Μουσακάς νηστίσιμος

Bαθμολογία: 4.8571
       
 
21 ψήφοι
vasiliki68, 24.02.09

Περιγραφή

Πεντανόστιμος νηστίσιμος μουσακάς με μπεσαμέλ από πουρέ πατάτας!!!

Μουσακάς νηστίσιμος

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 1/2 πακέτο μανιτάρια ή δυο μεγάλες κονσέρβες
  • 3-4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1/2 κούπα pummaro
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 1/2 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
  • 1-2 ξύλα κανέλλας
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • 1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού γαλέττα
  • αλάτι και πιπέρι

Για την κρέμα

  • 5 φλυτζάνια τσαγιού νερό
  • 3/4 φλυτζ. τσαγιού νιφάδες πατάτας για πουρέ
  • 1/2 φλυτζάνι λάδι
  • 3/4 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι
  • αλάτι
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • λίγο άσπρο πιπέρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Λαδερά , Λαχανικά
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Vegan , Χορτοφαγική
Κουζίνα: Ελληνική
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις βάζουμε σε κρύο νερό με άλάτι, για να φύγει η πικρίλα τους.
  2. Τις στραγγίζουμε καλά και τις σκουπίζουμε να φύγουν τα υγρά.
  3. Τις τηγανίζουμε σε λάδι ελαφρά και τις τοποθετούμε σε στραγγιστήρι για να βγάλουν το λάδι τους.
  4. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα βάζουμε να στραγγίσουν.
  5. Καβουρδίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια. τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιούν το νερό τους και προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι πιπέρι και το ξύλο της κανέλλας. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  6. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και πασπαλίζουμε με 3 κουταλιές γαλέτα.
  7. Στρώνουμε τις μελιτζάνες και ύστερα τα μανιτάρια στο ταψί

Ετοιμάζουμε την κρέμα ώς εξής:

  1. Βράζουμε το νερό και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τις νιφάδες της πατάτας σιγά-σιγά μέχρι να διαλυθούν καλά και αφήνουμε το μίγμα να μείνει.
  2. Βάζουμε το λάδι να κάψει και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει το αλεύρι ξανθό χρώμα (5 λεπτά περίπου). Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μίγμα της πατάτας Ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβωλιάσει. Βράζουμε την κρέμα μέχρι να πήξει και προσθέτουμε το αλάτι το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
  3. Την ανακατεύουμε καλά και την απλώνουμε στο φαγητό.
  4. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γαλέτα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μία ώρα περίπου.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και πατάτα όπως στον κανονικό μουσακά.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο Σαρακοστιανά (Μ.Δ.κοκκίνου, Γ.Σ.Κοφινά). Καλή επιτυχία!!!

Σχετικές συνταγές

    34 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από MIKAELLA, 5-3-09  
    Πολύ καλός φαίνεται ο μουσακάς! Θα τον δοκιμάσω και θα βαθμολογήσω!
    #
    Σχόλιο από TALILOMAMA, 9-4-09  
    Επειδή τον έκανε κι η συγκάτοικός μου αυτό το μουσακά, έχω να πω ότι είναι πεντανόστιμος, μη σας πω και καλύτερος του κονονικού!
    #
    Σχόλιο από vasiliki68, 10-4-09  
    TALILOMAMA είναι πραγματικά πολύ νόστιμος, σ' ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από LolliPop, 16-4-09  
    Για νηστίσιμο πολύ καλό! αν και είχε αρκετή λαδίλα! ειδικά εκεί που βάζαμε το αλεύρι στο λάδι!
    #
    Σχόλιο από vasiliki68, 17-4-09  
    Lollipop εγώ συνήθως ψήνω τις μελιτζάνες και δεν τις τηγανίζω κι έτσι αποφεύγω την πολύ λαδίλα. ¨ομως τη συνταγή την έβαλα όπως την είχε το βιβλίο. Ευχαριστώ και για τα πηρουνάκια. Καλή Ανάσταση!
    #
    Σχόλιο από LolliPop, 18-4-09  
    Ούτε εμείς τηγανίσαμε τις μελιτζάνες. Βάλαμε και λίγες πατατούλες και τις μισοβράσαμε πρώτα και έγιναν πολύ ωραίες! :)
    #
    Σχόλιο από Πάπισσα, 3-3-10  
    μμμμμ!πεντανόστιμη φαίνεται!θα τη δοκιμάσω τη Κυριακή που είναι και της Σταυροπροσκυνήσεως και θα επανέλθω με πηρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από Clea, 4-3-10  
    Έχω να φάω μουσακά 25 χρόνια. Σιχαινόμουν τις μελιτζάνες μέχρι πέρσυ που ανακάλυψα πως δε μου αρεσε απλά ο τρόπος που τις μαγείρευαν οι δικοί μου. Χθές έφτιαξα τον μουσακά σου, και ΤΟΝ ΤΣΑΚΙΣΑΜΕ!!! Πραγματικά πεντανόστιμος. Μου παράπεσε και ένα ξυλάκι κανέλας παραπάνω και έγινε διαφορετικό. Τέλειο! Ο δικός μου ξετρελάθηκε, με διαφήμιζε στο facebook σήμερα:P Thank you, thank you!!!!
    #
    Σχόλιο από vasiliki68, 5-3-10  
    clea χαιρομαι πολύ που σου άρεσε!!!!!!!
    Πάπισσα irina καλή επιτυχία χαχαχαχχαχαχ
    #
    Σχόλιο από Roberta, 7-3-10  
    h suntagh mou fenete endiaferousa 8a dwkimasw na ti ftiaksw kai meta 8a va8mologisw :P
    #
    Σχόλιο από melvana, 12-3-10  
    m,m, ekana exfes,, egine SUPER.,.,.,
    #
    Σχόλιο από vasiliki68, 12-3-10  
    melvana χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε.
    #
    Σχόλιο από konma, 8-4-10  
    Έβαλα και κολοκυθάκια. Τα έψησα όπως και τις μελιτζάνες στο γκριλ. Έβαλα και λίγο γάλα και τυρί στο πουρέ. Έγινε τέλειο!!!!
    #
    Σχόλιο από koproskilo, 21-4-10  
    Παραλλαγή
    Έβαλα μόνο μια κονσέρβα μανιταριων και προσθεσα και μια κουταλιά πελτέ.Αντι για γαλέτα έβαλα τριμενο κρητικό κουλούρι και βγηκε καταπληκτικό.Όποιος έφαγε, έπαθε πλάκα.Αν είχε 10 πηρούνια θα τα έβαζα.
    #
    Σχόλιο από zucca, 19-3-11  
    Φαίνεται υπέροχος στην φωτό!!Θα τον δοκιμάσω σίγουρα!!
    #
    Σχόλιο από fot1n1, 24-3-11  
    #
    Σχόλιο από tht, 7-3-12  
    Πολύ καλή συνταγή για νηστίσιμο φαγητό. Μου άρεσαν πάρα πολύ οι νιφάδες πατάτας στη μπεσαμέλ. Εγώ συνήθως έβαζα ζωμό λαχανικών (σπιτικό ή έτοιμο - αυτό που λένε "νοστιμιά"- 1 κ.γ. σε 1 λίτρο νερό). Πάλι έβαλα τη "νοστιμιά" στη μπεσαμέλ και μαζί με τις νιφάδες πατάτας έγινε τέλεια. Επίσης στο μείγμα με τα μανιτάρια έβαλα και κομματάκια σόγιας που τα είχα βράσει και τα είχα στραγγίσει καλά σύμφωνα με τις οδηγίες που έγραφε στο φακελάκι. Η κανέλα δένει τέλεια με τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος, έβαλα μία στρώση μελιτζάνες και μία στρώση πατάτες. Στο τελείωμα έριξα και λίγο τυράκι σόγιας πάνω στη μπεσαμέλ. Φανταστικό. Ευχαριστούμε για τη συνταγή. Βάζω και φώτο πριν και μετά το ψήσιμο.
    #
    Σχόλιο από σοφια40, 7-3-12  
    Η συνταγή φαίνεται τέλεια.Θα τη δοκιμάσω άμεσα, μια και δανύουμε περίοδο νηστείας.Όσον αφορά το λάδι που γράφει κάποιο μέλος 1/2 φλυτζάνι δεν μου φαίνεται πολύ και ίσως μπορούμε να το μειώσουμε αν ψήσουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο.Θα επανέλθω με πιρουνάκια μόλις φτιάξω τη συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από ΤΗΑΝΙΝΟ, 19-3-12  
    Εξαιρετική συνταγή. Πολύ νόστιμη και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την κλασική συνταγή του μουσακά. Μη σας πω ότι είναι και ωραιότερη. Μπράβο στον εμπνευστή της. Εμείς πάντως φάγαμε όλο το ταψί!!!!
    #
    Σχόλιο από christina82, 21-3-12  
    Φαίνεται τέλεια η συνταγή! Θα τη δοκιμάσω αύριο κιόλας και θα επανέλθω με πηρουνάκια. Μια ερώτηση μόνο, νομίζεις θα μπορούσα να προσθέσω κανονικές πατάτες αντί για νιφάδες; Να φτιάξω κανονικά τον πουρέ δηλαδή. Πόσο αραιό είναι το μίγμα που χρησιμοποιείς με τις νιφάδες;
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    32 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από MIKAELLA, 5-3-09  
    Πολύ καλός φαίνεται ο μουσακάς! Θα τον δοκιμάσω και θα βαθμολογήσω!
    #
    Σχόλιο από TALILOMAMA, 9-4-09  
    Επειδή τον έκανε κι η συγκάτοικός μου αυτό το μουσακά, έχω να πω ότι είναι πεντανόστιμος, μη σας πω και καλύτερος του κονονικού!
    #
    Σχόλιο από vasiliki68, 10-4-09  
    TALILOMAMA είναι πραγματικά πολύ νόστιμος, σ' ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από LolliPop, 16-4-09  
    Για νηστίσιμο πολύ καλό! αν και είχε αρκετή λαδίλα! ειδικά εκεί που βάζαμε το αλεύρι στο λάδι!
    #
    Σχόλιο από vasiliki68, 17-4-09  
    Lollipop εγώ συνήθως ψήνω τις μελιτζάνες και δεν τις τηγανίζω κι έτσι αποφεύγω την πολύ λαδίλα. ¨ομως τη συνταγή την έβαλα όπως την είχε το βιβλίο. Ευχαριστώ και για τα πηρουνάκια. Καλή Ανάσταση!
    #
    Σχόλιο από LolliPop, 18-4-09  
    Ούτε εμείς τηγανίσαμε τις μελιτζάνες. Βάλαμε και λίγες πατατούλες και τις μισοβράσαμε πρώτα και έγιναν πολύ ωραίες! :)
    #
    Σχόλιο από Πάπισσα, 3-3-10  
    μμμμμ!πεντανόστιμη φαίνεται!θα τη δοκιμάσω τη Κυριακή που είναι και της Σταυροπροσκυνήσεως και θα επανέλθω με πηρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από Clea, 4-3-10  
    Έχω να φάω μουσακά 25 χρόνια. Σιχαινόμουν τις μελιτζάνες μέχρι πέρσυ που ανακάλυψα πως δε μου αρεσε απλά ο τρόπος που τις μαγείρευαν οι δικοί μου. Χθές έφτιαξα τον μουσακά σου, και ΤΟΝ ΤΣΑΚΙΣΑΜΕ!!! Πραγματικά πεντανόστιμος. Μου παράπεσε και ένα ξυλάκι κανέλας παραπάνω και έγινε διαφορετικό. Τέλειο! Ο δικός μου ξετρελάθηκε, με διαφήμιζε στο facebook σήμερα:P Thank you, thank you!!!!
    #
    Σχόλιο από vasiliki68, 5-3-10  
    clea χαιρομαι πολύ που σου άρεσε!!!!!!!
    Πάπισσα irina καλή επιτυχία χαχαχαχχαχαχ
    #
    Σχόλιο από Roberta, 7-3-10  
    h suntagh mou fenete endiaferousa 8a dwkimasw na ti ftiaksw kai meta 8a va8mologisw :P
    #
    Σχόλιο από melvana, 12-3-10  
    m,m, ekana exfes,, egine SUPER.,.,.,
    #
    Σχόλιο από vasiliki68, 12-3-10  
    melvana χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε.
    #
    Σχόλιο από konma, 8-4-10  
    Έβαλα και κολοκυθάκια. Τα έψησα όπως και τις μελιτζάνες στο γκριλ. Έβαλα και λίγο γάλα και τυρί στο πουρέ. Έγινε τέλειο!!!!
    #
    Σχόλιο από koproskilo, 21-4-10  
    Παραλλαγή
    Έβαλα μόνο μια κονσέρβα μανιταριων και προσθεσα και μια κουταλιά πελτέ.Αντι για γαλέτα έβαλα τριμενο κρητικό κουλούρι και βγηκε καταπληκτικό.Όποιος έφαγε, έπαθε πλάκα.Αν είχε 10 πηρούνια θα τα έβαζα.
    #
    Σχόλιο από zucca, 19-3-11  
    Φαίνεται υπέροχος στην φωτό!!Θα τον δοκιμάσω σίγουρα!!
    #
    Σχόλιο από fot1n1, 24-3-11  
    #
    Σχόλιο από σοφια40, 7-3-12  
    Η συνταγή φαίνεται τέλεια.Θα τη δοκιμάσω άμεσα, μια και δανύουμε περίοδο νηστείας.Όσον αφορά το λάδι που γράφει κάποιο μέλος 1/2 φλυτζάνι δεν μου φαίνεται πολύ και ίσως μπορούμε να το μειώσουμε αν ψήσουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο.Θα επανέλθω με πιρουνάκια μόλις φτιάξω τη συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από ΤΗΑΝΙΝΟ, 19-3-12  
    Εξαιρετική συνταγή. Πολύ νόστιμη και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την κλασική συνταγή του μουσακά. Μη σας πω ότι είναι και ωραιότερη. Μπράβο στον εμπνευστή της. Εμείς πάντως φάγαμε όλο το ταψί!!!!
    #
    Σχόλιο από vasiliki68, 23-3-12  
    Συγγνώμη που καθυστέρησα να απαντήσω christina82, αλλά δεν κοιτάζω κάθε μέρα τα mail μου. Γίνεται και με πατάτες βραστες, κάνουμε ένα πολύ αραιό χυλό. Εγώ χρησιμοποιώ το νερό που έβρασα τις πατάτες για να μη χάνεται και η γεύση.
    #
    Σχόλιο από thomaei, 23-3-12  
    Εχω φτιαξει το μουσακα σου και αντι για νιφαδες εβρασα 3 πατατες της πολτοποιησα και αντι για νερο βρυσης εβαλα ζωμο λαχανικων δικο μου που ετοιμαζω παντα και εχω στον καταψυκτη μου και εκανα την μπεσαμελ οπως τη δινεις στη συνταγη σου!! μια πολυ καλη προταση για την περιοδο της νηστειας .
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από christina82, 21-3-12  
    Φαίνεται τέλεια η συνταγή! Θα τη δοκιμάσω αύριο κιόλας και θα επανέλθω με πηρουνάκια. Μια ερώτηση μόνο, νομίζεις θα μπορούσα να προσθέσω κανονικές πατάτες αντί για νιφάδες; Να φτιάξω κανονικά τον πουρέ δηλαδή. Πόσο αραιό είναι το μίγμα που χρησιμοποιείς με τις νιφάδες;

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από tht, 7-3-12  
    Πολύ καλή συνταγή για νηστίσιμο φαγητό. Μου άρεσαν πάρα πολύ οι νιφάδες πατάτας στη μπεσαμέλ. Εγώ συνήθως έβαζα ζωμό λαχανικών (σπιτικό ή έτοιμο - αυτό που λένε "νοστιμιά"- 1 κ.γ. σε 1 λίτρο νερό). Πάλι έβαλα τη "νοστιμιά" στη μπεσαμέλ και μαζί με τις νιφάδες πατάτας έγινε τέλεια. Επίσης στο μείγμα με τα μανιτάρια έβαλα και κομματάκια σόγιας που τα είχα βράσει και τα είχα στραγγίσει καλά σύμφωνα με τις οδηγίες που έγραφε στο φακελάκι. Η κανέλα δένει τέλεια με τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος, έβαλα μία στρώση μελιτζάνες και μία στρώση πατάτες. Στο τελείωμα έριξα και λίγο τυράκι σόγιας πάνω στη μπεσαμέλ. Φανταστικό. Ευχαριστούμε για τη συνταγή. Βάζω και φώτο πριν και μετά το ψήσιμο.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Μελιτζάνα: κυρά και αρχόντισσα
    Ας ξανασυστηθούμε: το επιστημονικό της όνομα εί...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...

    Σχετικές οδηγίες

    Μελιτζάνες στον καταψύκτη
    Προστέθηκε από thomaei
    5
           
           
    (9)

    Το tip της ημέρας

    Θέλετε πράσινα αυγά χωρίς χημικές βαφές; Βράστε τα σε νερό που έχετε νωρίτερα βράσει 1 κιλό σπανάκι!

    Τη συνταγή προτείνουν:

    φαγητα
    Ένα βιβλίο 87 αγαπημένων συνταγών, του/της -ΑΦΡΟΔΙΤΗ=
    νηστησιμα φαγητα
    Ένα βιβλίο 6 αγαπημένων συνταγών, του/της happy mama
    Νηστίσιμα
    Ένα βιβλίο 110 αγαπημένων συνταγών, του/της katerina78
    Νηστίσιμα φαγητά ορεκτικά-λαδερά
    Ένα βιβλίο 129 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    Συνταγές για μπουφέ ή τραπέζι
    Ένα βιβλίο 67 αγαπημένων συνταγών, του/της MAGEIRISSA