Μπακαλιάρος με κουρκούτι

Bαθμολογία: 4.6
       
 
10 ψήφοι
Elefteria, 22.03.08

Περιγραφή

Μπακαλιάρος με κουρκούτι ολόκληρος ή σε μπιφτεκάκια. Ότι πρέπει για παιδάκια μια και δεν έχει κοκαλάκια.

Μπακαλιάρος με κουρκούτι

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 μεγάλη και χοντρή φέτα μπακαλιάρου

 

Για το κουρκούτι

  • ¾ φλ τσαγιού μπύρα
  • 2 κουτ γλυκού λάδι
  • 1 κουτ γλυκού αλάτι
  • 1 αυγό
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 ½ φλ τσαγιού αλεύρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Θαλασσινά
Μέθοδος: Τηγανιού
Κουζίνα: Ελληνική
Περιέχει: Αβγά
Σερβίρει: 6-8 ατομα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βγάζετε την πέτσα από το μπακαλιάρο και το βάζετε σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό.
  2. Το επόμενο πρωί τον ξεψαχνίζετε και βγάζετε τα κοκάλα. Το ξεπλενετε και το αφήνετε στο στραγκιστιρι να φύγουν τα νερά.
  3. Για να φτιάξετε το χυλό: ανακατεύετε μπύρα, λάδι, αλάτι, και τα κροκαδια. Προσθέτεται το αλεύρι. Το χτυπάτε και το αφήνεται στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
  4. Χτυπάτε το ασπράδι σε μαρέγκα και το προσθέτετε στο χυλό και το ανακατεύετε ελαφρά.
  5. Τέλος βάζουμε και το μπακαλιάρο στο χυλό και ανακατεύουμε
  6. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά να κάψει και με ένα κουτάλι της σούπας παιρνούμε από το χυλό και το ρίχνουμε στο τηγάνι.

Καλή επιτυχία

Λίγα μυστικά ακόμα

Το συνοδεύουμε με σκορδαλιά. Για τα παιδιά μπορούμε να κάνουμε πούρε πατάτας.

Σχετικές συνταγές

    13 Όλα

    #
    Σχόλιο από Elefteria, 24-3-08  
    Αν το κουρκούτι σας φαίνεται πολύ. Κρατήστε λίγο στην άκρη. Είναι ότι πρέπει για να τηγανίσετε κρεμμύδια σε ροδέλες, μανιτάρια σε φέτες και ότι άλλο σας αρέσει.
    #
    Σχόλιο από bertacorfu, 24-3-09  
    fantastiko. i mana mou anti gia koyrkouti evaze sfikti besamel ke tiri trimeno ke etsi tiganize tis kroketes
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 25-3-09  
    Ωραιότατη! Δεν έβαλα αυγό γιατί δεν το προτιμώ, αλλά η μπύρα έκανε τις κροκετούλες πολύ αφράτες και νόστιμες!
    #
    Σχόλιο από ansou, 25-3-10  
    Η μπυρα κανει τη διαφορα αλλα δοκιμαστε να βαλετε και τριμμενο ξερο κρεμμυδι και λιγη ριγανη επισης.Γινονται ακομη πιο νοστιμες!!!Ουτε κι εγω βαζω αυγο.
    #
    Σχόλιο από viki, 24-7-10  
    #
    Σχόλιο από vasilaki, 21-8-10  
    Μπορεί να γίνει και με κατεψυγμένο μπακαλιάρο; Και αν ναι, τι πρέπει να προσέξω;Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 20-11-11  
    Έγινε πολύ νόστιμος και πολύ αφράτος!! Ευχαριστούμε :)
    #
    Σχόλιο από thomaei, 16-3-12  
    ετσι φτιαχνω και εγω τον μπακαλιαρο μου ,το φτιαχνω και χωρις το αυγο αμα θελω το για την περιοδο της νηστειας , το εκανε η μαμα μου ετσι!! μπραβο !!
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 25-3-12  
    Εγινε τελειος μας αρεσε παρα πολυ!
    #
    Σχόλιο από Η_μαμά_της_Ζέφυς, 28-3-12  
    προσωπικά εγώ το μουλιάζω 12 ώρες, με αλάτκι μέσα για να βοηθήσω την διήθηση και στο τελευταίο νεράκι τις τελευταίες 2-3 ώρες βάζω μισό γάλα μισό νερό, για να μαλακώσει το ψάρι. Επίσης το κουρκούτι το προτιμώ με νεράκι διότι νομίζω πως η μπύρα το πικρίζει λίγο. Για τους φαν του πιο αφράτου νομίζω ότι την ίδια δουλειά κάνει το αφρίζων νεράκι ή soda water.
    #
    Σχόλιο από tasa.x, 10-5-12  
    τελειος ο μπακαλιαρος .αφου μας τραπεζωσαν του Ευαγγελισμου,τον ειχα ξαλμυρισμενο στην καταψυξη και τον εκανα τωρα.για το κουρκουτι δεν εχω λογια,σαν ετοιμος εγινε.σ'ευχαριστουμε για τη συνταγη.Ανεβαζω και φωτο.
    #
    Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΑ19, 25-3-13  
    Διαβάζοντας στην περιγραφή για μπακαλιάρο ολόκληρο έκανα την συνταγή (κροκέτες δεν δοκίμασα). Είχα μια δυσκολία να ενσωματώσω την μαρέγκα στο μίγμα, γι αυτό το ανακάτεψα ζωηρά. Έπειτα το κουρκούτι δεν κολλούσε πάνω στο ψάρι, με αποτέλεσμα αλλού να μην έχει καθόλου και αλλού να έχει ένα παχύ στρώμα, το οποίο αφού έβγαινε από το τηγάνι λάσπωνε εσωτερικά. Οι κροκέτες με το ψαχνό του μπακαλιάρου ίσως είναι καλύτερες, οι φέτες ψαριού δεν έγιναν πετυχημένες. Δεν βαθμολογώ για να μην αποθαρύνω όσους θέλουν να δοκιμάσουν τις κροκέτες.
    #
    Σχόλιο από kalamaraki, 25-3-13  
    Εξαιρετικό κουρκούτι δεν είχα ξαναφτιάξει με αυγό κ μου άρεσε πολύ, έβαλα μισό κγ αλάτι κ λίγο πιπέρι. Και τα κομμάτια του μπακαλιάρου τα αλεύρωσα ελαφρά πριν τα ρίξω στο χυλό. Ευχαριστούμε πολύ

    9 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Elefteria, 24-3-08  
    Αν το κουρκούτι σας φαίνεται πολύ. Κρατήστε λίγο στην άκρη. Είναι ότι πρέπει για να τηγανίσετε κρεμμύδια σε ροδέλες, μανιτάρια σε φέτες και ότι άλλο σας αρέσει.
    #
    Σχόλιο από bertacorfu, 24-3-09  
    fantastiko. i mana mou anti gia koyrkouti evaze sfikti besamel ke tiri trimeno ke etsi tiganize tis kroketes
    #
    Σχόλιο από viki, 24-7-10  
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 20-11-11  
    Έγινε πολύ νόστιμος και πολύ αφράτος!! Ευχαριστούμε :)
    #
    Σχόλιο από thomaei, 16-3-12  
    ετσι φτιαχνω και εγω τον μπακαλιαρο μου ,το φτιαχνω και χωρις το αυγο αμα θελω το για την περιοδο της νηστειας , το εκανε η μαμα μου ετσι!! μπραβο !!
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 25-3-12  
    Εγινε τελειος μας αρεσε παρα πολυ!
    #
    Σχόλιο από tasa.x, 10-5-12  
    τελειος ο μπακαλιαρος .αφου μας τραπεζωσαν του Ευαγγελισμου,τον ειχα ξαλμυρισμενο στην καταψυξη και τον εκανα τωρα.για το κουρκουτι δεν εχω λογια,σαν ετοιμος εγινε.σ'ευχαριστουμε για τη συνταγη.Ανεβαζω και φωτο.
    #
    Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΑ19, 25-3-13  
    Διαβάζοντας στην περιγραφή για μπακαλιάρο ολόκληρο έκανα την συνταγή (κροκέτες δεν δοκίμασα). Είχα μια δυσκολία να ενσωματώσω την μαρέγκα στο μίγμα, γι αυτό το ανακάτεψα ζωηρά. Έπειτα το κουρκούτι δεν κολλούσε πάνω στο ψάρι, με αποτέλεσμα αλλού να μην έχει καθόλου και αλλού να έχει ένα παχύ στρώμα, το οποίο αφού έβγαινε από το τηγάνι λάσπωνε εσωτερικά. Οι κροκέτες με το ψαχνό του μπακαλιάρου ίσως είναι καλύτερες, οι φέτες ψαριού δεν έγιναν πετυχημένες. Δεν βαθμολογώ για να μην αποθαρύνω όσους θέλουν να δοκιμάσουν τις κροκέτες.
    #
    Σχόλιο από kalamaraki, 25-3-13  
    Εξαιρετικό κουρκούτι δεν είχα ξαναφτιάξει με αυγό κ μου άρεσε πολύ, έβαλα μισό κγ αλάτι κ λίγο πιπέρι. Και τα κομμάτια του μπακαλιάρου τα αλεύρωσα ελαφρά πριν τα ρίξω στο χυλό. Ευχαριστούμε πολύ

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από vasilaki, 21-8-10  
    Μπορεί να γίνει και με κατεψυγμένο μπακαλιάρο; Και αν ναι, τι πρέπει να προσέξω;Ευχαριστώ!

    3 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 25-3-09  
    Ωραιότατη! Δεν έβαλα αυγό γιατί δεν το προτιμώ, αλλά η μπύρα έκανε τις κροκετούλες πολύ αφράτες και νόστιμες!
    #
    Σχόλιο από ansou, 25-3-10  
    Η μπυρα κανει τη διαφορα αλλα δοκιμαστε να βαλετε και τριμμενο ξερο κρεμμυδι και λιγη ριγανη επισης.Γινονται ακομη πιο νοστιμες!!!Ουτε κι εγω βαζω αυγο.
    #
    Σχόλιο από Η_μαμά_της_Ζέφυς, 28-3-12  
    προσωπικά εγώ το μουλιάζω 12 ώρες, με αλάτκι μέσα για να βοηθήσω την διήθηση και στο τελευταίο νεράκι τις τελευταίες 2-3 ώρες βάζω μισό γάλα μισό νερό, για να μαλακώσει το ψάρι. Επίσης το κουρκούτι το προτιμώ με νεράκι διότι νομίζω πως η μπύρα το πικρίζει λίγο. Για τους φαν του πιο αφράτου νομίζω ότι την ίδια δουλειά κάνει το αφρίζων νεράκι ή soda water.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Τα μυστικά του τηγανιού
    Το τηγάνισμα μπορεί να φαίνεται απλή δουλειά, ...
    Ο εθνικός μας μπακαλιάρος!
    H κατανάλωση του βακαλάου στην Ελλάδα έχει επετ...
    Πως καταψύχουμε ψάρια
    Ψαρέψαμε φρέσκα ψαράκια αλλά δεν θα τα φάμε αμέσω...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...

    Το tip της ημέρας

    Θέλετε πράσινα αυγά χωρίς χημικές βαφές; Βράστε τα σε νερό που έχετε νωρίτερα βράσει 1 κιλό σπανάκι!

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 37 αγαπημένων συνταγών, του/της ofisofi
    Ψάρια/μαλάκια κλπ
    Ένα βιβλίο 21 αγαπημένων συνταγών, του/της kalamaraki
    ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  -ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ
    Ένα βιβλίο 113 αγαπημένων συνταγών, του/της thomaei
    Θαλασσινά
    Ένα βιβλίο 3 αγαπημένων συνταγών, του/της Ναυσικά
    ψαρια
    Ένα βιβλίο 33 αγαπημένων συνταγών, του/της vasiliki ver