Μπάμπω (ματιές)

Bαθμολογία: 5
       
 
13 ψήφοι
AnthiPap, 28.11.08

Περιγραφή

Μπάμπω ή ματιές, ένα καθαρά Θρακιώτικο φαγητό!

Μπάμπω (ματιές)

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1,5 κιλό έντερα χοιρινά
  • 1 κιλό συκώτι χοιρινό
  • 1,5 κιλό κρέας χοιρινό
  • 1 κιλό κιμά χοιρινό
  • 1 κιλό πράσα
  • 1 κρεμμύδι
  • ½ κιλό ρύζι
  • ¼ πλιγούρι
  • καρδιά, νεφρά, σπλήνα, πνευμόνια χοιρινά
  • ελαιόλαδο
  • κόκκινο πιπέρι
  • ρίγανη
  • μαυροπίπερο
  • μπαχάρι σε σκόνη
  • κύμινο
  • αλάτι
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Χοιρινό
Εποχιακά: Χριστουγέννων
Μέθοδος: Φούρνου
Κουζίνα: Θράκης , Ελληνική
Περιέχει: Ρύζι , Ζυμαρικά
Ειδικές περιστάσεις: Για μπουφέ
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 120' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 60' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Καθαρίζουμε τα έντερα από το λίπος τους, τα πλένουμε καλά και από τις δύο πλευρές με αλάτι και μετά τα βάζουμε σε κόκκινο κρασί, για 12 ώρες το πολύ.
  2. Βάζουμε το κρέας σε μια κατσαρόλα με τα νερά όπως το πλένουμε για να βράσει, μόλις εξατμιστούν τα υγρά ρίχνουμε τα συκωτάκια, το πράσο και το κρεμμύδι. Τα τσιγαρίζουμε λίγο, ρίχνουμε το ρύζι, το πλιγούρι κι όλα τα μυρωδικά κι αφού τσιγαριστούν ρίχνουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό.
  3. Μόλις φουσκώσουν λίγο τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώνουν. Τα έντερα είναι έτοιμα για γέμισμα (όχι πολύ).
  4. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τα έντερα λίγα-λίγα. Τα βράζουμε περίπου μια ώρα. Μετά ή τα τηγανίζουμε ή τα βάζουμε στο φούρνο.
  5. Και φυσικά απαραίτητο συνοδευτικό ένα καλό μπουκάλι κόκκινο κρασί (ξηρό κατά προτίμηση).

Σχετικές συνταγές

Καρβαβίτσα Θρακιώτικη Καρβαβίτσα Θρακιώτικη
5
       
       
(5)
Σουφλιώτικη  Μπάμπω Σουφλιώτικη Μπάμπω
5
       
       
(2)

    22 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 29-11-08  
    Δεν το βαθμολογώ καθότι δεν το έφτιαξα, αλλά δηλώνω ΥΠΕΡ-ΣΟΥΠΕΡ-ΦΑΝ!!! Κάθε φοράω βαρυστομαχιάζω καθώς τρώω μπόλικο, αλλα ποτέ δεν το μετανιώνω!
    #
    Σχόλιο από Άννα Παπαδοπο, 18-12-08  
    Κόλαση!
    #
    Σχόλιο από paros, 28-2-09  
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 18-12-09  
    Εκτος απο το πορτοκαλι και το μπλιγουρη ολα τα υπολοιπα εδω και πολλα χρονια τα τρωμε.Εμεις την λεμε και Μπαμπα!!
    Μπορω να δωσο και μια γνωμη.Αντι για κατσαρολα βαλτετα κατευθειαν στην γαστρα και ψηστετα στο φουρνο!!!
    καλες γιορτες
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 18-12-09  
    ξεχασα ακομα να γραψω οτι τα εντερα τα δενουμε για να μας βγαλουνε μεριδες και για να μην μας σπαση το εντερο και χασουμε την γεμιση.Δεν τα κοβουμε!
    #
    Σχόλιο από Άννα Παπαδοπο, 19-12-09  
    Πλησιάζουν οι μέρες για μπάμπωωωω!
    Μμμμ μιαμ μιαμ
    Καλές Γιορτές!
    #
    Σχόλιο από Wendy, 15-12-10  
    Εμεις στη Θεσσαλια το λεμε μπουμπαρι και δεν υπαρχει καλυτερο φαγητο απ'αυτο. Μου θυμησες τα παιδικα μου χρονια στο χωριο μου στην Καρδιτσα. Δεν υπηρχαν Χριστουγεννα χωρις μπουμπαρι. Νομιζω πως με τη μυρωδια και μονο θα γυριζε ο χρονος πισω...
    #
    Σχόλιο από AnthiPap, 16-12-10  
    Ευχαριστώ για τις συμβουλές σου TSOFAGR, εγώ στην κατσαρόλα δεν τα δένω και δε μου έχουν ανοίξει ποτέ γιατί δεν τα παραγεμίζω.

    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Wendy, εμείς στο σπίτι αν δε φάμε μπάμπω δεν καταλαβαίνουμε Χριστούγεννα.
    #
    Σχόλιο από Evelia, 19-12-10  
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 21-12-10  
    και εμείς δέν τα παραγεμίζουμε AnthiPap,απλά είναι ποιό πρακτικό να σερβίρεις την μερίδα έτοιμη με λίγο ζουμάκι,αντί να κάθεσε και να κόβεις!Γνώμη μου.
    Η φωτογραφιά τέλειαααα.Καλές Γιορτές
    #
    Σχόλιο από σοφια40, 10-5-11  
    ΠΕΡΙΣΥ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΑ ΚΑΙ ΕΦΤΙΑΞΑ ΜΠΑΜΠΩ(ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ) ΕΓΩ ΒΑΖΩ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΟ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙ ΚΑΙ ΤΑ ΨΉΝΩ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟ ΖΟΥΜΙ ΠΟΥ ΕΧΩ ΖΕΜΑΤΙΣΕΙ ΤΗ ΣΥΚΩΤΑΡΙΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΤΑ ΔΕΝΩ ΑΝ ΑΦΗΣΕΙΣ ΑΔΕΙΟ ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΨΉΣΙΜΟ.ΠΑΣΠΑΛΙΖΩ ΠΡΙΝ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΠΑΠΡΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΩΡΑΙΟ ΧΡΩΜΑ
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 10-5-11  
    Μιας και καταγωγής φυσικά 5 πιρουνάκια και είναι λίγα καθαρά θρακιώτικο φαγητό :)
    #
    Σχόλιο από mairiada, 1-7-11  
    τελεια η μπαμπο ή μπουμπάρια....πατριδα εννοειται 5 πιρ..
    #
    Σχόλιο από nanats, 19-2-12  
    an mporousa na prosthesw k alla pirounakia tha to ekana!!!kolasi kai paradeisos mazi!!!!ola ta lefta!!!
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 2-6-12  
    5 πηρουνάκια είναι λίγα,πόσο λίγα!!Δεν το'χω ξαναπεί για συνταγή!Αξίζει 10005!για την νοστιμιά,τη γεύση και την υφή της!
    Την απόλαυσα το μεσημέρι με υπέροχο μοναστηριακό κρασί!
    #
    Σχόλιο από totoula, 29-6-12  
    Ειναι θεϊκο!!
    Κι εμεις στην αιτωλοακαρνανια 'ματιες' τα λεμε αλλα τα ψηνουμε στον φουρνο κ θυμαμαι τον συγχωρεμενο τον παππου μου που τα εφτιαχνε, οταν ψηνοντουσαν επειδη βγαζουν αρκετα υγρα για να μην φουσκωσουν κ σκιστουν τα εντερα τα τρυπουσε σε διαφορα σημεια με μια καρφιτσα για να βγουν τα ζουμια!
    #
    Σχόλιο από maria panos, 7-12-12  
    Καλησπερα πολυ καλη η συνταγη σου κι εμεις εδω στην κρητη τις κανουμε αλλα τις ονομαζουμε (ΟΜΑΘΙΕΣ) και η μοναδικη διαφορα ειναι οτι προσθετουμε κουκουναρι και σταφιδες επειτα στο τσικαλι με αφθονο νερο και μετα στον φουρνο η στο τηγανι. μπραβο ειναι τελεια!
    #
    Σχόλιο από AnthiPap, 21-12-12  
    Σας ευχαριστώ πολύ όλους!
    Καλές Γιορτές με υγεία!
    #
    Σχόλιο από tatana, 22-12-12  
    5 πιρουνάκια από τον συζυγό μου !!!!!!!!
    Στο χωριό μας στην Φωκίδα τις λέμε ματιές με την εξής παραλλαγή. Ενώ χρησιμοποιούμε έντερο και κιμά χοιρίνό, εντόσθια πέρνουμε από κατσίκι ή αρνί. Όλοι περιμένουν από την πεθερά μου το συγκεκριμένο φαγητό και μάλιστα κάνει τουλάχιστον 3 ταψιά για να φάνε συγγενείς και φίλοι. Είναι φαγητό που λίγες νοικοκυρες το κάνουν (Όσο για εμένα δεν θέλω ούτε να το μυρίσω......)
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 1-1-13  
    Τι θα ήταν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά χωρίς ματιές...
    Η απόλυτη,παραδοσιακή εορταστική συνταγή!!!
    Την τιμήσαμε και φέτος!!Αυτές οι συνταγές δεν πρέπει να ξεχνιούνται,αλλά να μεταδίδονται στους νεότερους..
    Οι Έλληνες δεν γιορτάζαμε με άνοστη γαλοπούλα,αλλά με πεντανόστιμο γουρουνάκι.
    Και του Χρόνου!!!!!!!!!!!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    16 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 29-11-08  
    Δεν το βαθμολογώ καθότι δεν το έφτιαξα, αλλά δηλώνω ΥΠΕΡ-ΣΟΥΠΕΡ-ΦΑΝ!!! Κάθε φοράω βαρυστομαχιάζω καθώς τρώω μπόλικο, αλλα ποτέ δεν το μετανιώνω!
    #
    Σχόλιο από Άννα Παπαδοπο, 18-12-08  
    Κόλαση!
    #
    Σχόλιο από paros, 28-2-09  
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 18-12-09  
    ξεχασα ακομα να γραψω οτι τα εντερα τα δενουμε για να μας βγαλουνε μεριδες και για να μην μας σπαση το εντερο και χασουμε την γεμιση.Δεν τα κοβουμε!
    #
    Σχόλιο από Άννα Παπαδοπο, 19-12-09  
    Πλησιάζουν οι μέρες για μπάμπωωωω!
    Μμμμ μιαμ μιαμ
    Καλές Γιορτές!
    #
    Σχόλιο από AnthiPap, 16-12-10  
    Ευχαριστώ για τις συμβουλές σου TSOFAGR, εγώ στην κατσαρόλα δεν τα δένω και δε μου έχουν ανοίξει ποτέ γιατί δεν τα παραγεμίζω.

    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Wendy, εμείς στο σπίτι αν δε φάμε μπάμπω δεν καταλαβαίνουμε Χριστούγεννα.
    #
    Σχόλιο από Evelia, 19-12-10  
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 21-12-10  
    και εμείς δέν τα παραγεμίζουμε AnthiPap,απλά είναι ποιό πρακτικό να σερβίρεις την μερίδα έτοιμη με λίγο ζουμάκι,αντί να κάθεσε και να κόβεις!Γνώμη μου.
    Η φωτογραφιά τέλειαααα.Καλές Γιορτές
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 10-5-11  
    Μιας και καταγωγής φυσικά 5 πιρουνάκια και είναι λίγα καθαρά θρακιώτικο φαγητό :)
    #
    Σχόλιο από mairiada, 1-7-11  
    τελεια η μπαμπο ή μπουμπάρια....πατριδα εννοειται 5 πιρ..
    #
    Σχόλιο από nanats, 19-2-12  
    an mporousa na prosthesw k alla pirounakia tha to ekana!!!kolasi kai paradeisos mazi!!!!ola ta lefta!!!
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 2-6-12  
    5 πηρουνάκια είναι λίγα,πόσο λίγα!!Δεν το'χω ξαναπεί για συνταγή!Αξίζει 10005!για την νοστιμιά,τη γεύση και την υφή της!
    Την απόλαυσα το μεσημέρι με υπέροχο μοναστηριακό κρασί!
    #
    Σχόλιο από totoula, 29-6-12  
    Ειναι θεϊκο!!
    Κι εμεις στην αιτωλοακαρνανια 'ματιες' τα λεμε αλλα τα ψηνουμε στον φουρνο κ θυμαμαι τον συγχωρεμενο τον παππου μου που τα εφτιαχνε, οταν ψηνοντουσαν επειδη βγαζουν αρκετα υγρα για να μην φουσκωσουν κ σκιστουν τα εντερα τα τρυπουσε σε διαφορα σημεια με μια καρφιτσα για να βγουν τα ζουμια!
    #
    Σχόλιο από AnthiPap, 21-12-12  
    Σας ευχαριστώ πολύ όλους!
    Καλές Γιορτές με υγεία!
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 1-1-13  
    Τι θα ήταν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά χωρίς ματιές...
    Η απόλυτη,παραδοσιακή εορταστική συνταγή!!!
    Την τιμήσαμε και φέτος!!Αυτές οι συνταγές δεν πρέπει να ξεχνιούνται,αλλά να μεταδίδονται στους νεότερους..
    Οι Έλληνες δεν γιορτάζαμε με άνοστη γαλοπούλα,αλλά με πεντανόστιμο γουρουνάκι.
    Και του Χρόνου!!!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από AnthiPap, 5-1-13  
    ευχαριστώ πολύ Tatana και Σουηδέ Μάγειρα για τα καλά σας λόγια!
    κι εμείς αυτό λέμε, δε γίνονται Χριστούγεννα χωρίς μπάμπω :)
    Καλή Χρονιά σε όλους!

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από tsardakli, 26-12-13  
    Χρονια πολλα!!!

    Ερωτηση+>Τα εντερα τα γυριζω να καθαρισουν οπως και στην μαγιρειτσα?

    5 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 18-12-09  
    Εκτος απο το πορτοκαλι και το μπλιγουρη ολα τα υπολοιπα εδω και πολλα χρονια τα τρωμε.Εμεις την λεμε και Μπαμπα!!
    Μπορω να δωσο και μια γνωμη.Αντι για κατσαρολα βαλτετα κατευθειαν στην γαστρα και ψηστετα στο φουρνο!!!
    καλες γιορτες
    #
    Σχόλιο από Wendy, 15-12-10  
    Εμεις στη Θεσσαλια το λεμε μπουμπαρι και δεν υπαρχει καλυτερο φαγητο απ'αυτο. Μου θυμησες τα παιδικα μου χρονια στο χωριο μου στην Καρδιτσα. Δεν υπηρχαν Χριστουγεννα χωρις μπουμπαρι. Νομιζω πως με τη μυρωδια και μονο θα γυριζε ο χρονος πισω...
    #
    Σχόλιο από σοφια40, 10-5-11  
    ΠΕΡΙΣΥ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΑ ΚΑΙ ΕΦΤΙΑΞΑ ΜΠΑΜΠΩ(ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ) ΕΓΩ ΒΑΖΩ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΟ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙ ΚΑΙ ΤΑ ΨΉΝΩ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟ ΖΟΥΜΙ ΠΟΥ ΕΧΩ ΖΕΜΑΤΙΣΕΙ ΤΗ ΣΥΚΩΤΑΡΙΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΤΑ ΔΕΝΩ ΑΝ ΑΦΗΣΕΙΣ ΑΔΕΙΟ ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΨΉΣΙΜΟ.ΠΑΣΠΑΛΙΖΩ ΠΡΙΝ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΠΑΠΡΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΩΡΑΙΟ ΧΡΩΜΑ
    #
    Σχόλιο από maria panos, 7-12-12  
    Καλησπερα πολυ καλη η συνταγη σου κι εμεις εδω στην κρητη τις κανουμε αλλα τις ονομαζουμε (ΟΜΑΘΙΕΣ) και η μοναδικη διαφορα ειναι οτι προσθετουμε κουκουναρι και σταφιδες επειτα στο τσικαλι με αφθονο νερο και μετα στον φουρνο η στο τηγανι. μπραβο ειναι τελεια!
    #
    Σχόλιο από tatana, 22-12-12  
    5 πιρουνάκια από τον συζυγό μου !!!!!!!!
    Στο χωριό μας στην Φωκίδα τις λέμε ματιές με την εξής παραλλαγή. Ενώ χρησιμοποιούμε έντερο και κιμά χοιρίνό, εντόσθια πέρνουμε από κατσίκι ή αρνί. Όλοι περιμένουν από την πεθερά μου το συγκεκριμένο φαγητό και μάλιστα κάνει τουλάχιστον 3 ταψιά για να φάνε συγγενείς και φίλοι. Είναι φαγητό που λίγες νοικοκυρες το κάνουν (Όσο για εμένα δεν θέλω ούτε να το μυρίσω......)

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    10 συμβουλές για να μην πάρετε βάρος στις γιορτές
    Είναι πολύ συνηθισμένο για πολλούς από εμάς τις...
    Ρύζι
    Μέσα στο σάιτ μας έχουμε πάρα πολλές συνταγές ...
    Προετοιμαστείτε για τις γιορτές
    Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν. Τ...
    Ένα οικονομικό γιορτινό τραπέζι
    Ακόμα και εάν τα οικονομικά μας δεν είναι στην ...
    Τα κομμάτια του χοιρινού
    Αν νομίζετε πως το ψαρονέφρι είναι το νεφρό το...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Χριστουγεννιάτικες συνταγές
    Ένα βιβλίο 44 αγαπημένων συνταγών, του/της Κριτσίνι
    Κυρίως πιάτα-Φαγητά διάφορα.
    Ένα βιβλίο 283 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    Κρεατικά
    Ένα βιβλίο 6 αγαπημένων συνταγών, του/της Kristallenia1
    panos  book
    Ένα βιβλίο 200 αγαπημένων συνταγών, του/της panos777
    Εντόσθια
    Ένα βιβλίο 3 αγαπημένων συνταγών, του/της JulieVaiopoulou