Μουσακάς

Bαθμολογία: 4.75
       
 
52 ψήφοι
Sitronella, 01.01.05
Μουσακάς
photo: xaroula

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό μελιτζάνες
  • 1 κιλό πατάτες
  • 125 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
  • ½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο

ΓΕΜΙΣΗ ΚΙΜΑ

  • 1 κιλό κιμά
  • 350 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1-2 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 125 γρ. ρετσίνα
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 75 γρ. λάδι
  • 1 κύβο βοδινό
  • 4 ασπράδια αβγού
  • 1 πρέζα κοκκινοπίπερο, μαύρο πιπέρι, αλάτι
  • 2-4 σκελίδες σκόρδο
  • αρώματα: 1 κ.σ. μαϊντανό, 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • μπαχαρικά: 2 πρέζες ρίγανη, 1 πρέζα γαρύφαλλο, 1 πρέζα κανέλλα, 1 πρέζα κόλιανδρο, ½ φύλλο δάφνης

Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κιμάδες , Λαδερά
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χωρίς γλουτένη
Κουζίνα: Ελληνική
Δυσκολία: Με φωτο
Σερβίρει: 8-12 άτομα
Κόστος:
(6 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(6 ψήφοι)
Προετοιμασία: 50' (6 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 54' (6 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Κόβετε τις μελιτζάνες σε μακρόστενες φέτες πάχους 1 εκ. περίπου. Τις αλατίζετε, τις αφήνετε στο αλάτι για 30', τις πλένετε, τις στραγγίζετε και τις σκουπίζετε καλά.
Βήμα 2
2) Κόβετε ίδια και τις πατάτες και τα τηγανίζετε μέσα σε μπόλικο καυτό λάδι. Τα στραγγίζετε καλά σε σουρωτήρι και χαρτί κουζίνας.
Βήμα 3
3) Σε κατσαρόλα βάζετε το λάδι να ζεσταθεί και τσιγαρίζετε ελαφρά το κρεμμύδι και τον κιμά.
Βήμα 4
4) Σβήνετε με το κρασί και το ζωμό. Προσθέτετε τα μπαχαρικά, λίγο νερό και βράζετε τον κιμά για 45'.
Βήμα 5
5) Στη συνέχεια προσθέτετε τη ντομάτα, το ντοματοπολτό, το σκόρδο, τα αρώματα και το αλάτι και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Βήμα 6
6) Αφού χλιάνει ρίχνετε τα ασπράδια και ανακατεύετε.
Βήμα 7
7) Φτιάχνετε τη μπεσαμέλ (προσοχή: τους κρόκους τους προσθέτουμε αφού χλιάνει λίγο η σάλτσα).
Βήμα 8
8) Σε ταψί στρώνουμε τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνουμε, τις πασπαλίζουμε με το μισό μαϊντανό, λίγη ζάχαρη και το 1/3 από το τυρί. Τις σκεπάζουμε με τον κιμά και μετά τις μελιτζάνες, όπου βάζουμε ξανά από πάνω τα ίδια.
Βήμα 9
9) Απλώνουμε τη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Για να γίνει η συνταγή ασφαλής για αυτούς που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη κάντε τα εξής:

  • ελέγξτε τον τοματοπελτέ αν είναι εμπορίου
  • ελέγξε τα μπαχαρικά
  • σιγουρευτείτε για το κεφαλοτύρι
  • δείτε τις αντίστοιχες οδηγίες στη συνταγή με τη μπεσαμέλ

Σχετικές συνταγές

    73 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Αλέκα Ν., 3-8-07  
    Τις πατάτες και τις μελιτζάνες μπορούμε αντί να τις τηγανίσουμε, να τις λαδώσουμε ελαφρά και να τις ψήσουμε στο φούρνο. Και το τηγάνισμα γλυτώνουμε και πιο ελαφρύ γίνεται το φαγητό.

    Πριν πολύ καιρό, παρακολούθησα την παρασκευή μουσακά χωρίς να τηγανισθούν ούτε οι πατάτες, ούτε οι μελιτζάνες. Παρ΄όλ΄αυτά όταν το δοκίμασα, απέτυχα παταγωδώς διότι οι μελιτζάνες έβγαλαν τόσο πολύ νερό που το φαγητό που μάλλον με μουσακόσουπα έμοιζε περισσότερο. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι γι΄αυτό ας μας διαφωτίσει...

    Και μια απορία: 45' για τον κιμά δεν είναι πολλά, αφού μετά θα μπει και στο φούρνο;
    #
    Σχόλιο από Athanasia, 4-8-07  
    Έβαλες πατάτες-μελιτζάνες να ψηθούν όλα μαζί συναρμολογημένα σε μουσακά; (με τον κιμά και τη μπεσαμέλ). Κι έβγαλαν τόσο νερό;
    Οι μελιτζάνες μπορούν να ψηθούν προηγουμένως σε γκριλιέρα/αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι (ή στο γκριλ του φούρνου) και οι πατάτες μόνες τους στο φούρνο κανονικά σε στρώση στο ταψί (που θα γεμίσεις ΜΕΤΑ με τα υπόλοιπα υλικά) για ~45'.
    Όλα μαζί ωμά (μελιτζάνες, πατάτες, κολοκύθια, πιπεριές) ψήνω σε ταψί με σάλτσα όταν κάνω μπριάμ και δε γίνεται "σούπα". Τώρα για το μουσακά μπορεί να φταίνε οι κανονισμένες στρώσεις ή αν ήταν νερουλός ο κιμάς, δοκίμασε με τα προψημένα πάντως. Και πασπάλισε λίγη φρυγανιά και στον πάτο και ανάμεσα για σιγουριά, για να τραβήξει υγρά αν χρειαστεί.
    Για τον κιμά μού φαίνονται πολλά τα 45' (σιγοβράσιμο εννοεί βεβαίως), μπορείς να το κάνεις και λιγότερο, όλες από ένα σημείο και μετά μαγειρεύουμε και "με το μάτι"...
    Καλή επιτυχία με τον υγιεινό μουσακά!!!
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 15-5-08  
    Αν θέλουμε να κάνουμε τη λάιτ έκδοση του μουσακά αντί να τηγανίσουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες τις ψήνουμε στο γκριλ αφού πρώτα τις ξεπικρισουμε και αλείψουμε με λίγο λάδι.
    Το μισό κιμά τον αντικαθιστούμε με μανιτάρια και αυξάνουμε λίγο τη ρετσίνα και χρησιμοποιούμε μόνο φρέσκια ντομάτα. Το αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει, δεν βάζουμε ούτε κύβο ούτε ασπράδια από αυγά.
    Όσο για τη μπεσαμελ την κάνουμε με γάλα ελαφρύ και χωρίς τους κρόκους και τέλος πασπαλίζουμε με φρυγανιά τριμμένη.
    Τώρα για τη γεύση δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε. Τόσο ελαφρύ και γευστικό που τρώμε ένα ταψί στην καθισιά.
    Όσο για τη μουσακοσουπα φταίει η μπεσαμελ που δεν άφησε τα υγρά να εξατμιστούν, σε αντίθεση με το μπριαμ που δένει όλο μαζί και γίνετε μούρλια.
    #
    Σχόλιο από kiriakh58, 7-1-09  
    οταν φτιαχνω μουσακα βαζω και μια στρωση κολοκυθια γινετε τελειος και στον κιμα δεν βαζω ριγανι ουτε γαρυφαλο ουτε δυοσμο και δεν βαζω κυβο βοδινου αφου βαζουμε κιμα, τις πατατες τις μελιτζανες,και τα κολοκυθια τα τηγανιζω απο το βραδυ,και τα βαζω σε σουρωτηρι για να φυγουν τα πολλα λαδια και τον φτιαχνω το πρωι
    #
    Σχόλιο από xaroula, 5-6-09  
    Τι φαγητο θεε μου ,αξεπεραστο!!τα λαχανικα τα εψησα για να μην νιωθω οτι τρωω και με τρωει αχαχαχα εβαλα και κολοκυθακια και δεν εβαλα τα ασπραδια στον κιμα,αλλα ουτε και ολα τα μυρωδικα μπαχαρικα και τον κυβο :)
    #
    Σχόλιο από golfo, 5-6-09  
    μια χαρα μουσακας !Αν ηθελα φαγητο λαιτ θα ετρωγα κατι στον ατμο.
    sitronella τελειο!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 5-6-09  
    Εντάξει αυτή είναι συνταγή με τα όλα της :). Πάντως μπορούμε άνετα να κανουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες στο γκριλ και να αποφύγουμε το τηγάνισμα. Δεν είναι τόσο για τις θερμίδες όσον αφορά εμένα, είναι πως είναι και κάπως πιο ελαφρύ. Πάντως ή έτσι ή αλλιώς είναι πεντανόστιμο φαγητό.
    #
    Σχόλιο από kor_, 21-6-09  
    Tον έφτιαξα και έγινε χάρμα!!! Εφτιαξα ένα μεγάλο ταψί και φάγαμε για βραδυνό 3 άτομα...έχουν μείνει μόνο 2 κομματάκια...Και είμαι πολύ περήφανη αφού πρώτη φορά έφτιαξα μουσακά!!! Συγχαρητήρια Sitronella!
    #
    Σχόλιο από Nienna, 24-6-09  
    Είπα να δοκιμάσω κι αυτή τη συνταγή μουσακά, κι έμεινα απολύτως ικανοποιημένη, κι εγώ και οι οκτώ καλεσμένοι μου. Περίπου έτσι τον έκανα, μόνο που έβαζα λίγο διαφορετικά μπαχαρικά [δεν έβαζα κόλιανδρο, π.χ.] και δεν έβαζα ασπράδια στον κιμά. Μου άρεσαν και οι δυο αυτές αλλαγές, νομίζω πως θα τον κάνω έτσι από εδώ και πέρα!
    #
    Σχόλιο από maria4, 15-7-09  
    έκανα το μουσακα και περιμένω να τον βγάλω από το φούρνο!!!! πιστεύω πως θα είναι τέλειος. δεν έβαλα σκόρδο και ρετσίνα, αλλά έβαλα κολοκιθάκια. είμαι χορτοφάγος έτσι περιμένω από τους άλλους σχόλια ! φαίνεται καταπλικτικός πάντως. σε ένα μικρό ταψί έκανα μουσακά χωρίς κιμά. υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να προσθέσω για χορτοφάγους;
    #
    Σχόλιο από chrysabali, 17-7-09  
    Τέλεια συνταγή....Ο άντρας μου που δεν έτρωγε στην μαμα του ξετρελάθηκε!!!
    #
    Σχόλιο από elatwra, 25-9-09  
    Αυτός δεν ειναι μουσακάς..ο παραδοσιακός μουσακάς δεν έχει πατάτες..Οπότε θα μπορούσες να τον πεις " Μουσακάς με πατάτες". (αν θες δοκίμασε και να τον φας χωρις πατάτες, θα δεις ειναι πιο ωραίος!)
    #
    Σχόλιο από Dodaki, 15-11-09  
    Sitronella μπράβο σου.Ο καλύτερος μουσακάς που φάγαμε ποτέ!Εκπληκτική συνταγή, στγχαρητήρια!!!
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 3-12-09  
    τελικά μάλλον έχω συνηθήσει στη γεύση των ψητών αντί τηγανιτών λαχανικών :) ωραίο πράγμα το τηγανιτό !
    #
    Σχόλιο από golfo, 2-2-10  
    δυστυχως δε μπορω να βαλω παλι πηρουνακια!
    μουσακας ονειρο!
    ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από θαλασσάκι, 10-2-10  
    Παρακαλώ, για τι μέγεθος ταψιού είναι η συνταγή και για πόσα άτομα; Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 10-2-10  
    Το φτιάχνω στο συνηθισμένο ορθογώνιο ταψί του φούρνου. Γράφει και στη συνταγή πως είναι για 8-12 άτομα (ανάλογα.. την πείνα! )
    #
    Σχόλιο από θαλασσάκι, 10-2-10  
    Έχεις δίκιο για τα άτομα - δεν το είδα. Το ταψί του φούρνου δεν είναι πολύ μεγάλο;
    #
    Σχόλιο από annoulap, 2-5-10  
    να προτεινω-ρωτησω κατι...?αν αντι να τηγανισουμε "ψησουμε χωρις τυψεις" οπως οι πατατες,τα κεφτεδακια,τα κολοκυθακια.....ε?μπορει να γινει κ ελαφρυτερος...
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 3-5-10  
    Αυτό το φαγητό μ'αρέσει τόσο πολύ που μπορώ να φάω το ταψί όλο!!!! Το μόνο που αλλάζω είναι ότι κάνω τις μελιτζάνες στο γκριλ.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

    58 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Αλέκα Ν., 3-8-07  
    Τις πατάτες και τις μελιτζάνες μπορούμε αντί να τις τηγανίσουμε, να τις λαδώσουμε ελαφρά και να τις ψήσουμε στο φούρνο. Και το τηγάνισμα γλυτώνουμε και πιο ελαφρύ γίνεται το φαγητό.

    Πριν πολύ καιρό, παρακολούθησα την παρασκευή μουσακά χωρίς να τηγανισθούν ούτε οι πατάτες, ούτε οι μελιτζάνες. Παρ΄όλ΄αυτά όταν το δοκίμασα, απέτυχα παταγωδώς διότι οι μελιτζάνες έβγαλαν τόσο πολύ νερό που το φαγητό που μάλλον με μουσακόσουπα έμοιζε περισσότερο. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι γι΄αυτό ας μας διαφωτίσει...

    Και μια απορία: 45' για τον κιμά δεν είναι πολλά, αφού μετά θα μπει και στο φούρνο;
    #
    Σχόλιο από Athanasia, 4-8-07  
    Έβαλες πατάτες-μελιτζάνες να ψηθούν όλα μαζί συναρμολογημένα σε μουσακά; (με τον κιμά και τη μπεσαμέλ). Κι έβγαλαν τόσο νερό;
    Οι μελιτζάνες μπορούν να ψηθούν προηγουμένως σε γκριλιέρα/αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι (ή στο γκριλ του φούρνου) και οι πατάτες μόνες τους στο φούρνο κανονικά σε στρώση στο ταψί (που θα γεμίσεις ΜΕΤΑ με τα υπόλοιπα υλικά) για ~45'.
    Όλα μαζί ωμά (μελιτζάνες, πατάτες, κολοκύθια, πιπεριές) ψήνω σε ταψί με σάλτσα όταν κάνω μπριάμ και δε γίνεται "σούπα". Τώρα για το μουσακά μπορεί να φταίνε οι κανονισμένες στρώσεις ή αν ήταν νερουλός ο κιμάς, δοκίμασε με τα προψημένα πάντως. Και πασπάλισε λίγη φρυγανιά και στον πάτο και ανάμεσα για σιγουριά, για να τραβήξει υγρά αν χρειαστεί.
    Για τον κιμά μού φαίνονται πολλά τα 45' (σιγοβράσιμο εννοεί βεβαίως), μπορείς να το κάνεις και λιγότερο, όλες από ένα σημείο και μετά μαγειρεύουμε και "με το μάτι"...
    Καλή επιτυχία με τον υγιεινό μουσακά!!!
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 15-5-08  
    Αν θέλουμε να κάνουμε τη λάιτ έκδοση του μουσακά αντί να τηγανίσουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες τις ψήνουμε στο γκριλ αφού πρώτα τις ξεπικρισουμε και αλείψουμε με λίγο λάδι.
    Το μισό κιμά τον αντικαθιστούμε με μανιτάρια και αυξάνουμε λίγο τη ρετσίνα και χρησιμοποιούμε μόνο φρέσκια ντομάτα. Το αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει, δεν βάζουμε ούτε κύβο ούτε ασπράδια από αυγά.
    Όσο για τη μπεσαμελ την κάνουμε με γάλα ελαφρύ και χωρίς τους κρόκους και τέλος πασπαλίζουμε με φρυγανιά τριμμένη.
    Τώρα για τη γεύση δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε. Τόσο ελαφρύ και γευστικό που τρώμε ένα ταψί στην καθισιά.
    Όσο για τη μουσακοσουπα φταίει η μπεσαμελ που δεν άφησε τα υγρά να εξατμιστούν, σε αντίθεση με το μπριαμ που δένει όλο μαζί και γίνετε μούρλια.
    #
    Σχόλιο από kiriakh58, 7-1-09  
    οταν φτιαχνω μουσακα βαζω και μια στρωση κολοκυθια γινετε τελειος και στον κιμα δεν βαζω ριγανι ουτε γαρυφαλο ουτε δυοσμο και δεν βαζω κυβο βοδινου αφου βαζουμε κιμα, τις πατατες τις μελιτζανες,και τα κολοκυθια τα τηγανιζω απο το βραδυ,και τα βαζω σε σουρωτηρι για να φυγουν τα πολλα λαδια και τον φτιαχνω το πρωι
    #
    Σχόλιο από xaroula, 5-6-09  
    Τι φαγητο θεε μου ,αξεπεραστο!!τα λαχανικα τα εψησα για να μην νιωθω οτι τρωω και με τρωει αχαχαχα εβαλα και κολοκυθακια και δεν εβαλα τα ασπραδια στον κιμα,αλλα ουτε και ολα τα μυρωδικα μπαχαρικα και τον κυβο :)
    #
    Σχόλιο από golfo, 5-6-09  
    μια χαρα μουσακας !Αν ηθελα φαγητο λαιτ θα ετρωγα κατι στον ατμο.
    sitronella τελειο!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 5-6-09  
    Εντάξει αυτή είναι συνταγή με τα όλα της :). Πάντως μπορούμε άνετα να κανουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες στο γκριλ και να αποφύγουμε το τηγάνισμα. Δεν είναι τόσο για τις θερμίδες όσον αφορά εμένα, είναι πως είναι και κάπως πιο ελαφρύ. Πάντως ή έτσι ή αλλιώς είναι πεντανόστιμο φαγητό.
    #
    Σχόλιο από kor_, 21-6-09  
    Tον έφτιαξα και έγινε χάρμα!!! Εφτιαξα ένα μεγάλο ταψί και φάγαμε για βραδυνό 3 άτομα...έχουν μείνει μόνο 2 κομματάκια...Και είμαι πολύ περήφανη αφού πρώτη φορά έφτιαξα μουσακά!!! Συγχαρητήρια Sitronella!
    #
    Σχόλιο από Nienna, 24-6-09  
    Είπα να δοκιμάσω κι αυτή τη συνταγή μουσακά, κι έμεινα απολύτως ικανοποιημένη, κι εγώ και οι οκτώ καλεσμένοι μου. Περίπου έτσι τον έκανα, μόνο που έβαζα λίγο διαφορετικά μπαχαρικά [δεν έβαζα κόλιανδρο, π.χ.] και δεν έβαζα ασπράδια στον κιμά. Μου άρεσαν και οι δυο αυτές αλλαγές, νομίζω πως θα τον κάνω έτσι από εδώ και πέρα!
    #
    Σχόλιο από maria4, 15-7-09  
    έκανα το μουσακα και περιμένω να τον βγάλω από το φούρνο!!!! πιστεύω πως θα είναι τέλειος. δεν έβαλα σκόρδο και ρετσίνα, αλλά έβαλα κολοκιθάκια. είμαι χορτοφάγος έτσι περιμένω από τους άλλους σχόλια ! φαίνεται καταπλικτικός πάντως. σε ένα μικρό ταψί έκανα μουσακά χωρίς κιμά. υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να προσθέσω για χορτοφάγους;
    #
    Σχόλιο από chrysabali, 17-7-09  
    Τέλεια συνταγή....Ο άντρας μου που δεν έτρωγε στην μαμα του ξετρελάθηκε!!!
    #
    Σχόλιο από elatwra, 25-9-09  
    Αυτός δεν ειναι μουσακάς..ο παραδοσιακός μουσακάς δεν έχει πατάτες..Οπότε θα μπορούσες να τον πεις " Μουσακάς με πατάτες". (αν θες δοκίμασε και να τον φας χωρις πατάτες, θα δεις ειναι πιο ωραίος!)
    #
    Σχόλιο από Dodaki, 15-11-09  
    Sitronella μπράβο σου.Ο καλύτερος μουσακάς που φάγαμε ποτέ!Εκπληκτική συνταγή, στγχαρητήρια!!!
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 3-12-09  
    τελικά μάλλον έχω συνηθήσει στη γεύση των ψητών αντί τηγανιτών λαχανικών :) ωραίο πράγμα το τηγανιτό !
    #
    Σχόλιο από golfo, 2-2-10  
    δυστυχως δε μπορω να βαλω παλι πηρουνακια!
    μουσακας ονειρο!
    ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από θαλασσάκι, 10-2-10  
    Παρακαλώ, για τι μέγεθος ταψιού είναι η συνταγή και για πόσα άτομα; Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 10-2-10  
    Το φτιάχνω στο συνηθισμένο ορθογώνιο ταψί του φούρνου. Γράφει και στη συνταγή πως είναι για 8-12 άτομα (ανάλογα.. την πείνα! )
    #
    Σχόλιο από θαλασσάκι, 10-2-10  
    Έχεις δίκιο για τα άτομα - δεν το είδα. Το ταψί του φούρνου δεν είναι πολύ μεγάλο;
    #
    Σχόλιο από annoulap, 2-5-10  
    να προτεινω-ρωτησω κατι...?αν αντι να τηγανισουμε "ψησουμε χωρις τυψεις" οπως οι πατατες,τα κεφτεδακια,τα κολοκυθακια.....ε?μπορει να γινει κ ελαφρυτερος...
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 3-5-10  
    Αυτό το φαγητό μ'αρέσει τόσο πολύ που μπορώ να φάω το ταψί όλο!!!! Το μόνο που αλλάζω είναι ότι κάνω τις μελιτζάνες στο γκριλ.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    8 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από nostimoula miam miam, 14-5-10  
    Αν προσθέσω και κολοκύθι θα έχει την ίδια γεύση;
    #
    Σχόλιο από lenakriti, 29-5-11  
    Φαινεται τελειος...Μια ερωτηση μονο: ποση ωρα ψησιμο θελει & σε τι θερμοκρασια? Ευχαριστω εκ των προτερων.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 30-5-11  
    Εξαρτάται από το φούρνο σου. Εγώ θα το έψηνα στους 200 για κάνα μισάωρο. Θα δεις να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ σου και να φαίνεται ψημένος ο μουσακάς.
    #
    Σχόλιο από stelina25, 16-8-11  
    τελεια συνταγη δεν την εχω κανει ακομα αλλα δεν εχει και μεγαλη αποκλιση απο αυτην που κανω τοσο καιρο απλα ηθελα να ρωτησω τα αυγα γιατι τα ωαζουμε στον κιμα δενει πιο καλα και κοβεται πιο ομοιομορφα η δινει κατι και στην γευση?
    επειδη γενικα δεν πολυσυμπαθω τα αυγα
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 16-8-11  
    stelina τα ασπράδια θα δέσουν τον κιμά κάπως καλύτερα, αλλά αν θέλεις μη τα βάλεις καθόλου, ή βάλε λιγότερα.
    #
    Σχόλιο από roulaz, 26-9-11  
    Φαινεται τελειος αλλα δεν τρωνε τα παιδια τις μελιτζανες,καθολου ομως, κ δεν φτιαχνω.Μηπως,λεω μηπως κανεις τις εχει πολτοποιησει να μην φαινονται κ αν ναι,τις βραζω πριν τις προσθεσω κ σε ποια στρωση να τις βαλω?? Παρακαλω αν καποιος ξερει,τα φωτα σας.....
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 26-9-11  
    Δες τη συνταγή μουσακάς παραπλάνηση
    http://www.sintagespareas.gr/sintages/mousakas-paraplanisi.html
    που μια μαμά με ίδια προβλήματα επινόησε :)
    #
    Σχόλιο από roulaz, 26-9-11  
    Αχχ... σ'ευχαριστω,θα το κανω ετσι!!

    7 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από MARA!, 24-5-10  
    Φανταστικό φαγητό!!!
    Πρόσθεσα ακόμα μια στρώση κολοκυθάκια,και απο τυριά έβαλα φέτα και regato!!
    #
    Σχόλιο από roulaz, 26-9-11  
    Αυτη τη στιγμη ψηνεται.Μυριζει υπεροχα.Δεν εβαλα μονο κολιανδρο κ δυοσμο γιατι δεν ειχα.Επισης οι μελιτζανες κ τα κολοκυθακια που προσθεσα πολτοποιηθηκαν στο μπλεντερ κ τα εβαλα στον κιμα για να φαμε ολοι.Δεν θα τους πω οτι εβαλα μελιτζανες για να δω αν τους αρεσει.Επιστρεφω για πιρουνακια μολις φαμε.Σιγουρα 5 θα ναι!!! Ααα... ξεχασα να πω πως εψησα ελαφρως κ δεν τηγανησα ουτε πατατες,ουτε μελιτζανες.Ας οψεται η διαιτα η καταραμενη....
    #
    Σχόλιο από pan1975, 20-5-12  
    Έκανα μια παραλλαγή light και βγήκε σούπερ! Έβαλα 1,5 κιλό μελιτζάνες που της έψησα στο γκριλ του φούρνου (αφού τις ξεπίσκρισα σε αλατόνερο για 1,5 ώρα και τις "έστιψα" ελαφρά να φύγουν τα πολλά υγρά) και πατάτες (γύρω στις 7 πολύ μεγάλες πατάτες) που τις έψησα στο ταψί που έκανα και το μουσακά, αφού το είχα λαδώσει από κάτω. Και τις μελιτζάνες και τις πατάτες τις άλειψα με λάδι(για το ψήσιμο). Επίσης κεφαλοτύρι έβαλα 200 γρμ, ζάχαρη δεν έβαλα καθόλου, 1300 γρμ κιμά άπαχο (για μεγάλο ταψί φούρνου), ντομάτα σε γυάλινο βάζο (ολόκληρο) στον κιμά και καθόλου πελτέ, κρασί λευκό και όχι ρετσίνα. Δεν χρησιμοποίησα καθόλου κύβο, σκόρδο, δυόσμο, ρίγανη, κόλιανδρο και δάφνη. Η μπεσαμέλ μου ήταν με μισό ελαιόλαδο και μισό βούτυρο και γάλα εβαπορέ light. Το αποτέλεσμα: εξαιρετικό για τα γούστα μου! Μια ερώτηση μόνο: τα ασπράδια γιατί τα βάζουμε στον κιμά;
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 6-6-13  
    Αγαπημένο φαγητό. Το φτιάχνω μόνο με μελιτζάνες και τις ψήνω στο φούρνο.
    #
    Σχόλιο από MATRIX., 9-6-13  
    Υπέροχος, νοστιμότατος ο μουσακάς!
    Στον κιμά δεν έβαλα κόλιανδρο και δάφνη. Στη στρώση από μελιτζάνες, σκόρπισα ενδιάμεσα κομματάκια πιπεριάς, πράσινης και κόκκινης, που έδωσαν παραπάνω νοστιμιά.
    Τις μελιτζάνες και τις πιπεριές τις τηγάνισα από εχθές το βράδυ και τις άφησα σε σουρωτήρι, για να φύγουν τα περιττά λάδια.
    #
    Σχόλιο από stelia, 12-7-13  
    Καταπληκτικό φαγητό και άκρως καλοκαιρινό! Τις μελιτζάνες τις ψήνω στο φούρνο. Στη μπεσαμέλ και στον κιμά δεν βάζω καθόλου αυγό. Τυρί βάζω 400 γραμμάρια.
    Ευχαριστούμε για την συνταγή!
    #
    Σχόλιο από rozina, 26-8-13  
    ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΛΟΓΩ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΩ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΗΓΑΝΗΣΜΑ Η ΨΗΣΗΜΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ. ( ΟΧΙ ΟΤΙ ΤΑ ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ). ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ. Η ΓΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΣΣΙΚΟ( ΕΙΠΑ Σ Χ Ε Δ Ο Ν ).
    ΠΑΝΤΩΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΟΡΦΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΦΑΓΗΤΟ

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Μελιτζάνα: κυρά και αρχόντισσα
    Ας ξανασυστηθούμε: το επιστημονικό της όνομα εί...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Κοιλιοκάκη, μια άγνωστη λέξη
    Μία όχι τόσο «άγνωστη» ασθένεια… Η Κοιλιοκ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...

    Σχετικές οδηγίες

    Μελιτζάνες στον καταψύκτη
    Προστέθηκε από thomaei
    5
           
           
    (11)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Συνταγές με κιμά
    Ένα βιβλίο 16 αγαπημένων συνταγών, του/της Olive83
    Φαγητά
    Ένα βιβλίο 67 αγαπημένων συνταγών, του/της katerina_ko
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 151 αγαπημένων συνταγών, του/της KIKIAP
    Julie and Julia
    Ένα βιβλίο 55 αγαπημένων συνταγών, του/της ioannakara
    Παραδοσιακές Συνταγές
    Ένα βιβλίο 137 αγαπημένων συνταγών, του/της Eleni Ravel