Μηλόπιτα

Δοκιμάστε τη και δεν θα με ξεχάσετε! Η ζύμη ταιριάζει τέλεια με τη γέμιση και το αποτέλεσμα είναι μια γευστική απόλαυση.
Προσέξτε τα εξής
Τα μήλα πρέπει να είναι σφιχτά και τραγανά.
Εάν θέλετε πιο ροδοκόκινη την πίτα σας από πάνω, καλό θα είναι να την αλείψετε ή με λίγο γάλα ή με λίγο αυγό. Επίσης μπορείτε μόλις τη βγάλετε από το φούρνο να την αλείψετε με ένα γλάσσο άχνης ζάχαρης και να την αφήσετε να κρυώσει έτσι.
Η πίτα μερικές φορές βγάζει χυμούς καθώς ψήνεται και είναι πιθανό να πέσουν στον φούρνο μας. Βάλτε ένα ταψάκι από κάτω για καλού κακού. Σιγουρευτείτε επίσης πως έχετε κάνει αρκετές τρύπες στην επάνω ζύμη.
Μπορούμε αντί για τρύπες στην πάνω ζύμη να κόψουμε με κουπ πατ ένα κομμάτι στο κέντρο ή ακόμα να την κάνουμε πλεκτή. Οι τρύπες όπως έγραψα και παραπάνω είναι σημαντικές για να μην έχει πολλά υγρά η πίτα όταν ψηθεί. Οι πλεκτές πίτες για παράδειγμα δεν έχουν σχεδόν καθόλου υγρά στο τέλος...
ΜΗΝ κόψετε την πίτα σας όσο είναι ακόμα ζεστή. Θα πρέπει να κρυώσει καλά πρώτα, γιατί αλλιώς θα έχει πολλά υγρά.
https://www.youtube.com/watch?v=k7XZ_WfrGBU
Μηλόπιτα
Δοκιμάστε τη και δεν θα με ξεχάσετε! Η ζύμη ταιριάζει τέλεια με τη γέμιση και το αποτέλεσμα είναι μια γευστική απόλαυση.
Προσέξτε τα εξής
Τα μήλα πρέπει να είναι σφιχτά και τραγανά.
Εάν θέλετε πιο ροδοκόκινη την πίτα σας από πάνω, καλό θα είναι να την αλείψετε ή με λίγο γάλα ή με λίγο αυγό. Επίσης μπορείτε μόλις τη βγάλετε από το φούρνο να την αλείψετε με ένα γλάσσο άχνης ζάχαρης και να την αφήσετε να κρυώσει έτσι.
Η πίτα μερικές φορές βγάζει χυμούς καθώς ψήνεται και είναι πιθανό να πέσουν στον φούρνο μας. Βάλτε ένα ταψάκι από κάτω για καλού κακού. Σιγουρευτείτε επίσης πως έχετε κάνει αρκετές τρύπες στην επάνω ζύμη.
Μπορούμε αντί για τρύπες στην πάνω ζύμη να κόψουμε με κουπ πατ ένα κομμάτι στο κέντρο ή ακόμα να την κάνουμε πλεκτή. Οι τρύπες όπως έγραψα και παραπάνω είναι σημαντικές για να μην έχει πολλά υγρά η πίτα όταν ψηθεί. Οι πλεκτές πίτες για παράδειγμα δεν έχουν σχεδόν καθόλου υγρά στο τέλος...
ΜΗΝ κόψετε την πίτα σας όσο είναι ακόμα ζεστή. Θα πρέπει να κρυώσει καλά πρώτα, γιατί αλλιώς θα έχει πολλά υγρά.
https://www.youtube.com/watch?v=k7XZ_WfrGBU
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κόβουμε μέσα το βούτυρο και το ανακατεύουμε τρίβοντάς το, μέχρι να γίνει σαν να έχει το αλεύρι μικρά μικρά μπαλάκια. Προσέχουμε το βούτυρο να είναι καλά παγωμένο. Καλό είναι τα χέρια μας να είναι κρύα και στεγνά.
-
2
Μετά προσθέτουμε το νερό κουταλιά κουταλιά μέχρι να κρατιέται η ζύμη και να μπορούμε να την ανοίξουμε. Μη χρησιμοποιήσετε περισσότερο νερό απ'ό,τι χρειάζεται.
-
3
Βάλτε τη ζύμη σε πλαστική σακούλα, πατήστε τη να γίνει επίπεδη και βάλτε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
-
4
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι.
-
5
Καθαρίζουμε και κόβουμε κομματάκια τα μήλα. Τα ρίχνουμε στο μπολ να καλυφθούν με το μείγμα καλά.
-
6
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη (το ένα μεγαλύτερο από το άλλο). Ανοίγουμε το ένα κομμάτι, να γίνει λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας και το στρώνουμε καλά στο ταψί (το ταψί έχει διάμετρο περίπου 23 εκ.).
-
7
Ρίχνουμε από πάνω τα μήλα και βάζουμε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια από πάνω.
-
8
Ανοίγουμε και το άλλο κομμάτι της ζύμης και σκεπάζουμε την πίτα.
-
9
Κλείνουμε καλά τις άκρες και κάνουμε τρύπες με το πιρούνι μας στο πάνω μέρος της πίτας. Κάντε αρκετές τρύπες. Είναι σημαντικό για να μην έχει πολλά υγρά η πίτα σας όταν ψηθεί.
-
10
Ψήνουμε για 10' στους 220°C και μετά για 30-40' στους 180°C.
Παρόμοιες συνταγές
-
Μηλόπιτα τριφτή Μηλόπιτα τριφτή
Συνταγή εμπνευσμένη από την @polina_eus Έκανα κάποιες αλλαγές, οπότε εδώ είναι η δική μου εκδοχή για να τη θυμάμαι. Η συνταγή είναι αρκετά εύκολη και γίνεται πολύ νόστιμη. Τα μήλα μελωνουν και η ζύμη είναι σαν μπισκότο βουτύρου. Sitronella -
Η καλύτερη μηλόπιτα του σύμπαντος (τάρτα μήλο) Η καλύτερη μηλόπιτα του σύμπαντος (τάρτα μήλο)
Έκανα έναν συνδυασμό από συνταγές που βρήκα ονλάιν, και άλλαξα λίγα πράγματα... Όταν περισσεύουν μήλα νομίζω μια πίτα είναι η τέλεια λύση για να φαγωθούν πριν χαλάσουν! Hermes Zervakis -
Η μηλόπιτα μου Η μηλόπιτα μου
#μπορούμε . Η συνταγή είναι από το βιβλίο συνταγών του Νίκου Τσελεμεντέ. Την φτιάχνω χρόνια, νομίζω ότι είναι η καλύτερη συνταγή για μηλόπιτα. Η βάση της είναι ζύμη τάρτας. Αυτήν τη φορά πρόσθεσα τη ζύμη κάλυψης που είναι πρόταση της φίλης carmelia την οποία και ευχαριστώ.#Ελλάδα ευα -
Μηλόπιτα με τριφτή ζύμη Μηλόπιτα με τριφτή ζύμη
Πρωτοέφαγα σπιτική μηλόπιτα από την πεθερά μου, αφού παντρεύτηκα. Για κάποιο λόγο η μητέρα μου δεν είχε φτιάξει ποτέ μηλόπιτα και έτσι δεν ήξερα καθόλου τη συνταγή. Μου την έδωσε η πεθερά μου κι εγώ την έφερα στα μέτρα μου, κάνοντας μικρές αλλαγές, αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με καστανή, προσθέτοντας βανίλια στη ζύμη και κανέλα και καρύδια στα μήλα. Είναι πανεύκολη και πεντανόστιμη! Greek Cooking by Katerina -
Μηλόπιτες ατομικές σε ελεύθερο σχήμα: μια νότα Γαλλικής φινέτσας Μηλόπιτες ατομικές σε ελεύθερο σχήμα: μια νότα Γαλλικής φινέτσας
Η συνταγή μου σήμερα, έχει μια γεύση που δεν θα το πιστεύετε πως βγήκε από το φούρνο σας και όχι από κάποιο κομψό γαλλικό φούρνο! Φτιάξτε τις μηλόπιτες που σας προτείνω και απολαύστε τις με ένα φλυτζάνι αχνιστό καφέ ή αρωματικό τσάι, αλλά και ένα Σαββατοκύριακο με την οικογένεια και τους φίλους σας. Θα γίνουν αγαπημένες σας. Σας προτείνω να φτιάξετε τη ζύμη το πρωί (ή την προηγούμενη μέρα) και το απόγευμα (ή την επομένη) να συνεχίστε την συνταγή. Έτσι και η ζύμη θα "ξεκουραστεί", ώστε να γίνει τραγανή, και εσείς θα "ξεκουραστείτε" μοιράζοντας τη δουλειά σε δύο μέρη!Christie's PicNic
-
Μηλόπιτα Μηλόπιτα
Η μηλόπιτα περιλαμβάνει βάση τάρτας από τριφτή ζύμη γεμισμένη με μήλα. Η βάση μπορεί να προ-ψηθεί προτού γεμιστεί. Η γέμιση περιλαμβάνει μήλα ξεφλουδισμένα, και χωρίς τα κουκούτσια, κομμένα σε φέτες, ψιλοκομμένα ή τριμμένα, αναμειγμένα με ζάχαρη. Η μηλόπιτα σκεπάζεται με πλέγμα από λωρίδες τριφτής ζύμης, ή τρίμματα ζύμης και ψήνεται. Σερβίρεις ζεστή ή κρύα, με γαρνίρισμα σαντιγί ή παγωτό. Hello -
Μηλόπιτα-κέικ της απόλυτης τεμπέλας, η εγγυημένη Μηλόπιτα-κέικ της απόλυτης τεμπέλας, η εγγυημένη
Μιά οικονομική και πολύ εύκολη συνταγή για μηλόπιτα-κεϊκ, με ελάχιστα υλικά και ωραίο αποτέλεσμα για καθημερινή απόλαυση Λίγα μυστικά ακόμα Αφήστε τη μηλόπιτα να κρυώσει λίγο πριν αναποδογυρίσετε τη φόρμα.Αντί για μήλα ή μαζί με μήλα μπορείτε να βάλετε όποια φρούτα σας αρέσουν. Εγώ φτιάχνω αυτή τη συνταγή με αχλάδια, με ροδάκινα, με βύσσινα και με συνδυασμό αυτών με ξυνόμηλα. Προσοχή όμως να μην είναι τα φρούτα που επιλέξατε πολύ μαλακά ή υπερβολικά ζουμερά. Επίσης, μπορείτε να βάλετε στη ζύμη ότι θέλετε από σοκολατένειες σταγόνες μέχρι και μαστίχα Χίου, αλλά και πάλι απαγορεύονται τα υγρά πρόσθετα γιατί θα χαλάσουν την υφή της ζύμης. mikro_thiriaki -
Μηλόπιτα με τριφτή ζύμη 2 Μηλόπιτα με τριφτή ζύμη 2
Μία πανεύκολη, πεντανόστιμη μηλόπιτα, που μου έδειξε ένας καλόγερος. Από τότε που την δοκίμασα δεν ξαναέκανα καμία άλλη συνταγή! Δοκιμάστε την και δεν θα χάσετε! Λίγα μυστικά ακόμα Η ζύμη αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για παρασκευή τάρτας. Το δοκίμασα κάποια στιγμή που είχα όρεξη για πειράματα, και βγήκε τέλεια! Επίσης, αντί για μήλα, μπορείτε να βάλετε βερίκοκα ή γιαρμάδες. Γίνεται μία πίτα εξίσου νόστιμη. loumi -
Μηλόπιτα σκεπαστή Μηλόπιτα σκεπαστή
Για μένα όταν σκέφτομαι μηλόπιτα, αυτή είναι η πιο κλασική της μορφή. Απλή για να μπορείς να καταλάβεις το μήλο και συνάμα νόστιμη. Συνοδεύεται με παγωτό ή σαντυγί. Τρώγεται ζεστή ή κρύα. Λίγα μυστικά ακόμα Αν χρησιμοποιήσουμε ταψί με χοντρό πάτο καλό είναι να το τοποθετήσουμε στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου για να ψηθεί καλά η ζύμη από κάτω. Νικόλας Καλλ -
Μηλόπιτα σε στυλ… Νορμανδικό. Yπογραφή; Παρλιάρος Μηλόπιτα σε στυλ… Νορμανδικό. Yπογραφή; Παρλιάρος
Την αξιοσύνη του Παρλιάρου δεν θα σας την μάθω εγώ. Είναι ένας πραγματικός “νονός του γλυκοκόσμου”, τα κατορθώματά του είναι πασίγνωστα, αυτός και τα κατά καιρούς “πρωτοπαλλήκαρά” του είναι ο φόβος και ο τρόμος κάθε επίδοξου ψευτο-γλυκατζή που κατά καιρούς τολμούν να “σηκώσουν κεφάλι”. Και ταυτόχρονα, είναι το ίνδαλμα χιλιάδων νοικοκυρών που θέλουν να μάθουν από τις πραγματικά πολύ αξιόλογες εκπομπές του.Η συνταγή που ακολουθεί έχει …υπεξερεθεί από την εκπομπή του της επομένης των Χριστουγέννων του 2016, δοκιμάσθηκε αυθημερόν και νάτην στη διάθεσή σας για το υπόλοιπο των γιορτινών ημερών και όχι μόνον.Στην εκπομπή ο chef ακολούθησε πολύ πιο απλή διαδικασία για την ετοιμασία της ζύμης, μπορείτε να τη δείτε στο βίντεο της εκπομπής. Εγώ ακολούθησα μία κάπως πιο «απαιτητική», η επιλογή είναι δική σας. Λίγα μυστικά ακόμα [1] Το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσουμε για τη ζύμη της μηλόπιτας, πρέπει να είναι καλά παγωμένο. Ακόμη και αν το βγάλουμε από το ψυγείο τελευταία στιγμή και το κόψουμε για να το χρησιμοποιήσουμε, θα ξαναζεσταθεί και θα μαλακώσει. Μπορείτε όμως να κάνετε το εξήςΚόψτε το σε μικρά-μικρά κυβάκια, βάλτε τα σε ένα πιάτο, αραιωμένα για να μην ξανακολλήσουν σε μία συμπαγή ποσότητα, και ξαναβάλτε το στο ψυγείο (είτε χαμηλά, στον χώρο των λαχανικών είτε ακόμη και στην κατάψυξη για λίγο) να κρυώσει καλά. Έτσι, όταν πια θα έρθει η ώρα να ετοιμάσετε τη ζύμη, θα έχετε βούτυρο και παγωμένο αλλά και κομμένο σε μικρά-μικρά κομμάτια, όπως το χρειάζεστε. ggr -
Μηλόπιτα με μαρέγκα και πορτοκάλι Μηλόπιτα με μαρέγκα και πορτοκάλι
Μηλόπιτα λίγο διαφορετική. Είναι σκεπαστή αλλά με μαρέγκα και πορτοκάλι ως ένα από τα βασικά συστατικά. Την βρήκα σε ένα site με Πολωνικές συνταγές (η Πολωνία είναι πρώτη σε παραγωγή μήλων στην Ευρώπη και με πάρα πολλές παραλλαγές μηλόπιτας). Αν ξέρετε να χτυπάτε μαρέγκα τότε δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου. Λίγα μυστικά ακόμα Στο τέλος του ψησίματος ανάψτε για λίγο το γκριλ του φούρνου σας για να πάρει χρώμα η μαρέγκα. Νικόλας Καλλ
Περισσότερες συνταγές
Σχόλια (264)