Μπακαλιάρος λεμονάτος

Bαθμολογία: 4.8462
       
 
13 ψήφοι
asproyla, 06.03.08
Μπακαλιάρος λεμονάτος
photo: golfo

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 φύλλο μπακαλιάρου
  • λάδι
  • 2 κρεμμύδια χονδροκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 5 πράσα χονδροκομμένα (μόνο το άσπρο μέρος)
  • 5-6 κλωναράκια σέλινο χονδροκομμένα
  • 5-6 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
  • αλάτι - πιπέρι
  • χυμό από 1-2 λεμόνια ανάλογα πόσο ξινό το θέλετε
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας αλεύρι

Πώς το κάνουμε:

  1. Καθαρίζουμε, κόβουμε, πλένουμε και ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο.
  2. Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα (χαμηλή και πλατιά) και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
  3. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα πράσα, το σέλινο και το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα γυρνάμε λίγο . Προσθέτουμε νερό και αφήνουμε να μαραθούν.
  4. Βάζουμε τις πατάτες σε στρώσεις και τις σκεπάζουμε με νερό,αλάτι, πιπέρι.
  5. Αφήνουμε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά και προσθέτουμε τον μπακαλιάρο.
  6. Φτιάχνουμε τον χυλό δηλαδή βάζουμε σε ένα μπολάκι το αλεύρι με το λεμόνι και τα διαλύουμε καλά. Μόλις ψηθεί το φαγητό μας ρίχνουμε το χυλό από πάνω και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα του.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μετά που θα βάλουμε τις πατάτες δεν ανακατεύουμε με κουτάλα. Πιάνουμε την κατσαρόλα και την γυρνάμε σιγά-σιγά.

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Ο μπακαλιάρος είναι ένα ψάρι ελαφρύ και με ήπια γεύση (ειδικά για τα παιδιά). Περιορίστε το λάδι στη συνταγή για να έχετε ένα χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά γεύμα. Αποφύγετε τον παστό μπακαλιάρο εάν υποφέρετε από αρτηριακή υπέρταση ή νεφροπάθεια

Σχετικές συνταγές

    15 Όλα

    #
    Σχόλιο από Μαρίτσα, 26-3-09  
    Αγαπητή asproula.
    Η συνταγή σου είναι τέλεια!!!!!!
    Την έκανα χθες του Ευαγγελισμού με μια παραλλαγή.Μαζί με τις πατάτες έβαλα και 2-3 κολοκυθάκια.Περιττό να σου πω πως δεν έμεινε ούτε ζουμάκι στην κατσαρόλα.
    #
    Σχόλιο από golfo, 29-8-10  
    υπεροχο φαγητοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο!
    εγω το εφτιαξα με φρεσκο μπακαλιαρο ντοπιο και εγινε μουρλια!!!
    προσθεσα και καροτο και εκοψα και ενα κοματακι ντοματα μεσα δινει ωραια γευση και χρωμα.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από litsa d, 10-10-10  
    νοστιμοτατο,μου θυμιζει το φαγητο της μαμας στα παιδικα μου χρονια!
    #
    Σχόλιο από 103, 28-3-11  
    Kαταπληκτικό!!!!
    Το έφτιαξα την 25η Μαρτίου αντί για τηγανητό μπακαλιάρο, για να αποφύγω το τηγάνισμα (αυτό το πιτσίλισμα...) και ήταν ένα φανταστικό φαγητό. 'Εβαλα και εγώ ένα κολοκυθάκι γιατί μας αρέσουν και γιατί πίστευα ότι θα ταιριάζει. Το φαγητό άρεσε σε όλους μας και όλοι βάλαμε άριστα!
    Υπέροχο φαγητό, θα το ξαναφτιάξουμε σίγουρα!!! Ευχαριστώ πολύ- πολύ.
    #
    Σχόλιο από Wendy, 18-4-11  
    Πολύ ωραίο. Παρέλειψα το πράσο και το σέλινο. Νομίζω πως θα του ταίριαζε και ο άνιθος.
    #
    Σχόλιο από touli, 22-12-11  
    katapliktiko !!!!!! para poli orea sintagi akolouthisa kai tin simvouli tis golfos kai evala kai ntomata, eitane theiko to fagitaki, euharisto poli gia tin sintagi
    #
    Σχόλιο από eta, 25-1-12  
    Νόμιζα ότι πρέπει να λέμε από που παίρνουμε μία συνταγή όταν δεν είναι δική μας. Μάλλον το ξέχασε η asproyla γιατί η συνταγή είναι από το " Μπουκιά και συχώριο" του Ηλία Μαμαλάκη συγκεκριμένα από την Κάλυμνο. Εκτός αν είναι Καλυμνιά η asproyla. Πάντως η συνταγή άπαιχτη.
    #
    Σχόλιο από Rosie, 26-3-12  
    Αχ αυτά τα υπέροχα μαμαδίστικα φαγητάκια!!
    #
    Σχόλιο από ΣΙΛΒΥ, 26-3-12  
    Ενα φυλλο μπακαλιαρου εννοουμε ενα φιλετο μπακαλιαρου???ας μου απαντησει οποιος γνωριζει...
    #
    Σχόλιο από elenitak, 25-3-13  
    εννοει τον μπακαλιαρο που τον περνουμε κ τον ξαρμιριζουμε. ειτε φιλετο ,ειτε με κοκαλο.
    #
    Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΑ19, 25-3-13  
    Απίστευτο φαγητό...ο μπακαλιάρος τελειώς διαφορετικός...πεντανόστιμος...Ευχαριστούμε για την συνταγή!
    #
    Σχόλιο από G B, 9-5-13  
    #
    Σχόλιο από μαράκι83, 17-11-13  
    Πολύ νόστιμο. Για εμάς βέβαια που δεν τρώμε πολύ αλμυρά τα φαγητά μας, το αλάτι θα μπορούσα να το παραλείψω. Αλλά αξίζει τα 5 πηρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από SOPHIA!!!, 7-10-14  
    Ευχαριστώ πολύ για το μυστικό με το χυλό... Όποτε έριχνα το αλέυρι πάντα έκανε σβόλους, μέχρι τώρα!!!
    #
    Σχόλιο από marymyt, 16-11-14  
    Μου αρεσε το ζουμακι Και οι πατάτες αλλά το ψάρι καθόλου. Ισως να φταίει που ο μπακαλιάρος ήταν κατεψυγμένος

    13 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Μαρίτσα, 26-3-09  
    Αγαπητή asproula.
    Η συνταγή σου είναι τέλεια!!!!!!
    Την έκανα χθες του Ευαγγελισμού με μια παραλλαγή.Μαζί με τις πατάτες έβαλα και 2-3 κολοκυθάκια.Περιττό να σου πω πως δεν έμεινε ούτε ζουμάκι στην κατσαρόλα.
    #
    Σχόλιο από litsa d, 10-10-10  
    νοστιμοτατο,μου θυμιζει το φαγητο της μαμας στα παιδικα μου χρονια!
    #
    Σχόλιο από 103, 28-3-11  
    Kαταπληκτικό!!!!
    Το έφτιαξα την 25η Μαρτίου αντί για τηγανητό μπακαλιάρο, για να αποφύγω το τηγάνισμα (αυτό το πιτσίλισμα...) και ήταν ένα φανταστικό φαγητό. 'Εβαλα και εγώ ένα κολοκυθάκι γιατί μας αρέσουν και γιατί πίστευα ότι θα ταιριάζει. Το φαγητό άρεσε σε όλους μας και όλοι βάλαμε άριστα!
    Υπέροχο φαγητό, θα το ξαναφτιάξουμε σίγουρα!!! Ευχαριστώ πολύ- πολύ.
    #
    Σχόλιο από Wendy, 18-4-11  
    Πολύ ωραίο. Παρέλειψα το πράσο και το σέλινο. Νομίζω πως θα του ταίριαζε και ο άνιθος.
    #
    Σχόλιο από touli, 22-12-11  
    katapliktiko !!!!!! para poli orea sintagi akolouthisa kai tin simvouli tis golfos kai evala kai ntomata, eitane theiko to fagitaki, euharisto poli gia tin sintagi
    #
    Σχόλιο από eta, 25-1-12  
    Νόμιζα ότι πρέπει να λέμε από που παίρνουμε μία συνταγή όταν δεν είναι δική μας. Μάλλον το ξέχασε η asproyla γιατί η συνταγή είναι από το " Μπουκιά και συχώριο" του Ηλία Μαμαλάκη συγκεκριμένα από την Κάλυμνο. Εκτός αν είναι Καλυμνιά η asproyla. Πάντως η συνταγή άπαιχτη.
    #
    Σχόλιο από Rosie, 26-3-12  
    Αχ αυτά τα υπέροχα μαμαδίστικα φαγητάκια!!
    #
    Σχόλιο από elenitak, 25-3-13  
    εννοει τον μπακαλιαρο που τον περνουμε κ τον ξαρμιριζουμε. ειτε φιλετο ,ειτε με κοκαλο.
    #
    Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΑ19, 25-3-13  
    Απίστευτο φαγητό...ο μπακαλιάρος τελειώς διαφορετικός...πεντανόστιμος...Ευχαριστούμε για την συνταγή!
    #
    Σχόλιο από G B, 9-5-13  
    #
    Σχόλιο από μαράκι83, 17-11-13  
    Πολύ νόστιμο. Για εμάς βέβαια που δεν τρώμε πολύ αλμυρά τα φαγητά μας, το αλάτι θα μπορούσα να το παραλείψω. Αλλά αξίζει τα 5 πηρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από SOPHIA!!!, 7-10-14  
    Ευχαριστώ πολύ για το μυστικό με το χυλό... Όποτε έριχνα το αλέυρι πάντα έκανε σβόλους, μέχρι τώρα!!!
    #
    Σχόλιο από marymyt, 16-11-14  
    Μου αρεσε το ζουμακι Και οι πατάτες αλλά το ψάρι καθόλου. Ισως να φταίει που ο μπακαλιάρος ήταν κατεψυγμένος

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ΣΙΛΒΥ, 26-3-12  
    Ενα φυλλο μπακαλιαρου εννοουμε ενα φιλετο μπακαλιαρου???ας μου απαντησει οποιος γνωριζει...

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από golfo, 29-8-10  
    υπεροχο φαγητοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο!
    εγω το εφτιαξα με φρεσκο μπακαλιαρο ντοπιο και εγινε μουρλια!!!
    προσθεσα και καροτο και εκοψα και ενα κοματακι ντοματα μεσα δινει ωραια γευση και χρωμα.
    ευχαριστω

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Γλυκαιμικός Δείκτης και Διαβήτης
    Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης ? Ο γλυκαιμικός δεί...
    Ο εθνικός μας μπακαλιάρος!
    H κατανάλωση του βακαλάου στην Ελλάδα έχει επετ...
    Πως καταψύχουμε ψάρια
    Ψαρέψαμε φρέσκα ψαράκια αλλά δεν θα τα φάμε αμέσω...
    Ψάρια: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε πλέον σχεδόν όλα τα ψάρια καθ'...
    Πως θα ξεχωρίσουμε το φρέσκο ψάρι
    Απο την ουρά ή από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ψαρι
    Ένα βιβλίο 4 αγαπημένων συνταγών, του/της delphinakigr
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 34 αγαπημένων συνταγών, του/της SOPHIA!!!
    ψαρια και θαλασσινα
    Ένα βιβλίο 96 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    ψαρια
    Ένα βιβλίο 12 αγαπημένων συνταγών, του/της yiannaki
    ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  -ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ
    Ένα βιβλίο 113 αγαπημένων συνταγών, του/της thomaei