Μουστοκούλουρα 3

Bαθμολογία: 4.4583
       
 
24 ψήφοι
JennyIlio, 22.07.09

Περιγραφή

Είναι συνταγή για μαλακά μουστοκούλουρα που φτιάχνονται με πετιμέζι. Πανεύκολα και πεντανόστιμα.

 

Μουστοκούλουρα 3

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (1 πακετάκι 500 γρ.)
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. κανέλλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλο
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. κακάο (προαιρετικά)
  • 1/2 κούπα αραβοσιτέλαιο
  • 1 κούπα πετιμέζι
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού (1/2 λεμόνι περίπου)
  • 4 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού (1/2 πορτοκάλι περίπου)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κουλουράκια
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Vegan , Χορτοφαγική
Δυσκολία: Εύκολο , Με φωτο
Περιέχει: Σοκολάτα
Φτιάχνει: 35 κομμάτια ή 2 μεγάλα ταψιά
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά σε μία λεκανίτσα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υγρά υλικά και χτυπάμε ίσα να ανακατευτούν λιγάκι. Ρίχνουμε τα υγρά στη λεκάνη με το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι σιγά σιγά μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Ίσως χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο αλευράκι. Προσοχή μην το παρακάνουμε!
Βήμα 2
2) Ανάβουμε το φούρνο στους 180 με αντιστάσεις πάνω-κάτω για να προθερμαίνεται. Στρώνουμε λαδόχαρτο στο μεγάλο ταψί του φούρνου, παίρνουμε από τη ζύμη ένα κομματάκι σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε τα μουστοκούλουρα σε σχήμα σαλιγκαριού. Αφήνουμε αρκετό κενό ανάμεσα γιατί θα φουσκώσουν!
Βήμα 3
3) Όταν προθερμανθεί ο φούρνος βάζουμε το ταψί και ψήνουμε στη χαμηλή σχάρα για 20 λεπτά. Αφού ψηθούν τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά και μετά τα βάζουμε σε σακουλάκι, κλείνοντας τα, για να διατηρηθούν μαλακά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Όσο περιμένετε να ετοιμαστεί η πρώτη φουρνιά, σκεπάστε τη ζύμη να μην ξεραθεί, γιατί δε θα πλάθεται εύκολα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαλακό αλεύρι προσθέτοντας όμως για κάθε κούπα 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ.

Αν τα θέλετε πιό γλυκά μπορείτε να προσθέσετε 1/2 κούπα ζάχαρη. Σε αυτή την περίπτωση κατά την παρασκευή χτυπήστε την καλά με το λάδι μέχρι να διαλυθεί. Η γνώμη μου όμως είναι πως δεν χρειάζεται έξτρα ζάχαρη.

Σε όσους τα έχω προσφέρει δεν μπορούν να πιστέψουν ότι τα έφτιαξα με τα χεράκια μου! Είναι τόσο τέλεια και σε γεύση και σε εμφάνιση! Καλή επιτυχία σε όσους δοκιμάσουν να τα φτιάξουν.

 

Ευχαριστούμε την glikoula για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Σχετικές συνταγές

    34 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από glykoula, 27-7-09  
    Θελω πολυ να την κανω γιατι εψαχνα να βρω συνταγη για μαλακα μουστοκουλουρα. Μονο που θα ηθελα αν μπορεις να μας πεις που θα βρουμε πετιμεζι;
    #
    Σχόλιο από JennyIlio, 27-7-09  
    Πετιμέζι μου στέλνουν συνήθως από το χωριό. Σε 1-2 μήνες περιμένω νέα παραλαβή. Έχω βρει όμως και σε μεγάλα super market. Στον Βασιλόπουλο θα έχει σίγουρα. Έχω πετύχει και στον Σκλαβενίτη..
    #
    Σχόλιο από glykoula, 27-7-09  
    Αν εχεις απο καπου να σου στειλουν ειναι οτι πρεπει, θα ψαξω στο σ/μ.
    #
    Σχόλιο από glykoula, 22-9-09  
    Μια κουπα πετιμζι, εννοεις αραιωμενη με νερό; δηλ. μιση κουπα πετιμεζι κ μιση νερο;
    #
    Σχόλιο από JennyIlio, 22-9-09  
    Το πετιμέζι δεν το αραιώνω με νερό. Το χρησιμοποιώ όπως είναι για να προσφέρει άρωμα, γεύση και γλύκα!
    #
    Σχόλιο από ΛΙΝΑΚΙ, 1-3-10  
    ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ! ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑ ΛΙΓΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΛΕΥΡΙ.Η ΖΥΜΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΛΑΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΛΛΑΕΙ ΣΤΟ ΠΛΑΣΙΜΟ ΛΑΔΩΝΕΙΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ.
    #
    Σχόλιο από butterfly_lilly, 29-3-10  
    εκπληκτική συνταγή συγχαρητήρια! βέβαια όντως εγω τα ήθελα λίγο πιο γλυκά οπότε στην δεύτερη δόση θα έβαζα λίγη ζάχαρη. αλλα η ζύμη είναι εκπληκτική μαλακή και εύκολη στο πλάσιμο. μπραβο.
    #
    Σχόλιο από JennyIlio, 30-3-10  
    Σας ευχαριστώ για τα πιρουνάκια σας!
    Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε η συνταγή!
    #
    Σχόλιο από drakoumel, 1-5-10  
    μπορώ να χρησιμοποιήσω αλεύρι ολικής άλεσης αντί του κανονικού και μαγειρική σόδα για φουσκώσει?

    #
    Σχόλιο από βιβακι, 23-9-10  
    Η συνταγή είναι τέλεια!!!μπράβο!!καιρό έψαχνα μια συνταγή που να ταιριάζει με τα γούστα μου..εγίναν πολύ μαλακά κ νόστιμα!!
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 24-3-11  
    Αν και είναι πολύ αρωματικά, γευστικά είναι πιο αδιάφορα. Κι εγώ θα πρόσθετα λίγη ζάχαρη καστανή, είναι εντελώς άγλυκα. Πάντως στον δικό μου φούρνο χρειάστηκαν περίπου 15' και είναι τραγανά απέξω και μαλακά μέσα.
    #
    Σχόλιο από ΝΙΚΟΛ, 15-9-11  
    Πολυ καλη συνταγη και ευκολη ,το αποτελεσμα γευστικοτατο.Ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από leangourmet, 15-9-11  
    Πανεύκολη συνταγή, έγινε σε 10΄. Έβαλα baking powder με μαλακό αλεύρι και βγήκαν πολύ αφράτα. Η γεύση ήταν σαφώς "μουστοκούλουρο" και καθόλου φορτωμένα κανελογαρύφαλα όπως του εμπορίου. Τα έβαλα σε μεταλικό κουτί και έμειναν μαλακά όπως είπες.
    Ίσως λίγο περισσότερο λαδάκι τα βοηθούσε να χρυσαφίσουν (μιάς και δεν έβαλα καθόλου ζάχαρη) στο ψήσιμο, γι' αυτό μόνο 4 πηρουνάκια.
    Σε κάποια έβαλα και σουσάμι. Εξαφανίζονται όμως και ελπίζω να τα προλάβω για να ανεβάσω φωτό.
    Ευχαριστούμε για τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από dthemora, 9-3-12  
    Φαρίνα ή φαρινάπ;
    #
    Σχόλιο από JennyIlio, 10-3-12  
    Δεν έχω εντοπίσει κάποια διαφορά. Το ίδιο είναι μου φαίνεται. Ό,τι προτιμάς εσύ. Μπορείς επίσης να βάλεις αλεύρι για όλες τις χρήσεις ανακατεμένο με μπέικιν πάουντερ. Δες στις μετατροπές. Νομίζω είναι 1 κ.γ. για κάθε κούπα αλεύρι. Ελπίζω να βοήθησα.
    #
    Σχόλιο από Μουστρουφίτσα, 21-3-12  
    Τέλεια συνταγή!!!!!!Φτιάχνω αυτά τα μουστοκούλουρα χρόνια,γιατί μου αρέσουν που είναι μαλακά σαν κεκάκια!Μόνο που εγώ βάζω 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού και έχω κάποιες παραλλαγές στην δοσολογία των υλικών.Έτσι η ζύμη γίνεται πιο μαλάκιά και δεν πλάθετε.Την βάζω σε κορνέ με χοντρή μύτη κι έτσι δεν παιδεύομαι καθόλου.Το είχα διαβάσει το κολπάκι σε μια συνταγή της Βέφας!θΕΪΚΑ!!!!!!Ανεβάζω φωτο.
    #
    Σχόλιο από dthemora, 22-3-12  
    Η συνταγή είναι της Βέφας. Ίσως θα έπρεπε να αναφέρεται...
    #
    Σχόλιο από dthemora, 30-3-12  
    Έβαλα 1/3 κούπας ζάχαρη και 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι και τα έβαλα με κορνέ στο ταψί.
    Νόστιμα
    #
    Σχόλιο από peleni, 23-4-12  
    Η συνταγη ειναι πολυ ωραία και συνάμα απλή. Τη δοκιμασα λοιπόν, αλλα με λίγες ελλειψεις... μου ελειπε το γαρυφαλο και λίγη κανελίτσα ακομη..Παρολα αυτά ομως, μας αρεσε πολυ!! Και θα την ξαναδοκιμασω
    #
    Σχόλιο από chalexandra, 31-5-12  
    εύκολα,γρήγορα,νόστιμα...μοσχομύρισε το σπίτι!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    25 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ΛΙΝΑΚΙ, 1-3-10  
    ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ! ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑ ΛΙΓΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΛΕΥΡΙ.Η ΖΥΜΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΛΑΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΛΛΑΕΙ ΣΤΟ ΠΛΑΣΙΜΟ ΛΑΔΩΝΕΙΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ.
    #
    Σχόλιο από butterfly_lilly, 29-3-10  
    εκπληκτική συνταγή συγχαρητήρια! βέβαια όντως εγω τα ήθελα λίγο πιο γλυκά οπότε στην δεύτερη δόση θα έβαζα λίγη ζάχαρη. αλλα η ζύμη είναι εκπληκτική μαλακή και εύκολη στο πλάσιμο. μπραβο.
    #
    Σχόλιο από JennyIlio, 30-3-10  
    Σας ευχαριστώ για τα πιρουνάκια σας!
    Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε η συνταγή!
    #
    Σχόλιο από βιβακι, 23-9-10  
    Η συνταγή είναι τέλεια!!!μπράβο!!καιρό έψαχνα μια συνταγή που να ταιριάζει με τα γούστα μου..εγίναν πολύ μαλακά κ νόστιμα!!
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 24-3-11  
    Αν και είναι πολύ αρωματικά, γευστικά είναι πιο αδιάφορα. Κι εγώ θα πρόσθετα λίγη ζάχαρη καστανή, είναι εντελώς άγλυκα. Πάντως στον δικό μου φούρνο χρειάστηκαν περίπου 15' και είναι τραγανά απέξω και μαλακά μέσα.
    #
    Σχόλιο από ΝΙΚΟΛ, 15-9-11  
    Πολυ καλη συνταγη και ευκολη ,το αποτελεσμα γευστικοτατο.Ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από leangourmet, 15-9-11  
    Πανεύκολη συνταγή, έγινε σε 10΄. Έβαλα baking powder με μαλακό αλεύρι και βγήκαν πολύ αφράτα. Η γεύση ήταν σαφώς "μουστοκούλουρο" και καθόλου φορτωμένα κανελογαρύφαλα όπως του εμπορίου. Τα έβαλα σε μεταλικό κουτί και έμειναν μαλακά όπως είπες.
    Ίσως λίγο περισσότερο λαδάκι τα βοηθούσε να χρυσαφίσουν (μιάς και δεν έβαλα καθόλου ζάχαρη) στο ψήσιμο, γι' αυτό μόνο 4 πηρουνάκια.
    Σε κάποια έβαλα και σουσάμι. Εξαφανίζονται όμως και ελπίζω να τα προλάβω για να ανεβάσω φωτό.
    Ευχαριστούμε για τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από Μουστρουφίτσα, 21-3-12  
    Τέλεια συνταγή!!!!!!Φτιάχνω αυτά τα μουστοκούλουρα χρόνια,γιατί μου αρέσουν που είναι μαλακά σαν κεκάκια!Μόνο που εγώ βάζω 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού και έχω κάποιες παραλλαγές στην δοσολογία των υλικών.Έτσι η ζύμη γίνεται πιο μαλάκιά και δεν πλάθετε.Την βάζω σε κορνέ με χοντρή μύτη κι έτσι δεν παιδεύομαι καθόλου.Το είχα διαβάσει το κολπάκι σε μια συνταγή της Βέφας!θΕΪΚΑ!!!!!!Ανεβάζω φωτο.
    #
    Σχόλιο από dthemora, 22-3-12  
    Η συνταγή είναι της Βέφας. Ίσως θα έπρεπε να αναφέρεται...
    #
    Σχόλιο από peleni, 23-4-12  
    Η συνταγη ειναι πολυ ωραία και συνάμα απλή. Τη δοκιμασα λοιπόν, αλλα με λίγες ελλειψεις... μου ελειπε το γαρυφαλο και λίγη κανελίτσα ακομη..Παρολα αυτά ομως, μας αρεσε πολυ!! Και θα την ξαναδοκιμασω
    #
    Σχόλιο από chalexandra, 31-5-12  
    εύκολα,γρήγορα,νόστιμα...μοσχομύρισε το σπίτι!!!
    #
    Σχόλιο από glikoula, 1-10-12  
    Πολύ ωραία και νόστιμα μουστοκούλουρα.
    #
    Σχόλιο από ematz, 7-10-12  
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 26-10-12  
    Πολύ νόστιμα βγήκαν τα κουλουράκια, ίσως το ψήσιμο χρειαζόταν λιγότερη ώρα, τα δικά μου βγήκαν τραγανά απεξω και μαλακά μέσα.
    Ευχαριστούμε για τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από smar!, 1-12-12  
    Καλημέρα, μου αρέσει πολύ αυτή η συνταγή. Όμως αντί για πετιμέζι έχω μούστο γίνεται?Ευχαριστώ πολύ
    #
    Σχόλιο από ematz, 13-2-13  
    #
    Σχόλιο από glikoula, 6-3-13  
    και αυτή την φορά έγιναν υπέροχα!!
    #
    Σχόλιο από nicky91, 29-3-13  
    Πολύ ωραία!!!Για τα γούστα μου όμως πιστεύω ότι ήθελε λίγο ζάχαρη.
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 4-10-13  
    Αυτή τη φορά μου βγήκαν καταπληκτικά, μαλακά, πανεύκολα και πολύ πολύ νόστιμα, όπως του φούρνου!
    Ευχαριστούμε και πάλι.
    #
    Σχόλιο από kikibebe2, 12-10-13  
    Jennyllio τα κουλουράκια σου είναι απίθανα!!!μπράβο πολύ ωραία συνταγή!!εφτιαξα δύο ταψια χθές και σήμερα δεν υπάρχει ψιχουλο..χιχι!!το μόνο που έβαλα διαφορετικο ηταν 1/2 κούπα ζάχαρη και 1κσ μέλι.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    8 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από glykoula, 27-7-09  
    Θελω πολυ να την κανω γιατι εψαχνα να βρω συνταγη για μαλακα μουστοκουλουρα. Μονο που θα ηθελα αν μπορεις να μας πεις που θα βρουμε πετιμεζι;
    #
    Σχόλιο από JennyIlio, 27-7-09  
    Πετιμέζι μου στέλνουν συνήθως από το χωριό. Σε 1-2 μήνες περιμένω νέα παραλαβή. Έχω βρει όμως και σε μεγάλα super market. Στον Βασιλόπουλο θα έχει σίγουρα. Έχω πετύχει και στον Σκλαβενίτη..
    #
    Σχόλιο από glykoula, 27-7-09  
    Αν εχεις απο καπου να σου στειλουν ειναι οτι πρεπει, θα ψαξω στο σ/μ.
    #
    Σχόλιο από glykoula, 22-9-09  
    Μια κουπα πετιμζι, εννοεις αραιωμενη με νερό; δηλ. μιση κουπα πετιμεζι κ μιση νερο;
    #
    Σχόλιο από JennyIlio, 22-9-09  
    Το πετιμέζι δεν το αραιώνω με νερό. Το χρησιμοποιώ όπως είναι για να προσφέρει άρωμα, γεύση και γλύκα!
    #
    Σχόλιο από drakoumel, 1-5-10  
    μπορώ να χρησιμοποιήσω αλεύρι ολικής άλεσης αντί του κανονικού και μαγειρική σόδα για φουσκώσει?

    #
    Σχόλιο από dthemora, 9-3-12  
    Φαρίνα ή φαρινάπ;
    #
    Σχόλιο από JennyIlio, 10-3-12  
    Δεν έχω εντοπίσει κάποια διαφορά. Το ίδιο είναι μου φαίνεται. Ό,τι προτιμάς εσύ. Μπορείς επίσης να βάλεις αλεύρι για όλες τις χρήσεις ανακατεμένο με μπέικιν πάουντερ. Δες στις μετατροπές. Νομίζω είναι 1 κ.γ. για κάθε κούπα αλεύρι. Ελπίζω να βοήθησα.

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από dthemora, 30-3-12  
    Έβαλα 1/3 κούπας ζάχαρη και 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι και τα έβαλα με κορνέ στο ταψί.
    Νόστιμα

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Μπισκότα και Ζύμη για μπισκότα στην κατάψυξη
    Φτιάξατε μήπως πάρα πολλά μπισκότα; Θέλετε να έχετ...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Τα μυστικά του μπισκότου
    Μήπως προσπαθείτε να πετύχετε το τέλειο μπισκότ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Κουλουράκια
    Ένα βιβλίο 10 αγαπημένων συνταγών, του/της xlomoprosopo
    Κουλούρια
    Ένα βιβλίο 11 αγαπημένων συνταγών, του/της JennyIlio
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 103 αγαπημένων συνταγών, του/της EarthquakeRita
    Chocolatrrrrr
    Ένα βιβλίο 36 αγαπημένων συνταγών, του/της ioannakara
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 555 αγαπημένων συνταγών, του/της panmarkis