Μουσακάς by Flora
Υλικά
-
Για τη μπεσαμέλ
-
1 λίτρο γάλα φρέσκο
-
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-
250 γρ. μαργαρίνη σοφτ
-
2 κουτ. εσπρέσο μοσχοκάρυδο
-
160 γρ. γραβιέρα Νάξου
-
6 αυγά χτυπημένα
-
ανάλογο αλάτι και πιπέρι
-
Για τη βάση του μουσακά
-
5 πατάτες φρέσκιες κομμένες σε φαρδιές φέτες αλλά ψιλές σε πάχος
-
5 κολοκύθια μεγάλα κομμένα σε φαρδιές αλλά ψιλά σε πάχος
-
2-3 μελιτζάνες κομμένες σε φαρδιές φέτες αλλά ψιλές σε πάχος
-
100 γρ. γραβιέρα Νάξου
-
1 λίτρο ηλιέλαιο για το σοτάρισμα
-
2-3 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
-
50 γρ. μαργαρίνη σοφτ για το άλειμμα του ταψιού
-
λίγη ζάχαρη
-
Για τον κιμά
-
500 γρ. κιμάς χοιρινός
-
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
-
3 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
-
3 κουτ. σούπας μαργαρίνη σοφτ
-
1 ζωμός βοδινού
-
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
-
1 ξύλο κανέλας
-
1 ποτηράκι κρασί λευκό
-
αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και τα σιγοβράζουμε για 20΄ έως ότου ο κιμάς γίνει τρυφερός και τραβήξει τα υγρά του.
-
2
Τηγανίζουμε τα λαχανικά στη φριτέζα μας, τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι και στη συνέχεια σε απορροφητικό χαρτί.
-
3
Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε το Flora Soft με βούτυρο και το θερμαίνουμε καλά σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει.
-
4
Ψήνουμε το αλεύρι μέσα στο σκεύος με το flora soft με βούτυρο μέχρι να ξανθύνει.
-
5
Προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά και ανακατεύουμε με το σύρμα τα υλικά έως ότου δέσει η μπεσαμέλ μας.
-
6
Τραβάμε το σκεύος από την εστία μας, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και συμπληρώνουμε με τα χτυπημένα αυγά και τα μπαχαρικά μας καθώς και με την τριμμένη γραβιέρα.
-
7
Ανακατεύουμε καλά την μπεσαμέλ και πάλι και την αφήνουμε στην άκρη για λίγο.
-
8
Αλείφουμε το ταψί μας με Flora Soft με βούτυρο και το πουδράρουμε με τη φρυγανιά.
-
9
Στη συνέχεια, δημιουργούμε την πρώτη στρώση από τις πατάτες, τις οποίες πουδράρουμε κατόπιν με λίγη τριμμένη γραβιέρα.
-
10
Στο μισό ταψί βάζουμε πάνω από τις πατάτες τις μελιτζάνες με λίγη ζάχαρη πάνω τους και στην άλλη μισή πλευρά τα κολοκύθια.
-
11
Πουδράρουμε όλη την επιφάνεια των λαχανικών με τριμμένο τυρί.
-
12
Απλώνουμε τον μαγειρεμένο κιμά πάνω από τα λαχανικά ομοιόμορφα.
-
13
Στη συνέχεια στρώνουμε την μπεσαμέλ μας σε όλη την επιφάνεια του κιμά.
-
14
Πουδράρουμε με λίγη τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190° για 30-35’ λεπτά έως ότου πάρει χρώμα και σφίξει η μπεσαμέλ.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια