Μπακλαβάς μόνο με καρύδια

Bαθμολογία: 5
       
 
17 ψήφοι
KΡΙΣΤΑ, 11.10.08

Περιγραφή

Πολύ - πολύ νόστιμο γλυκό! (αν δεν παινέψουμε το σπίτι μας θα πέσει να μας πλακώσει, έτσι δεν είναι ;)

 

Μπακλαβάς μόνο με καρύδια
photo: xaroula

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γραμ. φύλλο μπακλαβά (15 με 17 φύλλα)
  • 500 γραμ. καρυδόψιχα "ψιλοκοπανισμένη" (στο multi ή στο γουδί)
  • 8 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 2 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κουταλάκι γλυκού (κοφτό) κανέλλα
  • 1 κουταλάκι γλυκού (κοφτό) γαρύφαλλο
  • 1 και 1/2 περίπου κούπα τσαγιού λιωμένο βούτυρο φρέσκο ή φυτίνη
  • λίγο κονιάκ
  • γαρυφαλλάκια ολόκληρα για το στόλισμα

 

Σιρόπι:

  • 2 και 1/2 ποτήρια (νερού) ζάχαρη
  • 2 ποτήρια (νερού) νερό
  • 1 κουταλιά σούπας μέλι
  • 1 κουταλιά σούπας λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλλα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Σιροπιαστά γλυκά
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Ξηρούς καρπούς
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 15' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 40' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά και τα ραντίζουμε με λίγο κονιάκ.
  2. Βουτυρώνουμε καλά ένα τετράγωνο μέτριο ταψί και βάζουμε κάτω 3 φύλλα βουτυρώνοντας το καθένα από αυτά πολύ καλά.
  3. Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με γέμιση, καλύπτουμε με ένα φύλλο καλά βουτυρωμένο, ξαναπασπαλίζουμε με γέμιση και συνεχίζουμε με φύλλο καλά βουτυρωμένο κ.λπ. μέχρις ότου τελειώσει η γέμιση και τελειώσουμε με τρία φύλλα καλά βουτυρωμένα. Το τελευταίο φύλλο αφού το βουτυρώσουμε το ραντίζουμε με λίγο νερό και λίγο κονιάκ.
  4. Κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια και με κοφτερό μαχαίρι (προσεκτικά) "μπήγουμε" στο κάθε κομμάτι από ένα γαρύφαλλο.
  5. Το ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει (στην "αντίσταση" όχι στον αέρα), σε μέτρια θερμοκρασία για 40 με 50 λεπτά περίπου.
  6. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το λεμόνι, την κανέλλα και τ΄ αφήνουμε να βράσουν (ή να "κοχλάσουν") για 5 λεπτά, ανακαταεύοντάς τα λίγο στην αρχή (το ξυλάκι της κανέλλας το πετάμε στο τέλος).
  7. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και μόλις βγει το γλυκό από το φούρνο, έτσι ζεστό όπως είναι, του ρίχνουμε με μία κουτάλα το σιρόπι ώστε να πάει παντού.
  8. Περιμένουμε να κρυώσει το γλυκό και να "πιεί" τα υγρά του χωρίς να το σκεπάσουμε με κάτι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ο χρόνος βρασίματος στο σιρόπι δε ξεκινάει από την αρχή, αλλά από την ώρα που θα δούμε "φουσκάλες" ή "κόχλους" να δημιουργούνται στην επιφάνεια του. Το καλύτερο θα είναι το γλυκό να μείνει με το σιρόπι του όλο το βράδυ (για να να το "πιεί" σιγά - σιγά) και να σερβιριστεί την επομένη.

Σχετικές συνταγές

    33 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από xaroula, 31-12-09  
    γεια σου ρε Κριστα με τον μπακλαβα σου! τεεεεεελειος!!! :)
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 2-1-10  
    Σ΄ ευχαριστώ πολύ, Χαρούλα μου ! Και για τα τόσο καλά σου λόγια και για την πολύ ωραία φωτογραφία σου...
    Καλή Χρονιά...
    #
    Σχόλιο από common, 3-6-10  
    Πολύ ωραία συνταγή. Έτσι τον φτιάχνω κι εγώ τον μπακλαβά (από τη μαμά μου η συνταγή που έχω). Μόνο που καμιά φορά βάζω και άλλους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φυστίκια Αιγίνης, κάσιους, κουκουνάρι) και επίσης για το βουτύρωμα χρησιμοποιώ μισό λάδι μισό βούτυρο.
    Ψήνω σε αντιστάσεις πάνω κάτω και αέρα.
    #
    Σχόλιο από amemet, 17-2-11  
    katapliktiki syntagi. vasika einai poly konta sto baklava pou ekane i theia mou kai agapisa san paidi alla o dikos sas einai akoma pio nostimos. dikaia ta 5 pirounia. polla eyxaristo
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 18-2-11  
    Amemet, χαίρομαι που σου άρεσε. Σ΄ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια...
    #
    Σχόλιο από katerina-1981, 23-4-11  
    η συνταγή ειναι τέλεια, βεβαια και εγώ εκανα την παραλλαγη με διάφορους ξηρους καρπους και μισο λαδι μισο βουτυρο γιατί δεν μου αρεσει μονο βουτυρο. Να πω οτι τα φύλλα μπακλαβά που πήρα απο το σουπερ μαρκετ (κανάκη) ήταν μονο 12, οπότε όποια θέλει να το φτιάξει με τετοια φύλλα ή να βάλει μικροτερη ποσοτητα υλικών ή να πάρει 2 πακέτα για να μην της λειψουν.
    Κσι παλι χιλια μπράβο για την συνταγη!
    #
    Σχόλιο από SYNEFAKI, 19-9-11  
    ΤΕΛΕΙΑ, ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ. ΤΟ ΕΨΗΣΑ ΣΤΟΥΣ 150 ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΩΡΑ. ΤΕΛΕΙΟ.
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 19-9-11  
    Katerina-1981, πολύ χρήσιμη η πληροφορία σου, αναφορικά με τα φύλλα. Θα βοηθήσει όποιον τυχόν θελήσει να φτιάξει τη συνταγή. Εγώ τ΄ αγοράζω από ένα εργαστήριο και παίρνω όσα θέλω, κάθε φορά. Σ΄ ευχαριστώ πολύ...
    SYNEFAKI, χαίρομαι που σου άρεσε...
    Σας ευχαριστώ πολύ και τις δυο σας...
    #
    Σχόλιο από despoina83, 9-11-11  
    euxaristw gia th suntagh
    thn ekana extes sth giorth tou giou mou
    kai oloi ksetrelathikan kai eipan ta kalhtera logia
    na se kalaaaaa:)
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 9-11-11  
    Για το γιο σου...ε ; Χρόνια του πολλά, λοιπόν, Δέσποινα, και σ΄ ευχαριστώ πολύ, για τα καλά σου λόγια...
    #
    Σχόλιο από Αννούλα χοντρούλα, 6-1-12  
    νοστιμότατος, απλά πρόσθεσα περισσότερη κανέλα και γαρύφαλο!ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 9-1-12  
    Κι εγώ ευχαριστώ, Αννούλα...
    #
    Σχόλιο από roulaz, 11-1-12  
    Απλώς υπέροχη!!!!!!!!!!! Την τιμήσαμε δεόντως μικροί κ μεγάλοι.... Μπράβο σου ΚΡΙΣΤΑ!!
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 11-1-12  
    Σ΄ ευχαριστώ πολύ, roulaz, για τα καλά σου λόγια...
    #
    Σχόλιο από ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ, 6-11-12  
    Καλησπερα!!!
    Θα ηθελα την βοηθεια σας σε κατι.Θα μπορούσα αντι για λεμονι και μελι βαλω γλυκοζη?
    Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από roulaz, 7-11-12  
    Μόλις ψήθηκε κ μοσχομύρισε το σπίτι. Έκανα διπλή δόση.Θα τον αφήσω όλη νύχτα να απορροφήσει το σιροπάκι του κ αύριο τα σχόλια που αν κρίνω από τις μυρωδιές θα'ναι τα καλύτερα!!!
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 7-11-12  
    ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ...καλημέρα κι από μένα. Μόλις τώρα (9:06) είδα το σχόλιό σου...
    Μάλλον δεν πρόλαβα...
    Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ. Και για να πω την αλήθεια δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ γλυκόζη. Είμαι λάτρης του λεμονιού...
    Συγνώμη, αλλά δεν μπορώ να σε βοηθήσω...ούτε να κάνω εικασίες. Αν κάποιος άλλος γνωρίζει...
    Roulaz...εύχομαι να τον ευχαριστηθείς και να σου αρέσει. Σ΄ ευχαριστώ...
    #
    Σχόλιο από ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ, 7-11-12  
    Σε ευχαριστώ πολλυ για την απαντηση. Σημερα τον εφτιαξα και φαινετε τελειος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 7-11-12  
    Σ΄ ευχαριστώ πάρα πολύ, ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ. Χαίρομαι που αν και δεν σου απάντησα έγκαιρα...βρήκες την άκρη...
    #
    Σχόλιο από keityni, 5-12-12  
    ευχαριστουμε πολυ...μολις εβγαλα το ταψι απο τον φουρνο και ειναι τελειος !! :)
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    30 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από xaroula, 31-12-09  
    γεια σου ρε Κριστα με τον μπακλαβα σου! τεεεεεελειος!!! :)
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 2-1-10  
    Σ΄ ευχαριστώ πολύ, Χαρούλα μου ! Και για τα τόσο καλά σου λόγια και για την πολύ ωραία φωτογραφία σου...
    Καλή Χρονιά...
    #
    Σχόλιο από amemet, 17-2-11  
    katapliktiki syntagi. vasika einai poly konta sto baklava pou ekane i theia mou kai agapisa san paidi alla o dikos sas einai akoma pio nostimos. dikaia ta 5 pirounia. polla eyxaristo
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 18-2-11  
    Amemet, χαίρομαι που σου άρεσε. Σ΄ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια...
    #
    Σχόλιο από katerina-1981, 23-4-11  
    η συνταγή ειναι τέλεια, βεβαια και εγώ εκανα την παραλλαγη με διάφορους ξηρους καρπους και μισο λαδι μισο βουτυρο γιατί δεν μου αρεσει μονο βουτυρο. Να πω οτι τα φύλλα μπακλαβά που πήρα απο το σουπερ μαρκετ (κανάκη) ήταν μονο 12, οπότε όποια θέλει να το φτιάξει με τετοια φύλλα ή να βάλει μικροτερη ποσοτητα υλικών ή να πάρει 2 πακέτα για να μην της λειψουν.
    Κσι παλι χιλια μπράβο για την συνταγη!
    #
    Σχόλιο από SYNEFAKI, 19-9-11  
    ΤΕΛΕΙΑ, ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ. ΤΟ ΕΨΗΣΑ ΣΤΟΥΣ 150 ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΩΡΑ. ΤΕΛΕΙΟ.
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 19-9-11  
    Katerina-1981, πολύ χρήσιμη η πληροφορία σου, αναφορικά με τα φύλλα. Θα βοηθήσει όποιον τυχόν θελήσει να φτιάξει τη συνταγή. Εγώ τ΄ αγοράζω από ένα εργαστήριο και παίρνω όσα θέλω, κάθε φορά. Σ΄ ευχαριστώ πολύ...
    SYNEFAKI, χαίρομαι που σου άρεσε...
    Σας ευχαριστώ πολύ και τις δυο σας...
    #
    Σχόλιο από despoina83, 9-11-11  
    euxaristw gia th suntagh
    thn ekana extes sth giorth tou giou mou
    kai oloi ksetrelathikan kai eipan ta kalhtera logia
    na se kalaaaaa:)
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 9-11-11  
    Για το γιο σου...ε ; Χρόνια του πολλά, λοιπόν, Δέσποινα, και σ΄ ευχαριστώ πολύ, για τα καλά σου λόγια...
    #
    Σχόλιο από Αννούλα χοντρούλα, 6-1-12  
    νοστιμότατος, απλά πρόσθεσα περισσότερη κανέλα και γαρύφαλο!ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 9-1-12  
    Κι εγώ ευχαριστώ, Αννούλα...
    #
    Σχόλιο από roulaz, 11-1-12  
    Απλώς υπέροχη!!!!!!!!!!! Την τιμήσαμε δεόντως μικροί κ μεγάλοι.... Μπράβο σου ΚΡΙΣΤΑ!!
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 11-1-12  
    Σ΄ ευχαριστώ πολύ, roulaz, για τα καλά σου λόγια...
    #
    Σχόλιο από roulaz, 7-11-12  
    Μόλις ψήθηκε κ μοσχομύρισε το σπίτι. Έκανα διπλή δόση.Θα τον αφήσω όλη νύχτα να απορροφήσει το σιροπάκι του κ αύριο τα σχόλια που αν κρίνω από τις μυρωδιές θα'ναι τα καλύτερα!!!
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 7-11-12  
    ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ...καλημέρα κι από μένα. Μόλις τώρα (9:06) είδα το σχόλιό σου...
    Μάλλον δεν πρόλαβα...
    Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ. Και για να πω την αλήθεια δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ γλυκόζη. Είμαι λάτρης του λεμονιού...
    Συγνώμη, αλλά δεν μπορώ να σε βοηθήσω...ούτε να κάνω εικασίες. Αν κάποιος άλλος γνωρίζει...
    Roulaz...εύχομαι να τον ευχαριστηθείς και να σου αρέσει. Σ΄ ευχαριστώ...
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 7-11-12  
    Σ΄ ευχαριστώ πάρα πολύ, ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ. Χαίρομαι που αν και δεν σου απάντησα έγκαιρα...βρήκες την άκρη...
    #
    Σχόλιο από keityni, 5-12-12  
    ευχαριστουμε πολυ...μολις εβγαλα το ταψι απο τον φουρνο και ειναι τελειος !! :)
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 6-12-12  
    Σ΄ ευχαριστώ πολύ, keityni. Καλές γιορτές...
    #
    Σχόλιο από vaia-k, 24-12-12  
    την έκανα εχθές και όλοι ξετρελάθηκαν!! μπράβο, 5 πιρουνάκια και λίγα είναι!! καλές γιορτές σε όλους!!
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 26-12-12  
    Καλές γιορτές και σ΄ εσένα, vaia-k. Σ΄ ευχαριστώ πολύ...
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ, 6-11-12  
    Καλησπερα!!!
    Θα ηθελα την βοηθεια σας σε κατι.Θα μπορούσα αντι για λεμονι και μελι βαλω γλυκοζη?
    Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ, 7-11-12  
    Σε ευχαριστώ πολλυ για την απαντηση. Σημερα τον εφτιαξα και φαινετε τελειος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από common, 3-6-10  
    Πολύ ωραία συνταγή. Έτσι τον φτιάχνω κι εγώ τον μπακλαβά (από τη μαμά μου η συνταγή που έχω). Μόνο που καμιά φορά βάζω και άλλους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φυστίκια Αιγίνης, κάσιους, κουκουνάρι) και επίσης για το βουτύρωμα χρησιμοποιώ μισό λάδι μισό βούτυρο.
    Ψήνω σε αντιστάσεις πάνω κάτω και αέρα.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Μετατροπές ταψιών
    Θέλετε να φτιάξετε ένα κέικ που γράφει τις διασ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Glyka
    Ένα βιβλίο 453 αγαπημένων συνταγών, του/της Antri mic
    αγαπημένα γλυκά
    Ένα βιβλίο 49 αγαπημένων συνταγών, του/της Κέλλη
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 33 αγαπημένων συνταγών, του/της Docdent
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 18 αγαπημένων συνταγών, του/της mariamet
    χριστουγεννα
    Ένα βιβλίο 3 αγαπημένων συνταγών, του/της annabil