Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Bαθμολογία: 4.7
       
 
20 ψήφοι
mama, 22.03.08

Περιγραφή

Το εθιμοτυπικό φαγητό για την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου!!

Μπακαλιάρος σκορδαλιά
photo: vasiliki ver

Τι χρειαζόμαστε:

  • Μπακαλιάρος (στο αλάτι)
  • 1 κουτάκι μπύρα
  • αλεύρι για όλα
  • αλάτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο (μέτριες)
  • 2 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο)
  • 2 κ.σ. λάδι
  • 1 χούφτα καρύδια
  • αλάτι - λευκό πιπέρι
  • 1κ.γ. ξύδι
  • μαιντανό προαιρετικό
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Θαλασσινά
Μέθοδος: Τηγανιού
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε στο νερό τον μπακαλιάρο αφού πρώτα του έχουμε αφαιρέσει την πέτσα. Για 24 με 36 ώρες πρέπει να μείνει στο νερό το οποίο πρέπει να αλλαχθεί 3 με 4 φορές για να μην χάσει το ψάρι τελείως την γεύση του.
  2. Ετοιμάζουμε το κουρκούτι βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ αλεύρι με μπύρα μέχρι να γίνει ένας χυλός που θα στέκεται ωραία στο ψάρι και δεν θα τρέχει. Προσθέτουμε αλάτι μόνο εάν δοκιμάσουμε λίγο το κουρκούτι.
  3. Τηγανίζουμε στο τεφάλ και με πολύ καυτό λάδι και για λίγο. Επειδή πιτσιλάει πολύ να έχετε προστατευτικό δίχτυ ή μακριά τα παιδάκια σας.
  4. Την προηγούμενη μέρα φτιάχνουμε την σκορδαλιά που καλό είναι να μείνει μία μέρα στο ψυγείο για να δέσει η γεύση της καλύτερα.
  5. Στο multi ρίχνουμε το ψωμί, το σκόρδο, το αλάτι, το ξύδι, τα καρύδια και προσθέτουμε λίγο λίγο το λάδι χτυπώντας συνέχεια. Τα υλικά δε είναι με ακρίβεια...δηλαδή παίζει ρόλο πόσο δυνατή ή αλμυρή ή ξιδάτη την θέλετε. Θα πρότεινα να την δοκιμάζετε καθώς την φτιάχνετε .
  6. Εγώ κάθε φορά την δοκιμάζω και έχω απλά σημειώσει αυτές τις ποσότητες μόνο και μόνο για να θυμάμαι περίπου τα ποσοστά του κάθε υλικού.

Λίγα μυστικά ακόμα

Υπάρχει και συνταγή για σκορδαλιά με πατάτα αλλά εγώ δεν την έχω... όποια την έχει ας την προσθέσει...

Τη συνταγή μου την έδωσε η μαμά μου...

Γίνονται πολύ ωραία για τραπέζι σε κεφτεδάκια... κάνεις το ίδιο πράγμα μόνο που τρίβεις το μπακαλιάρο και τον ρίχνεις στο κουρκούτι. Ψιλοκόβεις και μαιντανό και με κουτάλι τον ρίχνεις στο τηγάνι...

Σχετικές συνταγές

    30 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Σφακιανός, 24-3-08  
    mama, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, έλειπε απο το μενού της παρέας, αύριο, (25η μαρτίου) θα τιμηθεί δεόντως, Χρόνια πολλά
    #
    Σχόλιο από mama, 24-3-08  
    Ξέχασα να πω για το ελαιόλαδο....προσθέτουμε σιγά σιγά στο τέλος 2κ.σ.ελαιόλαδο...Συγγνώμη.....:o)
    #
    Σχόλιο από mama, 24-3-08  
    Λοιπόν μόλις έφτιαξα την σκορδαλιά και έχω να πω φρέσκα φρέσκα τα εξής....
    Μουλιάζουμε καλά το ψωμί...ρίχνουμε λάδι μέχρι να γίνει κρέμα....και κάνουμε διπλή δόση στην περίπτωση που είμαστε πάνω από 4...Χτυπάμε σε μπλέντερ όχι στο multi(λάθος μου)και το αποτέλεσμα είναι μιαμ μιαμ....:o)
    #
    Σχόλιο από flora, 24-3-08  
    Είναι ωραία και η σκορδαλιά με πατάτα βραστή, περασμένη από τον μύλο του πουρέ, με λιωμένα σκόρδα στο γουδί(ποσότητα κατά βούληση), ξύδι, αλάτι και ελαιόλαδο.
    Χρόνια Πολλά
    #
    Σχόλιο από flora, 24-3-08  
    Δοκιμάστε επίσης να βάλετε στο κουρκούτι λίγο τριμμένο ξερό δυόσμο ή βασιλικό. Δίνει πολύ ωραίο άρωμα και γεύση.....
    #
    Σχόλιο από YANNA, 24-3-08  
    Μια άλλη παραλλαγή της σκορδαλιάς είναι και η μαϊντανοσαλάτα, που στην ουσία είναι σκορδαλιά με 1/2 ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φυλλαράκια του)που τα βάζουμε μαζί με το ψωμί στο μπλέντερ.Εξουδετερώνει και τη μυρωδιά του σκόρδου και ταιριάζει πολύ με τον μπακαλιάρο.
    #
    Σχόλιο από kleiw, 24-3-08  
    xronia polla!!!
    skordalia me patates katharismenes kommenes se kubous 2cm peripou!kai brasmenes se psarozoumo!sto blenter me ta upoloipa ylika!!!e!kai meta kalh mas oreksh!!!einai uperoxh kai tha entupwsiasete me thn geush ths!!!
    #
    Σχόλιο από Ginger, 25-3-08  
    Κι εμείς έτσι την κάνουμε, Κλειώ, και γίνεται πολύ καλή!
    #
    Σχόλιο από Σφακιανός, 25-3-08  
    ...Δοκιμάστε για τη σκορδαλειά: Πατάτα, λίγο μαϊντανό, ΑΒΟΚΑΝΤΟ σοτ μπλέντερ και σιγά σιγά το λάδι, βγαίνει διαφορετική, αφράτη και νόστιμη και παραμένει σκορδαλιά...συνταγή της Κυρα-Αθηνάς, απο ένα αυθεντικό, (το μόνο?), κουτούκι στη Δραπετσώνα.
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 25-3-08  
    Πολύ καλή! Τη συνταγή σου ακολουθώ κι εγώ σήμερα! Σ' ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 25-3-08  
    mama δεν αντεξα τελικα στον πειρασμο κι εφτιαξα την σκορδαλια και εγινε μουρλια!!!!...εχω μια απορια ομως!! τα καρυδια υπαρχει τροπος να τα ξεφλουδιζουμε??? γιατι μου χαλανε λιγο το χρωματακι της σκορδαλιας!!!
    #
    Σχόλιο από mama, 25-3-08  
    Αυτό ειναι αλήθεια αλλα δεν ξέρω αν ξεφλουδίζονται....
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 26-3-08  
    Έχω δοκιμάσει τη συγκεκριμένη σκορδαλιά, είναι πάρα πολύ ωραία, αλλά η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει πιο πολύ με πατάτα. Δηλ.βρασμένες πατάτες, μπόλικο σκόρδο να καίει αρκετά, ζουμί από βρασμένο μπακαλιάρο, αλάτι, λάδι και λεμόνι. Αν την φτιάξετε στο γουδί, θα γίνει το κάτι άλλο! Φυσικά, πάει πακέτο με τον τηγανητό μπακαλιάρο ή με βραστό όποιος προτιμά,για πιο ελαφρύ.Αν έχετε μια ποικιλία λαχανικών,όπως κουνουπίδι ή μπρόκολο βραστό, παντζάρια, κολοκυθάκια τηγανητά ή/και βραστά, μελιτζάνες τηγανητές, σέσκουλα - σπανάκι - φασολάκια βραστά, γλυκοκολόκυθο τηγανητό (η κίτρινη κολοκύθα), τότε θα απολαύσετε ένα μοναδικό πιάτο! Έχει τύχει να δοκιμάσω και με χταπόδι και είναι εξίσου θεϊκή (δηλ.αντί ζουμί μπακαλιάρου και μπακαλιάρο, βάζουν χταπόδι).
    #
    Σχόλιο από xeniamanos, 25-3-09  
    χρονια πολλα για σημερα
    #
    Σχόλιο από maria24, 25-3-09  
    Γιαμ γιαμ!και μόνο στην ιδέα μου τρέχουν τα σάλια.Αρε Ελλαδάρα με τα φαγητάκια σου τα ωραια!Το πρόβλημα βέβαια είναι αφού φας την σκορδαλιά.Αλλά μην σκάτε.Σας έχω λύσεις:Όταν καθαρίζετε το σκόρδο το κόβετε κατά μήκος και αφαιρείτε το πράσινο που έχει μέσα.Έτσι και δεν πειράζει στο στομάχι και δεν μυρίζει πολύ έντονα.Επίσης αφού φάτε σκόρδο,μασήστε 1-2 σπόρους κάρδαμου ή μαιντανό ή 1-2 κόκους (τους γνήσιους)καφέ η 1 κουταλιά ζάχαρη.Αλλά πάλι μην σκάτε.Σε όποιους αρέσουμε και για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε!!
    #
    Σχόλιο από Στέφη, 25-3-09  
    Διαχρονική κλασική συνταγή για την σημερινή μέρα. Έκανα και τους δύο τύπους της σκορδαλιάς.\\nΜε την σκορδαλιά της πατάτας συνόδευσα επίσης τα παντζάρια σαλάτα στο σημερινό μας μενού.\\nΧρόνια πολλά! Και του χρόνου με υγεία!
    #
    Σχόλιο από mikro_thiriaki, 24-3-10  
    5 πιρουνακια και τα λογια ειναι περιττα!
    #
    Σχόλιο από muku, 25-3-10  
    Πολύ ωραία η σκορδαλιά με το ψωμί, επίσης έφτιαξα και τους κεφτέδες (για τα παιδιά) έβαλα άνιθο αντί για μαϊντανό (δεν είχα) και έγιναν και αυτοί πολύ ωραίοι. Σε ευχαριστώ πολύ:)
    #
    Σχόλιο από elafina, 22-2-11  
    egw tin ekana xwris karydia k pros8esa k patata brasth liwmenh sto meigma.an bgei poly pixth araiwnoume me nero k ginetai afrath
    #
    Σχόλιο από elafina, 22-2-11  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    29 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Σφακιανός, 24-3-08  
    mama, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, έλειπε απο το μενού της παρέας, αύριο, (25η μαρτίου) θα τιμηθεί δεόντως, Χρόνια πολλά
    #
    Σχόλιο από mama, 24-3-08  
    Ξέχασα να πω για το ελαιόλαδο....προσθέτουμε σιγά σιγά στο τέλος 2κ.σ.ελαιόλαδο...Συγγνώμη.....:o)
    #
    Σχόλιο από mama, 24-3-08  
    Λοιπόν μόλις έφτιαξα την σκορδαλιά και έχω να πω φρέσκα φρέσκα τα εξής....
    Μουλιάζουμε καλά το ψωμί...ρίχνουμε λάδι μέχρι να γίνει κρέμα....και κάνουμε διπλή δόση στην περίπτωση που είμαστε πάνω από 4...Χτυπάμε σε μπλέντερ όχι στο multi(λάθος μου)και το αποτέλεσμα είναι μιαμ μιαμ....:o)
    #
    Σχόλιο από flora, 24-3-08  
    Είναι ωραία και η σκορδαλιά με πατάτα βραστή, περασμένη από τον μύλο του πουρέ, με λιωμένα σκόρδα στο γουδί(ποσότητα κατά βούληση), ξύδι, αλάτι και ελαιόλαδο.
    Χρόνια Πολλά
    #
    Σχόλιο από flora, 24-3-08  
    Δοκιμάστε επίσης να βάλετε στο κουρκούτι λίγο τριμμένο ξερό δυόσμο ή βασιλικό. Δίνει πολύ ωραίο άρωμα και γεύση.....
    #
    Σχόλιο από YANNA, 24-3-08  
    Μια άλλη παραλλαγή της σκορδαλιάς είναι και η μαϊντανοσαλάτα, που στην ουσία είναι σκορδαλιά με 1/2 ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φυλλαράκια του)που τα βάζουμε μαζί με το ψωμί στο μπλέντερ.Εξουδετερώνει και τη μυρωδιά του σκόρδου και ταιριάζει πολύ με τον μπακαλιάρο.
    #
    Σχόλιο από kleiw, 24-3-08  
    xronia polla!!!
    skordalia me patates katharismenes kommenes se kubous 2cm peripou!kai brasmenes se psarozoumo!sto blenter me ta upoloipa ylika!!!e!kai meta kalh mas oreksh!!!einai uperoxh kai tha entupwsiasete me thn geush ths!!!
    #
    Σχόλιο από Ginger, 25-3-08  
    Κι εμείς έτσι την κάνουμε, Κλειώ, και γίνεται πολύ καλή!
    #
    Σχόλιο από Σφακιανός, 25-3-08  
    ...Δοκιμάστε για τη σκορδαλειά: Πατάτα, λίγο μαϊντανό, ΑΒΟΚΑΝΤΟ σοτ μπλέντερ και σιγά σιγά το λάδι, βγαίνει διαφορετική, αφράτη και νόστιμη και παραμένει σκορδαλιά...συνταγή της Κυρα-Αθηνάς, απο ένα αυθεντικό, (το μόνο?), κουτούκι στη Δραπετσώνα.
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 25-3-08  
    Πολύ καλή! Τη συνταγή σου ακολουθώ κι εγώ σήμερα! Σ' ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 25-3-08  
    mama δεν αντεξα τελικα στον πειρασμο κι εφτιαξα την σκορδαλια και εγινε μουρλια!!!!...εχω μια απορια ομως!! τα καρυδια υπαρχει τροπος να τα ξεφλουδιζουμε??? γιατι μου χαλανε λιγο το χρωματακι της σκορδαλιας!!!
    #
    Σχόλιο από mama, 25-3-08  
    Αυτό ειναι αλήθεια αλλα δεν ξέρω αν ξεφλουδίζονται....
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 26-3-08  
    Έχω δοκιμάσει τη συγκεκριμένη σκορδαλιά, είναι πάρα πολύ ωραία, αλλά η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει πιο πολύ με πατάτα. Δηλ.βρασμένες πατάτες, μπόλικο σκόρδο να καίει αρκετά, ζουμί από βρασμένο μπακαλιάρο, αλάτι, λάδι και λεμόνι. Αν την φτιάξετε στο γουδί, θα γίνει το κάτι άλλο! Φυσικά, πάει πακέτο με τον τηγανητό μπακαλιάρο ή με βραστό όποιος προτιμά,για πιο ελαφρύ.Αν έχετε μια ποικιλία λαχανικών,όπως κουνουπίδι ή μπρόκολο βραστό, παντζάρια, κολοκυθάκια τηγανητά ή/και βραστά, μελιτζάνες τηγανητές, σέσκουλα - σπανάκι - φασολάκια βραστά, γλυκοκολόκυθο τηγανητό (η κίτρινη κολοκύθα), τότε θα απολαύσετε ένα μοναδικό πιάτο! Έχει τύχει να δοκιμάσω και με χταπόδι και είναι εξίσου θεϊκή (δηλ.αντί ζουμί μπακαλιάρου και μπακαλιάρο, βάζουν χταπόδι).
    #
    Σχόλιο από xeniamanos, 25-3-09  
    χρονια πολλα για σημερα
    #
    Σχόλιο από maria24, 25-3-09  
    Γιαμ γιαμ!και μόνο στην ιδέα μου τρέχουν τα σάλια.Αρε Ελλαδάρα με τα φαγητάκια σου τα ωραια!Το πρόβλημα βέβαια είναι αφού φας την σκορδαλιά.Αλλά μην σκάτε.Σας έχω λύσεις:Όταν καθαρίζετε το σκόρδο το κόβετε κατά μήκος και αφαιρείτε το πράσινο που έχει μέσα.Έτσι και δεν πειράζει στο στομάχι και δεν μυρίζει πολύ έντονα.Επίσης αφού φάτε σκόρδο,μασήστε 1-2 σπόρους κάρδαμου ή μαιντανό ή 1-2 κόκους (τους γνήσιους)καφέ η 1 κουταλιά ζάχαρη.Αλλά πάλι μην σκάτε.Σε όποιους αρέσουμε και για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε!!
    #
    Σχόλιο από Στέφη, 25-3-09  
    Διαχρονική κλασική συνταγή για την σημερινή μέρα. Έκανα και τους δύο τύπους της σκορδαλιάς.\\nΜε την σκορδαλιά της πατάτας συνόδευσα επίσης τα παντζάρια σαλάτα στο σημερινό μας μενού.\\nΧρόνια πολλά! Και του χρόνου με υγεία!
    #
    Σχόλιο από mikro_thiriaki, 24-3-10  
    5 πιρουνακια και τα λογια ειναι περιττα!
    #
    Σχόλιο από muku, 25-3-10  
    Πολύ ωραία η σκορδαλιά με το ψωμί, επίσης έφτιαξα και τους κεφτέδες (για τα παιδιά) έβαλα άνιθο αντί για μαϊντανό (δεν είχα) και έγιναν και αυτοί πολύ ωραίοι. Σε ευχαριστώ πολύ:)
    #
    Σχόλιο από elafina, 22-2-11  
    #
    Σχόλιο από Μαρικούλα, 25-3-11  
    Η σκορδαλιά με πατάτα είναι πολύ ωραία και πολύ εύκολη.Για 4 άτομα χρειάζεται περίπου 1 κιλό πατάτες, το χυμό 2 λεμονιών, λίγο ξύδι, 1 ή 1 1/2 φλ.ελαιόλαδο, 4-5 σκελίδες σκόρδο (τις βράζουμε μέσα στο γάλα για περίπου 5 λεπτά για να μην είναι έντομη η μυρωδιά τους), αλάτι (όσο αλμυρό το θέλει ο καθένας) και πιπέρι φρεσκοτριμμένο. Τις πατάτες αφού τις βράσουμε τις λιώνουμε με το πηρούνι (ΌΧΙ με το μπλέντερ) και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Τα ανακατατεύουμε για να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο και η κορδαλία είναι έτοιμη. Καλή μας όρεξη!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    0 Ερωτήσεις

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από elafina, 22-2-11  
    egw tin ekana xwris karydia k pros8esa k patata brasth liwmenh sto meigma.an bgei poly pixth araiwnoume me nero k ginetai afrath

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ο εθνικός μας μπακαλιάρος!
    H κατανάλωση του βακαλάου στην Ελλάδα έχει επετ...
    Πως καταψύχουμε ψάρια
    Ψαρέψαμε φρέσκα ψαράκια αλλά δεν θα τα φάμε αμέσω...
    Τα μυστικά του τηγανιού
    Το τηγάνισμα μπορεί να φαίνεται απλή δουλειά, ...
    Ψάρια: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε πλέον σχεδόν όλα τα ψάρια καθ'...
    Πως θα ξεχωρίσουμε το φρέσκο ψάρι
    Απο την ουρά ή από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι; Τα ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ψαρια και θαλασσινα
    Ένα βιβλίο 96 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    ΣΑΛΤΣΕΣ-ΑΛΟΙΦΕΣ-ΜΑΡΙΝΑΔΕΣ-ΜΠΕΣΑΜΕΛ-ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ-ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ
    Ένα βιβλίο 23 αγαπημένων συνταγών, του/της roulaz
    Φαγητα
    Ένα βιβλίο 48 αγαπημένων συνταγών, του/της Vangi
    Θαλασσινά
    Ένα βιβλίο 28 αγαπημένων συνταγών, του/της Nostimoula
    ψαρια
    Ένα βιβλίο 33 αγαπημένων συνταγών, του/της vasiliki ver