχόλιο από Georgiagiann, 13-3-11  
    Αποφάσισα να την κάνω γιατί ο μπαμπάς μου νηστεύει. Μ'άρεσε η συνταγή. Διαφορετική από την μηλόπιτα που έφτιαχνα μέχρι τώρα. Δυσκολεύτηκα μόνο στο σημείο όπου έπρεπε να ανοίξω το πάνω φύλλο και να σκεπάσω τη ζύμη. Εκεί χρησιμοποίησα ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το άνοιξα εκεί το φύλλο. Κατόπιν το αναποδογύρισα και βγήκε σχετικά πιο εύκολα από το να το άνοιγα στον πάγκο μου. Θα δοκιμάσω και το αποτέλεσμα σε λίγο!
    #
    Σχόλιο από Άντζη1971, 13-3-11  
    Το "φύλλο" εγώ προτιμώ να το ανοίγω ανάμεσα από δύο φύλλα λαδόκολλας.
    Ωραία εκδοχή... Ο άντρας μου (φίλος ανέκαθεν της μηλόπιτας) ενθουσιάστηκε... Την άλλη φορά απλά θα παραλείψω τους ξηρούς καρπούς και θα βάλω λίγα μήλα παραπάνω, να βγει πιο ζουμερή. Το φύλλο ανοίγει πολύ εύκολα... ρολάκι πάνω στον πλάστη και μεταφέρεται μια χαρά... Τέλος, στο μισάωρο με τόσους βαθμούς είναι αρκετό...
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 1-4-12  
    Μου άρεσε πολύ γιατί δεν είχε πολύ ζάχαρη.Αντί σταφίδες έβαλα cranberries και αλεύρι ολικής. Δεν έβαλα αμπαρόριζα γιατί δεν είχα. Θα την ξαναφτιάξω σίγουρα.
    #
    Σχόλιο από takisgiota, 13-4-12  
    MPOROUME NA BALOUME ELAIOLADO ANTI GIA KALAMPOKELAIO ???
    #
    Σχόλιο από Άντζη1971, 14-4-12  
    Αν πρόκειτε για ένα "ελαφρύ" ελαιόλαδο θα δοκίμαζα...σίγουρα όχι αγουρέλαιο...δεν υπάρχει θέμα να μην βγαίνει με ελαιόλαδο αλλά μήπως βγει βαριά τόσο σε οσμή όσο και σε γεύση...
    #
    Σχόλιο από dolia, 8-3-14  
    Η πιο ωραία μηλόπιτα που έχω δοκιμάσει!
    #
    Σχόλιο από Gingerbread cookie, 30-11-14  
    1ον: Το ταψί τι μέγεθος να είναι;
    2ον: Γιατί βάζουμε κρυσταλλική ζάχαρη πάνω στο φύλλο πριν το ψήσιμο;
    3ον: Αν εγώ δεν βάλω και απλά πασπαλίσω με ζάχαρη και κανέλα αφού ψηθεί θα είναι οκ;
    #
    Σχόλιο από Άντζη1971, 2-12-14  
    Τα ταψάκι που χρησιμοποίησα γι αυτή τη συνταγή είναι 24άρι...το οποίο μπορείς να το παίξεις λίγο και να σου βγει λίγο πιο λεπτή σε μεγαλύτερο ταψί ή λίγο πιο πλούσια σε πιο μικρό...
    Βάζω κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα για γεύση, εμφάνιση και υφή.
    Πιστεύω ότι θα ναι οκ....
    #
    Σχόλιο από Gingerbread cookie, 2-12-14  
    Λοιπόν, το ζυμαράκι είναι πάρα πολύ ωραιο και εύκολο στην παρασκευή του!
    Την έκανα σε 23αρι ταψί και βγήκε μια χαρα!
    Είναι λίγο πιο ξινή από ότι εγώ θα ήθελα (αλλά τα μήλα μου ήταν πράσινα, με κόκκινα μπορεί να ήταν οκ δλδ). Κ δεν έβαλα τλκ ζάχαρη από πανω πριν το ψήσιμο αλλά,άχνη αφού ψήθηκε.
    Το σιμιγδάλι το ξέχασα...Παρόλα αυτά ήταν όσο ζουμερή έπρεπε κι ας είχα βάλει παραπάνω μήλα!
    Εύκολη και νόστιμη!

    6 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Georgiagiann, 13-3-11  
    Αποφάσισα να την κάνω γιατί ο μπαμπάς μου νηστεύει. Μ'άρεσε η συνταγή. Διαφορετική από την μηλόπιτα που έφτιαχνα μέχρι τώρα. Δυσκολεύτηκα μόνο στο σημείο όπου έπρεπε να ανοίξω το πάνω φύλλο και να σκεπάσω τη ζύμη. Εκεί χρησιμοποίησα ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το άνοιξα εκεί το φύλλο. Κατόπιν το αναποδογύρισα και βγήκε σχετικά πιο εύκολα από το να το άνοιγα στον πάγκο μου. Θα δοκιμάσω και το αποτέλεσμα σε λίγο!
    Ωραία εκδοχή... Ο άντρας μου (φίλος ανέκαθεν της μηλόπιτας) ενθουσιάστηκε... Την άλλη φορά απλά θα παραλείψω τους ξηρούς καρπούς και θα βάλω λίγα μήλα παραπάνω, να βγει πιο ζουμερή. Το φύλλο ανοίγει πολύ εύκολα... ρολάκι πάνω στον πλάστη και μεταφέρεται μια χαρά... Τέλος, στο μισάωρο με τόσους βαθμούς είναι αρκετό...
    #
    Σχόλιο από Άντζη1971, 14-4-12  
    Αν πρόκειτε για ένα "ελαφρύ" ελαιόλαδο θα δοκίμαζα...σίγουρα όχι αγουρέλαιο...δεν υπάρχει θέμα να μην βγαίνει με ελαιόλαδο αλλά μήπως βγει βαριά τόσο σε οσμή όσο και σε γεύση...
    #
    Σχόλιο από dolia, 8-3-14  
    Η πιο ωραία μηλόπιτα που έχω δοκιμάσει!
    #
    Σχόλιο από Άντζη1971, 2-12-14  
    Τα ταψάκι που χρησιμοποίησα γι αυτή τη συνταγή είναι 24άρι...το οποίο μπορείς να το παίξεις λίγο και να σου βγει λίγο πιο λεπτή σε μεγαλύτερο ταψί ή λίγο πιο πλούσια σε πιο μικρό...
    Βάζω κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα για γεύση, εμφάνιση και υφή.
    Πιστεύω ότι θα ναι οκ....
    #
    Σχόλιο από Gingerbread cookie, 2-12-14  
    Λοιπόν, το ζυμαράκι είναι πάρα πολύ ωραιο και εύκολο στην παρασκευή του!
    Την έκανα σε 23αρι ταψί και βγήκε μια χαρα!
    Είναι λίγο πιο ξινή από ότι εγώ θα ήθελα (αλλά τα μήλα μου ήταν πράσινα, με κόκκινα μπορεί να ήταν οκ δλδ). Κ δεν έβαλα τλκ ζάχαρη από πανω πριν το ψήσιμο αλλά,άχνη αφού ψήθηκε.
    Το σιμιγδάλι το ξέχασα...Παρόλα αυτά ήταν όσο ζουμερή έπρεπε κι ας είχα βάλει παραπάνω μήλα!
    Εύκολη και νόστιμη!

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Άντζη1971, 13-3-11  
    Το "φύλλο" εγώ προτιμώ να το ανοίγω ανάμεσα από δύο φύλλα λαδόκολλας.
    #
    Σχόλιο από takisgiota, 13-4-12  
    MPOROUME NA BALOUME ELAIOLADO ANTI GIA KALAMPOKELAIO ???
    #
    Σχόλιο από Gingerbread cookie, 30-11-14  
    1ον: Το ταψί τι μέγεθος να είναι;
    2ον: Γιατί βάζουμε κρυσταλλική ζάχαρη πάνω στο φύλλο πριν το ψήσιμο;
    3ον: Αν εγώ δεν βάλω και απλά πασπαλίσω με ζάχαρη και κανέλα αφού ψηθεί θα είναι οκ;

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 1-4-12  
    Μου άρεσε πολύ γιατί δεν είχε πολύ ζάχαρη.Αντί σταφίδες έβαλα cranberries και αλεύρι ολικής. Δεν έβαλα αμπαρόριζα γιατί δεν είχα. Θα την ξαναφτιάξω σίγουρα.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    to be continued...
    Ένα βιβλίο 95 αγαπημένων συνταγών, του/της nouvia
    συνταγες
    Ένα βιβλίο 220 αγαπημένων συνταγών, του/της renalian
    Νηστισιμα
    Ένα βιβλίο 37 αγαπημένων συνταγών, του/της lena 2
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 410 αγαπημένων συνταγών, του/της EVIVAGIA
    γλυκά
    Ένα βιβλίο 64 αγαπημένων συνταγών, του/της Σταυρούλα1