κύρια φωτογραφία συνταγής Μουσακάς ελαφρύς
KristineS
KristineS @cook_8451507
,ΕΛΛΑΔΑ

Αυτός ο μουσακάς είναι πραγματικά ελαφρύς γιατί οι μελιτζάνες είναι ψητές και αντί για μπεσαμέλ η κρέμα γίνεται με γιαούρτι. Δοκιμάστε και δεν θα τον ξεχάσετε.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ο πραγματικός μουσακάς έχει γιαούρτι και όχι μπεσαμέλ. Άλλωστε που να βρεθεί γαλλική συνταγή κρέμας (μπεσαμέλ) σε ανατολίτικη συνταγή. Αν και στην Αρχαία Ελλάδα ο Μουσακάς υπήρχε με τη μορφή στρώσεων λαχανικών και τελείωμα με κρέμα από αφρόγαλα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

40 Minutes
1 κανονικού μεγάθους πυρέξ
  1. 3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε μέτριες φέτες
  2. 5 μεγάλες πατάτες κομμένες σε μέτριες φέτες
  3. 150 γρ. Kerrygold Regato τριμμένο
  4. λίγο ελαιόλαδο
  5. σπορέλαιο για τηγάνισμα
  6. χοντρό αλάτι
  7. Για τον κιμά
  8. 750 γρ. κιμά
  9. 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  10. 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
  11. 6 κ.σ ελαιόλαδο
  12. 1 φλ. νερό
  13. 1 κ.σ πελτέ ντομάτας
  14. 1 κ.γ ζάχαρη
  15. 1 ξύλο κανέλας
  16. 1/2 κ.γ μπαχάρι τριμμένο
  17. αλάτι / πιπέρι
  18. Για την κρέμα
  19. 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
  20. 200 γρ. Kerrygold Regato τριμμένο
  21. αλάτι / πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Στη σχάρα του φούρνου απλώνουμε μία λαδόκολλα και αραδιάζουμε τις φέτες της μελιτζάνας.

  2. 2

    Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.

  3. 3

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να μαραθούν οι μελιτζάνες.

  4. 4

    Αλατίζουμε τις φέτες πατάτες και τηγανίζουμε στο σπορέλαιο μέχρι να μαλακώσουν.

  5. 5

    Αραδιάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι.

  6. 6

    Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.

  7. 7

    Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ασπρίσει ο κιμάς και να μην υπάρχουν σβώλοι.

  8. 8

    Διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας στο νερό.

  9. 9

    Προσθέτουμε στον κιμά την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.

  10. 10

    Αφήνουμε τον κιμά να βράσει και να απορροφήσει τα υγρά.

  11. 11

    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τα αυγά, το μισό τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

  12. 12

    Σε ένα πυρέξ βάζουμε τις μελιτζάνες σε στρώση, τις πατάτες τον κιμά και τελειώνουμε με την κρέμα. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.

  13. 13

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (31)

KristineS
KristineS @cook_8451507
Αυτό που ξέχασα να επισημάνω είναι ότι αυτή η κρέμα από γιαούρτι, λέγετε τυραύγουλο.

Από

KristineS
KristineS @cook_8451507
στις
,ΕΛΛΑΔΑ