Μπαμιέδες από την Κρήτη
Φανταστείτε τον πανικό μου, εμένα που δεν έτρωγα ποτέ μπάμιες, όταν βρέθηκα μπροστά σε μπάμιες μέχρι και 15cm (όχι δεν υπερβάλω) τις οποίες έπρεπε να μαγειρέψω και να καταναλώσω. Τώρα.... τρελαίνομαι! Παραθέτω τον τρόπο μαγειρέματος της μέλλουσας πεθεράς μου που τον έμαθε από την δική της πεθερά.
Λίγα μυστικά ακόμα
Με τον τρόπο αυτό, άγνωστο για πιο λόγο, οι μπάμιες δεν έχουν καθόλου "σάλια". Το λεμόνι αφήνει μια επίγευση ελαφρώς ξινή.Μια συνταγή από το Λασίθι, επαρχία Σητείας, Παλαίκαστρο.
Υλικά
-
1/2 κιλό μπαμιέδες Κρήτης (ή άλλες μιας και δεν είναι εύκολο να βρούμε τέτοιες μπάμιες)
-
1 κρεμμύδι ξερό
-
4-5 ντομάτες ώριμες
-
1-2 πατάτες
-
αλάτι
-
χυμός λεμόνι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Καθαρίζουμε τις μπάμιες (με τον γνωστό τρόπο, αφαιρούμε το κεφαλάκι κωνικά) και τις πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
-
2
Αφήνουμε να στραγγίξουν σε σουρωτό.
-
3
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι να κάψει καλά.
-
4
Προσθέτουμε τις μπάμιες αλάτι χοντρό και τις ανακατεύουμε καλά όσο να γυαλίσουν.
-
5
Στύβουμε τον χυμό από ένα λεμόνι στην κατσαρόλα και αφήνουμε να εξατμιστεί.
-
6
Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τις μπάμιες από την κατσαρόλα και κρατάμε στην άκρη.
-
7
Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι τσιγαρίζουμε καλά το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και τις πατάτες, λίγο αλάτι ακόμη και το πιπέρι.
-
8
Βάζουμε και πάλι τις μπάμιες στην κατσαρόλα.
-
9
Από πάνω κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τις ντομάτες.
-
10
Προσθέτουμε λίγο νεράκι κι αφήνουμε να γίνει το φαγητό μας χωρίς να ανακατεύουμε, ανακινούμε μόνο ελαφρώς την κατσαρόλα για να ελέγξουμε μην κολλήσει το φαγάκι μας.
-
11
Όταν μαλακώσουν οι μπαμιέδες και οι πατατούλες και πιει το νεράκι σερβίρουμε με ζεστό χωριάτικο ψωμάκι και ιδανικά ξυγαλάκι.
Σχόλια (12)
Καλοκαίρι στην Κρήτη και τη γιαγιά μου να μας μαγειρεύει μπαμιέδες από το μποστάνι της.Μάλιστα έλεγε όποιος φάει το πιάτο του θα μας έδινε και από ένα καρπουζάκι (στο μέγεθος πεπονιού για να φανταστείς και το κάναμε τσαντάκι, άκουσον άκουσον) Δε χρειαζόμουν βέβαια δωροδοκία για να φάω αυτό το φαγητό... Οπότε ως λάτρης της μπάμιας αυτό το φαγητό το ερωτεύτηκα.
Η μόνη διαφορά είναι ότι εκείνη πριν της μαγειρέψει τις ράντιζε με ξύδι και της έβαζε σε ένα ταψί στον ήλιο.
Σπάνια βάζω πιρουνάκια άν δεν την μαγειρέψω εγώ, άλλα αυτή η συντάγή την αξίζει έστω και για συναισθηματικούς λόγους για μένα.