Μπακαλιάρος με σπανάκι και μυρωδιές
Τη συνταγή αυτή την έχω από τη μητέρα μου που την είχε από τη γιαγιά μου . Είναι νοστιμότατη και συνηθίζεται στο Νομό Ηλείας ιδιαίτερα τους χειμωνιάτικους μήνες που υπάρχουν φρέσκα χορταρικά στους κήπους .
Λίγα μυστικά ακόμα
Μη δοκιμάσετε να φάτε χωρίς να έχετε δίπλα σας κρασάκι. Τραβιέται και επιβάλεται. Οι πιο γευσιλάτρες μπορούν να προσθέσουν μια κόκκινη καυτερή πιπερίτσα στο φαγητό. Καλή όρεξη
Υλικά
-
1 φελί μπακαλιάρος παστός (Περίπου 1 κιλό )
-
1/2 κιλό σπανάκι
-
1 κρεμμύδι ξερό
-
1 μαστάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
-
1 ματσάκι άνιθο
-
1 ματσάκι καυκαλήθρες
-
2-3 φρέσκα σκορδάκια (με τα φύλλα τους )
-
2-3 κλωναράκια μάραθο
-
λίγο φρέσκο φινόκιο
-
5-6 φύλλα σέσκλα
-
3/4 κούπας ελαιόλαδο
-
3/4 κουτιού συμπυκνωμένος χυμός τομάτα
-
επιπλέον λάδι για το τηγάνισμα του μπακαλιάρου
-
αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Κάνουμε τα γνωστά με το μπακαλιάρο (Καθάρισμα - κόψιμο- ξαρμύριασμα)
-
2
Τον αλευρώνουμε και τον τηγανίζουμε.
-
3
Σε μια - κατά προτίμηση - κατσαρόλα ρηχή και φαρδιά ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε το ξερό κρεμμύδι.
-
4
Ρίχνουμε και όλα τα χόρτα που τα έχουμε καθαρίσει, πλύνει και χονδροκόψει.
-
5
Σωτάρουμε και ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το ντοματοπολτό.
-
6
Ρίχνουμε λίγο νεράκι (περίπου 2 ποτηράκια του κρασιού γιατί θα βγάλουν και τα χόρτα τα υγρά τους).
-
7
Αφήνουμε τα χόρτα να βράσουν σχεδόν.
-
8
Τοποθετούμε προσεκτικά τα τηγανισμένα κομμάτια του μπακαλιάρου κουνώντας την κατσαρόλα ώστε να σκεπασούν από το ζουμάκι.
-
9
Αφήνουμε να πάρουν όλα μαζί μερικές βράσεις ώστε να ανακατωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα του μπακαλιάρου και των μυρωδικών.
-
10
Κατεβάζουμε - πρέπει να έχει μείνει το φαγητό με ελάχιστη σάλτσα και το λαδάκι του - αφήνουμε λίγο να συνέλθει και σερβίρουμε.
Σχόλια (3)