Μουσακάς ελαφρύς
Αυτός ο μουσακάς είναι πραγματικά ελαφρύς γιατί οι μελιτζάνες είναι ψητές και αντί για μπεσαμέλ η κρέμα γίνεται με γιαούρτι. Δοκιμάστε και δεν θα τον ξεχάσετε.
Λίγα μυστικά ακόμα
Ο πραγματικός μουσακάς έχει γιαούρτι και όχι μπεσαμέλ. Άλλωστε που να βρεθεί γαλλική συνταγή κρέμας (μπεσαμέλ) σε ανατολίτικη συνταγή. Αν και στην Αρχαία Ελλάδα ο Μουσακάς υπήρχε με τη μορφή στρώσεων λαχανικών και τελείωμα με κρέμα από αφρόγαλα.
Υλικά
-
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε μέτριες φέτες
-
5 μεγάλες πατάτες κομμένες σε μέτριες φέτες
-
150 γρ. Kerrygold Regato τριμμένο
-
λίγο ελαιόλαδο
-
σπορέλαιο για τηγάνισμα
-
χοντρό αλάτι
-
Για τον κιμά
-
750 γρ. κιμά
-
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
-
6 κ.σ ελαιόλαδο
-
1 φλ. νερό
-
1 κ.σ πελτέ ντομάτας
-
1 κ.γ ζάχαρη
-
1 ξύλο κανέλας
-
1/2 κ.γ μπαχάρι τριμμένο
-
αλάτι / πιπέρι
-
Για την κρέμα
-
2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
-
2 αυγά
-
200 γρ. Kerrygold Regato τριμμένο
-
αλάτι / πιπέρι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Στη σχάρα του φούρνου απλώνουμε μία λαδόκολλα και αραδιάζουμε τις φέτες της μελιτζάνας.
-
2
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.
-
3
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να μαραθούν οι μελιτζάνες.
-
4
Αλατίζουμε τις φέτες πατάτες και τηγανίζουμε στο σπορέλαιο μέχρι να μαλακώσουν.
-
5
Αραδιάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι.
-
6
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.
-
7
Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ασπρίσει ο κιμάς και να μην υπάρχουν σβώλοι.
-
8
Διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας στο νερό.
-
9
Προσθέτουμε στον κιμά την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.
-
10
Αφήνουμε τον κιμά να βράσει και να απορροφήσει τα υγρά.
-
11
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τα αυγά, το μισό τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
-
12
Σε ένα πυρέξ βάζουμε τις μελιτζάνες σε στρώση, τις πατάτες τον κιμά και τελειώνουμε με την κρέμα. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.
-
13
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (31)