Μουτζέντρα (φακές πιλάφι)

Bαθμολογία: 4.9286
       
 
14 ψήφοι
meloula, 11.04.09

Περιγραφή

Φακές με ρύζι και τηγανιτό κρεμμύδι.
Μουτζέντρα (φακές πιλάφι)
photo: stalitsa

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 ποτήρι φακές
  • 1 ποτήρι ρύζι για πιλάφι
  • 1 - 2 κρεμμύδια
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Όσπρια
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Κουζίνα: Κυπριακή
Δυσκολία: Εύκολο
Περιέχει: Ρύζι
Σερβίρει: 4 άτομα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τις φακές και το ρύζι.
  2. Βράζουμε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν και τις σουρώνουμε, κρατώντας το ζουμί τους.
  3. Σε μια κατσαρόλα, σωτάρουμε το ρύζι με λίγο ελαιόλαδο.
  4. Προσθέτουμε 2 - 2.5 φλιτζάνια από το ζουμί που κρατήσαμε, αλάτι και πιπέρι.
  5. Αφήνουμε να πάρει 2 - 3 βράσεις και προσθέτουμε τις φακές.
  6. Αφήνουμε μέχρι να τραβήξει το ζουμί και να ψηθεί το ρύζι.
  7. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο, και τηγανίζουμε τα κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές φέτες, μέχρι να πάρουν ένα χρυσόξανθο χρώμα.
  8. Τα προσθέτουμε στο πιλάφι και ανακατεύουμε.

Σχετικές συνταγές

    15 Όλα

    #
    Σχόλιο από IIIdanaeIII, 14-12-09  
    την συνταγη αυτη την φτιαχνη μια φιλη μου που ειναι απο τον Λιβανο και είναι υπεροχη. Εχει 3 μικρες παραλαγες, 1. δεν τσιγαρίζει το ρύζι 2,μαζί με το κρεμμύδι τσιγαρίζει και σκόρδο 3. όταν ενώσει όλα τα υλικά δεν βάζει πιπέρι αλλά μοσχοκάρυδο αα και το ρύζι ειναι λίγο λιγότερο απο μισό ποτήρι
    #
    Σχόλιο από ypomoni, 15-12-09  
    Πολύ ωραίο. Ότι πρέπει για τώρα που νηστεύουμε. Εγώ απλά βράζω το ρύζι με τις φακές και όταν τηγανίζω το κρεμμύδι προσθέτω και λίγο φιδέ και μετά λίγο χυμό ντομάτας (τον έτοιμο). Δοκίμασε το κι έτσι και νομίζω θα σου αρέσει.
    #
    Σχόλιο από Cindy, 15-12-09  
    εγώ τις φτιάχνω έτσι τις φακές με τις εξής παραλλαγές:1.αφού βράσουν οι φακές και αρχίσουν να μαλακώνουν, τις σουρώνω,πετάω το ζουμί,τις ξεπλένω στο σουρωτήρι με ζεστό νερό (όχι με κρύο γιατί σκληραίνουν μετά), και τις ξαναβάζω στην κατσαρόλλα με καθαρό νερό όσο αντιστοιχεί στην τριπλάσια ποσότητα του ρυζιού που θα βάλω μετά. 2.αφού πάρουν ακόμα μια βράση οι φακές (σχεδόν να είναι έτοιμες, το καταλαβαίνω όταν αρχίσουν κάποιες να ξεφυλίζουν), ρίχνω μέσα το ρύζι (προτιμώ αυτό για σούπες και σε ποσότητα κατά 1/4 λιγότερη από τις φακές) και αφού μισοψηθεί και το ρύζι 3. τσιγαρίζω το κρεμμύδι και το ρίχνω στην κατσαρόλλα με τις φακές,προσθέτω λεμόνι,αλάτι και κατεβάζω την κατσαρόλλα από την φωτιά. Αφήνω να 'πιουν' όλα τα ζουμιά και είναι έτοιμες για σερβίρισμα
    #
    Σχόλιο από stalitsa, 30-10-10  
    πολυ ωραια συνταγη!!!
    προς το τελος προσθεσα και λιγο λεμονακι
    εξαιρετικο αποτελεσμα
    #
    Σχόλιο από Melinamelina, 2-2-12  
    Τη λατρεψα, απλά καταπληκτική συνταγη!
    #
    Σχόλιο από stg, 23-5-12  
    Το αγαπημένο μου φαγητό! Μπορώ να φάω όλη την κατσαρόλα... όταν κρυώσει μάλιστα γίνετε "κόλαση"!
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 28-6-12  
    Ωραίο έγινε! Είχα περιέργεια να το δοκιμάσω δεν είχα ξαναφάει κάτι τέτοιο!
    Το έκανα λίγο διαφορετικά, έβαλα το κρεμμύδι με νερακι να σωταριστεί και εκεί έριξα το ρυζάκι και τις βρασμένες φακές και στο τέλος λίγο λαδάκι.
    Απλά κάτι μου έλειπε στη γεύση και δεν μπόρεσα να το βρω.
    Διαφορετικό και ωραίο! Μπράβο!
    =)
    #
    Σχόλιο από Cindy, 29-6-12  
    Eirinaki εγώ προσθέτω μαζί με το ρύζι και ένα ζωμό λαχανικών(παρέλειψα να το ανάφερω πιο πάνω). Κατά την γνώμη μου του πάει.Επειδή όμως δεν τσιγάρισες το κρεμυδάκι ίσως για αυτό να ένιωθες ότι κάτι λείπει. Η μυρωδιά και η γεύση του τσιγαρισμένου κρεμυδιού δεν αντικαθίσταται!
    #
    Σχόλιο από vico, 30-8-12  
    #
    Σχόλιο από NereusC, 17-11-12  
    #
    Σχόλιο από liana 377, 27-2-13  
    #
    Σχόλιο από Eugenia10, 27-3-13  
    Άψογο!!! Προσθέσαμε και κάρυ! Κάν τε το άφοβα!!
    #
    Σχόλιο από nanakonta, 18-7-13  
    ΤΕΛΕΙΟ! Μ'ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!
    #
    Σχόλιο από nanakonta, 26-10-13  
    Μ'ΑΡΕΣΕΙ ΤΡΕΛΑ ΑΥΤΗ Η ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΚΟ ΦΑΪ!
    #
    Σχόλιο από panostsi, 19-3-14  

    15 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από IIIdanaeIII, 14-12-09  
    την συνταγη αυτη την φτιαχνη μια φιλη μου που ειναι απο τον Λιβανο και είναι υπεροχη. Εχει 3 μικρες παραλαγες, 1. δεν τσιγαρίζει το ρύζι 2,μαζί με το κρεμμύδι τσιγαρίζει και σκόρδο 3. όταν ενώσει όλα τα υλικά δεν βάζει πιπέρι αλλά μοσχοκάρυδο αα και το ρύζι ειναι λίγο λιγότερο απο μισό ποτήρι
    #
    Σχόλιο από ypomoni, 15-12-09  
    Πολύ ωραίο. Ότι πρέπει για τώρα που νηστεύουμε. Εγώ απλά βράζω το ρύζι με τις φακές και όταν τηγανίζω το κρεμμύδι προσθέτω και λίγο φιδέ και μετά λίγο χυμό ντομάτας (τον έτοιμο). Δοκίμασε το κι έτσι και νομίζω θα σου αρέσει.
    #
    Σχόλιο από Cindy, 15-12-09  
    εγώ τις φτιάχνω έτσι τις φακές με τις εξής παραλλαγές:1.αφού βράσουν οι φακές και αρχίσουν να μαλακώνουν, τις σουρώνω,πετάω το ζουμί,τις ξεπλένω στο σουρωτήρι με ζεστό νερό (όχι με κρύο γιατί σκληραίνουν μετά), και τις ξαναβάζω στην κατσαρόλλα με καθαρό νερό όσο αντιστοιχεί στην τριπλάσια ποσότητα του ρυζιού που θα βάλω μετά. 2.αφού πάρουν ακόμα μια βράση οι φακές (σχεδόν να είναι έτοιμες, το καταλαβαίνω όταν αρχίσουν κάποιες να ξεφυλίζουν), ρίχνω μέσα το ρύζι (προτιμώ αυτό για σούπες και σε ποσότητα κατά 1/4 λιγότερη από τις φακές) και αφού μισοψηθεί και το ρύζι 3. τσιγαρίζω το κρεμμύδι και το ρίχνω στην κατσαρόλλα με τις φακές,προσθέτω λεμόνι,αλάτι και κατεβάζω την κατσαρόλλα από την φωτιά. Αφήνω να 'πιουν' όλα τα ζουμιά και είναι έτοιμες για σερβίρισμα
    #
    Σχόλιο από stalitsa, 30-10-10  
    πολυ ωραια συνταγη!!!
    προς το τελος προσθεσα και λιγο λεμονακι
    εξαιρετικο αποτελεσμα
    #
    Σχόλιο από Melinamelina, 2-2-12  
    Τη λατρεψα, απλά καταπληκτική συνταγη!
    #
    Σχόλιο από stg, 23-5-12  
    Το αγαπημένο μου φαγητό! Μπορώ να φάω όλη την κατσαρόλα... όταν κρυώσει μάλιστα γίνετε "κόλαση"!
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 28-6-12  
    Ωραίο έγινε! Είχα περιέργεια να το δοκιμάσω δεν είχα ξαναφάει κάτι τέτοιο!
    Το έκανα λίγο διαφορετικά, έβαλα το κρεμμύδι με νερακι να σωταριστεί και εκεί έριξα το ρυζάκι και τις βρασμένες φακές και στο τέλος λίγο λαδάκι.
    Απλά κάτι μου έλειπε στη γεύση και δεν μπόρεσα να το βρω.
    Διαφορετικό και ωραίο! Μπράβο!
    =)
    #
    Σχόλιο από Cindy, 29-6-12  
    Eirinaki εγώ προσθέτω μαζί με το ρύζι και ένα ζωμό λαχανικών(παρέλειψα να το ανάφερω πιο πάνω). Κατά την γνώμη μου του πάει.Επειδή όμως δεν τσιγάρισες το κρεμυδάκι ίσως για αυτό να ένιωθες ότι κάτι λείπει. Η μυρωδιά και η γεύση του τσιγαρισμένου κρεμυδιού δεν αντικαθίσταται!
    #
    Σχόλιο από vico, 30-8-12  
    #
    Σχόλιο από NereusC, 17-11-12  
    #
    Σχόλιο από liana 377, 27-2-13  
    #
    Σχόλιο από Eugenia10, 27-3-13  
    Άψογο!!! Προσθέσαμε και κάρυ! Κάν τε το άφοβα!!
    #
    Σχόλιο από nanakonta, 18-7-13  
    ΤΕΛΕΙΟ! Μ'ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!
    #
    Σχόλιο από nanakonta, 26-10-13  
    Μ'ΑΡΕΣΕΙ ΤΡΕΛΑ ΑΥΤΗ Η ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΚΟ ΦΑΪ!
    #
    Σχόλιο από panostsi, 19-3-14  

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Ρύζι
    Μέσα στο σάιτ μας έχουμε πάρα πολλές συνταγές ...

    Το tip της ημέρας

    Βάψτε οικολογικά κόκκινα αυγά, βράζοντάς τα σε νερό ίσα ίσα να καλύπτονται, μαζί με 4 τουλάχιστον ψιλοκομμένα παντζάρια και ένα φλιτζάνι του καφέ ξίδι.

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 50 αγαπημένων συνταγών, του/της mziqass
    Αγαπημένες συνταγές της Αθηνάς
    Ένα βιβλίο 48 αγαπημένων συνταγών, του/της nanat
    ΦΑΓΗΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑ
    Ένα βιβλίο 32 αγαπημένων συνταγών, του/της Cindy
    φαγητά
    Ένα βιβλίο 59 αγαπημένων συνταγών, του/της michfotini
    Παραδοσιακα με λαχανικα &οσπρια
    Ένα βιβλίο 43 αγαπημένων συνταγών, του/της ΝΙΚΟΛ