menipposz
menipposz @cook_8458160
,

Σίγουρα θα πείτε «Έλεος, ακόμη μια συνταγή για μπακλαβά!» , όμως αυτός διαφέρει στο ότι είναι πολύ μυρωδάτος και αξίζει να τον δοκιμάσετε.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μυστικά δεν υπάρχουν τα περιέγραψα όλα παραπάνω. Ο μπακλαβάς είναι δική μου μίξη θρακιώτικου και πολίτικου (οι δύο από τις καταγωγές μου) και σαν τέτοιο δεν τον έχω συναντήσει πουθενά γι’ αυτό και του έχω δώσει το όνομά μου.Συνολικά θα χρειαστούν 4 ώρες, 2 για προετοιμασία και 2 για το ψήσιμο.Είναι αρκετά ακριβός (ξηροί καρποί - βούτυρο - φύλλο Βυρητού) και σχετικά εύκολος αφού χρειάζεστε μόνο τρία σκεύη (τηγάνι για το καβούρντισμα, κατσαρολάκι, ταψί) και τρία εργαλεία (μούλτι, πινέλο για το βούτυρο, μαχαίρι).

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

48 κομμάτια
  1. 4 πακέτα φύλλο Βυρητού (εναλλακτικά κρούστας αλλά δεν είναι το ίδιο)
  2. 4 πακέτα = 1 κιλό βούτυρο αγελαδινό (φρέσκο)
  3. 500 γρ. σουσάμι
  4. 500 γρ αμύγδαλα
  5. 250 γρ. φιστίκι Αιγίνης (το λεγόμενο κελυφωτό)
  6. 1-2 κουταλιές σμυρνιό (μίγμα μυρωδικών με βάση την κανέλα)
  7. Για το σιρόπι
  8. 2 κιλά και μία κούπα ζάχαρη
  9. 1200 ml νερό
  10. 2 κουταλιές σιρόπι γλυκόζης
  11. χυμό από ένα μικρό λεμόνι
  12. η φλούδα του λεμονιού

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Καβουρδίζουμε - χωρίς να κάψουμε - ξεχωριστά τους ξηρούς καρπούς (και το σουσάμι) για να φύγει όλη η υγρασία που θα εμποδίσει τα μεσαία φύλλα να ψηθούν. Σε ένα μούλτι σπάμε το σουσάμι χωρίς να το κάνουμε σκόνη, το φιστίκι σε μικρά κομματάκια και τέλος το αμύγδαλο σε λίγο μεγαλύτερα κομματάκια ώστε να μένει στο δόντι που λέμε.

  2. 2

    Ανακατεύουμε πολύ καλά τους σπασμένους ξηρούς καρπούς με το σμυρνιό.

  3. 3

    Σε μία μικρή κατσαρόλα βράζουμε το βούτυρο. Πρέπει να βράσει για να φύγει το περισσότερο νερό που έχει και που θα εμποδίσει να ψηθούν τα μεσαία φύλλα, αλλιώς θα λασπώσουν όταν μπει το σιρόπι. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ένα πακέτο αγελαδινό βούτυρο με πρόβειο (τύπου Κερκύρας) για περισσότερο άρωμα, όμως πρέπει να βράσει λίγο ακόμη διότι έχει περισσότερη υγρασία.

  4. 4

    Όπως φαίνεται στην φωτογραφία το ταψί είναι αρκετά μεγάλο (34 Χ 44 Χ 6) για να χωρά σχεδόν ολόκληρο ένα φύλλο και το έχω κάνει παραγγελία μόνο και μόνο για να κάνω τον μπακλαβά μου.  Για μικρότερα ταψιά μπορείτε φυσικά να κάνετε μικρότερη δόση.

  5. 5

    Βουτυρώνετε το μέσα μέρος του ταψιού και απλώνετε τα πρώτα 5 φύλλα. Όλα τα φύλλα μέχρι το τελευταίο πρέπει να βουτυρώνονται ένα-ένα. Μετά πάνω σε κάθε φύλλο ρίχνετε σε όλη την επιφάνεια 1-2 κουταλιές από την γέμιση (τους ξηρούς καρπούς με το σμυρνιό). Για το τέλος να έχετε κρατήσει 4 φύλλα, τα πιο όμορφα που να μην έχουν κοψίματα, και τα απλώνετε και αυτά, χωρίς γέμιση φυσικά. Για να φτάσει η γέμιση για όλα τα φύλλα, χωρίζω αυτήν και τα φύλλα στα δυο (ποσοτικά) και κανονίζω τις δόσεις.

  6. 6

    Κόβουμε με μαχαίρι σε κομμάτια σε ότι σχήμα θέλουμε (τετράγωνα ή τρίγωνα ή ακόμη και σε ρόμβους). Το μαχαίρι πρέπει να πάει μέχρι κάτω (να ακουμπήσει ταψί) σε όλη την διαδρομή του κοψίματος για να ξεχωρίζουν αργότερα τα κομμάτια αλλά και για να ψηθούν τέλεια.

  7. 7

    Πριν βάλω το ταψί στον φούρνο το σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω στους 150οC βαθμούς για 40 λεπτά, μετά βγάζω το αλουμινόχαρτο και ψήνω για 50 λεπτά, τέλος βάζω τον φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά ακόμη ή μέχρι τα πάνω φύλλα να πάρουν ωραίο ανοιχτόχρωμο καφετί χρώμα. Συνολικά 2 ώρες ψήσιμο.

  8. 8

    Δεκαπέντε λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και την φλούδα του.

  9. 9

    Ανάβουμε δυνατή φωτιά (όσοι έχουν ηλεκτρική κουζίνα στο μέγιστο). Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά. Αν ενδιάμεσα βγει αφρός τον αφαιρούμε. Μετά τα 5 λεπτά ρίχνουμε και την γλυκόζη και βράζουμε για ακόμη 1 λεπτό. Το σιρόπι είναι έτοιμο.

  10. 10

    Βγάζουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο και όπως είναι καυτός ρίχνουμε με μια κουτάλα το καυτό σιρόπι από πάνω, πρέπει και τα δύο να είναι καυτά και να αρχίζει να κοχλάζει, αν δεν κοχλάσει θα πει πως δεν ψήθηκε σωστά. Με αυτόν τον τρόπο ο μπακλαβάς παραμένει τραγανός.

  11. 11

    Αφήνουμε τον μπακλαβά ξεσκέπαστο (ή με την κουνουπιέρα) για μία μέρα ώστε να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι, και είναι έτοιμος. Καλή σας όρεξη και καλά κεράσματα διότι η ποσότητα είναι μεγάλη για να καταφέρετε να τον φάτε μόνοι σας.

Αντιδράσεις

Από

menipposz
menipposz @cook_8458160
στις
,