Μοναδικοί Γίγαντες

Bαθμολογία: 4.8421
       
 
19 ψήφοι
evdoba, 04.04.08

Περιγραφή

Είναι μια συνταγή κλασσική, αθάνατη. Γεμάτη γεύση, χορταστική (δεν της λείπει το κρέας). Κατάλληλη και για μερίδα και για τσιπουρομεζέ!
Μοναδικοί Γίγαντες

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500γρ γίγαντες
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 ντομάτες μεγάλες (ή 1 κουτί ψιλοκομμένες)
  • 1 μεγάλο καρότο χοντρές φέτες
  • 1 φλυτζάνι σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλυτζάνι σελινόριζα ψιλοκομμένη
  • δαφνόφυλλο (must)
  • 1 Πιπεριά φλωρίνης κομμένη κοματάκια (προαιρετικά)
  • ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Όσπρια
Περιέχει: Ντομάτες , Πιπεριές
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 240' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 80' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Φουσκώνουμε τους γίγαντες είτε στη χύτρα είτε σε νερό αποβραδύς.
  2. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και βράζουμε όσο χρειαστεί. (να μη λιώνουν τα φασόλια).
  3. Κατόπιν
  4. 1) τα αδειάζουμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 220°C για περίπου 20΄ μέχρι να κάνουν κρούστα από πάνω. (Συνοδευτικό και για ουζομεζέ)
  5. 2) Προς το τέλος σιγοβράζουμε για να χυλώσουν. Αν δεν μας έτυχαν να΄ναι βραστερά διαλύουμε σε ένα φλυτζάνι νερό 2 κουτ. σούπας αλεύρι και αφήνουμε να σιγοβράσει ανακατεύοντας που και που.
  6. Τρώγονται και ζεστοί και κρύοι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Είναι οι γίγαντες που έκανε η μαμά μου. Βάλτε οπωσδήποτε 1 δαφνόφυλλο.

Σχετικές συνταγές

    27 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 4-4-08  
    Αν εξαιρέσουμε τη σελινόριζα την κάνουμε ίδια. Δοκίμασε να βάλεις και πάπρικα γλυκιά. Το είδα στο Μαμαλακη, το δοκίμασα και σχεδόν το καθιερώσαμε. Μπορείς να αντικαταστήσεις τη ρίγανη με δυόσμο (ξερό). Το κάνει η πεθερά μου έτσι. Είναι εξίσου καλό.
    #
    Σχόλιο από evdoba, 4-4-08  
    Γιατί όχι θα το δοκιμάσω σήμερα κιόλα.
    Θα τρίψω στο πιάτο μου λίγο δυόσμο, έχω ξερό, και θα σου πω.
    Πάπρικα γλυκιά δε βάζω συνειδητά πια για να είναι πιο ελαφριά και να μην πειράζει ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειάς μου. ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από yummyyy, 4-2-09  
    Πολύ ωραίο φαγητό. Εγώ δεν το έβαλα στο φούρνο και επίσης παρέλειψα τη σελινόριζα αλλά βγήκε γευστικότατο!
    #
    Σχόλιο από evdoba, 4-2-09  
    Χαίρομαι που σου άρεσε... Απλά στον φούρνο τελειοποιείται και ειναι πιο κατάλληλο και γαι μεζέ. :-)
    #
    Σχόλιο από stroumfita, 24-3-09  
    ΤΟΥΣ ΕΦΤΙΑΞΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟΙ! ΠΡΟΣΘΕΣΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΥΛΑΚΙ ΠΑΠΡΙΚΑ!
    #
    Σχόλιο από παυλος, 30-3-09  
    εκανα σημερα τους γιγαντες και εγιναν φανταστικοι ευχαριστω για τη συνταγη μονο που εγω τους εβαλα πρωτα μονους τους να βρασουν και να μαλακωσουν λιγο γιατι φοβηθηκαν αν τα βαλω ολα μαζι μη φυγει ολη η σαλτσα και ειναι ακομη σκληρα εκανα καλα;
    #
    Σχόλιο από evdoba, 30-3-09  
    Στρουμφίτα κι εγώ αρχίζω να την ξαναβάζω στα φαγητά την πάπρικα. δίνει πολύ ωραία γεύση.
    Παύλο, τυχαίνει κάποιες φορές να μην είναι βραστεροί κάποιοι γίγαντες. Οπότε χρειάζονται παραπάνω βράσιμο ξεχωριστά.
    Εσύ το κρίνεις αυτό. Αφού το αποτέλεσμά σου ήταν φανταστικό,... καλά έκανες!
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 1-4-09  
    Kαι δαφνόφυλλο έβαλα ,και πιπεριά φλωρίνης και πάπρικα και το αποτέλεσμα καταπληκτικό!Ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από evdoba, 2-4-09  
    :-) Αθάνατοι γίγαντες!!
    #
    Σχόλιο από jfetokaki, 7-5-09  
    posi paprika thelei??
    #
    Σχόλιο από evdoba, 8-5-09  
    jfetokaki, εγώ βάζω μια κουταλιά κοφτή της σούπας. Δοκίμασε αν θέλεις λιγότερο και προσθέτεις παραπάνω την άλλη φορά. :-)
    #
    Σχόλιο από golfo, 16-2-10  
    καλα εφτιαξα τους γιγαντες καλα εβαλα τη φωτο,τωρα πηρα χαμπαρι οτι ξεχασα τα πηρουνακια σου!χιλια συγνωμη!
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από dcroula, 20-2-10  
    Έγιναν υπέροχοι. Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από loulou222, 1-4-10  
    tous kano kai tha sas po
    #
    Σχόλιο από totoula, 25-5-10  
    #
    Σχόλιο από martha2, 23-2-11  
    Πολύ ωραίοι μου έγιναν. Εγω βρήκα πολύ ταιριαστό το οτι έχει πιπεριά φλωρίνης, δίνει ιδιαίτερη γλύκα! Να είσαι καλά.
    #
    Σχόλιο από AlekosA, 3-1-12  
    Poli kali sindagi, euxaristo poli, distixos i gigantes itane akoma sklires meta apo 1.5-2 ores. Kai tous ixa bali parapano apo 24 ores se nero.... malon den itane kales i gigantes...
    #
    Σχόλιο από thomaei, 4-1-12  
    Ετσι κανω και εγω τους γιγαντες... μονο που δεν βαζω σελινοριζα... και εχω παρει γιγαντες απο ελλαδα ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ..και προσθετω και εγω δυοσμο ξερο ... αλλα δεν βαζω πιπερια φλωρινης.. θα το δοκιμασω.. αυριο εχει το προγραμμα γιγαντες... καλη χρονια !!!!!!!
    #
    Σχόλιο από reba, 10-4-12  
    Πολύ νόστιμο! Η ρίγανη του πάει πολύ! Έβαλα κι εγώ πάπρικα.
    #
    Σχόλιο από GENOVEFA75, 1-11-12  
    Συγχαρητήρια!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    22 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από evdoba, 4-4-08  
    Γιατί όχι θα το δοκιμάσω σήμερα κιόλα.
    Θα τρίψω στο πιάτο μου λίγο δυόσμο, έχω ξερό, και θα σου πω.
    Πάπρικα γλυκιά δε βάζω συνειδητά πια για να είναι πιο ελαφριά και να μην πειράζει ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειάς μου. ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από yummyyy, 4-2-09  
    Πολύ ωραίο φαγητό. Εγώ δεν το έβαλα στο φούρνο και επίσης παρέλειψα τη σελινόριζα αλλά βγήκε γευστικότατο!
    #
    Σχόλιο από evdoba, 4-2-09  
    Χαίρομαι που σου άρεσε... Απλά στον φούρνο τελειοποιείται και ειναι πιο κατάλληλο και γαι μεζέ. :-)
    #
    Σχόλιο από stroumfita, 24-3-09  
    ΤΟΥΣ ΕΦΤΙΑΞΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟΙ! ΠΡΟΣΘΕΣΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΥΛΑΚΙ ΠΑΠΡΙΚΑ!
    #
    Σχόλιο από παυλος, 30-3-09  
    εκανα σημερα τους γιγαντες και εγιναν φανταστικοι ευχαριστω για τη συνταγη μονο που εγω τους εβαλα πρωτα μονους τους να βρασουν και να μαλακωσουν λιγο γιατι φοβηθηκαν αν τα βαλω ολα μαζι μη φυγει ολη η σαλτσα και ειναι ακομη σκληρα εκανα καλα;
    #
    Σχόλιο από evdoba, 30-3-09  
    Στρουμφίτα κι εγώ αρχίζω να την ξαναβάζω στα φαγητά την πάπρικα. δίνει πολύ ωραία γεύση.
    Παύλο, τυχαίνει κάποιες φορές να μην είναι βραστεροί κάποιοι γίγαντες. Οπότε χρειάζονται παραπάνω βράσιμο ξεχωριστά.
    Εσύ το κρίνεις αυτό. Αφού το αποτέλεσμά σου ήταν φανταστικό,... καλά έκανες!
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 1-4-09  
    Kαι δαφνόφυλλο έβαλα ,και πιπεριά φλωρίνης και πάπρικα και το αποτέλεσμα καταπληκτικό!Ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από evdoba, 2-4-09  
    :-) Αθάνατοι γίγαντες!!
    #
    Σχόλιο από golfo, 16-2-10  
    καλα εφτιαξα τους γιγαντες καλα εβαλα τη φωτο,τωρα πηρα χαμπαρι οτι ξεχασα τα πηρουνακια σου!χιλια συγνωμη!
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από dcroula, 20-2-10  
    Έγιναν υπέροχοι. Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από loulou222, 1-4-10  
    tous kano kai tha sas po
    #
    Σχόλιο από totoula, 25-5-10  
    #
    Σχόλιο από martha2, 23-2-11  
    Πολύ ωραίοι μου έγιναν. Εγω βρήκα πολύ ταιριαστό το οτι έχει πιπεριά φλωρίνης, δίνει ιδιαίτερη γλύκα! Να είσαι καλά.
    #
    Σχόλιο από AlekosA, 3-1-12  
    Poli kali sindagi, euxaristo poli, distixos i gigantes itane akoma sklires meta apo 1.5-2 ores. Kai tous ixa bali parapano apo 24 ores se nero.... malon den itane kales i gigantes...
    #
    Σχόλιο από reba, 10-4-12  
    Πολύ νόστιμο! Η ρίγανη του πάει πολύ! Έβαλα κι εγώ πάπρικα.
    #
    Σχόλιο από GENOVEFA75, 1-11-12  
    Συγχαρητήρια!
    #
    Σχόλιο από m4riz4, 24-12-12  
    #
    Σχόλιο από kalamaraki, 1-4-13  
    Μας άρεσε πάρα πολύ η προσθήκη της πιπεριάς φλωρίνης. Νοστιμότατο, ευχαριστούμε πολύ!
    #
    Σχόλιο από aggelos30, 18-11-13  
    Πολύ καλό και νόστιμο ! Μπράβο !
    #
    Σχόλιο από vasiliki ver, 27-11-13  
    Πολύ νόστιμοι οι γίγαντες evdoba,έτσι τους φτιάχνω και εγώ χωρίς την πιπεριά Φλωρίνης, προσθέτω πάπρικα γλυκιά!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από jfetokaki, 7-5-09  
    posi paprika thelei??
    #
    Σχόλιο από evdoba, 8-5-09  
    jfetokaki, εγώ βάζω μια κουταλιά κοφτή της σούπας. Δοκίμασε αν θέλεις λιγότερο και προσθέτεις παραπάνω την άλλη φορά. :-)
    #
    Σχόλιο από altevent, 10-10-14  
    Γεια σας ! Ποσο νερο θελει;

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Elefteria, 4-4-08  
    Αν εξαιρέσουμε τη σελινόριζα την κάνουμε ίδια. Δοκίμασε να βάλεις και πάπρικα γλυκιά. Το είδα στο Μαμαλακη, το δοκίμασα και σχεδόν το καθιερώσαμε. Μπορείς να αντικαταστήσεις τη ρίγανη με δυόσμο (ξερό). Το κάνει η πεθερά μου έτσι. Είναι εξίσου καλό.
    #
    Σχόλιο από thomaei, 4-1-12  
    Ετσι κανω και εγω τους γιγαντες... μονο που δεν βαζω σελινοριζα... και εχω παρει γιγαντες απο ελλαδα ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ..και προσθετω και εγω δυοσμο ξερο ... αλλα δεν βαζω πιπερια φλωρινης.. θα το δοκιμασω.. αυριο εχει το προγραμμα γιγαντες... καλη χρονια !!!!!!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Διατροφή χωρίς γλουτένη
    Η γλουτένη είναι συστατικό των δημητριακών (σιτ...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    λαδερά
    Ένα βιβλίο 8 αγαπημένων συνταγών, του/της desposina
    fagita essen
    Ένα βιβλίο 136 αγαπημένων συνταγών, του/της georgia100
    συνταγες ανακατες
    Ένα βιβλίο 78 αγαπημένων συνταγών, του/της πινεζα
    Όσπρια
    Ένα βιβλίο 7 αγαπημένων συνταγών, του/της kalamaraki
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 33 αγαπημένων συνταγών, του/της ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ