Μπακλαβάς

Bαθμολογία: 4.7368
       
 
19 ψήφοι
nada, 26.11.06
Μπακλαβάς
photo: chocochristos

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλο φυλλα κρουστας για γλυκα, οσο πιο λεπτα βρειτε
  • 1/2 κιλο χοντροκοπανισμενα καρυδια
  • 1/2 κιλο χοντροκοπανισμενα αμυγδαλα
  • 3 κουταλιες σουπας κανελλα σε σκονη
  • 1 κουταλια σουπας κοφτη γαρυφαλλο σκονη
  • 600 γραμ περιπου φρεσκο βουτυρο λυωμενο


Για το σιροπι

  • 6 κουπες ζαχαρη
  • 1/2 κιλο γλυκοζη η αν θελετε την ιδια ποσοτητα μελιου
  • 4 κουπες νερο
  • τις φλουδες απο 2 λεμονια και 2 ξυλα κανελλας
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Σιροπιαστά γλυκά
Μέθοδος: Φούρνου
Περιέχει: Ξηρούς καρπούς
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 60' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 60' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μπωλ ανακατευουμε τα υλικα της γεμισης. Βουτυρωνουμε καλα και κατω και στα πλαγια ενα ταψι στο μεγεθος που εχουν τα φυλλα μας. Στρωνουμε στο ταψι 5 φυλλα βουτυρωνοντας το καθενα πολυ καλα αλλα χωρις πολυ βουτυρο. Σκορπιζουμε με κουταλι λιγο απο το μιγμα των καρυδιων και συνεχιζουμε βουτυρωνοντας καθε φυλλο και βαζοντας σε καθε φυλλο γεμιση.
  2. Αφηνουμε 4-5 φυλλα για να τα βαλουμε στο τελειωμα. Με κοφτερο μαχαιρι κοβουμε μπακλαβαδωτα το γλυκο μας η σε αλλο σχημα, αλλα χωρις να φτανει το μαχαιρι μας μεχρι τον πατο του ταψιου.
  3. Περιχυνουμε απο πανω ακομη λιγο βουτυρο και αφου ραντισουμε με παγωμενο νερο, ψηνουμε το γλυκο μας σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους για 50 λεπτα περιπου. Παιρνει χρυσοξανθο χρωμα.
  4. Ετοιμαζουμε το σιροπι με τα υλικα μας και το αφηνουμε να βρασει 5 λεπτα. Μολις βγαλουμε απο το φουρνο το μπακλαβα μας τον σιροπιαζουμε με το καυτο σιροπι μας ριχνοντας λιγο λιγο το σιροπι για να παει παντου. Αφηνουμε ακαλυπτο το ταψι μεχρι να απορροφησει το γλυκο μας το σιροπι για να ειναι τραγανο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Προσπαθουμε να βαζουμε τα φυλλα μας και το βουτυρο πολυ απαλα για να μη τα πιεζουμε και να γινει το γλυκο μας αφρατο.

Σχετικές συνταγές

    27 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από nastemma, 24-6-09  
    αν ειναι η συνταγη που δοκιμασα προσφατα ...(που μοιαζει δηλαδη)...ειναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ!!!!....
    #
    Σχόλιο από chocochristos, 23-10-09  
    Την έφτιαξα χτές το βράδυ...ευχαριστώ πολύ για την συνταγή και τις συμβουλές.
    #
    Σχόλιο από Πρασινομάτα, 23-10-09  
    Είναι ωραία συνταγή .Ο κλασικός καλός παραδοσιακός μπακλαβάς . Παλιά την έκανα συχνά.Τώρα την έχω αντικαταστήσει με το μπακλαβά ρολό .Πάντως τα πηρουνάκια της τα ξίζει και με το παραπάνω . Καλό είναι να μην ξεχνάμε τα παραδοσιακά γλυκά μας που σήμερα τείνουμε να τα αντικαθιστούμε όλο και με νέες συνταγές με πόλλά λιπαρά .
    #
    Σχόλιο από anjy30, 23-11-09  
    to gliko den prepi na ine krio k na riksoume to siropi?
    #
    Σχόλιο από stroumfita, 7-12-09  
    Τον πέτυχα!!! Πολύ καλός!!!
    Όχι anjy στον μπακλαβά πρέπει να είναι καυτά και τα δύο!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 3-3-10  
    Αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό!
    #
    Σχόλιο από martz, 15-3-10  
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ!!!!!! ΜΠΡΑΒΟ nada. ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.ΑΓΟΡΑΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΚΑΙ Μ!Μ!Μ!......ΠΟΙΗΜΑ
    #
    Σχόλιο από lenale, 23-4-10  
    Νοστιμότατο!!!
    #
    Σχόλιο από μπακλαβαδάκι_13, 1-8-10  
    #
    Σχόλιο από gerasimd, 8-11-10  
    εαν χρησιμοποιήσω φυλλα για πιτες υπαρχει προβλημα?
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 8-11-10  
    Εννοείς να ανοίξεις εσύ φύλλο; Έχω την αίσθηση ότι ο μπακλαβάς θέλει πολύ λεπτό φύλλο, που δεν μπορεί κάποιος να το κάνει εύκολα με το χέρι. Εγώ στη θέση σου θα χρησιμοποιούσα έτοιμο κρούστα ή ίσως Βηρρυτού.
    #
    Σχόλιο από revekka, 23-11-10  
    Δοκιμασα το γλυκο και ειναι τελειο,θα το φτιαξω παλι αυριο.
    #
    Σχόλιο από revekka, 23-11-10  
    Θελω να ρωτησω κατι σε τη μεγεθως ταψη βαζουμε το μπακλαβα?
    #
    Σχόλιο από skiouros20, 15-12-10  
    #
    Σχόλιο από Giota Lampou, 30-12-10  
    ΒΟΗΘΕΙΑ Μου εμεινε αψητος στην μεση και απο κατω και αγλυκος εγω φταιω μπορω να τον σωσω?
    #
    Σχόλιο από κερασιά, 20-5-11  
    5 τα πιρουνακια και απο μενα! Νοστιμοτατος ο μπακλαβας και πολυ τραγανος.Λιγο προσοχη θελει μονο στο ψησιμο, ωστε να ψηθει ομοιομορφα πανω-κατω.
    #
    Σχόλιο από icecream fan, 12-1-12  
    nada, "μπακλαβας κόλαση" επρεπε να το ονομασεις..
    Μας πετυχε με την πρωτη, ομως εκανα μερικες διαφοροποιησεις για να το προσαρμοσω στις γευστικες απαιτησεις μας, εβαλα 800γρ καρυδια, χωρις καθολου αμυγδαλα, ουτε λεμονι, ουτε γαρυφαλλο.
    Επειδη δε, δεν ειμαστε φιλοι του πολυ σιροπιου, στο τελος το εβαλα πλαγια και στραγγισε οποτε αφαιρεσα περιπου 800ml σιροπι, ετσι "στεγνωσε" οπως το θελαμε.
    Ευχαριστουμε πολυ
    #
    Σχόλιο από Cindy, 19-4-12  
    5 πηρουνάκια στον αγαπημένο μπακλαβά! Την γέμιση την έβαλα όλη στην μέση. Βουτύρωσα ένα ένα τα φύλλα αλλά έβαλα τα μισά πάνω και τα μισά κάτω.
    #
    Σχόλιο από pardalopita, 20-12-12  
    Δοκιμάστε να βάλετε καστανή ζάχαρη (στην ίδια ποσότητα) και μέλι. Τεράστια διαφορά στη γεύση!!
    #
    Σχόλιο από Wendy, 1-1-13  
    Καλή χρονιά! Εξαιρετικός ο μπακλαβάς. Τον έκανα μόνο με καρύδια, στη γέμιση πρόσθεσα λίγη ζάχαρη και λίγη τριμμένη φρυγανιά και μισό-μισό βούτυρο με καλαμποκέλαιο. Τέλειος!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    20 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από nastemma, 24-6-09  
    αν ειναι η συνταγη που δοκιμασα προσφατα ...(που μοιαζει δηλαδη)...ειναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ!!!!....
    #
    Σχόλιο από chocochristos, 23-10-09  
    Την έφτιαξα χτές το βράδυ...ευχαριστώ πολύ για την συνταγή και τις συμβουλές.
    #
    Σχόλιο από Πρασινομάτα, 23-10-09  
    Είναι ωραία συνταγή .Ο κλασικός καλός παραδοσιακός μπακλαβάς . Παλιά την έκανα συχνά.Τώρα την έχω αντικαταστήσει με το μπακλαβά ρολό .Πάντως τα πηρουνάκια της τα ξίζει και με το παραπάνω . Καλό είναι να μην ξεχνάμε τα παραδοσιακά γλυκά μας που σήμερα τείνουμε να τα αντικαθιστούμε όλο και με νέες συνταγές με πόλλά λιπαρά .
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 3-3-10  
    Αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό!
    #
    Σχόλιο από martz, 15-3-10  
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ!!!!!! ΜΠΡΑΒΟ nada. ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.ΑΓΟΡΑΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΚΑΙ Μ!Μ!Μ!......ΠΟΙΗΜΑ
    #
    Σχόλιο από lenale, 23-4-10  
    Νοστιμότατο!!!
    #
    Σχόλιο από μπακλαβαδάκι_13, 1-8-10  
    #
    Σχόλιο από revekka, 23-11-10  
    Δοκιμασα το γλυκο και ειναι τελειο,θα το φτιαξω παλι αυριο.
    #
    Σχόλιο από skiouros20, 15-12-10  
    #
    Σχόλιο από κερασιά, 20-5-11  
    5 τα πιρουνακια και απο μενα! Νοστιμοτατος ο μπακλαβας και πολυ τραγανος.Λιγο προσοχη θελει μονο στο ψησιμο, ωστε να ψηθει ομοιομορφα πανω-κατω.
    #
    Σχόλιο από icecream fan, 12-1-12  
    nada, "μπακλαβας κόλαση" επρεπε να το ονομασεις..
    Μας πετυχε με την πρωτη, ομως εκανα μερικες διαφοροποιησεις για να το προσαρμοσω στις γευστικες απαιτησεις μας, εβαλα 800γρ καρυδια, χωρις καθολου αμυγδαλα, ουτε λεμονι, ουτε γαρυφαλλο.
    Επειδη δε, δεν ειμαστε φιλοι του πολυ σιροπιου, στο τελος το εβαλα πλαγια και στραγγισε οποτε αφαιρεσα περιπου 800ml σιροπι, ετσι "στεγνωσε" οπως το θελαμε.
    Ευχαριστουμε πολυ
    #
    Σχόλιο από Cindy, 19-4-12  
    5 πηρουνάκια στον αγαπημένο μπακλαβά! Την γέμιση την έβαλα όλη στην μέση. Βουτύρωσα ένα ένα τα φύλλα αλλά έβαλα τα μισά πάνω και τα μισά κάτω.
    #
    Σχόλιο από Wendy, 1-1-13  
    Καλή χρονιά! Εξαιρετικός ο μπακλαβάς. Τον έκανα μόνο με καρύδια, στη γέμιση πρόσθεσα λίγη ζάχαρη και λίγη τριμμένη φρυγανιά και μισό-μισό βούτυρο με καλαμποκέλαιο. Τέλειος!
    #
    Σχόλιο από Wendy, 1-1-13  
    Ξέχασα να προσθέσω ότι τον έψησα 1 ώρα στους 150 με αέρα.
    #
    Σχόλιο από x.r.t.c, 1-8-13  
    #
    Σχόλιο από Venus2020, 23-10-13  
    Η συνταγη ειναι απαραδεκτη και καταπτυστη. Αν ειναι δυνατον να βαζεις στο σιροπι 6 κουπες ζαχαρη και μισο κιλο μελι. Το εκανα και το πεταξα ολο. Δεν μπορω να πω κατι λιγοτερο απο το οτι ηταν αισχος.
    #
    Σχόλιο από FOT94, 15-11-13  
    #
    Σχόλιο από nada, 23-11-13  
    Αγαπητή-έ Venus2020 άν έχεις κάνει σιροπιαστά ταψιού με φύλλα...άν ρώταγες η άν έψαχνες για συνταγές μπακλαβά (στη μεγάλη λαμαρίνα της κουζίνας και όχι σε μικρό ταψί)θα καταλάβαινες ότι οι αναλογίες είναι ΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΕΣ.Δεν βλέπω το λόγο που δεν το έψαξες,δεν ρώτησες,παρά μόνο μιλάς με άσχημο και απρεπή τρόπο...λυπάμαι...
    #
    Σχόλιο από στελλακοστας, 24-12-13  
    Συνήθως χρησιμοποιώ φύλλα βυρητού στό μισό κιλό βάζω καρύδια αμύγδαλα όπως λέει η φίλη μας
    στο σιρόπι ζάχαρη και μαζί γλυκόζη οχι μέλι και το σιροπιάζω το ενα ζεστό και τάλλο κρύο
    πέρνω λίγο απο την βράση του σχέδον το μισό και αφου δέσει τότε ρίχνω το υπόλοιπο
    θέλω το φύλλο να ειναι τραγανό για οσες μερες σταθεί
    ένα γλύκο που δεν αφήνει ίχνη στό ταψί.
    #
    Σχόλιο από melissoulazzz, 14-2-14  
    Πολύ ωραίος έγινε, βούτυρο όμως έβαλα ελάχιστο, έβαλα κυρίως βιτάμ και ένα μικρό κομμάτι βούτυρο γάλακτος.
    Επίσης δεν έβαλα λεμόνι στο σιρόπι, δεν ξέρω αν έκανα καλά, απλά το φοβήθηκα μήπως δεν ταιριάζει.

    6 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από anjy30, 23-11-09  
    to gliko den prepi na ine krio k na riksoume to siropi?
    #
    Σχόλιο από stroumfita, 7-12-09  
    Τον πέτυχα!!! Πολύ καλός!!!
    Όχι anjy στον μπακλαβά πρέπει να είναι καυτά και τα δύο!
    #
    Σχόλιο από gerasimd, 8-11-10  
    εαν χρησιμοποιήσω φυλλα για πιτες υπαρχει προβλημα?
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 8-11-10  
    Εννοείς να ανοίξεις εσύ φύλλο; Έχω την αίσθηση ότι ο μπακλαβάς θέλει πολύ λεπτό φύλλο, που δεν μπορεί κάποιος να το κάνει εύκολα με το χέρι. Εγώ στη θέση σου θα χρησιμοποιούσα έτοιμο κρούστα ή ίσως Βηρρυτού.
    #
    Σχόλιο από revekka, 23-11-10  
    Θελω να ρωτησω κατι σε τη μεγεθως ταψη βαζουμε το μπακλαβα?
    #
    Σχόλιο από Giota Lampou, 30-12-10  
    ΒΟΗΘΕΙΑ Μου εμεινε αψητος στην μεση και απο κατω και αγλυκος εγω φταιω μπορω να τον σωσω?

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από pardalopita, 20-12-12  
    Δοκιμάστε να βάλετε καστανή ζάχαρη (στην ίδια ποσότητα) και μέλι. Τεράστια διαφορά στη γεύση!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Μετατροπές ταψιών
    Θέλετε να φτιάξετε ένα κέικ που γράφει τις διασ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Κλασσικές Συνταγές
    Ένα βιβλίο 70 αγαπημένων συνταγών, του/της Ικαριώτισσα
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 100 αγαπημένων συνταγών, του/της pennyleo
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 15 αγαπημένων συνταγών, του/της konkou
    xristougeniatikes syntagies
    Ένα βιβλίο 142 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64
    ΓΛΥΚΑ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑ
    Ένα βιβλίο 26 αγαπημένων συνταγών, του/της Cindy