Μοναδικά Λαμπριάτικα κουλουράκια
Μια παραδοσιακή συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια που την εχω από τη μαμά μου και κείνη από τη δική της. Εύκολη συνταγή για πασχαλιάτικα κουλούρια. Η μόνη δυσκολία είναι,ανάλογα με τις δόσεις, ο χρόνος και ο κόπος για το ψήσιμο. Εμείς τα πάμε στο φούρνο, τα πλάθουμε εκεί και τα ψήνουμε σε λαμαρίνες του φούρνου.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η μαμά μου η Γιώτα έλεγε, ότι τα λαμπριάτικα κουλουράκια γίνονται καλύτερα όσο λιγότερα υγρά προσθέτουμε στο μίγμα. Τα υγρά παίρνουν περισσότερο αλεύρι και τα κουλουράκια "αλευρίζουν". Τα δικά μας πάντως τα κουλουράκια κάθε χρόνο παιρνουν το "βραβείο" του φούρνου.Τη Μ. Τρίτη η διαδικασία του φούρνου για τα κουλουράκια μας, για μένα, τη μάνα μου και τώρα τη κόρη μου είναι τελετουργική μαγική παραδοσική και αξέχαστη.
Υλικά
-
430 γραμ. ζάχαρη
-
8 κρόκους και 5 ασπράδια
-
150 γραμ. βούτυρο γάλακτος
-
2 βανίλιες
-
24 γραμ. αμμωνία
-
1 κουταλάκι σόδα
-
2-3 κουταλάκια χυμό λεμονιού
-
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και λίγο περισσότερο, αν χρειαστεί)
-
1/2 φλυτζάνι χλιαρό γάλα
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Κτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσει το μίγμα.
-
2
Κτυπάμε τα ασπράδια σε σκληρή μαρέγκα.
-
3
Στο μπωλ του μίξερ προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη στο λεμόνι, την αμμωνία διαλυμένη στο χλιαρό γάλα και τις βανίλιες.
-
4
Μεταφέρουμε το μίγμα στο μπωλ όπου θα τα ζυμώσουμε και εκεί προσθέτουμε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά κυκλικά με μια μαρίζα.
-
5
Αφού η μαρέγκα ανακατευτεί τελείως ρίχνουμε το αλεύρι σε δόσεις. Το μίγμα κολλάει.
-
6
Βουτάμε τα χέρια μας στο λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε το μίγμα μέχρι να τελειώσει το βούτυρο και να έχουμε ένα μέτριο ζυμάρι που το αφήνουμε για 30 λεπτά να ηρεμήσει.
-
7
Πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα που θέλουμε και τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να χρυσίσουν. Μην βάζεται μεγάλη ποσότητα σε κάθε κουλουράκι γιατί φουσκώνουν και θέλουμε κουλουράκια και όχι ψωμάκια.
Σχόλια (38)