Sitronella
Sitronella @Sitronella
Καλαμάτα,

Δοκιμάστε τη και δεν θα με ξεχάσετε! Η ζύμη ταιριάζει τέλεια με τη γέμιση και το αποτέλεσμα είναι μια γευστική απόλαυση.

Προσέξτε τα εξής
Τα μήλα πρέπει να είναι σφιχτά και τραγανά.
Εάν θέλετε πιο ροδοκόκινη την πίτα σας από πάνω, καλό θα είναι να την αλείψετε ή με λίγο γάλα ή με λίγο αυγό. Επίσης μπορείτε μόλις τη βγάλετε από το φούρνο να την αλείψετε με ένα γλάσσο άχνης ζάχαρης και να την αφήσετε να κρυώσει έτσι.
Η πίτα μερικές φορές βγάζει χυμούς καθώς ψήνεται και είναι πιθανό να πέσουν στον φούρνο μας. Βάλτε ένα ταψάκι από κάτω για καλού κακού. Σιγουρευτείτε επίσης πως έχετε κάνει αρκετές τρύπες στην επάνω ζύμη.
Μπορούμε αντί για τρύπες στην πάνω ζύμη να κόψουμε με κουπ πατ ένα κομμάτι στο κέντρο ή ακόμα να την κάνουμε πλεκτή. Οι τρύπες όπως έγραψα και παραπάνω είναι σημαντικές για να μην έχει πολλά υγρά η πίτα όταν ψηθεί. Οι πλεκτές πίτες για παράδειγμα δεν έχουν σχεδόν καθόλου υγρά στο τέλος...
ΜΗΝ κόψετε την πίτα σας όσο είναι ακόμα ζεστή. Θα πρέπει να κρυώσει καλά πρώτα, γιατί αλλιώς θα έχει πολλά υγρά. 

https://www.youtube.com/watch?v=k7XZ_WfrGBU

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

2 ώρες 20 λεπτά
ένα ταψάκι 23 εκ. περίπου
  1. Ζύμη
  2. 2 1/2 φλ. αλεύρι
  3. 1/2 κ.γ. αλάτι
  4. 3/4 φλ. βούτυρο ή μαργαρίνη (180γρ)
  5. 6-7 κ.σ. κρύο νερό
  6. Γέμιση
  7. 3/4-1 φλ. ζάχαρη
  8. 1/2 κ.γ. αλάτι
  9. 1 κ.γ. κανέλα
  10. 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  11. 1 1/2 κ.σ. αλεύρι
  12. 6-8 μήλα
  13. 2 κ.σ. βούτυρο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κόβουμε μέσα το βούτυρο και το ανακατεύουμε τρίβοντάς το, μέχρι να γίνει σαν να έχει το αλεύρι μικρά μικρά μπαλάκια. Προσέχουμε το βούτυρο να είναι καλά παγωμένο. Καλό είναι τα χέρια μας να είναι κρύα και στεγνά.

  2. 2

    Μετά προσθέτουμε το νερό κουταλιά κουταλιά μέχρι να κρατιέται η ζύμη και να μπορούμε να την ανοίξουμε. Μη χρησιμοποιήσετε περισσότερο νερό απ'ό,τι χρειάζεται.

  3. 3

    Βάλτε τη ζύμη σε πλαστική σακούλα, πατήστε τη να γίνει επίπεδη και βάλτε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

  4. 4

    Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι.

  5. 5

    Καθαρίζουμε και κόβουμε κομματάκια τα μήλα. Τα ρίχνουμε στο μπολ να καλυφθούν με το μείγμα καλά.

  6. 6

    Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη (το ένα μεγαλύτερο από το άλλο). Ανοίγουμε το ένα κομμάτι, να γίνει λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας και το στρώνουμε καλά στο ταψί (το ταψί έχει διάμετρο περίπου 23 εκ.).

  7. 7

    Ρίχνουμε από πάνω τα μήλα και βάζουμε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια από πάνω.

  8. 8

    Ανοίγουμε και το άλλο κομμάτι της ζύμης και σκεπάζουμε την πίτα.

  9. 9

    Κλείνουμε καλά τις άκρες και κάνουμε τρύπες με το πιρούνι μας στο πάνω μέρος της πίτας. Κάντε αρκετές τρύπες. Είναι σημαντικό για να μην έχει πολλά υγρά η πίτα σας όταν ψηθεί.

  10. 10

    Ψήνουμε για 10' στους 220°C και μετά για 30-40' στους 180°C.

Αντιδράσεις

Σχόλια (264)

vaso30
vaso30 @cook_8479859
Την έκανα στο παρελθόν αυτή τη μηλόπιτα είναι από τις αγαπημένες μου. Σήμερα πάλι τη ξεκίνησα αλλά δεν μου πετυχαίνει η ζύμη. Χρειάστηκε λίγο παραπάνω νερό γιατί δεν πλαθοταν. Όλως η ζύμη μου σπάει συνέχεια. Είναι λόγω του νερού που έβαλα?

Από

Sitronella
Sitronella @Sitronella
στις
Καλαμάτα,
Με λένε Στέλλα και μένω στην Καλαμάτα. Ξεκίνησα το 2004 τις Συνταγές της Παρέας που έγιναν Cookpad. Μου αρέσει πολύ η μαγειρική φυσικά (!), ακόμα περισσότερο η ζαχαροπλαστική, τα ταξίδια και το διάβασμα. Διαβάζω και βλέπω πολύ επιστημονική φαντασία και φάνταζι. Ο λογαριασμός μου στο instagram είναι https://www.instagram.com/sitro_stella/
Δες περισσότερα