Μουστοκούλουρα

Bαθμολογία: 4.7549
       
 
102 ψήφοι
Sitronella, 04.10.05

Περιγραφή

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι.

Μουστοκούλουρα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 ποτήρι λάδι
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι πετιμέζι
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • ½ ποτήρι κονιάκ
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (περίπου 4 κ.γ)
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1,5 κιλό αλεύρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κουλουράκια
Εποχιακά: Φθινοπωρινή
Διατροφή: Χορτοφαγική
Κουζίνα: Ελληνική
Δυσκολία: Με φωτο
Φτιάχνει: 50-70 κουλουράκια
Κόστος:
(7 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(8 ψήφοι)
Προετοιμασία: 35' (7 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 20' (8 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1)

Βάζουμε σε μια λεκάνη το λάδι, το πετιμέζι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει τη μαγειρική σόδα.

Βήμα 2
2)

Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.

Βήμα 3
3)

Με την σφιχτή ζύμη

Βήμα 4
4)

πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε

Βήμα 5
5)

και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° για 15-20' ανάλογα με το μέγεθος που έχουμε κάνει τα κουλουράκια.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι. Εξαρτάται από το είδος και τη μάρκα που θα χρησιμοποιήσετε. Βάλτε το σταδιακά, μέχρι να έχετε μια ζύμη μαλακή, που ίσα που δεν κολλάει στα χέρια.

Έχω κάνει πολλές παραλλαγές και πάντα βγαίνουν απίθανα. Η καλύτερη που έχω κάνει είναι να αντικαταστήσω μέρος του αλευριού με χαρουπάλευρο. Γίνονται σκούρα στο χρώμα και έχουν πολύ ωραία γεύση (μπορείτε να βάλετε κακάο αν θέλετε αντί για χαρουπάλευρο). Επίσης έχω αντικαταστήσει άλλες φορές μέρος του αλευριού με αλεύρι ολικής, ή με νιφάδες βρώμης αλεσμένες και έχω βάλει μισό φλ. μέλι και μισό ζάχαρη.

Νομίζω τα καλύτερα έχουν γίνει βάζοντας περίπου 100γρ χαρουπάλευρο, 200γρ αλεύρι ολικής και το υπόλοιπο αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αντικαθιστώντας τη μισή ζάχαρη με μέλι. Κάντε κι εσείς δοκιμές, η συνταγή τις σηκώνει :)

Ευχαριστούμε την eliza04 για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Σχετικές συνταγές

    187 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Irini, 7-12-05  
    #
    Σχόλιο από Aegle, 11-10-06  
    Είναι φανταστική αυτή η συνταγή. Αντί για πετιμέζι βάζω φρέσκο μούστο, γίνεται εξίσου καλό (κάπως λιγότερο γλυκό). Επίσης μπορεί να γίνει και με αλεύρι ολικής αλέσεως, έχω κάνει μεχρι στιγμής τους συνδυασμούς μισό άσπρο μισό ολικής και όλο ολικής και γίνονται πολύ νόστιμα τα μουστοκούλουρα. Επίσης είναι ωραία και πασπαλισμένα με σουσάμι.
    #
    Σχόλιο από Riniw, 7-2-07  
    Ωραια και αρκετα ευκολη συνταγη.Μια ερωτηση εχω μονο:πρεπει να γινουν μαλακα οπως αυτα που αγοραζουμε απο το εμποριο ή σαν μπισκοτα;Εμενα εγινε το δευτερο.Σκεφτομουνα μηπως αν τα εκλεινα μεσα σε ενα ταπερ ή κατι τετοιο αμεσως μολις τα εβγαζα απο το φουρνο,κρατουσαν την υγρασια τους και γινονταν πιο μαλακα.Ηταν νοστιμοτατα αλλα υπαρχουν και καποιοι στο σπιτι που φορανε μασελιτσα και τα ηθελαν πιο μαλακα.Εγω παντως τα καταευχαριστηθηκα.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 7-2-07  
    Έπρεπε να σου γίνουν μαλακά. Δεν γίνονται ακριβώς σαν του εμπορίου, αλλά πάντως γίνονται αρκετά μαλακά. Μήπως τα παραέψησες;
    #
    Σχόλιο από Riniw, 8-2-07  
    Οχι.Τα εψησα περιπου 15 λεπτα.Εκανα καποια μεγαλα που βγηκαν καπως μαλακα και καποια πιο μικρα που εγιναν σαν μπισκοτα μη φανταστεις πολυ σκληρα.Μηπως επειδη τα εκανα σαν κουλουρακια με τρυπα στη μεση και οχι μπαλιτσα οπως του εμποριου;Παντως βγηκαν πεντανοστιμα και τιμηθηκαν απο ολους.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 8-2-07  
    Ίσως τα μικρά να έπρεπε να τα ψήσεις ακόμα λιγότερο... Ίσως ο φούρνος σου να θέλει χαμηλότερη θερμοκρασία... Σίγουρα η γεύση είναι πολύ καλή (και σε εμάς φεύγουν αμέσως όταν τα φτιάχνουμε), αλλά θέλει να πειραματιστείς για να σου γίνουν όπως ακριβώς τα θέλεις.
    #
    Σχόλιο από Riniw, 22-3-07  
    Τα πετυχα!!!Εγιναν αρκετα μαλακα και φαγωθηκαν ακομα πιο γρηγορα.Πολυ ωραια συνταγη.Μπραβο.
    #
    Σχόλιο από Μαριάννα Ν, 28-3-07  
    Είμαι νέα στην κουζίνα και η ερώτηση που θα κάνω ίσως φανεί κουτή αλλά συγχωρέστε με γιατί δεν γνωρίζω, το μούστο ή το πετιμέζι από που το αγοράζω???
    #
    Σχόλιο από koyan, 28-3-07  
    Στις περιοχές που παράγουν κρασί, υπάρχουν διάφορα "πατητήρια", από όπου μπορείς να πάρεις μούστο. Στην Αττική, μία βόλτα στα Σπάτα, Κορωπί και θα δεις μπόλικα τέτοια. Την εποχή που βγαίνει το κρασί πουλάνε επίσης μπουκάλια με μούστο και στις λαϊκές αγορές
    #
    Σχόλιο από Μάντω, 24-10-07  
    Κορίτσια Καλημέρα, την έφτιαξα την συνταγή μύρισε το σπίτι υπέροχα και στην εμφάνιση ήταν super,αλλά στη γεύση κάτι σαν να πίκριζε λέτε να έπεσε πολύ το πετιμέζι ή να ήταν το μπεϊκιν πάουντερ βοηθήστε με σας παρακαλώ γιατί θέλω να τα ξαναφτιάξω άμεσα και να βγούν τέλεια.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 24-10-07  
    Πιστεύω πως ήταν το πετιμέζι. Κι εμένα μου φάνηκαν κάποια φορά έτσι τα μουστοκούλουρα. Μπορείς να αντικαταστήσεις ένα μέρος με μούστο.
    Επίσης αυτό που μπορεί να πικρίσει κάπως είναι το γαρύφαλλο. Πρόσεξε να μη βάλεις πάρα πολύ.
    #
    Σχόλιο από vanilia, 30-11-07  
    ΤΑ ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΑΡΚΕΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!! ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ: ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΕΧΕΙ ΚΕΝΑ. ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η' ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ-ΠΙΟ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΗ Η ΖΎΜΗ?
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 13-4-08  
    Μολις βγηκαν απο το φουρνο και εχουν γινει τελεια!! Εχει μυρισει ολη η γειτονια!!...εγω εβαλα μισο μουστο μισο πετιμεζι!!
    #
    Σχόλιο από gthom, 14-4-08  
    sitronella τα μουστοκουκουρα σου ηταν φανταστικα.
    #
    Σχόλιο από mama, 16-9-08  
    Υπέροχα... πεντανόστιμα ... φανταστικά....
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 17-9-08  
    Τα έφτιαξα ξανά εχθές. Δεν είχα αρκετό αλεύρι (τυχαίνει και αυτό καμιά φορά) και έβαλα όσο είχα κανονικό αλεύρι, λίγο αλεύρι για ζυμωτά και λίγες νιφάδες βρώμης που τις άλεσα. Χρησιμοποίησα μούστο αυτή τη φορά και πρόσθεσα μια κουταλιά μέλι για να γίνει λίγο πιο γλυκό. 5 λεπτά μετά που βγήκαν, τα έβαλα σε σακουλίτσες. Το αποτέλεσμα: βγήκαν ΤΕΛΕΙΑ. Είναι εντελώς αφράτα μέσα κι έξω και με καταπληκτική γεύση, ακόμα και με όλες αυτές τις αλλαγές. vanilia, τα δικά μου δεν έχουν κενά. Είναι όπως του εμπορίου.
    #
    Σχόλιο από roulaan, 17-9-08  
    Εξηγηστε μου βρε κοριτσια κατι.Εμενα μου φερανε ενα μπουκαλι μουστα αβραστο.Για να φτιαξω τα κουλουρακια θα πρεπει να τον βρασω?και πως?και ποσο?
    #
    Σχόλιο από kyriakosfo, 19-10-08  
    να σαι καλα κοριτσάκι μου, εψαχνα καιρό να βρω μια καλή συνταγή και αυτή ειναι τέλεια. τα εψησα και εγιναν καταπληκτικά.σε ευχαριστω πολυ.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 7-12-08  
    χθες τα εφτιαξα και..απογοητευτηκα! Εγιναν αρκετα σκληρα, τρωγονται μονο βουτηγμενα σε καποιο υγρο(καφες,γαλα..).Μηπως εφταιγε η σοδα? Δε φουσκωσαν, μονο απλωσαν λιγακι!!Νομιζω πως χρειαζεται μονο μπεικιν και 2 φακελακια!Σε οτι βαζω σοδα γινεται χαλια,εκτος απο τους κουραμπιεδες!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 7-12-08  
    Πεταλουδίτσα για να σου έγιναν τόσο σκληρά μάλλον τα έψησες πολύ. Όσο περισσότερο τα ψήσεις, τόσο πιο σκληρά θα γίνουν. Το χρόνο ψησίματος θα πρέπει να τον δεις ανάλογα με το μέγεθος και το φούρνο σου.
    Επίσης να πω πως δεν βάζω όλο το ενάμιση κιλό αλεύρι, αλλά μέχρι να γίνει η ζύμη καλή, να μην κολλάει στα χέρια. Μπορεί δηλαδή να σου πάρει και λιγότερο.
    Εμένα πάντως με αυτή τη δόση μου βγαίνουν πάντα φουσκωτά και μαλακά.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

    96 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Irini, 7-12-05  
    #
    Σχόλιο από Riniw, 22-3-07  
    Τα πετυχα!!!Εγιναν αρκετα μαλακα και φαγωθηκαν ακομα πιο γρηγορα.Πολυ ωραια συνταγη.Μπραβο.
    #
    Σχόλιο από gthom, 14-4-08  
    sitronella τα μουστοκουκουρα σου ηταν φανταστικα.
    #
    Σχόλιο από mama, 16-9-08  
    Υπέροχα... πεντανόστιμα ... φανταστικά....
    #
    Σχόλιο από kyriakosfo, 19-10-08  
    να σαι καλα κοριτσάκι μου, εψαχνα καιρό να βρω μια καλή συνταγή και αυτή ειναι τέλεια. τα εψησα και εγιναν καταπληκτικά.σε ευχαριστω πολυ.
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 9-2-09  
    Γεια σας,καινουρια στην παρεα
    ψαχνωντας εχτες επεσα επανω στα μουστοκουλουρα χρονια την ψαχνω.Τα εφτιαξα σημερα Φανταστικα ειναι!!!
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 25-2-09  
    WOW!!!!!ειναι η τριτη (και ευτυχως τελευταια)συνταγη που δοκιζα για να κανω μουστοκουλουρα(ειχα παραδωσει τα οπλα,δεν θα ξαναεκανα αν ηταν ξανα αποτυχια)και θα καθιερωθει πλεον μιας και ουτε ευκολα τα βρησκουμε εμεις εδω στην ξενιτια αλλα και επειδη εγιναν ΤΕΛΕΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΜΠΡΑΒΟ και ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!ειδικα απο τον αδερφο μου που εκεινος τρελαινετε πιο πολυ για μουστοκουλουρα!!!!!
    #
    Σχόλιο από milva, 9-3-09  
    Εψαχνα πολύ καιρό συνταγή για αφράτα μουστοκούλουρα.Το απόγευμα εφτιαξα τη δική σου συνταγή και βγήκαν τέλεια!
    #
    Σχόλιο από mastixa, 15-9-09  
    τα εφτιαξα σήμερα , πολυ ωραία σε γεύση και εμφάνιση , μονο που δεν είναι πολυ μαλακά.Ελπίζω την δεύτερη φορά να τα πετύχω και εκεί.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 16-9-09  
    Μαστίχα δοκίμασε να τα ψήσεις λιγότερο την επόμενη φορά για να σου μείνουν μαλακά. Χαίρομαι πάντως που σου άρεσαν.
    #
    Σχόλιο από mastixa, 16-9-09  
    Σίγουρα θα τα ξαναφτιάξω και θα τα ψήσω λιγότερο όπως λες και εσύ. Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από Aleksandra, 22-9-09  

    Πάρα πολυ καλή συνταγή.Μπράβο.
    Η καλύτερη συνταγή για μουστοκούλουρα που εχω φτιάξει ποτέ!!!!
    #
    Σχόλιο από Μαράκι, 22-9-09  
    Πρώτη φορά έκανα μουστοκούλουρα και έγιναν πάρα πολύ νόστιμα, άφρατα... έγιναν ανάρπαστα! Αυτό οφείλετε στην ωραία συνταγή και στις δικές σας συμβουλές, γιατί δεν είχα καθόλου εμπειρία. Ευχαριστώ πολύ!!!
    Το χρώμα τους όμως δεν ήταν όπως αυτό του εμπορίου, δηλ.σκούρο καφέ αλλά πολύ πιο ανοιχτό. Έκανα κάτι λάθος ή οφείλεται στο μούστο; Σίγουρα θα τα ξαναφτιάξω σε λίγες ημέρες!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 22-9-09  
    delicious θα δοκιμάσω να βάλω κι εγώ μέλι (αντί για ζάχαρη ή επιπλέον το βάζεις; ).
    Αλεξάνδρα χαίρομαι που σου άρεσαν τόσο :)
    Μαράκι το χρώμα οφείλεται στον μούστο. Το πετιμέζι είναι πιο σκούρο στο χρώμα.
    #
    Σχόλιο από mikanio, 27-9-09  
    απλα τελεια.......
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 28-9-09  
    Λατρεύω τα μουστοκούλουρα! Θα φτιάξω οπωσδήποτε τη συνταγή και επειδή ξέρω ότι θα είναι πεντανόστιμα βάζω από τώρα άριστα!
    #
    Σχόλιο από xaroula, 4-10-09  
    νοστιμα!αφρατα!μαλακα! τα εκανα με μουστο,εβαλα κανονικα την ζαχαρη και 2 κσ μελι,επειδη χρησιμοποιησα μεγαλο ποτηρι μου πηρε ολο το αλευρι!
    #
    Σχόλιο από ritsa_mp, 6-10-09  
    Τα κατάφερα και εγώ.... μόνο που έβαλα μούστο! και δεν μου έφτασε το αλεύρι αλλά βρήκα τρόπο να τα βάλω στο ταψί! πήρα μια βαθιά κουτάλα και γίνανε χοντρά χοντρά και ζουμερα... τέλεια η συνταγή... ευχαριστώ πολύ πολύ...
    #
    Σχόλιο από STRATELLI, 12-10-09  
    πολυ καλη συνταγη!! πρωτη μου φορα εφτιαξα μουστοκουλουρα και εγιναν τέλεια!!! παω τωρα να κανω τη δευτερη δόση γιατι μου εδωσαν παραγγελιες..... SITRONELA σε ευχαριστουμε πολυ!
    #
    Σχόλιο από ΒΙΚΟΥΛΑ k., 14-10-09  
    σαν κουλουρακια νοστιμα ειναι αλλα δεν μου θυμισαν σε καμια περιπτωση μουστοκουλουρα..εγιναν σαν απλα λαδοκουλουρα..τα υλικα δεν τα αλλαξα καθολου,μονο εβαλα μουστο αντι πετιμεζι.πιστευω οτι το πορτοκαλι καλυπτει ολη τη γευση του μουστου,γιατι και στο χρωμα βγηκαν μπεζ οχι σκουρο καφε που ειναι κανονικα τα μουστοκουλουρα.δεν πειραζει ομως μια χαρα θα φαγωθουν κ ετσι!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

    73 Ερωτήσεις

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Riniw, 7-2-07  
    Ωραια και αρκετα ευκολη συνταγη.Μια ερωτηση εχω μονο:πρεπει να γινουν μαλακα οπως αυτα που αγοραζουμε απο το εμποριο ή σαν μπισκοτα;Εμενα εγινε το δευτερο.Σκεφτομουνα μηπως αν τα εκλεινα μεσα σε ενα ταπερ ή κατι τετοιο αμεσως μολις τα εβγαζα απο το φουρνο,κρατουσαν την υγρασια τους και γινονταν πιο μαλακα.Ηταν νοστιμοτατα αλλα υπαρχουν και καποιοι στο σπιτι που φορανε μασελιτσα και τα ηθελαν πιο μαλακα.Εγω παντως τα καταευχαριστηθηκα.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 7-2-07  
    Έπρεπε να σου γίνουν μαλακά. Δεν γίνονται ακριβώς σαν του εμπορίου, αλλά πάντως γίνονται αρκετά μαλακά. Μήπως τα παραέψησες;
    #
    Σχόλιο από Riniw, 8-2-07  
    Οχι.Τα εψησα περιπου 15 λεπτα.Εκανα καποια μεγαλα που βγηκαν καπως μαλακα και καποια πιο μικρα που εγιναν σαν μπισκοτα μη φανταστεις πολυ σκληρα.Μηπως επειδη τα εκανα σαν κουλουρακια με τρυπα στη μεση και οχι μπαλιτσα οπως του εμποριου;Παντως βγηκαν πεντανοστιμα και τιμηθηκαν απο ολους.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 8-2-07  
    Ίσως τα μικρά να έπρεπε να τα ψήσεις ακόμα λιγότερο... Ίσως ο φούρνος σου να θέλει χαμηλότερη θερμοκρασία... Σίγουρα η γεύση είναι πολύ καλή (και σε εμάς φεύγουν αμέσως όταν τα φτιάχνουμε), αλλά θέλει να πειραματιστείς για να σου γίνουν όπως ακριβώς τα θέλεις.
    #
    Σχόλιο από Μαριάννα Ν, 28-3-07  
    Είμαι νέα στην κουζίνα και η ερώτηση που θα κάνω ίσως φανεί κουτή αλλά συγχωρέστε με γιατί δεν γνωρίζω, το μούστο ή το πετιμέζι από που το αγοράζω???
    #
    Σχόλιο από koyan, 28-3-07  
    Στις περιοχές που παράγουν κρασί, υπάρχουν διάφορα "πατητήρια", από όπου μπορείς να πάρεις μούστο. Στην Αττική, μία βόλτα στα Σπάτα, Κορωπί και θα δεις μπόλικα τέτοια. Την εποχή που βγαίνει το κρασί πουλάνε επίσης μπουκάλια με μούστο και στις λαϊκές αγορές
    #
    Σχόλιο από Μάντω, 24-10-07  
    Κορίτσια Καλημέρα, την έφτιαξα την συνταγή μύρισε το σπίτι υπέροχα και στην εμφάνιση ήταν super,αλλά στη γεύση κάτι σαν να πίκριζε λέτε να έπεσε πολύ το πετιμέζι ή να ήταν το μπεϊκιν πάουντερ βοηθήστε με σας παρακαλώ γιατί θέλω να τα ξαναφτιάξω άμεσα και να βγούν τέλεια.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 24-10-07  
    Πιστεύω πως ήταν το πετιμέζι. Κι εμένα μου φάνηκαν κάποια φορά έτσι τα μουστοκούλουρα. Μπορείς να αντικαταστήσεις ένα μέρος με μούστο.
    Επίσης αυτό που μπορεί να πικρίσει κάπως είναι το γαρύφαλλο. Πρόσεξε να μη βάλεις πάρα πολύ.
    #
    Σχόλιο από vanilia, 30-11-07  
    ΤΑ ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΑΡΚΕΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!! ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ: ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΕΧΕΙ ΚΕΝΑ. ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η' ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ-ΠΙΟ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΗ Η ΖΎΜΗ?
    #
    Σχόλιο από roulaan, 17-9-08  
    Εξηγηστε μου βρε κοριτσια κατι.Εμενα μου φερανε ενα μπουκαλι μουστα αβραστο.Για να φτιαξω τα κουλουρακια θα πρεπει να τον βρασω?και πως?και ποσο?
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 7-12-08  
    χθες τα εφτιαξα και..απογοητευτηκα! Εγιναν αρκετα σκληρα, τρωγονται μονο βουτηγμενα σε καποιο υγρο(καφες,γαλα..).Μηπως εφταιγε η σοδα? Δε φουσκωσαν, μονο απλωσαν λιγακι!!Νομιζω πως χρειαζεται μονο μπεικιν και 2 φακελακια!Σε οτι βαζω σοδα γινεται χαλια,εκτος απο τους κουραμπιεδες!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 7-12-08  
    Πεταλουδίτσα για να σου έγιναν τόσο σκληρά μάλλον τα έψησες πολύ. Όσο περισσότερο τα ψήσεις, τόσο πιο σκληρά θα γίνουν. Το χρόνο ψησίματος θα πρέπει να τον δεις ανάλογα με το μέγεθος και το φούρνο σου.
    Επίσης να πω πως δεν βάζω όλο το ενάμιση κιλό αλεύρι, αλλά μέχρι να γίνει η ζύμη καλή, να μην κολλάει στα χέρια. Μπορεί δηλαδή να σου πάρει και λιγότερο.
    Εμένα πάντως με αυτή τη δόση μου βγαίνουν πάντα φουσκωτά και μαλακά.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 8-12-08  
    εβαλα οσο αλευρι χρειαστηκε να γινει μαλακη ζυμη.δ ξερω τι πηγε στραβα.τι θα λεγες αν την επομενη βαλω 2 φακελα μπεικιν κ οχι σοδα?εχω παρατηρησει πως σε οτι βαλω κ απ τα 2 δε βγαινει αφρατο!
    #
    Σχόλιο από anita, 13-2-09  
    Sitronella έφτιαξα τα κουλουράκια σου και βγήκαν πολύ νόστιμα. Είναι η πρώτη φορά που φτιάχνω με πετιμέζι. Θέλω να πω όμως ότι ενώ μοσχομύριζαν δεν είχαν την γεύση του μουστοκούλουρου. Επρεπε να χρησιμοποιήσω και μούστο?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 13-2-09  
    Ίσα ίσα που το πετιμέζι έχει πιο έντονη τη γεύση από τον μούστο. Και -κατά τη γνώμη μου- αυτά τα μουστοκούλουρα έχουν τη γεύση και το άρωμα που πρέπει... Δεν μπορώ να φανταστώ γιατι δεν την είχαν αυτά που έφτιαξες. Πάντως εάν θέλεις, η ίδια συνταγή γινεται και με μούστο.

    ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ δεν σου είχα απαντήσει, συγγνώμη. Δεν μπορώ να σου δώσω όμως απάντηση, γιατί δεν το έχω κάνει ποτέ. Όπως είπα, εγώ πάντα έτσι την κάνω και δε μου έχει κάνει ποτέ πρόβλημα... Μπορείς να το δοκιμάσεις...
    #
    Σχόλιο από αχορταγη, 10-7-09  
    Έχω πετιμέζι από σύκο, είναι πολύ πηχτό, σαν μέλι και όχι πολύ γλυκό, μπορώ να το χρησιμοποιήσω σ'αυτή τη συνταγή;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 12-7-09  
    αχόρταγη δεν το ξέρω το πετιμέζι από σύκο, ούτε τη γεύση του. Οπότε δεν ξέρω να σου πω εάν μπορείς να το αντικαταστήσεις. Εάν το έχεις ξαναχρησιμοποιήσει σε άλλες συνταγές, θα έχεις μια καλύτερη άποψη από εμένα για το αν μπορείς να το βάλεις εδώ.
    #
    Σχόλιο από labrini58, 14-9-09  
    Εγώ τα φτιάχνω με πετιμέζι από σύκο και δεν έχουν καμία διαφορά.Γίνονται ακριβώς όπως με το κανονικό πετιμέζι.Δοκίμασε και θα μείνεις απολύτως ικανοποιημένη.Καλή επιτυχία.
    #
    Σχόλιο από martha2, 30-9-09  
    Μπορεί να μου απαντήσει κάποιος που δοκίμασε τη συνταγή σε μια ερώτηση, που είδα να διατυπώνεται και πρίν? Τον μούστο πριν τον χρησιμοποιήσουμε τον βράζουμε ή οχι? Αν ναι με τι?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 30-9-09  
    martha2 η συνταγή είναι με πετιμέζι, οπότε δεν έχει σημασία αν κάποιος έφτιαξε τη συγκεκριμένη συνταγή για να πάρεις απάντηση. Αν θέλεις όμως, έχει γίνει αντίστοιχη ερώτηση στο φόρουμ εδώ:
    http://www.sintagespareas.gr/forum/8-koubenta-stin-kouzina/180342-moustos
    και υπάρχουν απαντήσεις.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

    18 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Aegle, 11-10-06  
    Είναι φανταστική αυτή η συνταγή. Αντί για πετιμέζι βάζω φρέσκο μούστο, γίνεται εξίσου καλό (κάπως λιγότερο γλυκό). Επίσης μπορεί να γίνει και με αλεύρι ολικής αλέσεως, έχω κάνει μεχρι στιγμής τους συνδυασμούς μισό άσπρο μισό ολικής και όλο ολικής και γίνονται πολύ νόστιμα τα μουστοκούλουρα. Επίσης είναι ωραία και πασπαλισμένα με σουσάμι.
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 13-4-08  
    Μολις βγηκαν απο το φουρνο και εχουν γινει τελεια!! Εχει μυρισει ολη η γειτονια!!...εγω εβαλα μισο μουστο μισο πετιμεζι!!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 17-9-08  
    Τα έφτιαξα ξανά εχθές. Δεν είχα αρκετό αλεύρι (τυχαίνει και αυτό καμιά φορά) και έβαλα όσο είχα κανονικό αλεύρι, λίγο αλεύρι για ζυμωτά και λίγες νιφάδες βρώμης που τις άλεσα. Χρησιμοποίησα μούστο αυτή τη φορά και πρόσθεσα μια κουταλιά μέλι για να γίνει λίγο πιο γλυκό. 5 λεπτά μετά που βγήκαν, τα έβαλα σε σακουλίτσες. Το αποτέλεσμα: βγήκαν ΤΕΛΕΙΑ. Είναι εντελώς αφράτα μέσα κι έξω και με καταπληκτική γεύση, ακόμα και με όλες αυτές τις αλλαγές. vanilia, τα δικά μου δεν έχουν κενά. Είναι όπως του εμπορίου.
    #
    Σχόλιο από delicious, 16-9-09  
    Έχω την ίδια συνταγή για μουστοκούλουρα με την διαφορά ότι εγώ βάζω και 1/2 ποτήρι μέλι. Τα ψήνω στην 2η θέση του φούρνου, στους χρόνους που αναφέρονται, πάνω κάτω αντίσταση.
    Γίνονται μαλακά και τέλεια σε γεύση!!!
    #
    Σχόλιο από delicious, 27-9-09  
    Sitronella, τώρα είδα την ερώτησή σου!
    Εγώ βάζω 1/2 ζάχαρη και 1/2 μέλι αντί για 1 ζάχαρη που λες.
    Τα υπόλοιπα υλικά ακριβώς τα ίδια (και σε αναλογίες).
    #
    Σχόλιο από ansou, 30-9-09  
    Μοσχοβολησε η γειτονια κι εχουν ηδη φαει αρκετα ο συζυγος και τα παιδια!!Αφρατα και ελαφρα.Ιδανικες οι αναλογιες των υλικων.Σιγουρη η επιτυχια τους και πανευκολη η παρασκευη τους.Εβαλα και μισο ποτηρι μελι που τελικα τους παει πολυ!!!Ευχαριστουμε!!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 5-10-09  
    Φανταστικά, νόστιμα και αφράτα.
    Για πιο πλούσιο άρωμα, μοίρασα την ποσότητα του κονιάκ με τεντούρα.
    #
    Σχόλιο από suzi, 11-1-10  
    καλη χρονια!!!!!!!!ειμαι καινουρια κι εφτιαξα τα μουστοκουλουρα εβαλα το αλευρι μισο ασπρο και μισο ολικης και μελι υπεροχη συνταγη μιρισε ολη η πολυκατοικια μπραβο για τις υπεροχες συνταγες!!!!!
    #
    Σχόλιο από annouk, 24-1-10  
    βγηκαν παρα πολυ ωραια!!και για πρωτη φορα που δοκιμαζω μουστοκουλουρα πολυ ευκολα μου φανηκαν!εγω μονο τα εψησα παραπανω γυρω στα 25-30 λεπτα.επισης εβαλα τη μιση ζαχαρη για αρχη,γιατι το πολυ γλυκο δε μου αρεσει και ετσι ειναι ελαφρια αλλα οχι αγλυκα!
    #
    Σχόλιο από αχορταγη, 27-4-10  
    Μόλις τα έκανα, με πετιμέζι από σύκο. Έγιναν μαλακά και φουσκωτά και τέλεια σε γεύση! Θα τα ξανακάνω σίγουρα!
    #
    Σχόλιο από stellapapadopoulou, 14-9-10  
    Γειά στην ωραία παρέα μας.
    Εγώ κάνω τα μουστοκούλουρα ακριβώς έτσι,μόνο που τα πλάθω σαν κεφτεδάκια,όταν κρυώσουν λιώνω κουβερτούρα και με ένα κουταλάκι βάζω πάνω στο κουλουράκι(λίγο) και τελειώνω το στόλισμα με ένα καρύδι δίνει ξεχωριστή γεύση.Τώρα είναι εποχή που πατάμε τα σταφύλια, κρατήστε μούστο σε μικρά μπουκαλάκια του νερού και φυλάξτετα στην κατάψυξη ,για όπια χρήση.
    #
    Σχόλιο από magdalena86, 4-8-11  
    τα ξαναεφτιαξα χθες με μια μικρή παραλλαγή, σε μερικά εβαλα μεσα σταφιδες και ήταν γεμιστά με σταφίδες δηλαδή..ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ!!! Συγχαρητηρια για την συνταγή!!!Θα ανεβάσω και φωτό..
    #
    Σχόλιο από mariangel5, 20-9-11  
    Πραγματικά πολύ νόστιμα! Χρησιμοποίησα μούστο αντί πετιμέζι και αντί για 1 ποτ. ζάχαρη έβαλα 2/3 ποτ. ζάχαρη και 3κ.σ. μέλι.Επίσης το αλεύρι που πήρε η ζύμη μου ήταν γύρω στα 1200 γρ. Τα έψησα για 20' στη κάτω θέση του φούρνου. Τα κουλουράκια μου βγήκαν όσο έπρεπε μαλακά κι αφράτα!
    #
    Σχόλιο από Venesk, 4-10-11  
    Τα έκανα κι εγώ με μούστο (2 ποτήρια) και βγήκαν εξαιρετικά. Πήραν όμως πολύ παραπάνω αλεύρι, προφανώς λόγω του μούστου.
    #
    Σχόλιο από AMALIASY, 4-11-11  
    Τέλεια τα κουλουράκια. Έβαλα 1/2 ποτήρι πετιμέζι και 1/2 ποτήρι μούστο. Δεν έβαλα τον χυμό πορτοκάλι καθόλου και χρειάστηκα περίπου 1 κιλό αλεύρι. Χθες το βράδυ που τα έκανα ήταν τραγανά απ΄εξω και μαλακά μέσα. Σήμερα το πρωί όμως που δοκίμασα ήταν όλα μαλακότατα. Όπως τα ήθελα. Ευχαριστώ Sitronella!
    #
    Σχόλιο από efitax, 21-9-13  
    Κάθε φθηνόπωρο ανατρέχω σε αυτή την μαγική συνταγή για μαλακά και μοσχοβολιστά μουστοκούλουρα,με την μικρή διαφορά ότι αντικαθιστώ το κονιάκ με μαύρο ρούμι.
    #
    Σχόλιο από ligoyra, 21-1-14  
    Ναι, ναι, πολύ νόστιμα! Μακάρι να είχα πετιμέζι βέβαια. Τα έφτιαξα με το σιρόπι που έμεινε από το βράσιμο των αχλαδιών όταν τα έκανα μαρμελάδα και αντί για ολόκληρο ποτήρι ζάχαρη έβαλα μισό και το άλλο μισό έβαλα μέλι να γίνουν πιο μαλακά. Είναι μια ωραία παραλλαγή για όσους δεν έχουν μούστο.
    #
    Σχόλιο από ligoyra, 15-7-14  
    Πολύ πολύ ωραία! Έβαλα 1/2 ποτήρι ζάχαρη και 1/2 μέλι, 1 φλυτζάνι του αλεύρου το αντικατέστησα με βρώμη και πρόσθεσα και 3-4 κγ κακάο άγλυκο και έγιναν πολύ ωραία! Και ο μπεμπάκος μου τα καταβρόχθισε! Τέλειες οι οδηγίες όπως και οι προτάσεις! Ευχαριστούμε πολύ!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Μπισκότα και Ζύμη για μπισκότα στην κατάψυξη
    Φτιάξατε μήπως πάρα πολλά μπισκότα; Θέλετε να έχετ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Τα μυστικά του μπισκότου
    Μήπως προσπαθείτε να πετύχετε το τέλειο μπισκότ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Γλυκακια
    Ένα βιβλίο 29 αγαπημένων συνταγών, του/της efitax
    Μαριάνθη
    Ένα βιβλίο 313 αγαπημένων συνταγών, του/της immortalia33
    γλυκα
    Ένα βιβλίο 63 αγαπημένων συνταγών, του/της krhtikopoyla
    Μπισκότα - κουλουράκια
    Ένα βιβλίο 16 αγαπημένων συνταγών, του/της Sitronella
    ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ
    Ένα βιβλίο 3 αγαπημένων συνταγών, του/της ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ