Μοσχαράκι κοκκινιστό

Bαθμολογία: 4.7478
       
 
115 ψήφοι
Sitronella, 28.09.06

Περιγραφή

Κλασσική γεύση το κοκκινιστό μοσχαράκι. Σερβίρετέ το με πουρέ, ρύζι, μακαρόνια ή τηγανιτές πατάτες. Είναι το ίδιο νόστιμο!

Μοσχαράκι κοκκινιστό

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε κύβους
  • λίγο λάδι
  • 1 ποτηράκι κρασί
  • σάλτσα ντομάτας (1 κουτί)
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες (προαιρετικά)
  • 1 κομμάτι κανέλας
  • 3-4 γαρύφαλλα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 δάφνη
  • 1 κ.σ. καρίνο (μείγμα μπαχαρικών) (προαιρετικά)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Μοσχάρι
Μέθοδος: Κατσαρόλας , Slow cooker
Κουζίνα: Ελληνική
Περιέχει: Σάλτσα ντομάτα
Σερβίρει: 6-8
Κόστος:
(14 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(14 ψήφοι)
Προετοιμασία: 15' (13 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 105' (13 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Κόβετε το κρεμμυδάκι σε λεπτές φέτες. Βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα λίγο λάδι και ρίχνετε το κρεμμύδι να μαραθεί λίγο. Μετά προσθέτετε τους κύβους του μοσχαριού και τους γυρίζετε να πάρουν χρώμα από παντού.
  2. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε νερό να σκεπάσει το μοσχάρι, ρίχνετε τα καρότα, τη ντομάτα και τα υπόλοιπα αρώματα και μπαχαρικά και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράζει για 1 ½ - 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει πολύ το κρέας και να δέσει η σαλτσούλα του (εάν έχετε χύτρα ταχύτητος ακόμα καλύτερα).

Λίγα μυστικά ακόμα

  • Το καρίνο μπορεί να λέει πως είναι για κοτόπουλο, αλλά δίνει μεγάλη νοστιμιά σε όλα τα κοκκινιστά.
  • Το κανελογαρύφαλλο μπορείτε να το παραλείψετε εάν σας πέφτει βαρύ.

 

Παραλλαγή για slow cooker (από Ναυσικά): Αρχικά τσιγάρισα το κρέας, να θωρακιστεί και στην συνέχεια του έριξα νερό και το έβρασα για 5 λεπτά (με είχαν συμβουλεύσει να το κάνω για να φύγουν οι διοξίνες). Μετά τοποθέτησα το κρέας στον slow cooker.

Στη συνέχεια, τσιγάρισα το κρεμμυδάκι, πρόσθεσα την ντομάτα, το κρασί και τα μπαχαρικά και τα άφησα να βράσουν για 5 λεπτά. Έριξα την σαλτσα πάνω από το μοσχαράκι και το άφησα να ψηθεί για 9 ώρες στο χαμηλό. Σε μένα χρειάστηκε μετά και άλλες 2 ώρες στο δυνατό, και έγινε λουκούμι!

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Για να γίνει η συνταγή ασφαλής για αυτούς που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη κάντε τα εξής:

  • Ελέγξτε την έτοιμη σάλτσα ντομάτας, το κρασί
  • Βεβαιωθείτε για τα μπαχαρικά.

Σχετικές συνταγές

Μοσχαράκι Marengo Μοσχαράκι Marengo
4.8235
       
       
(17)
Μοσχάρι πολύχρωμο Μοσχάρι πολύχρωμο
4.2857
       
       
(7)
Μοσχάρι μπουργκινιόν Μοσχάρι μπουργκινιόν
4.5
       
       
(20)

    138 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από MARA!, 11-2-07  
    ΟΝΕΙΡΟ!!To μοσχαρακι το εβρασα καλα μετα το τσιγαρισα οπως το γραφεις και προσθεσα και το ζουμακι του μεσα.μονο το καρυνο που δεν εβαλα[δεν ειχα].
    #
    Σχόλιο από MARA!, 11-2-07  
    Ξεχασα να γραψω οτι εβαλα και αρακα μεσα.
    [οταν βραζετε μοσχαρι στην αρχη ριξτε μισο κουταλακι ζαχαρη μεσα. μαλακωνει το κρεας!
    #
    Σχόλιο από diddl99, 4-5-07  
    ayrio tha to ftiaksw!!!! gia na doume!!!
    #
    Σχόλιο από Terez, 5-10-07  
    Εξαιρετικό! Έβαλα και λίγη ζάχαρη στη σάλτσα και βγήκε λουκούμι... Θα την ξαναφτιάξω οπωσδήποτε!
    #
    Σχόλιο από Tauros, 9-10-07  
    Δύο ακόμα μυστικά: Το κρεμμύδι πριν το τσιγαρίσουμε το ξεπλένουμε με καυτό νερό.
    Κατά την διάρκεια του τσιγαρίσματος, ρίχνουμε μέσα 1 κουτ. του γλυκού σπασμένους σπόρους κόλιαντρου.
    #
    Σχόλιο από Psab, 29-12-07  
    από τις νοστιμότερες συνταγές που έχω φτιάξει, προσοχή με τον χρόνο βρασίματος, σε σωστή φωτία πήρε περίπου 2 ώρες και κάτι μέχρι να δέσει σωστά η σάλτσα. Νοστιμότατο
    #
    Σχόλιο από ΣΕΦΙΤΣΑ, 28-5-08  
    Κάνω και εγώ το ίδιο κοκκινιστό, αλλά στην αρχή σωτάρω το κρέας με το λάδι μέχρι να πάρει λίγο χρώμα ,και μετά ρίχνω το κρεμμύδι ,γιατί αν θα το βάλω πρώτο ψιλοκαίγεται ...
    #
    Σχόλιο από Sef_Leo, 23-8-08  
    Απαραίτητη λίιιγη ζαχαρίτσα για να μην πικράνει η σάλτσα ντομάτας.Για πιο γρήγορη ετοιμασία βράσιμο το μοσχαράκι με αρκετό νερό και αλατάκι σε χύτρα για 20λ και μετά σωτάρισμα με κρεμμύδι κτλ. Κατα τα άλλα μια χαρά...
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 24-8-08  
    δεν είναι φρέσικα τομάτα για να "απαιτεί ζαχαρίτσα" :) άλλωστε υπάρχουν πολλοί που δεν βάζουν ποτέ στη τομάτα ζάχαρη :) γούστα είναι αυτά!
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 24-8-08  

    κλασικό και αγαπημένο, κοκκινιστό χωρίς κανελογαρυφαλο δεν λέει!!!
    εγώ προσθέτω και 10 σπυριά μπαχάρι. Αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν βάζω καρότο , ούτε και καρινο
    #
    Σχόλιο από Lilia, 25-10-08  
    Για να γίνει πιο light το βαρύ κοκκινιστό μπορείτε να αχνίσετε το κρεμμύδι στην κατσαρόλα με λίγο νερό και, μόλις μαραθεί, να προσθεσετε το κρέας. Όταν σωταριστεί το κρέας και κλείσουν οι πόροι του, βάλτε τα υπόλοιπα υλικά και το λάδι στο τέλος.
    #
    Σχόλιο από Stelidio, 26-10-08  
    #
    Σχόλιο από patty, 15-11-08  
    πολύ ωραία! Πρόσθεσα σκορδάκι, κόλιανδρο, μοσχοκάρυδο και μία κουταλιά πελτέ ντομάτας.
    #
    Σχόλιο από rozi266, 1-12-08  
    #
    Σχόλιο από filiko, 8-12-08  
    #
    Σχόλιο από gnmaris, 18-12-08  
    Poli oreo to kokkinisto moshari . To eftiaxa edo sto Beligradi pou meno kai xetrelathikan me tin gefsi toy fagitou.
    #
    Σχόλιο από patreas, 24-12-08  
    θα εβαζα και λιγο πελτε
    #
    Σχόλιο από maria27, 29-12-08  
    #
    Σχόλιο από τουιτι, 11-1-09  
    παρα πολλυ καλο και με ωραιο πιλαφι ειναι πολλυ καλο!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από olgitsap, 15-1-09  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 Επόμενο > Τέλος >>

    111 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από MARA!, 11-2-07  
    ΟΝΕΙΡΟ!!To μοσχαρακι το εβρασα καλα μετα το τσιγαρισα οπως το γραφεις και προσθεσα και το ζουμακι του μεσα.μονο το καρυνο που δεν εβαλα[δεν ειχα].
    #
    Σχόλιο από MARA!, 11-2-07  
    Ξεχασα να γραψω οτι εβαλα και αρακα μεσα.
    [οταν βραζετε μοσχαρι στην αρχη ριξτε μισο κουταλακι ζαχαρη μεσα. μαλακωνει το κρεας!
    #
    Σχόλιο από diddl99, 4-5-07  
    ayrio tha to ftiaksw!!!! gia na doume!!!
    #
    Σχόλιο από Terez, 5-10-07  
    Εξαιρετικό! Έβαλα και λίγη ζάχαρη στη σάλτσα και βγήκε λουκούμι... Θα την ξαναφτιάξω οπωσδήποτε!
    #
    Σχόλιο από Psab, 29-12-07  
    από τις νοστιμότερες συνταγές που έχω φτιάξει, προσοχή με τον χρόνο βρασίματος, σε σωστή φωτία πήρε περίπου 2 ώρες και κάτι μέχρι να δέσει σωστά η σάλτσα. Νοστιμότατο
    #
    Σχόλιο από ΣΕΦΙΤΣΑ, 28-5-08  
    Κάνω και εγώ το ίδιο κοκκινιστό, αλλά στην αρχή σωτάρω το κρέας με το λάδι μέχρι να πάρει λίγο χρώμα ,και μετά ρίχνω το κρεμμύδι ,γιατί αν θα το βάλω πρώτο ψιλοκαίγεται ...
    #
    Σχόλιο από Stelidio, 26-10-08  
    #
    Σχόλιο από rozi266, 1-12-08  
    #
    Σχόλιο από filiko, 8-12-08  
    #
    Σχόλιο από gnmaris, 18-12-08  
    Poli oreo to kokkinisto moshari . To eftiaxa edo sto Beligradi pou meno kai xetrelathikan me tin gefsi toy fagitou.
    #
    Σχόλιο από maria27, 29-12-08  
    #
    Σχόλιο από τουιτι, 11-1-09  
    παρα πολλυ καλο και με ωραιο πιλαφι ειναι πολλυ καλο!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από olgitsap, 15-1-09  
    #
    Σχόλιο από Daffy, 6-4-09  
    #
    Σχόλιο από djsm82, 9-5-09  
    Απλά νοστιμάτατο! Το έκανα καλύτερο και από την μάνα μου!
    #
    Σχόλιο από alexandra iliadi, 28-7-09  
    #
    Σχόλιο από Nάντια, 16-10-09  
    #
    Σχόλιο από anything, 25-10-09  
    poly kalo kai eukolo. euxaristw!
    #
    Σχόλιο από soultana19, 2-12-09  
    geia sas apo mena egw shmera tha to ftiaksw kai aurio tha sou pw... euxaristw polu gia thn suntagh
    #
    Σχόλιο από dcroula, 7-12-09  
    Έτσι το φτιάχνω κι εγώ.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>

    13 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από common, 10-10-09  
    Αυτή η συνταγή είναι πολύ παρόμοια με τη συνταγή που ξέρω απ' τη μαμά μου, με μια βασική διαφορά: η μητέρα μου πρώτα ζεματίζει το μοσχάρι. Δηλαδή το κόβει κομματάκια, το ρίχνει σε βραστό νερό, το αφήνει λίγη ώρα μέσα αφού έχει κλείσει τη φωτιά, το κρέας αφρίζει, βγάζει τα κομμάτια κρέας και τα πλένει. Στη συνέχεια ακολουθεί τη διαδικασία που περιγράφει εδώ η συνταγή.
    Εσείς οι έμπειροι μάγειρες / μαγείρισσες τι λέτε για το θέμα "ξαφρίσματος"; Ποιός ο λόγος και ποιά η διαφορά στη γεύση; Μήπως είναι άδικος κόπος;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 12-10-09  
    Εγώ προσωπικά δεν ξαφρίζω το κρέας ποτέ. Μονο αν κάνω σούπα και θέλω εντελώς καθαρό το ζουμάκι.
    Αν θέλεις όμως περισσότερες γνώμες, ίσως να ήταν καλό θα κάνεις την ερώτησή σου στο φόρουμ :)
    #
    Σχόλιο από joannaa, 23-12-09  
    Τι τμημα μοσχαριου χρησιμοποιουμε?Κατι συγκεκριμενο?
    #
    Σχόλιο από mikaki75, 4-7-10  
    Σε τι θερμοκασία?? χαμηλώνουμε κάποια στιγμή την φωτιά?? και αν ναι πότε?
    Σας παρακαλώ απαντήστε μου, είμαι αρχάρια.
    Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 5-7-10  
    mikaki δύσκολα να σου απαντήσω στην ερώτησή σου, γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
    Θα πρότεινα στην αρχή σε υψηλή θερμοκρασία όσο κάνεις το τσιγάρισμα και όταν προσθέσεις όλα τα υλικά να το μειώσεις τόσο, ώστε ίσα να βράζει και να το αφήσεις μέχρι να μαλακώσει το μοσχαράκι σου και να γίνει το φαγητό.
    #
    Σχόλιο από NPB, 24-7-10  
    ωραια συνταγή! και γω καπως ετσι την κάνω. βέβαια, το κρέας θέλει πάνω από 2 ώρε βράσιμο, αλλά αξίζει. να ρωτησω κάτι γιατι δεν γνωρίζω. επειδή έχω ένα θέμα με τις τεχνητές γεύσεις, τύπου κύβος βιομηχανικός, κτλ, θα μπορούσατε να μου πείτε αν το καρίνο περιέχει ενισχυτές γεύσεις, χρώματα, κτλ, ή αν έχει μόνο φυσικά μπαχαρικα;; ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 26-7-10  
    ΝΡΒ έχω την εντύπωση πως έχεις ξανακάνει την ερώτηση και σε άλλη συνταγή και σου έχουν απαντήσει. Απ'όσο ξέρω, το καρίνο είναι ένα απλο μείγμα μπαχαρικών. Μπορείς την επόμενη φορά που θα πας στο σούπερ μάρκετ να διαβάσεις τα συστατικά στη συσκευασία και να αποφασίσεις αν θα το αγοράσεις ή όχι. Άλλωστε, όπως θα διαβάσες στη συνταγή, η προσθήκη του είναι εντελώς προεραιτική και αν θέλεις απλώς δεν το προσθέτεις.
    #
    Σχόλιο από demykou, 27-9-11  
    μια ερωτησούλα.Τι κρασάκι βάζουμε κόκκινο ή λευκό?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 27-9-11  
    Συνήθως στα κοκκινιστά φαγητά βάζουμε και κόκκινο κρασάκι. Μέχρι και μαυροδάφνη μπορείς να βάλεις για να γλυκίσει λιγάκι αν θέλεις. Όμως αν δεν έχεις κόκκινο, μην αγχώνεσαι και το λευκό μπορείς να το βάλεις.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 25-6-12  
    Συγγνώμη που καθυστέρησα να απαντήσω. Κανονικά δε χρειάζεται, αλλά αν το δεις πως το έχει πιεί όλο ενώ δεν έχει γίνει ακόμα, τότε να προσθέσεις λιγάκι. Γενικά πρέπει να το ελέγχεις το φαγητό πάντα, γιατί ανάλογα με τη φωτιά και την κατσαρόλα σου μπορεί να πιεί πιο γρήγορα ή πιο αργά τα υγρά.
    #
    Σχόλιο από mariazach, 16-9-13  
    Η συνταγή φαίνεται πολύ ωραία. Τι σάλτσα ντομάτας χρησιμοποιείς; Γίνεται να βάλουμε φρέσκια ντομάτα; Αν ναι, πόση; Ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 17-9-13  
    Εγώ χρησιμοποιώ μια βιολογική σάλτσα ντομάτας, αντίστοιχη με την Πουμαρό. Μπορείς όμως άνετα να βάλεις φρέσκια ντοματούλα, απλώς πρόσθεσε και λίγη ζάχαρη σε αυτή την περίπτωση, σε αντίστοιχη ποσότητα νομίζω. Εξαρτάται λιγάκι από τις ντομάτες σου, πόσο ζουμερές είναι.

    14 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Tauros, 9-10-07  
    Δύο ακόμα μυστικά: Το κρεμμύδι πριν το τσιγαρίσουμε το ξεπλένουμε με καυτό νερό.
    Κατά την διάρκεια του τσιγαρίσματος, ρίχνουμε μέσα 1 κουτ. του γλυκού σπασμένους σπόρους κόλιαντρου.
    #
    Σχόλιο από Sef_Leo, 23-8-08  
    Απαραίτητη λίιιγη ζαχαρίτσα για να μην πικράνει η σάλτσα ντομάτας.Για πιο γρήγορη ετοιμασία βράσιμο το μοσχαράκι με αρκετό νερό και αλατάκι σε χύτρα για 20λ και μετά σωτάρισμα με κρεμμύδι κτλ. Κατα τα άλλα μια χαρά...
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 24-8-08  
    δεν είναι φρέσικα τομάτα για να "απαιτεί ζαχαρίτσα" :) άλλωστε υπάρχουν πολλοί που δεν βάζουν ποτέ στη τομάτα ζάχαρη :) γούστα είναι αυτά!
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 24-8-08  

    κλασικό και αγαπημένο, κοκκινιστό χωρίς κανελογαρυφαλο δεν λέει!!!
    εγώ προσθέτω και 10 σπυριά μπαχάρι. Αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν βάζω καρότο , ούτε και καρινο
    #
    Σχόλιο από Lilia, 25-10-08  
    Για να γίνει πιο light το βαρύ κοκκινιστό μπορείτε να αχνίσετε το κρεμμύδι στην κατσαρόλα με λίγο νερό και, μόλις μαραθεί, να προσθεσετε το κρέας. Όταν σωταριστεί το κρέας και κλείσουν οι πόροι του, βάλτε τα υπόλοιπα υλικά και το λάδι στο τέλος.
    #
    Σχόλιο από patty, 15-11-08  
    πολύ ωραία! Πρόσθεσα σκορδάκι, κόλιανδρο, μοσχοκάρυδο και μία κουταλιά πελτέ ντομάτας.
    #
    Σχόλιο από patreas, 24-12-08  
    θα εβαζα και λιγο πελτε
    #
    Σχόλιο από παυλος, 1-12-09  
    εγω εβαλα και 2 κυβους αγροκηπος για κοκινιστο εγινε νοστιμοτατο μπραβο
    #
    Σχόλιο από maria s, 17-3-10  
    έτσι ακριβώς το κάνω κι εγώ με τη μόνη διαφορά ότι το καρότο το περνάω από το μπλέντερ για να το τρώει και το παιδάκι μου!και προσθέτω 2 κόκκους μπαχάρι αντί για δάφνη και καρίνο. 5 πιρουνάκια γιατί είναι όντως θεϊκό.
    #
    Σχόλιο από yiouliT, 24-7-10  
    Γεια σου Sitronella! Οι συνταγές σου είναι εγγύηση, ευχαριστούμε. Εγώ προσέθεσα και μια πορτοκαλί πιπεριά, και χρησιμοποίησα πουμαρό για κοκκινιστά (χάρτινη συσκευασία), το οποίο ήδη περιέχει κανέλλα και γαρύφαλλο.
    #
    Σχόλιο από remali, 5-10-10  
    Τάλιρο επάξιο. Με κοκκινόμαυρο πιπερι,βαλσάμικο αντί για κρασί & παρέλειψα γαρύφαλλο/καρίνο. Καλύτερο & απ της μάνας μου βγήκε - εξαϋλώθηκε απ' την κατσαρόλα.
    #
    Σχόλιο από stelakr13, 14-4-11  
    εινα δικο μου μυστικο ειναι οταν βαλετε το νερακι για να ψηθει το κρεας , μαζι με την ντοματα και ολα τα σχετικα, να προσθεσετε ενα κουταλακι του γλυκου μελι. Γινεται πιο γευστικο και θα σας ξετρελανει! :DD
    #
    Σχόλιο από M@ry, 22-9-11  
    πολύ ωραία συνταγή, μπράβο στην Sitronella.
    Προσωπικά δεν βάζω καρίνο αλλά λίγο μοσχοκάρυδο
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 29-3-13  
    Επιτέλους καταφερα να φτιάξω κάτι νοστιμο στο slow cooker μου. Ακολούθησα την συνταγή σου με μικρές παραλλαγές για να γίνει κατάλληλη για το slow cooker. Αυτη τη φορά τα μπαχαρικά δεν τα λυπηθηκα (ίσως και να μου παραπεσαν δηλαδή...). Άλλη μια φορά έγιονε πεντανόστιμο, έστω και με άλλη τεχνική!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Slow cookers
    Την ημέρα που άλλαξε η μαμαδοσύνη μου! Ως π...
    Τα κομμάτια του μοσχαριού
    Να που υπάρχει ένα ποντίκι που τρώγεται... Μ...
    Τα κομμάτια του μοσχαριού
    Να που υπάρχει ένα ποντίκι που τρώγεται... Μ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 46 αγαπημένων συνταγών, του/της filio
    μοσχαρι
    Ένα βιβλίο 4 αγαπημένων συνταγών, του/της xrenieri
    Κρεατάκι
    Ένα βιβλίο 16 αγαπημένων συνταγών, του/της Sitronella
    50 Συνταγές που πρέπει να ξέρω
    Ένα βιβλίο 39 αγαπημένων συνταγών, του/της bigbadwolf
    κρέας
    Ένα βιβλίο 11 αγαπημένων συνταγών, του/της desposina