Μοσχάρι ψητό κατσαρόλας

Bαθμολογία: 4.7143
       
 
7 ψήφοι
manvlia, 30.12.09

Περιγραφή

Είναι μία συνταγή από τη Σμύρνη, που αν την φτιάξετε θα γίνει η αγαπημένη σας σε γιορτές και για κρασάκι με φίλους. Δοκιμάστε την καί θα τρελαθείτε!!!!! Είναι εύκολη και νοστιμότατη! Περιμένω κριτική.


Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 1/2 κιλό μοσχάρι ποντίκι (κατά προτίμηση)
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 9-10 μπαχαράκια
  • 2 λεμόνια μικρά
  • 3-4 σταγόνες ταμπάσκο πράσινο
  • ρίγανη
  • λίγο θυμάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λάδι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Μοσχάρι
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Κουζίνα: Μικρασιατική
Σερβίρει: 8 άτομα
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 10' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 180' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σωτάρουμε τό κρέας στο καυτό λάδι, από όλες τις μεριές, για να κρατήσει τα υγρά του και να γίνει μαλακό.
  2. Σβήνουμε με τον χυμό των λεμονιών και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά.
  3. Σκεπάζουμε το κρέας με νερό και κλείνουμε την χύτρα ταχύτητας για 50 λεπτά περίπου.
  4. Ανοίγουμε το καπάκι και αφήνουμε λίγο να δέσει το ζουμάκι, 4-5 λεπτά.
  5. Τηγανίζουμε πατάτες κομμένες φαρδιές και βάζουμε το ψητό πάνω στις πατάτες (αφού τις αλατίσουμε πρώτα)
  6. Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από το ζουμάκι στό κάθε πιάτο (απαραίτητα), σερβίρουμε και καλή όρεξη!!!!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Είναι δική μου συνταγή οικογενειακή από την Σμύρνη. Δοκιμάστε την θα ενθουσιαστείτε!!!!!!!!

Τις πατάτες σε αυτό το φαγητό τις κόβουμε χοντρές, όχι φέτες, ούτε ψιλές όπως συνήθως, και όταν είναι χωριστές, τις σερβίρω με κεφαλοτύρι μαυροβούνι τριμμένο για κρέας, και με ρίγανη όταν συνοδεύουν ψάρι ή μπριζόλα στα κάρβουνα.

Για να μην σας φαίνεται αλμυρό το φαγητό, όπου υπάρχει λεμόνι για να δέσει η γεύση ρίχνουμε λίγο αλάτι παραπάνω.

Τα λεμόνια ανάλογα το μέγεθος και τα γούστα μας είναι 1 1/2 μέχρι και 3.

Σχετικές συνταγές

    11 Όλα

    #
    Σχόλιο από anastasia19, 7-1-10  
    Όνειρική με μια λέξη!!!
    #
    Σχόλιο από manvlia, 17-5-10  
    Eυχαριστώ Αναστασία μου τώρα είδα το σχόλιό σου.
    #
    Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 26-6-10  
    τελειο γεια σου Σμυρνη με τα ωραια σου
    #
    Σχόλιο από manvlia, 27-6-10  
    Ευχαριστώ 2ΙΟΥι είναι το αγαπημένο της οικογένειας και με μαρούλι σαλάτα με ξυδάκι και άνηθο είναι άπαιχτο!!!
    #
    Σχόλιο από LITSA ANEK, 25-8-10  
    Παρα πολύ ωραία. Επιτρέψτε μου να σας πω οτι μπορείτε να ρίξετε τις τηγανητές παττάτες μέσα στο κρέας να πάρουν μια βράση και θα με θυμηθείτε!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 27-2-11  
    Κι εμείς έτσι το κάνουμε μόνο που το συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου! Πολύ νόστιμο!
    #
    Σχόλιο από evadi, 17-6-11  
    Μία παραλλαγή,αγαπημένη συνταγή της μανούλας μου,είναι ρολό μοσχάρι το σωτάρω ελαφρά σε ελαιόλαδο να κρατήσει μέσα τους χυμούς του,και μόλις πάρει χρώμα το σβήνω με κρασί, προσθέτω 4-5 ολόκληρα μπαχάρια,και ζεστό νεράκι και το αφήνω να σιγοβράσει.Ανάλογα με το μέγεθος του δηλ. για δυό κιλά μοσχάρι το αφήνω γύρω στις 2,5 ώρες, σε χαμηλή φωτιά πάντα.Όταν είναι ετοιμο ρίχνω χυμό 3 λεμονιών ανάλογα πόσο ξινούτσικο το θέλετε,αλάτι πιπέρι,και το αφήνω να πάρει 2-3 βράσεις ακόμα να δέσει η σάλτσα.Το αφήνουμε να κρυώσει το κόβουμε φέτες,και το περιχύνουμε με την σάλτσα του.Όσες φορές το έχω φτιάξει,γίνεται υπέροχο,το συνοδεύω είτε με πατατούλες τηγανιτές,η με πουρέ,η με πιλάφι σκέτο,η ανάμικτο με αρακά σωταρισμένο σε λίγο βουτυράκι.Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.
    #
    Σχόλιο από monogramma, 13-3-13  
    Τέλειο! Δεν έβαλα την κανέλα :)
    #
    Σχόλιο από dcroula, 26-4-13  
    Πολύ καλό, μοιάζει όντως σαν ψητό.....μόνο που 50 λεπτά στην χύτρα, παραλίγο να βγει κάρβουνο. Στο τσακ το πρόλαβα, δυστυχώς δεν μου έμεινε και ζουμάκι.
    Την επόμενη φορά, θα το αφήσω πολύ λιγότερο, κανένα 30λεπτο, για να μείνει και ζουμάκι.
    #
    Σχόλιο από manvlia, 24-2-14  
    dcroula,50 λεπτά θέλει αλλά στις χύτρες μόλις αρχίσει η βαλβίδα να σφυρίζει το χαμηλώνουμε στο 6-7 και σιγοβράζει συγγνώμη δική μου παράλειψη και νεράκι βάλτε αρκετό να σκεπάσει το κρέας θα ψηθεί και θα γίνει λουκούμι και όταν ανοίξετε τη χύτρα αφήστετο να δέσει λίγο το ζουμάκι του!ευχαριστώ για το σχόλιο.....
    #
    Σχόλιο από despinal, 25-4-14  
    Σαν απόγονη Σμυρνιάς, μου αρέσει να βρίσκω συνταγές από τη Σμύρνη, και με τη δική σου ενθουσιαστήκαμε! Πολύ νόστιμο!

    10 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από anastasia19, 7-1-10  
    Όνειρική με μια λέξη!!!
    #
    Σχόλιο από manvlia, 17-5-10  
    Eυχαριστώ Αναστασία μου τώρα είδα το σχόλιό σου.
    #
    Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 26-6-10  
    τελειο γεια σου Σμυρνη με τα ωραια σου
    #
    Σχόλιο από manvlia, 27-6-10  
    Ευχαριστώ 2ΙΟΥι είναι το αγαπημένο της οικογένειας και με μαρούλι σαλάτα με ξυδάκι και άνηθο είναι άπαιχτο!!!
    #
    Σχόλιο από LITSA ANEK, 25-8-10  
    Παρα πολύ ωραία. Επιτρέψτε μου να σας πω οτι μπορείτε να ρίξετε τις τηγανητές παττάτες μέσα στο κρέας να πάρουν μια βράση και θα με θυμηθείτε!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 27-2-11  
    Κι εμείς έτσι το κάνουμε μόνο που το συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου! Πολύ νόστιμο!
    #
    Σχόλιο από monogramma, 13-3-13  
    Τέλειο! Δεν έβαλα την κανέλα :)
    #
    Σχόλιο από dcroula, 26-4-13  
    Πολύ καλό, μοιάζει όντως σαν ψητό.....μόνο που 50 λεπτά στην χύτρα, παραλίγο να βγει κάρβουνο. Στο τσακ το πρόλαβα, δυστυχώς δεν μου έμεινε και ζουμάκι.
    Την επόμενη φορά, θα το αφήσω πολύ λιγότερο, κανένα 30λεπτο, για να μείνει και ζουμάκι.
    #
    Σχόλιο από manvlia, 24-2-14  
    dcroula,50 λεπτά θέλει αλλά στις χύτρες μόλις αρχίσει η βαλβίδα να σφυρίζει το χαμηλώνουμε στο 6-7 και σιγοβράζει συγγνώμη δική μου παράλειψη και νεράκι βάλτε αρκετό να σκεπάσει το κρέας θα ψηθεί και θα γίνει λουκούμι και όταν ανοίξετε τη χύτρα αφήστετο να δέσει λίγο το ζουμάκι του!ευχαριστώ για το σχόλιο.....
    #
    Σχόλιο από despinal, 25-4-14  
    Σαν απόγονη Σμυρνιάς, μου αρέσει να βρίσκω συνταγές από τη Σμύρνη, και με τη δική σου ενθουσιαστήκαμε! Πολύ νόστιμο!

    0 Ερωτήσεις

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από evadi, 17-6-11  
    Μία παραλλαγή,αγαπημένη συνταγή της μανούλας μου,είναι ρολό μοσχάρι το σωτάρω ελαφρά σε ελαιόλαδο να κρατήσει μέσα τους χυμούς του,και μόλις πάρει χρώμα το σβήνω με κρασί, προσθέτω 4-5 ολόκληρα μπαχάρια,και ζεστό νεράκι και το αφήνω να σιγοβράσει.Ανάλογα με το μέγεθος του δηλ. για δυό κιλά μοσχάρι το αφήνω γύρω στις 2,5 ώρες, σε χαμηλή φωτιά πάντα.Όταν είναι ετοιμο ρίχνω χυμό 3 λεμονιών ανάλογα πόσο ξινούτσικο το θέλετε,αλάτι πιπέρι,και το αφήνω να πάρει 2-3 βράσεις ακόμα να δέσει η σάλτσα.Το αφήνουμε να κρυώσει το κόβουμε φέτες,και το περιχύνουμε με την σάλτσα του.Όσες φορές το έχω φτιάξει,γίνεται υπέροχο,το συνοδεύω είτε με πατατούλες τηγανιτές,η με πουρέ,η με πιλάφι σκέτο,η ανάμικτο με αρακά σωταρισμένο σε λίγο βουτυράκι.Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.

    Σχετικά άρθρα

    Τα κομμάτια του μοσχαριού
    Να που υπάρχει ένα ποντίκι που τρώγεται... Μ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Εύκολα κ νόστιμα!
    Ένα βιβλίο 179 αγαπημένων συνταγών, του/της FotiniP
    Μοσχαρι
    Ένα βιβλίο 8 αγαπημένων συνταγών, του/της Papajohn
    Μοσχαρι
    Ένα βιβλίο 8 αγαπημένων συνταγών, του/της Papajohn
    κρεατα
    Ένα βιβλίο 80 αγαπημένων συνταγών, του/της λιτσα γκιτι
    Νόστιμα κρεατάκια!
    Ένα βιβλίο 32 αγαπημένων συνταγών, του/της Δεσποινούλα !